Како убити процес у Линуку

Сви смо имали те дане када наш рачунар ради изузетно споро и муца у обављању чак и основних задатака. У Виндовс-у имате само Виндовс Таск Манагер да прегледате и убијете процесе који нису толико важни, али троше огромну количину меморије. Међутим, у Линук-у имате читав арсенал команди и ГУИ алата за управљање овим задацима. У овом чланку ћемо показати неке једноставне методе командне линије (ЦЛИ) као и ГУИ методе за убијање процеса у Линуку.

Заврши процес у Линуку (2023)

Али пре него што заронимо у свет управљања процесима у Линук-у, хајде да разумемо шта је тачно процес, а шта је ИД процеса у Линук системима.

Шта су процеси у Линуку

У Линуку, свака тренутно покренута инстанца програма позната је као „процес“, док је свака извршна датотека позната као програм. Када се изврши било који програм, креира се процес и сваком процесу се додељује јединствени 5-цифрени идентификациони број познат као „ИД процеса“. Када се процес заврши са извршавањем или је принудно прекинут, његов ИД процеса се додељује процесу који је следећи на реду.

Убијте процес преко командне линије у Линуку

Иако коришћење терминала понекад може изгледати застрашујуће у поређењу са коришћењем ГУИ алата за основне задатке, управљање различитим процесима постаје много лакше када схватите команде и њихове различите опције.

Терминатион Сигналс

Када покушате да убијете процес било из ГУИ-а или ЦЛИ-а у Линуку, језгро шаље сигнал за завршетак процесу. Процес делује у складу са тим, у зависности од примљеног сигнала. Сваком од ових сигнала је додељен одређени број који програм може брзо да разуме. Постоје бројне врсте сигнала завршетка, али смо овде објаснили само оне суштинске:

СигналНумериц ВалуеДесцриптионСИГХУП1То је скраћеница од ‘Сигнал Хангуп’
Шаље се када је терминал затворен.СИГИНТ2Она је скраћеница за ‘Сигнал Интеррупт’
Шаље се када корисник прекине процес.СИГКИЛЛ9Она је скраћеница од ‘Сигнал Килл’
Шаље се када морате одмах да прекинете процес.
Шаље се када треба да прекинете процес и ослободите потрошене ресурсеСИГСТОП19 – за АРМ, к86
17 – за АЛФА
23 – за МИПС
24 – за ПА-РИСЦит значи ‘Сигнал Стоп’
Шаље се када треба да паузирате процес и наставите га касније. Најчешће коришћени сигнали су СИГКИЛЛ (9) и СИГТЕРМ (15).

Идентификујте ИД-ове процеса

Пре него што прекинете процес, морате да знате неке детаље процеса као што су ИД процеса, време рада, итд. Да бисте сазнали детаље процеса, користите команду пс:

  Како да зауставите Вхатсапп да чува фотографије и видео записе на вашем телефону

пс

Са командом пс, потребно је да тражите процес померањем и бележењем његовог имена, што би могло бити гломазно. Уместо тога, чак можете да користите команду греп са командом пс у цевоводу, као што је приказано у наставку:

пс | греп <име_процеса>

Да ствари буду једноставније, постоји посебна команда која приказује само ИД процеса за било који покренут процес који треба да знате. Синтакса за коришћење команде пидоф је:

пидоф <име_процеса>

Завршите процес помоћу команде килл

Након што сте забележили ИД процеса који желите да прекинете, најчешћа команда која се користи за укидање програма на вашем Линук систему је команда килл. Синтакса за коришћење команде килл је:

килл <сигнал> <процесс_ид>

Параметар <сигнал> је опциони и команда килл подразумевано шаље сигнал СИГТЕРМ (15). Можете послати било који други сигнал према његовој нумеричкој вредности или стварном имену сигнала из горње табеле.

Завршите процес користећи команду пкилл

Ако сматрате да је тражење ИД-а процеса незгодно, можете користити команду пкилл. Тражи процесе који одговарају шаблону и затим га убија. Синтакса за коришћење наредбе пкилл је:

пкилл <опције> <образац>

Неке од уобичајених опција за упаривање са командом пкилл су:

ОптионДесцриптион-нИзабире само најновије процесе који се подударају са ИД-ом процеса-уБира процесе у власништву одређеног корисника-кСелецтс процесе који се тачно подударају са шаблоном

Ово је посебно важно када више корисника ради на различитим инстанцама истог програма у истом систему и једна од инстанци почне да се понаша неочекивано. На пример, на слици испод, убијамо инстанцу „гедит“ у власништву корисника „интел“ користећи команду пкилл у Линуку:

пкилл -у интел гедит

Завршите процес користећи команду киллалл

Команда киллалл функционише слично команди килл, али убија све процесе који одговарају имену процеса, без обзира на корисника. Подразумевано, он шаље СИГТЕРМ сигнал ако није другачије наведено. Занимљива ствар коју треба приметити је да команда киллалл никада не може да се убије, али може да прекине друге инстанце команде киллалл. Синтакса за коришћење команде киллалл је:

киллалл <опције> <име_процеса>

Неке од опција за упаривање са командом киллалл су:

ОптионДесцриптион-рИнтерпретира процес_наме као образац регуларног израза и затим убија процесе који се подударају са шаблоном-убија наведени процес у власништву одређеног власника.-оУбија наведене процесе старије (започете раније) од одређеног времена.-иУбија наведене процесе млађе ( почело после) одређеног времена.

Команда киллалл може бити корисна за прекид низа истог процеса или чак свих процеса у власништву одређеног власника. Овде у нашем примеру убијамо све процесе „спавања 500 секунди“ користећи команду киллалл у Линуку:

убити -в спавати

Завршите Линук процес помоћу команде топ/хтоп

Овај метод убијања процеса је користан када немате појма који процеси троше максималне ресурсе. У обе команде, можете се кретати кроз све покренуте процесе или чак зомби процесе и можете их брзо окончати. Да бисте користили топ команду за надгледање ваших ресурса, користите синтаксу у терминалу:

  Како покренути напредну проверу позадине

топ

Разумевање резултата:

Главни излаз горње команде је подељен на колоне које су:

 • ПИД – приказује ИД процеса покренутог процеса
 • Корисник – приказује власника процеса
 • ПР – приказује вредност приоритета процеса коју додељује оперативни систем
 • НИ – приказује лепе вредности које су попут додељивања вредности размакнутих од корисника да би се ручно контролисао приоритет задатка.
 • ВИРТ – приказује количину виртуелне меморије коју користи процес.
 • РЕС – приказује количину физичке меморије коју користи процес
 • СХР – приказује количину меморије коју деле други процеси
 • С – приказује тренутно стање процеса које може бити:
  • Д – непрекидан сан
  • Р – трчање
  • С – спавање
  • Т – стао
  • З – зомби
 • %ЦПУ – Приказује количину ЦПУ-а коју процес користи у процентима
 • %МЕМ – Приказује количину РАМ меморије коју процес користи у процентима
 • ТИМЕ+ – Приказује укупно време рада процеса
 • Команда – Показује која команда је позвана за процес.
 • Ако не знате ИД процеса задатка који желите да укинете, или се крећете кроз листу помоћу тастера са стрелицама или потражите име процеса у табели процеса у Линук-у.

  Да бисте претражили назив процеса, притисните ‘Л’ на тастатури и унесите назив процеса који желите да тражите. Када пронађете подли процес, притисните ‘к’ на тастатури да бисте убили процес. Сада унесите ИД процеса или га оставите на тренутно означеном процесу и притисните ‘ЕНТЕР’. Затим унесите сигнал за завршетак и притисните ‘ЕНТЕР’ да бисте угасили програм. Да бисте се вратили на терминал, притисните ‘к’ на тастатури.

  Иако горња команда приказује детаље као што су ИД процеса, потрошња меморије и још много тога за све покренуте процесе, није баш погодна за почетнике јер не приказује никаква мапирања кључева или како да је користе. С друге стране, команда хтоп има интерфејс који је лакши за коришћење, чак и за алатку командне линије. Осим тога, приказује све детаље у засебном приказу, стога не затрпава прозор терминала. Не долази унапред инсталиран у већини дистрибуција и потребно је да користите следећу команду да бисте инсталирали хтоп у Линуку:

  судо апт инсталл -и хтоп

  Да бисте користили хтоп за управљање процесима у Линуку, користите наредбу испод:

  хтоп

  Да бисте угасили програм, идите до назива процеса који желите да прекинете, притисните ‘Ф9’, а затим притисните Ентер. Ако треба да претражите и убијете било који програм, притисните ‘Ф3’ на тастатури, унесите име и притисните Ентер. Име процеса ће бити истакнуто, притисните Ф9, а затим притисните Ентер на тастатури да бисте прекинули процес.

  Убијте процес преко системског монитора у Линуку

  Ако сматрате да вам је метод командне линије тежак, можете да користите уграђени алат за надгледање система који је доступан у свакој Линук дистрибуцији. Да бисте сазнали како то функционише, отворите алатку за надгледање система из менија Апликације и пратите доленаведене кораке.

    Топ 10 алтернатива за Коди Фусион Репоситори

  1. Када се отвори алатка за надгледање система, видећете три картице на врху са именом — Процеси, Ресурси и Систем датотека. Да бисте управљали својим процесима, идите на картицу „Процеси“. Овде ћете видети све ваше тренутно покренуте процесе. Притисните ‘ЦТРЛ+Ф’ да бисте потражили име процеса. Кликните на име процеса који желите да прекинете и кликните на „Заврши процес“.

  2. Затим ћете добити упит за потврду да ли желите да завршите процес или не. Само напред и кликните на велико црвено дугме „Заврши процес“ да бисте убили процес у Линуку.

  Често постављана питања

  Како да зауставим све процесе у Линуку?

  Ако треба да зауставите све процесе (осим љуске за пријаву, покретања и процеса специфичних за кернел) за одређеног корисника у Линуку, користите или пкилл команду или команду киллалл према синтакси:

  пкилл -у <корисничко име>

  киллалл -у <корисничко име>

  Ако треба да убијете сваки процес за сваког корисника, укључујући инит систем, притисните тастере ‘АЛТ + Прт Сц + о’ на тастатури.

  Да ли је у реду прекинути процес?

  Када затворите било који небитни позадински процес или кориснички процес који троши много системске меморије, ослобађате ресурсе које сада могу да користе други процеси. Али, пре него што искључите било који процес, уверите се да не убијате суштински процес оперативног система.

  Који су позадински процеси у Линуку?

  У Линуку, позадински процеси су процеси који се могу покренути без инстанце љуске или било какве интервенције корисника. Могу се видети помоћу било које од команди – топ, хтоп, пс, итд.

  Шта је зомби процес?

  Процес који је корисник убио, али још увек заузима меморију, познат је као зомби процес.

  Шта ЦТРЛ + З ради у Линуку?

  Када користите ЦТРЛ + З у Линуку, он шаље СИГТСТП сигнал који суспендује процес и шаље га у позадини. Када је процес у суспендованом стању у позадини, не можете га убити док се не врати у први план.

  Лако убијте процесе у Линуку

  Убијање процеса гомилања меморије је веома важан задатак који сваки корисник треба да научи. У овом чланку смо показали и метод командне линије, укључујући команде као што су киллалл и пкилл, као и ГУИ методе за уништавање процеса у Линуку. Чак смо детаљно описали како да користите популарне алате као што су топ и хтоп за управљање процесима на вашем Линук рачунару. Ако се суочите са било каквим проблемима док користите ове алате за уништавање процеса, обавестите нас у коментарима испод.