Како заштитити фасцикле лозинком у оперативном систему Виндовс 10/11

Заштита података је процес заштите важних информација од компромитовања, корупције или губитка. У дигиталном свету, заштита података је важнија него икада раније.

Важност заштите датотека или фасцикли у оперативном систему Виндовс 10/11

Заштита датотека или фасцикли је од највеће важности, с обзиром на данашњу динамичну дигиталну еру. Наши потпуно електронски уређаји су повезани на интернет, тако да су сви наши подаци увек у опасности да буду изложени од стране неовлашћеног актера претњи.

По Статиста, Само у САД, 2022. године, 422 милиона појединаца је било погођено кршењем података о осетљивим подацима путем овлашћеног приступа. У првом кварталу 2023. године, кршење евиденције података износи запањујућих више од 6 милиона широм света.

Хајде да видимо неке разлоге зашто је важно заштитити датотеке и фасцикле:

 • Неовлашћени корисници могу украсти осетљиве податке, као што су финансијске и личне информације, заједно са пословним тајнама, које се могу злоупотребити за крађу идентитета, превару или злонамерне активности.
 • Неовлашћени корисници би могли да покваре или избришу осетљиве податке што би довело до финансијског губитка, поремећаја у пословању, правних последица и штете по репутацију компаније.
 • Неовлашћени корисници могу пореметити приступ осетљивим подацима преоптерећењем или рушењем система, што утиче на пословне операције.
 • Осетљивим фасциклама којима се приступа без овлашћења могло би да доведе до сајбер напада на компаније, што резултира крађом података, оштећењем система, оперативним поремећајима и индивидуалним захтевом за откупнином.
 • Да би биле у складу са прописима, финансијске институције и здравствене организације морају да заштите специфичне типове података.
 • Заштита датотека са интелектуалном својином (ИП) штити пословна улагања у патенте, жигове и ауторска права, обезбеђујући права на вредне креације.
  Како пронаћи лозинку за ВиФи на Виндовс 11

Заштита датотека и фасцикли односи се на компаније свих величина и персоналне рачунаре појединаца.

Уграђене функције оперативног система Виндовс 10/11 за заштиту фасцикли и датотека

Мицрософт обезбеђује безбедност датотека и фасцикли на Виндовс 10 и 11 тако што нуди уграђене функције и алате који ефикасно штите податке од хакера или злоупотребе.

Хајде да видимо неке од уграђених безбедносних функција у Виндовс 10 и 11:

 • Шифровање датотека: Виндовс укључује уграђену функцију шифровања која побољшава безбедност датотека и фасцикли. Ова функционалност осигурава да се неовлашћени корисници суочавају са значајним изазовима у приступу датотекама, чак и ако имају физички приступ рачунару.
 • Контролисани приступ фасцикли је безбедносна функција у Виндовс 10 и 11 која штити важне датотеке спречавајући неовлашћене апликације да уносе промене у заштићене фасцикле. Он штити и ефикасно блокира нападе рансомваре-а, осигуравајући интегритет и спречавајући да неовлашћена страна модификује или злоупотреби податке.
 • Корисничке дозволе одређују нивое приступа који се додељују појединцима или корисничким групама за датотеке и фасцикле. Ове дозволе дефинишу да ли корисници могу да читају, пишу или мењају садржај.
 • Историја датотека: Аутоматски чувајте копије на спољном диску или мрежи, штитећи од рансомваре-а и губитка података и враћајући избрисане/оштећене датотеке из омогућене резервне копије.
 • БитЛоцкер, безбедносна функција доступна на оперативним системима Виндовс 10 и Виндовс 11, нуди робусно шифровање за цео чврсти диск. Ово шифровање штити ваше податке од неовлашћеног приступа.

Како заштитити датотеке и фасцикле у Виндовсима 10 и 11?

Као што је горе објашњено, постоје различите методе за заштиту ваших датотека и фасцикли на Виндовс рачунарима.

  Како да извезете белешке из лепљивих белешки на Виндовс 10

У овом одељку ћемо видети корак по корак метод за заштиту датотека и фасцикли у оперативном систему Виндовс 11 користећи свој уграђени метод заштите лозинком.

Овај метод се зове „Шифровање садржаја ради заштите података“. Шифровање датотеке или фасцикле помоћу ове методе претвара их у формат који се не може читати без лозинке.

На пример, систем аутоматски тражи лозинке за било коју неовлашћену претњу која приступа вашој датотеци или фасцикли. Ако ваш систем има више пријава, друга особа му не може приступити јер ће тражити лозинку.

Само особа која је шифровала датотеку или фасциклу може да им приступи.

Да бисте шифровали датотеку или фасциклу помоћу уграђене методе заштите лозинком, следите ове кораке:

Корак 1: Отворите Виндовс Филе Екплорер на свом Виндовс 11 лаптопу или десктопу.

Корак 2: Изаберите и кликните десним тастером миша на датотеку или фасциклу коју желите да заштитите заштитом лозинком.

Корак 3: Након што кликнете десним тастером миша, видећете опцију под називом Својства, као што је приказано у наставку; кликни на то.

Корак 4: На картици Опште, идите до одељка Атрибути и кликните на картицу Напредно, као што је приказано у наставку:

Корак 5: Након овога, изаберите Шифруј садржај да бисте обезбедили опцију података из одељка Компримовање и шифровање атрибута.

Корак 6: Кликните на ОК и изаберите Примени промене на ову фасциклу, поддиректоријуме и датотеке > У реду. Затим кликните на Примени.

Након довршетка ових корака, Виндовс 11 поставља икону катанца на фасциклу како би показао да је шифрована. Свако ко жели да отвори датотеке у тој фасцикли мора бити пријављен под вашим корисничким налогом.

  Како добити бирач боја на Виндовс 10

Уграђени метод заштите лозинком је једноставан и ефикасан начин заштите датотека и фасцикли у Виндовс 10 и 11.

Ако тражите друге безбедније методе за заштиту датотека, фасцикли и диск јединица, онда можете испробати уграђени Виндов Битлоцкер методом.

Завршне речи

Виндовс оперативни систем је један од најчешће коришћених оперативних система на глобалном нивоу, са 74 одсто тржишног удела широм света од јануара 2023. године, тако да се хакери или крађа података претежно дешавају на овим системима.

Дакле, заштита ваших датотека и фасцикли постаје од највеће важности. Горе наведене методе заштите података за ваше датотеке и фасцикле ће вам помоћи да заштитите ваше личне и организационе податке.

Ако желите да заштитите свој Екцел лист, погледајте Екцел заштиту.