Како заштитити своје уређаје током екстремних врућина

На врућем дану, одржавање хладноће је императив. Али шта је са вашом технологијом? Ваш рачунар или лаптоп не могу да прогутају добро хладно пиће, а у многим случајевима заглављени сте да користите рачунар на одређеном месту у свом дому.

Екстремне топлоте утичу на ваш хардвер и важно је да предузмете кораке да се ваши уређаји охладе.

Ефекти екстремне топлоте на електронске уређаје

Када се електронске компоненте као што су кондензатори, диоде, мотори и батерије користе у телефонима, лаптоповима, пројекторима и другим уређајима, оне имају тенденцију да генеришу топлоту. То је због ствари као што су пренос струје, трење од покретних делова, хемијске реакције и конверзије из различитих облика енергије.

Како је стварање топлоте неизбежно, већина електронских уређаја се ослања на расипање топлоте, вентилаторе, хладњаке и друге механизме за хлађење да би функционисали безбедно и ефикасно. Међутим, када је температура превисока, ови механизми можда неће бити довољни да се ваши уређаји не прегреју.

Кредит за слику: распберрипи.цом

На пример, Хуавеи пронађен да ће коришћење рачунара или телефона у врућем окружењу учинити расипање топлоте мање ефикасним. То значи да ће вашем уређају бити тешко да рашири произведену топлоту; уместо тога, топлота може да се акумулира и оштети ваш уређај током времена.

  12 најбољих заједничких и Цлоуд хостинга за тржиште Индије

Вероватноћа да ће се ваш уређај или његове компоненте деградирати, успорити, прегрејати, изгорети или отказати расте са температуром.

Наравно, можда нећете моћи у потпуности да избегнете екстремне врућине, посебно ако живите у топлијим крајевима или је лето где сте. Ипак, постоје ствари које можете учинити да заштитите своје уређаје од ефеката екстремне топлоте.

1. Држите своје уређаје даље од извора топлоте

Иако ово изгледа прилично очигледно, главна мера је држање уређаја подаље од извора екстремне топлоте. Већина електронике најбоље ради на собној температури.

Избегавајте коришћење уређаја напољу под директним сунчевим зрацима или поред пећи и камина. Преместите свој радни простор ако је близу прозора, а сунце је директно на вашим уређајима. Ако треба да користите телефон, Ви-Фи рутер, рачунар или уређај напољу, покушајте да то урадите у сенци.

Покушајте да не користите своје уређаје у вршним сатима када је време најтоплије. Такође, не остављајте своје уређаје у аутомобилу, чак и ако су искључени, јер температура може порасти до опасних нивоа.

2. Правилна вентилација

Већина уређаја може издржати високе температуре ако су добро проветрени. Поставите стационарне уређаје као што су рутери, рачунари и конзоле за игре у добро проветреним просторима — не иза намештаја или уских места.

Избегавајте постављање уређаја на јастуке, тепихе и друге меке површине које могу ометати проток ваздуха. Уместо тога, користите постоље или расхладну подлогу за свој лаптоп или таблет. Ако користите заштитну футролу, уверите се да омогућава вашем уређају да дише.

Редовно проверавајте и уклањајте накупљање прашине у вашим уређајима. Вишак прашине или длачица ухваћених у вентилационим отворима вашег рачунара може да омета вентилаторе, повећавајући ризик од прегревања.

  Уобичајени Интернет систем датотека (ЦИФС) објашњен за 5 минута или мање

3. Користите висококвалитетне заштитне футроле

Коришћење заштитне футроле од коже, пластике или пене на уређају било би као да носите додатне слојеве одеће. Да ли носите додатне слојеве дебеле одеће када је вруће време?

Ако морате да користите заштитну футролу, уверите се да је направљена од материјала отпорних на топлоту као што су гума, метал или силикон. Изаберите кућишта која имају одговарајуће вентилационе отворе тако да се топлота може распршити.

4. Искључите своје уређаје када их не користите

Ако не користите свој уређај, искључите га. То је зато што позадински процеси могу изазвати загревање ваших уређаја.

Чак и ако не можете да их искључите, можете их ставити у режим спавања или у авиону—било шта да бисте смањили производњу топлоте и потрошњу енергије. Најбоље је да уштедите енергију јер пуњење у врућем окружењу може повећати прегревање и оштећења. Неки уређаји чак имају уграђене функције које ограничавају струју пуњења и брзину када је температура висока.

Алтернативно, онемогућите позадинске процесе или непотребне апликације и функције.

5. Пратите температуру ваших уређаја

Ако сте у врућем окружењу, створите навику да проверавате своје уређаје да ли има знакова прегревања, као што су претерана топлота или чудни мириси паљевине. Алтернативно, можете користити апликацију за праћење температуре или уграђени софтвер за праћење вашег уређаја да бисте проверили безбедност својих електронских компоненти.

Ако се ваш уређај загрева, престаните да га користите или га искључите и оставите да се охлади. Такође можете да користите апликације и додатке за хлађење да бисте помогли свом уређају да се охлади.

  Како замрзнути локацију на Финд Ми иПхоне

Чувајте своје уређаје хладним

Екстремна топлота може оштетити ваше уређаје и утицати на њихову функционалност и издржљивост. Пратећи ове савете, можете одржавати своје уређаје хладним и заштитити их од прегревања.