Како смањити трошкове и максимизирати своје пословање

Постоје различити разлози због којих организације прелазе са традиционалних локалних структура на рачунарство засновано на облаку, укључујући флексибилност, скалабилност, безбедност и исплативост.

Иако је трошак потенцијалних уштеда један од значајних разлога за ову промјену, већина компанија није свјесна стварних трошкова и сталних трошкова који долазе са платформом у облаку.

Управљање трошковима у облаку помаже предузећима да стекну практично и прецизно разумевање укључених трошкова, омогућавајући им да буду проактивни и доносе информисане одлуке како би контролисали трошкове рачунарства у облаку и планирали буџет.

Овај одељак ће размотрити важне аспекте управљања трошковима у облаку.

Шта је управљање трошковима у облаку и његова сврха?

Управљање трошковима у облаку, такође познато као управљање потрошњом у облаку или оптимизација трошкова у облаку, је метод оријентисан на процес успешног контролисања ваше потрошње у облаку како би се смањили трошкови уз истовремено повећање поврата улагања.

Примарни циљ управљања трошковима у облаку је да омогући организацијама да функционишу са врхунским перформансама, док трошкове држе под контролом, откривајући неискоришћене или недовољно искоришћене ресурсе и доносећи одлуке на основу доброг информисања за подстицање раста пословања.

Процес управљања трошковима у облаку укључује праћење, квантификацију и контролу трошкова у облаку како би се откриле најисплативије технике. Једна од основних активности укључених у управљање трошковима у облаку је управљање коришћењем и трошковима различитих компоненти облака као што су сервери, складиште, меморија, мрежни саобраћај и инстанце, између осталог.

Прелазак на инфраструктуру облака трансформише капиталне трошкове у оперативне трошкове. Међутим, укупна потрошња услуга у облаку је мања него за застарелу инфраструктуру, али неадекватно планирање и управљање може премашити буџет компаније у облаку изнад процене.

У данашњем свету вођеном технологијом, већина компанија је постала Цлоуд-нативе, због чега је неопходно применити стратегије управљања трошковима како би се максимизирао повраћај улагања. Усвајање техника управљања трошковима у облаку ће обезбедити бољу видљивост њиховог окружења у облаку и помоћи им да донесу информисане одлуке у вези са потрошњом у облаку.

Предности управљања трошковима у облаку

Стратегија управљања трошковима у облаку може помоћи организацијама да ефикасно планирају и управљају трошковима. Великим организацијама може бити тешко да виде трошкове због децентрализованог доношења одлука.

За кориснике мулти-цлоуд-а, ефикасно управљање трошковима у више облака је од суштинског значаја за обрачун трошкова различитих провајдера јавног облака. Побољшање разумевања трошкова и коришћења омогућава предузећима да унапреде одговорност, перформансе и ефикасност технологије облака.

  Како гледати Диснеи+ на даљину са пријатељима користећи ГроупВатцх

Према истраживању Гартнера, „80% компанија које нису свесне својих грешака у усвајању облака ће потрошити преко 20 до 50%.“

Неке од значајних предности управљања трошковима у облаку су следеће:

 • Смањење трошкова: може помоћи предузећима у уштеди новца смањењем прекомерне потрошње на недовољно искоришћене или неактивне ресурсе и омогућавањем приступа попустима на основу количине.
 • Предвидљивост: Помаже предузећима у предвиђању и предвиђању захтева у облаку, омогућавајући им да спрече неочекиване скокове трошкова. Омогућава фирмама да ефикасније и ефективније распоређују ресурсе по инфраструктури, што резултира бољим финансијским управљањем и стабилношћу на дуги рок.
 • Ефикасна употреба: Усвајање управљања трошковима у облаку помаже предузећима да оптимизују коришћење ресурса како би минимизирали отпад и повећали продуктивност. Аутоматско скалирање и балансирање оптерећења се могу користити како би се осигурало да се расположиви ресурси користе оптимално.
 • Побољшање перформанси: Права величина је веома важна за управљање трошковима у облаку. Прекомерно и недовољно обезбеђење негативно утиче на учинак и повећава трошкове. Управљање трошковима у облаку обезбеђује глатке перформансе без додатних трошкова.
 • Боља видљивост: Пружа детаљнији увид у коришћење облака и архитектуру за ефикасно управљање и безбедносне захтеве.

Ово су неке од најистакнутијих предности управљања трошковима у облаку.

Стратегије за укључивање у управљање трошковима у облаку

Фактори које треба укључити у управљање трошковима у облаку могу се разликовати у зависности од величине и типа организације.

Једна од кључних стратегија за имплементацију у целој организацији је развој заједничке стратегије у облаку која је у складу са општим циљевима организације. Ова смерница треба да покрије буџет у облаку, циљеве, користи, ризике, критеријуме за усвајање итд.

Неки уобичајени фактори које треба укључити у управљање трошковима у облаку су одређивање величине права, аутоматско скалирање, управљање напајањем, уклањање некоришћених инстанци, организациони циљеви итд.

Хајде да видимо још неколико фактора које треба укључити у управљање трошковима у облаку:

 • Изаберите одговарајућег добављача облака тако што ћете проценити техничку изводљивост и пословну вредност која може да варира између провајдера и региона.
 • Креирајте централизовани тим за управљање облаком за управљање добављачима облака, политикама и најбољим праксама и делите их међу заинтересованим тимовима и заинтересованим странама.
 • Уверите се да ваши тимови укључују управљање трошковима лиценцирања у свој дневни ред како би испунили пословне циљеве и регулисали неопходне трошкове.
 • Аутоматизација треба да се имплементира усвајањем стандарда, а аутоматско скалирање ће помоћи да се уштеде ресурси и трошкови.
 • Да бисте постигли пословне циљеве, дозволите тимовима да управљају сопственим трошковима у облаку и негујте културу свесне трошкова. Додељивање одговорности помаже у управљању ризицима и подстиче извештавање.
 • Редовна процена трошкова облака да би се разумео њихов утицај на врхунске и крајње резултате. Повежите трошкове у облаку са пословним циљевима да бисте створили културу оптимизације трошкова.
 • Идентификујте недодељене трошкове према ресурсима и доделите их центрима трошкова одговорним за управљање потрошњом у облаку.
 • Изаберите одговарајућу величину ресурса на основу потребног оптерећења. Поново процените коришћење ресурса да бисте утврдили да ли мања, јефтинија величина радног оптерећења може бити довољна.
 • Избегните прекомерно обезбеђивање тако што ћете проценити стварне потребне ресурсе, узимајући у обзир и оптерећење животне средине и код апликације.
  14 најбољих КСРП новчаника за сигурност вашег Рипплеа [2023]

Како управљање трошковима у облаку помаже предузећима да донесу боље одлуке?

Неадекватно разумевање трошкова у облаку може имати озбиљне финансијске последице, посебно када цена услуга у облаку расте. Неуспех да се правилно управља потрошњом у облаку може довести до неочекиваних скокова трошкова, преплаћивања за вишак ресурса или недовољних перформанси у облаку.

У данашњем пословном окружењу које се брзо развија, трошкови облака постају све динамичнији. Изазов је појачан децентрализованом природом доношења одлука у већим организацијама, што отежава потпуну видљивост трошкова. Несумњиво, способност рачунарства у облаку да се брзо скалира представља значајну предност.

Нажалост, то може довести до тога да ИТ особље уведе услуге без дужног разматрања импликација трошкова. У овом контексту, имплементација свеобухватне стратегије управљања трошковима у облаку постала је кључна за опстанак организација. На тај начин предузећа могу проактивно планирати потрошњу и трошкове, оптимизујући на тај начин своје ресурсе и максимизирајући профитабилност.

За организације које користе архитектуру са више облака, ефикасно управљање трошковима у различитим провајдерима јавног облака је критично. Уз прави увид у трошкове и употребу, компаније могу да промовишу одговорност у различитим одељењима и пословним јединицама.

Штавише, овај приступ може побољшати укупне перформансе и ефикасност технологије облака, што доводи до бољих пословних резултата и одлучујућих конкурентских предности.

Изазови управљања трошковима у облаку

Управљање трошковима у облаку помаже предузећима да управљају и разумеју трошкове повезане са облаком. Циљ је да се оптимизује исплативо коришћење, што је изазов због сложености инфраструктуре облака и флуктуације цена заснованих на коришћењу. Правилно праћење и управљање су критични, али сложени за постизање када се користи дистрибуирана.

Неки од главних изазова управљања трошковима у облаку су:

 • Недовољна видљивост: Поседовање детаљне визуелизације и информација ће помоћи у превазилажењу изазова видљивости трошкова у облаку. Неадекватна видљивост потрошње у облаку може довести до скривених трошкова и неспоразума око трошкова. Коришћење исправних алата за управљање облаком може помоћи у идентификацији и елиминисању скривених трошкова повезаних са услугама у облаку и оптимизовати трошкове у облаку комбиновањем свих статистика коришћења и трошкова.
 • Нетачне буџетске прогнозе: Трошкови у облаку су непредвидиви, што предвиђање буџета чини изазовним. Само тачна предвиђања могу помоћи у управљању трошковима. Процене нису поуздане. Алат за управљање трошковима у облаку може пружити увид у здравље ресурса и предвидети будућу употребу на основу историјских података.
 • Децентрализација: То је један од највећих изазова због непостојања централизације лиценци, овлашћења, доношења одлука итд. То ће ометати циљеве имплементације трошкова у облаку. Заједнички циљ у облаку у целој организацији који испуњава дугорочне циљеве може да превазиђе овај изазов.
 • Сложеност наплате: Наплатом у облаку треба да се бави више него само финансијски тим, а свако одељење треба да разуме своје трошкове како би спречило проблеме са наплатом. Транспарентна повраћаја средстава су неопходна, а развојни тимови не би требало да превиде управљање трошковима у облаку док дају приоритет брзини и ефикасности.
  Како да зумирате и умањите Ворд документ

Да би се превазишли ови изазови, стратегија управљања трошковима у облаку ће помоћи да се створи оквир за буџет.

Ресурси за учење

#1. ФинОпс ебоок

Ова е-књига говори о свему, од ФинОпс-а до доказаног управљања трошковима у облаку и оптимизације. Говори о томе како применити кључне идеје ФинОпс-а да бисте стекли увид у различите стратегије оптимизације трошкова у облаку.

Књига ће вам помоћи у изградњи доброг плана финансијског управљања, разумевању значаја тренутне оптимизације и идентификовању могућности за смањење трошкова.

#2. Азуре Цлоуд финансијско управљање

Књига се фокусира на практичне начине управљања и оптимизације Азуре облака. Књига је свеобухватан приручник који покрива праћење буџета, контролу трошкова и примену концепта оптимизације уз избегавање скупих решења.

Такође покрива оптимизацију трошкова и најбоље праксе финансијског управљања коришћењем Мицрософт-овог Цлоуд Адоптион-а. Такође се разматра неколико приступа, ресурса и пракси за ефикасну администрацију и оптимизацију трошкова трошкова везаних за облак.

#3. Смањите трошкове рачунарства у облаку

Књига се препоручује ИТ и финансијским професионалцима који траже ефикасна решења за смањење трошкова за јавне услуге у облаку од водећих провајдера као што су Амазон, Мицрософт и Гугл, док минимизирају све ризике за своје пословање.

Обухвата најбоље праксе, интелигентне трикове, препоруке за оптимизацију коришћења облака, предлоге за ефикасно планирање буџета у облаку и управљање, итд.

Завршне речи

Оптимизација трошкова у облаку је процес максимизирања пословних користи оптимизацијом трошкова у облаку. Упркос изазовима повезаним са тим, многе компаније планирају да оптимизују своје трошкове у облаку.

Да бисте оптимизовали трошкове у облаку, постоји неколико најбољих пракси које компаније могу применити у своју корист. Штавише, постоји потреба да се пређе са широког управљања трошковима у облаку опште намене на веома необично на основу ваших специфичних потреба. Такође је од суштинског значаја да обезбедите најбоље алате за ваше тимове како би имали дубљи увид у архитектуру облака за оптимизацију трошкова рада.

Горе наведени фактори ће вам помоћи да успешно покренете управљање трошковима у облаку и постигнете циљ ваше организације који се односи на рачунарство у облаку.

Затим погледајте решења за оптимизацију трошкова у облаку за АВС, Азуре, ГЦП и још много тога.