Како смањити температуру ГПУ-а

Графичка процесорска јединица (ГПУ) је најважнији део рачунара играча и данас их чини веома моћним. ГПУ-ови се загревају када користите њихову снагу у ГПУ-интензивној апликацији. Моћан ГПУ ће се носити и са тим, али играње ПЦ игрица на вишим поставкама ће дефинитивно повећати температуру. Дакле, ако радите исто и постављате питања као што су да ли је температура ГПУ-а важна или како снизити температуру ГПУ-а онда сте на правом месту. Такође ћемо покрити теме о томе како да пратим температуру свог ГПУ-а, опсег температуре ГПУ-а и да ли је 80 Ц превруће за ГПУ. У овом водичу ћемо одговорити на то и више о ГПУ-у.

Како смањити температуру ГПУ-а

Показали смо различите начине за хлађење ГПУ температура на вашем рачунару.

Да ли је температура ГПУ-а важна?

Да, температура ГПУ-а је веома важна. Прегријавање ГПУ-а може довести до смањења перформанси или погоршања. Ако изненада видите црни екран док користите рачунар, схватите то као упозорење и оставите рачунар да се одмори и охлади.

Температура ГПУ-а расте када је приморан да ради на великом радном оптерећењу дужи временски период од само неколико сати као код крипто рударења. Овакви случајеви ће омогућити термичко пригушивање док се температуре не врате на нормалу. Ако се ваш ГПУ прегрева и питате се, како да снизим температуру ГПУ-а, онда испробајте методе наведене у наставку.

  Како добити нечији број телефона са Инстаграма

1. Чишћење ГПУ-а

Отворите свој ГПУ и очистите изнутра и споља. Можете користити алкохолне марамице и компримовани ваздух да обришете и очистите прашину. Требало би да уклоните хладњак са хладњака, затим искључите вентилатор и очистите га крпом која не оставља длачице и користите алкохолне марамице да обришете прашину са графичке картице.

Слика Јацека Абрамовича са Пикабаиа

2. Замена термалне пасте

Замена термалне пасте може бити решење за снижавање температуре ГПУ-а ако то није урађено недавно. Термална паста се суши након неког времена употребе и ако је не нанесете поново, то постаје један од главних разлога који може узроковати прегревање вашег ГПУ-а.

3. Поправљање или надоградња протока ваздуха у кућишту

Један од најчешћих разлога за прегревање ГПУ-а је лош проток ваздуха у кућишту. Покушајте да побољшате положај вентилатора или повећајте број вентилатора на предњој и задњој страни, као и ради правилне вентилације.

4. Повећање брзине вентилатора

Данас са софтвером за праћење ГПУ-а можете лако да подесите и контролишете брзине вентилатора. Са само неколико кликова можете повећати брзину вентилатора. Компатибилни софтвер можете преузети са странице за подршку ваше специфичне графичке картице произвођача ГПУ-а.

Слика од Фифалиана Јои са Пикабаи-а

5. Промена вашег случаја

Пре него што промените кућиште, требало би да покушате да играте игру на рачунару са отвореним кућиштем и ако се температура смањи када то урадите. Онда је време да набавите нови случај. Веће кућиште са више вентилатора или мрежасти дизајн вентилатора решиће ваш проблем.

6. Испробајте ГПУ систем воденог хлађења

Систем воденог хлађења ГПУ-а може вас коштати нешто пенија, али обавља посао веома ефикасно. Они су савршени за оверклоковане ГПУ-ове. Ако користите оверклоковани ГПУ са генеричким вентилатором, онда су велике шансе за више температуре. ГПУ водено хлађење је најбоље решење у овом случају и можете видети температуре ниже од 50 степени Целзијуса.

  Поправка генеричке грешке у иницијализацији услуге БаттлЕие није успела

7. Деинсталирајте недавно ажурирање управљачког програма за ГПУ

Ако имате високе температуре ГПУ-а након ажурирања управљачког програма, требало би да размислите о враћању на последњу верзију пре ажурирања. Нека ажурирања могу изазвати пораст температуре на најмање 10 степени Целзијуса. Дакле, покушајте ово ако имате сличан проблем и увек сачекајте неко време да видите како ће се испоставити нова исправка пре него што ажурирате управљачки програм за ГПУ.

8. Зауставите оверцлоцкинг

Други начин да снизите температуру ГПУ-а је заустављање оверклоковања. Будући да то може проузроковати загревање вашег ГПУ-а ако то радите са генеричким вентилатором или стандардним хладњаком. Ако је то случај, онда тражите од хладњака да ураде нешто за шта нису способни. Онемогућавање оверклоковања може учинити трик, али ако не, онда можете подклоковати свој ГПУ што би требало да реши проблем.

9. Ундерцлоцкинг ГПУ

Можете користити софтвер треће стране да смањите температуру ГПУ-а тако што ћете подклоковати ГПУ, што не само да смањује потрошњу енергије већ и продужава животни век графичке картице.

Који је безбедни температурни опсег ГПУ-а?

Сваки ГПУ има различите безбедне опсеге у складу са својим могућностима. Модерни НВИДИА ГПУ-ови би требало да буду испод 85 степени Целзијуса под пуном употребом, а модерни АМД ГПУ-ови би требало да остану испод 100 степени Целзијуса под пуном употребом. Неки могу прекорачити ову границу за неколико степени пре него што достигну максималну температуру. Опште правило је да графичке картице треба да буду испод 80 степени Целзијуса или 176 степени Фаренхајта. Да бисте обезбедили дуговечност вашег ГПУ-а, нормалне температуре би требало да буду много ниже од максималне температуре вашег ГПУ-а.

Да ли је 80 Ц превруће за ГПУ?

80 степени Целзијуса се сматра сигурним за већину ГПУ-а. Није најоптималнија температура, али није ни тако лоша.

Како да пратим температуру свог ГПУ-а

Сада када знате како да снизите температуру ГПУ-а, онда ако користите Виндовс 10 или 11 онда можете лако пратити температуру ГПУ-а преко менаџера задатака. Пратите доле наведене кораке да бисте то урадили:

  Како замутити фотографију на иПхоне-у

1. Притисните истовремено тастере ЦТРЛ + Схифт + Есц да бисте отворили Менаџер задатака.

2. Затим идите на картицу Перформансе и испод одељка ГПУ наћи ћете температуру вашег ГПУ-а као што је приказано на слици испод.

Одржавање менаџера задатака отвореним током играња може бити фрустрирајуће. За страствене играче који желе компатибилан софтвер који показује температуру ГПУ-а током играња игрица, у наставку смо навели неке од софтвера.

1. НВИДИА ГеФорце Екпериенце

ГеФорце Екпериенце је софтвер компаније НВИДИА који прати температуру ГПУ-а и још много тога. Испод су кораци за праћење температуре вашег ГПУ-а.

1. Покрените НВИДИА софтвер и кликните на троугласту икону у горњем десном углу.

2. Сада кликните на Перформансе у следећем прозору.

3. Сада ћете видети прозор са информацијама о ГПУ-у и ЦПУ-у укључујући температуру ГПУ-а.

2. АМД Радеон софтвер

АМД-ов алат за надгледање вашег ГПУ-а се зове Радеон Софтваре. Да бисте пратили температуру ГПУ-а, покрените апликацију и кликните на картицу Перформансе у горњем левом углу и температура ГПУ-а ће бити приказана у доњем левом углу екрана.

Софтвер треће стране за праћење температуре ГПУ-а

Постоји много софтвера треће стране за праћење температуре ГПУ-а. Неки су наведени у наставку.

***

У овом водичу смо одговорили на питања као што су како смањити температуру ГПУ-а, важност температуре ГПУ-а и још много тога. Дуготрајност ГПУ-а зависи од тога како га користите. Након читања овог чланка имате довољно знања о истом. Стога се надамо да ће вам овај водич помоћи да побољшате здравље вашег рачунара и ГПУ-а и да више нећете осећати потребу да постављате питање како да снизите температуру ГПУ-а. Ако имате питања или сугестије, напишите их у одељку за коментаре испод.