Како створити културу уважавања

Све што треба да знате о признавању запослених за позитивно радно место!

Компаније извлаче и поседују врхунске појединце, нудећи сјајне погодности, флексибилне распореде рада и још много тога. Али понекад је давање кредита тамо где заслуге треба да буде најбољи пут за акцију.

Признање запослених је снажан подстицај који подиже расположење запослених, даје им осећај победе и даје им до знања да се њихов рад цени. Штавише, ефекат таласања резултира већом продуктивношћу и лојалношћу, побољшавајући задржавање. То није само емисија за једну особу.

Не ради се само о особи која стиче признање. Култура уважавања на радном месту поставља летвицу за успех излажући основна уверења компаније другима. То је слично добијању два за једног: префињеност тимске културе и лична корист за једну особу.

Постављање стратегија за препознавање запослених је добар почетак, па ако је немате, то је фантастичан почетни корак!—али добре компаније иду корак даље. Они увек преиспитују начин на који признају и награђују своје запослене, посматрајући њихов утицај на културу њихове компаније. Како се компанија шири, овај задатак постаје још сложенији, што наводи лидере да преиспитају како обогаћују признање запослених.

Предности признавања запослених

То иде даље од љубазног геста за признање и захвалност особљу. То је суштинска људска потреба. Људи развијају одлучније везе са својим радом, тимом и организацијом када се препознају по њиховом изузетном доприносу, а ово поштовање је део организационе културе.

Осим што чини да се запослени осећају добро, постоје и друге предности признавања запослених:

Нивои ангажовања и продуктивности нагло расту: Препознавање запослених је адекватна стратегија која подиже расположење и нуди пословне предности. Галупова анкета показује да су компаније са високим нивоом ангажовања запослених имале 21% већу профитабилност.

Мања је флуктуација запослених: Смањење добровољне флуктуације такође захтева редовно признање. Компаније са редовним програмима признавања имале су 31% мањи проценат добровољног промета. Ови подаци наглашавају колико је утицајно препознати запослене у очувању великих талената, побољшању среће на послу и стварању здраве радне атмосфере.

Постоји повећање укупног задовољства послом и среће: Признање запослених драматично се односи на крајњи резултат и показује колико су успешна предузећа повезана са срећним особљем.

Колективне повратне информације од менаџера и колега: Показало се да комбиновани допринос колега и руководства, или повратне информације из групе, побољшавају радну рутину више него повратне информације само менаџера.

  6 начина да искористите више од Мицрософт планера

Према једној анкети, 56% испитаника је рекло да је примање информација од менаџера као групе побољшало учинак, док је 48% рекло да је примање повратних информација само од менаџера имало исти утицај.

Оцене задовољства и лојалности потрошача су изванредне: признање запослених има више предности него само тапшање по рамену. Они резултирају већом профитабилности и бољим учинком према различитим изворима повратних информација – и особље и организација имају користи од тога.

Вјероватније је да ће одлични чланови особља остати: Ово наглашава колико је важно имати различита гледишта да се присјетимо и цијенимо конструктивни допринос. Штавише, са конструктивним бенцхмаркингом плата, могуће је задржати таленте јер им се обезбеђује компензација коју заслужују.

Занимљиво је да можете бити иновативни у начину на који одаберете да прикажете ово признање, од којих су неки од најбољих разрађени у наставку.

Различите врсте признавања запослених

Вербална похвала и уважавање

Давање захвалности запосленима лицем у лице за њихов рад познато је као вербална похвала. Рећи „хвала“ може бити од суштинског значаја за изражавање захвалности и давање до знања да се њихов допринос цени. У јавном или приватном контексту, то такође подразумева изражавање уважавања, признавање вредности њиховог труда или истицање њиховог напретка.

Сарадници, менаџери или супервизори могу да приме ово вербално признање у групним и индивидуалним подешавањима. Речи признања и потврде имају велику вредност за оне који су подстакнути тражењем прихватања и потврђивања.

Писмена признања

Поздравне захвалнице или е-поруке од вашег особља су леп начин да им покажете колико цените и поштујете њихов рад. То додаје лични штих и дели вредност њиховог рада са њима. Давање писмене захвалности запосленима је лак и ефикасан начин да их уверите да њихов рад чини разлику. Здраво је за људе који цене посвећеност и интеракцију лицем у лице.

Награде и сертификати

Награде и сертификати ће бити одликовани члановима особља који су значајно побољшали своје доношење. Скреће пажњу на њихову изузетну посвећеност и упорност у развоју свог мајсторства, што у великој мери доприноси успесима компаније.

Ови мали поклони захвалности се обично дају члановима особља који су урадили нешто јединствено. Примери укључују сертификате, трофеје или мајице са амблемом компаније и насловом награде примаоца.

Јавно признање на тимским састанцима или догађајима у целој компанији

Јавно признање је све у препознавању чланова особља упадљиво и радосно. Због тога што истиче достигнућа једне особе и напоран рад за добробит целе организације, интригантан је и мотивациони.

Послодавци могу јавно изразити своју захвалност путем интерних билтена, друштвених медија, имејлова широм компаније и окупљања тимова. Излагање јавности је једна од најбољих пракси да покажете запосленима да их цените; чини да се осећају као звезде емисије!

Финансијски подстицаји (бонуси, повишице)

Давање бонуса и других финансијских подстицаја запосленима је један од начина да им дате до знања колико цените њихов допринос. Пружање малих бонуса за постизање циљева или константно напредовање може изградити културу стварне мотивације и изложености на послу. Поред тога, провизије и сезонски бонуси су финансијски подстицаји који истичу вредност труда запослених и показују поштовање за њихов напоран рад.

  Битцоин и криптовалуте: инфлаторни вс. Дефлаторно

Представљање малих гестова члановима особља је спонтан и промишљен начин да се изрази захвалност кроз даривање запослених. Ови симболи препознавања су фантастични јер могу бити прилично основни.

Опције као што су поклон картице, шансе за напредак у каријери или чак додатно слободно време су ствари које треба размотрити. Потврда да су награде које одаберете директно повезане са индивидуалним достигнућима и напорима особља биће од највеће важности да би се осигурало да признање буде инспиративно и изражајно.

Стратегије за изградњу програма препознавања запослених

Стварање програма захвалности запослених који повезује и мотивише захтева пажљиво планирање. Сада, хајде да разговарамо о кључним стратегијама за покретање ствари.

#1. Поставите јасне циљеве и циљеве

Постављање конкретних циљева је први корак у покретању успешног програма препознавања. Уверите се да су ваши циљеви усклађени са принципима ваше организације. Неопходно је креирати стратегије препознавања које подржавају и унапређују културу вашег пословања.

#2. Укључујући вођство и управљање:

Успех ваше компаније у великој мери зависи од тога колико више руководство цени ваш програм. Укључите менаџере и лидере рано у свој програм како бисте били сигурни да оставља позитиван утисак.

Остатак тима може покренути поступак ако шефови покажу да су ангажовани у програму и да га користе за пружање повратних информација. Вриједно је ићи изнад и даље како би се осигурало одобрење менаџера прије покретања ове иницијативе у цијелој организацији како би се подигао морал запослених.

#3. Осмишљавање критеријума за препознавање

Осмишљавање критеријума за признавање захтева пажљиво разматрање најбољих пракси. Од кључне је важности размотрити ко се квалификује да буде награђен, колико дуго мора да остане да добије подстицај и специфичности, као што је учесталост додељивања награда и да ли чланови особља могу или не могу да деле радост.

Организовањем ових чињеница можете развити програм препознавања који инспирише ваше особље и доприноси успеху пословања.

#4. Креирање буџета

Креирање буџетског програма захтева пажљиво разматрање пореских последица по запослене. Запамтите да порески закони специфични за државу могу да варирају и да зависе од природе награде.

Многа предузећа више воле да „скупе“ награде како би смањила пореско оптерећење својих запослених. Саветује се коришћење калкулација фер тржишне вредности (ФМВ) како би се олакшала ова процедура. Ово смањује износ потрошен на увећање и опорезиву вредност награде за запосленог.

#5. Развијање временске линије

Признање за ваш труд значи много више када се то догоди одмах. Ако менаџерима треба предуго да препознају своје запослене, то се можда неће осећати тако искрено. Стога је од виталног значаја дати приоритет признавању запослених и успоставити формалне системе тако што ће се развити временски оквир. На тај начин можете дати признање тамо где треба када је тренутак свеж.

  Да ли је ПацСун легитиман?

#6. Инклузивност и разноликост

Прављење простора за инклузивност и разноликост је од суштинског значаја, али то је само део слике. Стварање инклузивне вибрације је једнако кључно. Када се људи осећају безбедно и цењено на послу, они имају тенденцију да буду продуктивнији и отворенији са својим идејама, повећавајући иновације у целој компанији. Свако у организацији мора да прихвати исправне ставове и понашања како би уздрмао ствари.

#7. Мерење и вредновање препознавања итд.

Пажљиво пратите свој програм препознавања како бисте били сигурни да је синхронизован са потребама ваше радне снаге. Уверите се да су награде које нуди довољне, поштене и конкурентне. Процените колико често запослени добијају признање и потврдите да је то једнако за све. Утврдите да ли је програм утицао на било какве промене процеса и да ли је у складу са ширим иницијативама за перформансе компаније.

Поделите налазе са свим заинтересованим странама након темељне процене програма признавања. Такође можете покушати са вредносним предлогом за запослене да бисте даље идентификовали области којима је потребно побољшање и представили податке како бисте олакшали смислене дискусије о обогаћивању програма.

КПИ за праћење утицаја на препознавање на радном месту

Ови кључни индикатори учинка (КПИ) дају предузећима увид у податке о срећним радницима и продуктивном радном окружењу.

Од суштинског је значаја одабир КПИ-ја који су у складу са индустријом, културом и одређеним циљевима компаније.

  • Оцена задовољства запослених (ЕСС): Ова статистика утврђује опште нивое задовољства коришћењем података прикупљених из упитника запослених.
  • Нето резултат промотора запослених (еНПС): еНПС процењује могућност да ће радници предложити компанију као место за рад.
  • Стопа флуктуације запослених: Ова цифра показује удео радника који напуштају компанију у датом периоду.
  • Стопа одсуства: Овај индикатор могућег незадовољства или неангажовања међу запосленима мери колико често радници пропуштају посао.
  • Стопа препоруке запослених: Овај индикатор заступања и ангажовања показује колико је нових запослених дошло на основу препорука запослених.
  • Оцене учинка запослених: Ове процене рачунају учинак радника на индивидуалној или тимској основи и откривају нивое мотивације и ангажовања.
  • Стопа захвалности запослених: Ово мери успешно спроведене иницијативе или програме за поштовање запослених.
  • Мере разноврсности и инклузије: ДЕИ метрике прате колико добро компанија ствара пријатно радно место.
  • Стопа учешћа у анкетама о ангажовању запослених: Ово мери колико често запослени учествују у анкетама о ангажовању.
  • Стопа интерне мобилности: Овај индикатор шанси за ангажовање и напредак прати колико често се запослени унапређују или премештају унутар компаније.

Организације могу пронаћи области за развој и пратити успех програма ангажовања рутинским праћењем и евалуацијом ових показатеља.

Закључак

Стварање позитивне корпоративне културе уважавања је недвосмислено. Лидери и менаџери морају да се прилагоде вредностима свог тима и како то подиже продуктивност.

Можете пратити предложене стратегије или размишљати креативно како бисте се уклопили у атмосферу ваше компаније. Све је у разумевању шта кликће са вашом посадом. Осим тога, можете узети у обзир и правило: Понашајте се према другима онако како желите да се према вама понашају.

Следеће, идите корак даље и учините своје запослене интрапредузетницима, прочитајте више о Интрапренеурс: Тајни сос за корпоративни успех.