Како тестирати своју ВПН брзину

Тестирање брзине ВПН-а је најлакша и најзахтјевнија ствар. Дакле, останите у току са овим објашњењем у којем смо расветлили нијансе овог ‘једноставног’ процеса, укључујући алате да ово исправите.

Након тестирања ПротонВПН, ЕкпрессВПН, Сурфсхарк, МуллвадВПН и многих других, могу са сигурношћу рећи да је брзина најнесхваћенији фактор међу корисницима ВПН-а.

Лако је пријавити се на неки алат за тестирање брзине, али је веома тешко тачно разумети резултате.

Стога, пре него што пређемо на то како да тестирамо ВПН брзине, прођимо кроз неке основе.

Фактори који утичу на брзину ВПН-а

Овај одељак садржи неисцрпну листу аспеката који утичу на брзину ВПН-а и неке ‘стандардне’ ствари које треба да знате пре него што пређете на стварно тестирање.

#1. Ниједна два сервера не раде једнако

То у великој мери зависи од сервера на који се повезујете, јер хардвер има много разлика које је тешко уочити и оптерећење сервера, које такође варира.

А ова разлика у перформансама је значајно видљива ако се повежете на сервере са две одвојене физичке локације. То је због јединствене интернет инфраструктуре која вас повезује са тим машинама, укључујући квалитет каблова, удаљености, рутера итд.

#2. Избор ВПН протокола

Размотрите ВПН протоколе као душу ВПН везе. Они диктирају како ВПН тунели раде, укључујући снагу шифровања, брзину, ефикасност, укупну сигурност итд.

Неки су направљени за брзину, као што је ВиреГуард, док су други временски тестирани свестрани, попут ОпенВПН-а.

Поред тога, неколико ВПН провајдера такође развија своје прилагођене протоколе за највећу флексибилност.

#3. Ектра Сецурити

Сигурносни чипови смањују брзину. И практично, већини нас нису потребне функције као што су вишеструки скок, Тор преко ВПН-а, шифровање на нивоу банке итд.

  Бацимо светло на стратегије за складиште кода

Иако су такве карактеристике идеалне за људе у ауторитарним режимима, новинаре и активисте; за друге, ова беспотребна безбедност је претерана и неизбежно утиче на брзину мреже.

Значајно је да су проксији пристојна замена за ВПН ако се на дневном реду ради само о лажирању нечије локације.

#4. Нативе Фацторс

Прва је ваша нормална брзина интернета. ВПН-ови могу смањити само типичне брзине које добијамо од наших провајдера интернет услуга.

Дакле, важно је да проверите подразумевану брзину мреже пре него што уперите прст у свој ВПН.

Поред тога, ваша удаљеност од ВиФи рутера такође утиче на коначни излаз – већа удаљеност значи мање брзине.

Осим тога, тип конекције, ВиФи или Етхернет, такође има право на реч, при чему је етернет конекција бржа од та два.

Коначно, квалитет хардвера вашег рачунара (квалитет кабла, модема, итд.) утиче на целокупно искуство.

Дакле, ово је неколико ствари од којих зависи ваша коначна брзина везе.

Тестирање брзине ВПН-а

Показаћу процес са неколико алата за тестирање брзине.

Значајно је да сам на симетричној широкопојасној вези од 40 Мбпс (једнаке брзине преузимања и отпремања) са рутером инсталираним горе. Моја приближна удаљеност од ВиФи рутера који емитује 2,5 Гхз интернет је 7 м хоризонтално и 5 м вертикално. А овај лаптоп на којем радим је једини уређај повезан са рутером.

Осим тога, током овог теста немам ниједно активно преузимање. И не постоји ниједна активна апликација, осим претраживача који користим за брзо тестирање и писање (дакле две отворене картице) и апликације за снимање екрана. Штавише, онемогућио сам сва проширења прегледача осим самог ВПН-а.

Поред тога, не користим ниједну апликацију за контролу позадинских процеса на мом Виндовс 11 лаптопу.

Коначно, саветује се да се очитавања узимају најмање три пута, неколико пута дневно, и на крају да се узимају просечне вредности за најбољу тачност.

Међутим, урадићу то једном са алатима за ову демонстрацију.

  Како приказати Мац-ове скривене плутајуће плоче перформанси

#1. Оокла тест брзине

Спеедтест је један од најпопуларнијих алата за тестирање брзине. Даје детаљне информације о брзини учитавања, брзини преузимања, параметрима пинга, ИП адреси итд.

Такође додељује јединствени УРЛ за дељење ваших резултата, а можете и извести налазе.

Процес тестирања је једноставан. Само посетите спеедтест.нет и кликните на заокружену ГО.

Моји подразумевани параметри:

Затим сам се повезао на ВПН-ов сингапурски сервер, отприлике 6.200 КМ од мог мјеста.

Можете да проверите да је највише штете учињено брзини отпремања (скоро 30%) и пингом (11➡79). Иако је ВПН могао да побољша перформансе отпремања, виши Пинг је директан резултат удаљености и неколико фактора који нису повезани са ВПН-ом.

Дакле, ово је био Оокла Спеедтест.

#2. Фаст

Фаст је Нетфлик понуда за тестирање мрежних параметара. Пружа много чистији интерфејс; међутим, излаз је сличан у брзини преузимања, брзини отпремања и вредности кашњења (Пинг).

Исто тако, два пута сам извршио тест брзине, са и без ВПН-а, повезујући се на исти ВПН сервер.

Можемо да проверимо јасну разлику између два алата која смо до сада тестирали. И то је очекивано јер се сервери који тестирају ове карактеристике такође разликују.

Овде се вредност кашњења неучитавања односи на мрежу без саобраћаја у поређењу са учитаном где се поред њих покрећу апликације са великим бројем података.

#3. Броадбанд Спеедцхецкер

Броадбанд Спеедцхецкер ради на упоређивању брзина интернета и добављача услуга за људе у Великој Британији. Међутим, може да провери брзину ваше мреже, без обзира на локацију.

Ако сте у Уједињеном Краљевству, можете користити овај алат да проверите ИСП-ове, њихове планове, брзине итд., да бисте изабрали правог.

Субјективно је!

Као што можете приметити, брзине доста варирају. У ствари, користио сам ове алате више пута да бих добио два конзистентна резултата за илустрацију.

Осим тога, не постоје два алата који дају исте резултате. А више алата покрећу други. На пример, Гоогле Спеед Тест (заједно са многим другим) је подржан Ооклиним Спеедтестом.

  Поправите проблеме са звуком у Леагуе оф Легендс

Поред тога, можете погледати и неколико, као што су ВиФи Ман, Цлоудфларе тест брзине итд.

Али ови тестови брзине су мало важни, а вредности се разликују са сваким другим покретањем, чак и са истим алатом. Дакле, оно што је важно је извођење у стварном животу.

А за то смо навели неколико који ће вам добро послужити.

#4. ПротонВПН

ПротонВПН са седиштем у Швајцарској један је од најбољих у читавој ВПН индустрији. У ствари, они имају више производа фокусираних на приватност, који укључују шифровану услугу е-поште, сигуран диск у облаку, календар и ВПН.

Они нуде невероватне брзине и имају одличан рекорд у геодеблокирању.

Поред тога, ПротонВПН има изворни блокатор огласа, Тор преко ВПН-а, сервере широм света и елегантан кориснички интерфејс.

Има још тога што можете да видите у нашем детаљном прегледу ПротонВПН-а.

#5. Сурфсхарк

Сурфсхарк ВПН је онај који смо тестирали овде на вдзвдз и сматрали га вредним препоруке.

Има респектабилно глобално присуство, напредне безбедносне функције попут вишеструког скока и одличне перформансе геодеблокирања.

Као и Протон, Сурфсхарк има ‘Један’, доводећи свој ВПН, Антивирус, (кршење) упозорење и (приватну) претрагу у једном пакету. Међутим, можете се и самостално претплатити на ВПН.

Можете погледати нашу рецензију Сурфсхарк Оне за боље разумевање.

#6. ЕкпрессВПН

Листа ВПН-а је тешко потпуна без помињања ЕкпрессВПН-а. Овај има мноштво стручњака који га означавају као најбржи ВПН од свих.

Лично, оценићу га као најбољи ВПН за забаву и упоредив са ПротонВПН-ом у смислу брзине.

Има леп скуп функција, омогућавајући савршен баланс безбедности и перформанси. У свакодневном раду, кориснички интерфејс блиста и нема на шта замерити.

Више можете проверити у овој рецензији ЕкпрессВПН-а.

Међутим, нисмо ограничени на ово и имамо још много тога да предложимо у овој најбољој компилацији ВПН услуга.

Дакле, то је то за овај водич за тестирање ВПН-а.

До идућег пута!