Како спречити Циберлоафинг на радном месту [+5 Tools]

Да ли се налазите да скролујете на друштвеним мрежама или одговарате на личне е-поруке током радног времена?

Па, можда нисте свесни да несвесно практикујете „Циберлоафинг“, термин који је сковао корпоративни свет последњих година.

Циберлоафинг, једноставним речима, је када запослени користи интернет везу на радном месту из разлога који нису посао.

Ово укључује померање на друштвеним мрежама, гледање ИоуТубе видео снимака, испуњавање Буззфеед квизова, наручивање артикала на мрежи или чак одговарање на личне е-поруке.

Иако многи од вас могу тврдити да се то често ради током пауза или када сте исцрпљени одређеним задатком који вам је дат, многи послодавци мисле другачије.

На сајбер-лоафинг се често гледа као на забаву вредну милијарду долара која опет има своје предности и недостатке, у зависности из чије перспективе то гледамо.

Пораст сајбер-лоафинга последњих година

Свет је глобално село, а све захваљујући појави интернета. Ретко налазимо нешто чиме се може управљати без употребе интернета.

Са скоро свим доступним на мрежи, сада је уобичајена тенденција да сурфујете мрежом у случају да нешто желите. Било да се ради о дружењу, проналажењу нових информација, резервацији путовања и тако даље и тако даље.

Ово је један од главних разлога за повећану циберлоафинг последњих година. Упоредо са овим, избијање вируса и улазак у културу пандемије променили су начин на који доживљавамо и практикујемо наш свакодневни рад.

Људи су сада више него обично залуђени сајбер, јер нема ко да прати шта раде док раде од куће.

Поред тога, усавршавање, зависност од интернета, жеља да се све објави на друштвеним мрежама и гугл претраге за мање ствари такође су довели до пораста сајбер-лоафинга.

Разлози иза сајбер лоафинга

Одговор на горње питање је чисто субјективне природе. Међутим, постоје неки уобичајени разлози који доводе до циберлоафинга на послу. Хајде да их брзо погледамо:

#1. Паузе за ментално здравље

Један од најчешћих разлога који наводе запослени је то што им је потребно с времена на време да се одморе од посла како би освежили ум.

Такође прочитајте: 7 најбољих алата за праћење расположења за побољшање квалитета живота

#2. Такмичарски задаци

Тешки задаци често троше много менталног напора запослених, а узимање кратких пауза показује повећање нивоа продуктивности запослених, јер смањује сагоревање и стрес.

#3. Некомпетентна улога

Ако запослени добије задатак и улогу која му није довољно изазовна, постоји могућност да ће одбацити задатке да их заврши за касније и на крају проведе половину радног времена на интернету који није у вези са послом. активност.

  Како избрисати празну страницу у Гоогле документима

#4. Досада

Често запослени доживљавају досаду због истих свакодневних активности на послу. То може довести до тога да се угледају на било шта осим посла како би били заузети.

Наравно, преусмеравање фокуса на нешто забавно је природан одговор на досаду.

#5. Интернет зависност

Можда највећи недостатак интернета, наћи ћете много људи зависних од њега због огромних могућности.

Такође, друштвени медији могу да изврше велики притисак вршњака, а да би одржали корак са тим, многи запослени имају тенденцију да пригрле „колути“ живот како би добили задовољство и потврду од својих следбеника.

Ова пракса може изазвати зависност и такође може утицати на продуктивност радног места.

#6. Острацизам

Острацизам значи „искљученост из друштва или групе“, запослени траже уточиште на интернету и друштвеним медијима када се осећају искључено и усамљено на послу од чланова свог тима или вршњака.

#7. Упскиллинг

Опипљива позитива је што је много запослених сада уписано на онлајн предавања која нуде врхунске компаније као што су ЛинкедИн, Удеми, Цоурсера и многе друге.

Недостаци сајбер лоафинга за организацију

Према истраживачима са Универзитета у Невади, корпоративни свет се суочава са губитком од 85 милијарди долара сваке године због времена изгубљеног кроз циберлоафинг. Сматра се да је то један од највећих разлога за смањење продуктивности на послу.

Ако се не контролише, циберлоафинг такође одузима много времена запосленом, остављајући им мање времена да заврше задатке који су им дати у предвиђеном року.

Неки од других великих недостатака који могу утицати на ваше пословање су:

 • Кршење података и приватности
 • Улазак малвера и вируса у системе компаније
 • Загушен пропусни опсег
 • Неефикасност рада
 • Одуговлачење
 • Нереаговање током радног времена
 • Коришћење сајтова за одрасле на послу
 • Цурење података
 • Крађе идентитета

Скрећући пажњу на статистику, 36% миленијалаца и генерације З проводи више од 2 сата дневно користећи интернет за своје личне потребе. То значи да ако имате запослене који су млађе старосне групе, већа је могућност сајбер-лоафинга.

Како препознати да ли је запослени циберлоафинг?

Не постоји јасан начин да се идентификује да ли су ваши запослени цибер-лоафинг, али неки од следећих разлога могу бити индикација:

 • Не предају радове на време
 • Питања купаца остају без одговора дуго времена
 • Ваш запослени стално проверава свој телефон током састанака
 • Они су расејани на послу

Такође, ако ваши запослени објављују ажурирање на друштвеним мрежама током радног времена, то може бити још један показатељ.

Савети за управљање кибернетиком

Једна од најважнијих ствари које треба запамтити као послодавац је да морате да дођете до корена проблема, а не да се бавите њиме само на површинском нивоу.

По мом мишљењу, неопходно је идентификовати и открити зашто се запослени окрећу цибер-лоафингу на послу.

Циљ ове вежбе је да покажете да сте „професионални послодавац“ и да нисте против њих на било ком нивоу. Ово ће вам помоћи да решите проблем на веома пријатељски и миран начин.

  Како делити музику преко мреже на мацОС Цаталина

Такође можете очекивати њихову подршку за решења која сте изнели на сто. Враћајући се на проблем, ево 3 бриљантна начина на која можете да управљате циберлоафингом.

#1. Дефинишите политике

Препоручљиво је да покренете анкету са мерном палицом да бисте идентификовали и разумели основне разлоге за циберлоафинг. На основу извештаја можете израдити смернице у вези са коришћењем интернета за личну употребу на вашем радном месту.

Обавестите своје запослене када, где и шта је дозвољено током радног времена. Образујте своје запослене и објасните разлоге за овај корак који је предузела организација.

Ово ће вам помоћи да повећате стопу усвајања политике.

#2. Организационе санкције

За вас је веома важно да поставите основна правила са запосленима и обавестите их о својим очекивањима. Морате јасно дефинисати које сајтове друштвених медија се уздржавају од употребе и зашто је поштовање правила важно.

У зависности од потребе, обавестите своје запослене о последицама у случају да се ова правила прекрше.

#3. Софтвер за праћење

На тржишту је доступан низ софтвера који можете користити да пратите шта раде ваши запослени. Помаже вам да доделите задатке и повећате продуктивност, посебно ако ваши запослени раде у удаљеном окружењу.

Можете преузети детаљне извештаје сваког запосленог и идентификовати недостатке, ако их има. Већина решења има много више да понуди, о чему ћемо више разговарати у овом посту.

Сада када смо свесни шта је тачно циберлоафинг и како њиме управљати, хајде да погледамо неке од најбољих алата који ће вам помоћи да их спречите неприметно и држите сваког запосленог под контролом.

ХубСтафф

У поверења преко 500.000 предузећа, ХубСтафф је алатка за праћење времена опремљена са много функција које вам омогућавају да лако надгледате и ефикасно управљате својим тимовима.

Неке од многих невероватних карактеристика овог алата укључују следеће:

 • Снимци екрана активности запослених у реалном времену
 • УРЛ праћење
 • Продуктивност запослених
 • ГПС праћење
 • Управљање пословима
 • Пројецт трацкер
 • Апликација за сат
 • 30+ интегрисаних апликација на радном месту

Поред тога, омогућава вам да пратите платни списак запослених, заказивање, фактуре и продуктивност запослених користећи овај алат. Можете да прегледате и управљате свиме са једне контролне табле како бисте ствари учинили згодним.

ДескТиме

ДескТиме је одлично решење за праћење за запослене и слободњаке, тврди да обезбеђује повећање продуктивности од 30% када користите њихов врхунски алат за праћење времена.

ДескТиме је кредибилан на тржишту за:

 • Праћење наслова документа
 • Помодоро тајмер
 • Обрачун трошкова
 • Распоред смена
 • Могућност приватног времена
 • Праћење времена ван мреже

Као и други алати који постоје, он вам такође нуди снимке екрана и праћење УРЛ-а преко десктоп и мобилне апликације. Можете заказати демо уживо један на један и одлучити се за бесплатну пробну верзију пре него што се посветите плаћеној верзији.

Доктор времена

Тиме Доцтор је пријатељски расположен према запосленима и мотивише тим да превазиђе своју дужност тако што им даје увид у продуктивност.

Овај алат има за циљ да помогне менаџерима тако што ће их обавестити где је тиму потребна помоћ у одређеном задатку/пројекту који им је додељен. Такође, ваши запослени могу да провере статистику, која ће им помоћи да унапреде своје свакодневно функционисање на позитивнији приступ.

  Како избрисати све Кик поруке и разговоре

Нарочито вам пружа 60+ интеграција апликација, усклађеност са ГДПР-ом и ХИПАА, 24-часовну вишејезичну корисничку услугу, 99% СЛА-а, прилагођене корисничке улоге и подешавања дозвола.

Све у свему, овај алат ће вам помоћи да покријете удаљена, хибридна и спољна радна окружења као професионалац.

РесцуеТиме

РесцуеТиме је с разлогом награђен као избор уредника ПЦ Мага са огромних 5 звездица.

Овај сјајан алат спашава ваше запослене од одлагања користећи следеће трикове:

 • Ствара персонализовани циљ фокуса – само за њих
 • Пружа паметно тренирање како би их одржали на правом путу
 • Помаже им да покрену „Фокус сесију“, која привремено блокира сајтове који утичу на њихов фокус
 • Даје им увид у то које апликације их одвлаче од посла
 • Запослени такође могу да користе функцију аутоматског одвраћања пажње и временског блокирања

Листа се овде не завршава, ваши запослени могу да постигну оштар фокус тако што ће разумети своје дневне извештаје са контролне табле.

Са преко 2 милиона корисника и 14 година пословања, рекао бих да заиста морате да испробате РесцуеТиме да бисте поново преузели контролу над својим радним местом.

Тоггл

Тоггл је вероватно један од најбољих и најчешће коришћених алата за повећање перформанси запослених. Не верујеш ми? Питајте Амазон, Огилви, Убер, ЛинкедИн и многе друге компаније које редовно користе Тоггл да помогну својим запосленима да унапреде свој свакодневни посао.

Можете побољшати одговорност свог запосленог, евидентирати сате које се наплаћују, а такође и осигурати да се рок за пројекат поштује без осећаја сагоревања ваших запослених.

Овај алат је супер једноставан и интуитиван за употребу, што додатно доприноси његовој допадљивости.

Недавна ажурирања такође укључују креирање ефективних распореда рада и система за поједностављење и аутоматизацију процеса запошљавања, који ће вам помоћи у филтрирању, проценама и скринингу кандидата.

Напомена аутора

Иако већина послодаваца преферира алате који управљају циберлоафингом, такође је важно знати да постоји танка линија између здравог менталног одмора и одуговлачења, а ово двоје се понекад може погрешно проценити.

Већина горе наведених алата може с времена на време да прави снимке екрана и прикупља локације како би пратили податке.

Ово се може схватити као негативна активност и задирање у поверење запослених и свакодневни живот. Управо због тога је веома важно да своје запослене обавештавате о овим алатима и да ме обавестите о активностима које ће се пратити.

Као послодавац, ваша је одговорност да обезбедите да запослени буду срећни на послу и потпуно свесни за шта су се пријавили.

Остављајући то по страни, горе наведени алати раде феноменалан посао спречавања сајбер-лоафинга и враћају вам продуктивност коју волите на свом радном месту.

Затим погледајте ове невероватне платформе за поклоне запосленима да бисте одржали срећно радно место.