Како проверити температуру ЦПУ-а на вашем Виндовс рачунару

Кључне Такеаваис

  • Провера температуре вашег ЦПУ-а је важна да бисте спречили прегревање, које може оштетити компоненте и коштати вас времена и новца.
  • Користите основну апликацију за праћење температуре као што је Цоре Темп да лако проверите температуру процесора и пратите његове перформансе током времена.
  • Напредни корисници могу испробати ХВиНФО за детаљнију статистику и могућност праћења температура на свим хардверима, а не само на ЦПУ-у.

Важно је знати како да проверите температуру процесора, јер вам омогућава да знате да ли се рачунар прегрева. Вишак топлоте може уништити многе компоненте унутар вашег рачунара, тако да је паметно открити ове проблеме рано пре него што вас коштају времена и новца. Срећом, постоје једноставни начини да држите на оку колико вам је ЦПУ врућ.

Како проверити температуру процесора помоћу температуре језгра

Виндовс нема уграђен начин за праћење температуре вашег ЦПУ-а. Можете га проверити у БИОС-у/УЕФИ, али то је неефикасно и не дозвољава вам да пазите на температуру током времена.

Уместо тога, требало би да инсталирате апликацију за праћење температуре рачунара. Постоји неколико за посао; почећемо са Цоре Темп јер је једноставан и лаган. Ако желите нешто сложеније или нешто што може да надгледа више од температуре вашег ЦПУ-а, пређите на одељак ХВиНФО у наставку.

  Шта је ВаасМедиц Агент Еке у оперативном систему Виндовс 10?

Преузмите Цоре Темп са његове веб локације и инсталирајте га као и било коју другу апликацију. Међутим, током инсталације обратите пажњу на софтвер у пакету. На страници Избор додатних задатака поништите избор у пољу Изградите своје краљевство уз Гоодгаме Емпире да бисте избегли инсталирање додатног смећа.

Једном инсталиран, можете отворити Цоре Темп да бисте лако видели температуру ЦПУ-а. На дну његовог панела видећете тренутну температуру процесора за свако језгро. Поред тога, софтвер приказује минималну и максималну забележену температуру сваког језгра тако да можете да видите како се то ради током времена.

Пазите и на проценат оптерећења. Ово вам говори колико посла обавља свако ЦПУ језгро. Ако се температуре загреју када је ваш ЦПУ једва под оптерећењем, то може указивати на проблем.

Поље Тј Мак (које је скраћеница за температурни спој) показује максималну радну температуру вашег ЦПУ-а. Ако достигне ову температуру, ваш ЦПУ ће се сам гасити или се чак искључити како би избегао оштећење. Рад вашег ЦПУ-а на овом нивоу током дужег периода оштетиће га.

Како додати температуру вашег ЦПУ-а на системску палету помоћу Цоре Темп

Цоре Темп је једноставна апликација, али има додатне опције за напреднију употребу. Један од најкориснијих алата Цоре Темп-а је могућност додавања монитора температуре у системску палету.

Када имате икону на системској палети, не морате стално подизати прозор Цоре Темп да бисте видели колико се ваш рачунар загрева. Само баците поглед на системску палету и све што треба да знате је тамо. Ово је посебно згодно ако желите да тестирате температуре током играња, јер је досадно стално мењати игру и Цоре Темп.

  Како уредити ГИФ без Пхотосхоп-а на Виндовс-у

Можете да додате иконе у системску палету тако што ћете кликнути на Опције > Подешавања, а затим отићи на картицу Област за обавештења. Одавде можете додати Цоре Темп у системску палету ради лакшег праћења. Апликација ће приказати температуру за сва језгра или само за најтоплије, по вашем избору.

Како проверити температуру процесора помоћу ХВиНФО-а

Ако желите низ напредних статистика, Цоре Темп може бити мало превише основни за вас. У овом случају, вреди дати ХВиНФО-у да покуша да дубље зарони у температуре вашег рачунара.

Пређите на ХВиНФО вебсите и кликните на Преузми. Добићете избор опција; верзија за инсталацију је најбоља ако планирате да користите ХВиНФО на једном рачунару, док је портабл верзија најбоља за стављање уклоњивог диска и његово коришћење на свим вашим уређајима.

Када се ХВиНФО преузме и инсталира, покрените га. Видећете искачући оквир за дијалог; кликните на Само сензори, а затим на Старт.

ХВиНФО ће вам показати велику листу статистика, подељених у различите категорије. Једна од њих ће бити температуре вашег ЦПУ-а — овај одељак садржи информације о температурама сваког језгра у вашем процесору и његовој удаљености до Тј Мак.

ХВиНФО је одличан ако желите да пратите температуру на свом хардверу, а не само на ЦПУ-у. Такође ћете пронаћи радне температуре за ваш ГПУ и чврсти диск, што може бити згодно када тестирате цео систем на стрес.

Како додати температуру ЦПУ-а на системску палету помоћу ХВиНФО-а

Најбољи део коришћења ХВиНФО преко Цоре Темп је то што постоји тона информација које можете да додате у системску палету ради лакшег надгледања. На пример, можете додати и тренутну температуру и растојање његовом ТЈ Мак-у да бисте имали бољу представу о томе да ли је ваш ЦПУ превише врућ.

  Поправите системску грешку 5 Приступ одбијен у оперативном систему Виндовс 10

Да бисте додали статистику у системску палету, кликните на њу десним тастером миша у оквиру ХВиНФО и кликните на Додај у траку.

Ако га не видите одмах, статистика је можда скривена у системској палети. Да бисте га приказали, кликните на стрелицу нагоре, кликните и држите очитавање сензора и превуците га надоле на системску палету.

Такође можете да се решите нежељених очитавања тако што ћете кликнути десним тастером миша на њих и изабрати Уклони.

Шта је добра температура процесора?

Не постоји једна савршена радна температура ЦПУ-а, јер се услови толико разликују. Температура просторије у којој се налази рачунар, шта радите на рачунару и други фактори као што је старост рачунара могу утицати на то колико се ваш ЦПУ загрева.

Ако желите да сазнате више, погледајте наш водич о радним температурама рачунара. Као стандард, 60Ц или ниже је савршено хладно, док 80Ц или више постаје превруће.

Ако сте забринути да се ваш ЦПУ редовно прегрева, постоји неколико начина да смањите температуру. За додатну помоћ, погледали смо како да поправимо рачунар који се прегрева.

Сада знате како да пратите температуру процесора рачунара и шта да радите са подацима које пронађете. Надајмо се да ваш ЦПУ ради на здравој температури и не морате ништа да предузимате.