Који је најбољи за вас?

КДЕ и ГНОМЕ су популарна Линук десктоп окружења.

Ова Линук десктоп окружења дају кориснику графички интерфејс за коришћење Линук-а. На пример, ако изаберете Линук Минт, добићете Циннамон десктоп окружење (засновано на ГНОМЕ-у 3), док је Убунту-ово подразумевано окружење радне површине засновано на ГНОМЕ-у. С друге стране, Кубунту и Федора КДЕ издања користе КДЕ Пласма.

Они су слични Виндовс и МацОС графичким интерфејсима. Оба обезбеђују приступ основним функцијама и директно утичу на радни ток корисника, продуктивност и прилагођавање.

Међутим, као искусан корисник Линук-а, можда ћете желети да знате шта је боље. Зато ћу у овом чланку упоредити ГНОМЕ и КДЕ Пласма. На крају нашег поређења, знаћете по чему се разликују и шта вам највише одговара.

Почнимо са поређењем ГНОМЕ-а и КДЕ-а.

Шта је ГНОМЕ?

ГНОМЕ, што је скраћеница од ГНУ Нетворк Објецт Модел Енвиронмент, је популарно окружење радне површине. То је софтвер отвореног кода и ради на врху датог оперативног система (Линук или Виндовс). Изговара се као „гух-номе“.

Готов ГНОМЕ је једноставан за коришћење и супер једноставан за коришћење. Нуди пристојну количину прилагођавања задржавајући модеран изглед.

Испод хаубе, ГНОМЕ користи посредника захтева за објектима (ОРБ). Подржава ЦОБРА (Цоммон Објецт Рекуест Брокер Арцхитецтуре), омогућавајући програмима заснованим на ГНОМЕ-у да раде заједно, налазећи се на различитим оперативним системима широм мреже.

ГНОМЕ 42 на Убунту 22.04 ЛТС

1999. године, оснивачи ГНОМЕ-а, Мигел де Иказа и Федерико Мена, покренули су ГНОМЕ 1.0. Брзо је постао популаран и наставио да се развија. У време писања овог текста, најновија верзија ГНОМЕ-а је ГНОМЕ 44, доступна у Федора дистрибуцији.

Многе популарне Линук дистрибуције користе ГНОМЕ као своје десктоп окружење. То укључује Федора, ЦентОС, Мањаро ГНОМЕ издање и Убунту.

Укратко, ГНОМЕ је модерно десктоп окружење које нуди једноставно коришћење и мноштво прилагођавања. Неке од његових кључних карактеристика укључују:

 • Долази са минималистичким распоредом без ометања
 • Нуди приступ основним програмима ван кутије
 • Долази са центром за апликације богат функцијама
 • Интуитивно дизајниране апликације са доследним изгледом
 • Одличне карактеристике приступачности
 • Ниски захтеви за хардвером и мала потрошња меморије
 • Подржава тамно корисничко сучеље

Ако желите да испробате Линук дистрибуцију засновану на ГНОМЕ-у, погледајте их овде.

Шта је КДЕ плазма?

КДЕ Пласма је бесплатно десктоп окружење отвореног кода. То је скраћеница за К десктоп окружење и у заједници је популарно позната као Пласма. Корисницима нуди стабилан, али оку угодан графички кориснички интерфејс који ради на различитим оперативним системима, укључујући ФрееБСД, Линук, МацОС и Виндовс.

Када се не испоручује из кутије, наћи ћете Пласму познату Виндовс-у. Такође је веома прилагодљив, што га чини одличним избором за искусне Линук кориснике који желе да прилагоде своје искуство ради боље продуктивности, тока рада и изгледа. Осим прилагођавања, нуди и тоне КДЕ апликација.

Натпис: Једноставна КДЕ радна површина на Кубунту-у

КДЕ се први пут појавио 1996. године када је Матијас Етрих објавио своју прву верзију.

Неке популарне КДЕ Пласма дистрибуције укључују Кубунту, Федора КДЕ издање, ОпенСусе и КДЕ Неон. Такође, најновија верзија КДЕ-а је 5.27.3 када се пише ово поређење.

  Како додати ефекат померања нагиба фотографијама на вашем иПхоне-у

Укратко, КДЕ је веома прилагодљиво десктоп окружење које долази унапред инсталирано са свим битним функцијама и апликацијама. Неке од његових кључних карактеристика укључују:

 • Долази са радном траком задатака, сличном Виндовс-у
 • Подршка за екран осетљив на додир за таблете и лаптопове
 • Лако мењање величине прозора
 • Изглед једноставан за коришћење
 • Минимална потрошња меморије
 • Подржава виртуелне радне површине и радне просторе
 • Више међуспремника помоћу Клиппер цлипбоард менаџера

Погледајте Линук дистрибуције засноване на КДЕ-у овде.

ГНОМЕ против КДЕ Пласма

У овом одељку ћемо покрити разлику између плазме и ГНОМЕ-а. Ако сте у журби, погледајте табелу поређења за брзи преглед.

ГНОМЕКДЕ ПласмаКорисничко искуство Нуди поједностављено корисничко искуство са чистим интерфејсом.Пласма такође нуди добро корисничко искуство, али само за напредне кориснике.Кориснички интерфејсЧист, поједностављен и модеран кориснички интерфејс.Традиционални, прилагодљив и поједностављен кориснички интерфејс.Ток рада Одличан ван- ток посла у кутији, али може бити ограничавајући када прилагођавате ток посла према вашим потребама. Одлично прилагођавање тока посла намењено напреднијим корисницима. Можда ће бити потребно неко време да се навикне, али може драстично да побољша радни ток корисника. Апликације Добар избор унапред инсталираних ГНОМЕ апликација, али има ограничене свеукупне апликације. КДЕ такође нуди одличне готове апликације. Поврх тога, добијате неограничене апликације са којима можете да играте.ЦустомизатионЛимитед цустомизатион.Једно од најбољих прилагодљивих десктоп окружења.АццессибилитиОдличне опције приступачности.Ограничене опције приступачности.Табела 1.0: ГНОМЕ наспрам КДЕ Пласма

Корисничко искуство

Ако никада нисте користили ГНОМЕ, лако ћете га користити због његове једноставности. Има чист интерфејс, горњу таблу са иконама и приступ опцијама приступачности (ако је омогућено). Има ограничену прилагодљивост, али је довољно добар за нове кориснике. Све у свему, наћи ћете да ГНОМЕ одговара вашим захтевима ако тражите мање опција, али довољно добар да ефикасно и продуктивно користите Линук.

КДЕ је, с друге стране, флексибилнији у свом приступу. Овде добијате опцију да прилагодите своје искуство по свом укусу. Поред своје прилагодљивости, нуди привлачно окружење радне површине.

Штавише, ако прелазите са Виндовс-а, биће вам веома познато због сличних распореда и приступа.

Све у свему, КДЕ Пласма нуди пристојно корисничко искуство и може захтевати од корисника да науче нове ствари да би га ефикасно користили. Његов приступ швајцарским ножем је оно што га чини популарним међу искусним корисницима.

Кориснички интерфејс

ГНОМЕ има згодну горњу траку која садржи иконе за лак приступ функцијама као што су област статуса, кориснички мени, сат и услужно дугме.

Натпис: Опција поједностављене претраге ГНОМЕ 42 на Убунту 22.04 ЛТС

Поред тога, добијате опцију приказивања апликација за тражење апликација кроз сјајну функцију претраживања.

Натпис: ГНОМЕ 42 на Убунту 22.04 ЛТС

Све у свему, ГНОМЕ нуди модеран кориснички интерфејс где су елементи јасно постављени за лаку идентификацију и употребу. Међутим, корисничком интерфејсу недостаје функционалност у поређењу са КДЕ-ом.

КДЕ, с друге стране, такође нуди чист интерфејс који је једноставан за коришћење.

Натпис: КДЕ Пласма верзија 5.24.7 на Кубунту 22.04 ЛТС

Његов традиционални приступ десктопу значи да имате траку задатака на дну екрана. Садржи дугме за покретање са леве стране и услужне програме у доњем десном углу.

Наслов: Старт мени

  8 најбољих АИ генератора рецепата за претварање састојака у кувану храну🍝

Као што можете приметити, КДЕ је сличан Виндовс-у. То је зато што Виндовс инспирише КДЕ. Овде можете да се крећете кроз своје апликације или брзо претражујете кроз траку за претрагу у почетном менију.

Све у свему, свиђа ми се кориснички интерфејс КДЕ Пласма. То је лична преференција и многи корисници Линук-а можда више воле ГНОМЕ-ов минималистички приступ.

Процес рада

Користио сам КДЕ и ГНОМЕ, и свидело ми се шта имају да понуде.

Изван кутије, ГНОМЕ радни ток је добар. Овде можете да омогућите Хот Цорнер да отвори преглед активности. Такође има подразумевано омогућене активне ивице екрана, што вам омогућава да брзо померате прозоре на стране за више задатака.

Натпис: Опције за више задатака

ГНОМЕ-ови радни простори вам помажу у груписању прозора. Помаже вам да побољшате ток посла, јер можете креирати више радних простора за различите сврхе. Ова виртуелна радна површина уклања неред и побољшава навигацију. Можете приступити овим радним токовима (виртуелна радна површина) притиском на супер-тастер. Подразумевано, то је тастер Виндовс или Цомманд на вашој тастатури.

Помоћу супер-кључа можете лако да прелазите између радних места и бирате апликације. Штавише, он такође нуди изборе за пребацивање апликација и више монитора.

Натпис: Пребацивање више монитора и апликација ГНОМЕ

ГНОМЕ такође подржава пречице за поједностављење вашег тока посла. На пример, можете користити АЛТ + Ф2 за брзо покретање команде или пребацивање између прозора помоћу АЛТ + ТАБ (слично прозорима).

Поврх свега овога, можете прилагодити ГНОМЕ радни ток помоћу екстензија. Све што треба да урадите је да одете на званичну страницу проширења ГНОМЕ-а и инсталирате проширења тока посла као што је БреезиТиле, која вам омогућава да прилагодите ток посла.

Шта је са КДЕ-ом? Да ли нуди добар радни ток?

То јесте! Изван кутије, добијате управљање радним простором. Нуди једноставно управљање прозорима уз подршку пречица на тастатури.

Такође можете да креирате нову активност (радни простор) тако што ћете десним тастером миша кликнути на радну површину и изабрати „Прикажи преклопник активности“> „Нова активност“. Они делују као посебан виртуелни простор тако да можете лако да управљате својим радом. Током креирања, можете поставити његово име, опис и икону. Штавише, можете поставити и пречицу за пребацивање!

Натпис: Детаљи активности

Као и ГНОМЕ, можете прилагодити ток посла додавањем апликација.

Укратко, тешко је изабрати победника.

ГНОМЕ је прави избор ако тражите поједностављен приступ. КДЕ Пласма је бољи избор за оне који желе да прилагоде свој ток рада.

Апликације

КДЕ и ГНОМЕ нуде добар избор апликација.

Међутим, КДЕ побеђује ГНОМЕ јер нуди више апликација из кутије. Нуди свој софтвер за апликације који вам омогућава да лако претражујете кроз огромну библиотеку апликација. То је библиотека која стално расте, захваљујући КДЕ заједници која активно учествује у тестирању и издавању нових апликација.

У КДЕ-у добијате приступ корисним апликацијама као што су Окулар (прегледач докумената), Долпхин (менаџер датотека), Кденливе (уређивач видео записа), Консоле (терминал лепог изгледа) и још много тога. Ако желите синхронизацију, можете користити и КДЕ Цоннецт, корисну апликацију за повезивање телефона са рачунаром.

ГНОМЕ подразумеване апликације су корисне и често их користим да радим свој посао. На пример, ГНОМЕ Цоре апликације укључују калкулатор, календар, сатове, скенер докумената итд. Његове апликације Цирцле проширују његов екосистем. Овде можете приступити Амберолу, музичкој апликацији или Апострофеу, одличној апликацији за уређивање маркдовна.

  Како да користите Зовину обуку за зону откуцаја срца да сагорете више калорија

У закључку, КДЕ побеђује ГНОМЕ у екосистему апликација.

Подешавање

Што се тиче прилагођавања, наћи ћете КДЕ на врху. Долази са пуно опција прилагођавања. На пример, додавање нових информација/функционалности помоћу плазма виџета или брза промена позадине радне површине.

Поред тога, можете да промените начин на који се иконе на радној површини распореде и понашају тако што ћете прилагодити њихову величину, ширину, сортирање и још много тога.

Натпис: Лако промените изглед у КДЕ Пласма

Поред ових функција, КДЕ вам омогућава да поставите системске иконе, глобалне теме, па чак и теме за управљање прозорима. И, ако не пронађете покретач КДЕ апликација, можете активирати Покретач апликација који ради слично покретачу ГНОМЕ 3 апликација (десни клик на икону менија > прикажи алтернативе > и изаберите Контролна табла апликације).

Натпис: Пређите на покретач апликација сличан ГНОМЕ-у

Укратко, имате потпуну контролу над окружењем радне површине. Овде можете променити боју, управљање прозорима и тему, као и додати виџете.

Натпис: Виџети у КДЕ-у

ГНОМЕ, с друге стране, не нуди тако опсежно прилагођавање као КДЕ. Међутим, то не значи да му недостаје прилагођавање. У ГНОМЕ-у морате да користите ГНОМЕ екстензије да бисте направили измене. На пример, можете да користите екстензију Опен Веатхер да бисте приказали детаљне временске информације на радној површини или променили како изгледају или осећају панели на траци помоћу Релоадед икона у траци. Поред тога, ГНОМЕ такође нуди тамни режим.

Без сумње, КДЕ је бољи од ГНОМЕ-а у прилагођавању. Међутим, ако желите да користите подразумевана подешавања која нису у кутији, сматраћете да су обе подједнако добре.

Укратко, користите КДЕ ако тражите прилагођавање. Ради једноставности, ГНОМЕ се боље уклапа.

Приступачност

У погледу приступачности, ГНОМЕ блиста. Подразумевано, има много опција, као што су визуелна упозорења, екранска тастатура, велики текст или читач екрана. Можете их омогућити тако што ћете отићи на Подешавања > Приступачност. За оне којима је више потребно, можете да укључите „Увек прикажи мени приступачности“ да бисте га омогућили са горње траке.

Натпис: Опције приступачности ГНОМЕ на Убунту 22.04

КДЕ је такође пристојан у приступачности јер нуди функције приступачности као што су звоно, модификаторски тастери, филтери тастатуре, навигација мишем и читач екрана.

У закључку, ГНОМЕ је бољи када је у питању приступачност.

Последње мисли

Ако ме замолиш да изаберем једну, рећи ћу ниједну. То је зато што ми се обоје свиђају.

ГНОМЕ нуди поједностављен и минималистички приступ Линук дистрибуцијама. Иако му недостаје дубоко прилагођавање, нуди окружење лако за коришћење, идеално за почетнике. ГНОМЕ је такође одличан за оне који желе да остану продуктивни са мање опција.

С друге стране, такође не могу да одустанем од КДЕ-а. Његов приступ богат функцијама ме ближе повезује са Линук екосистемом и подсећа ме зашто волим Линук.

Дакле, нема тачног одговора.

Слободни сте да изаберете било које окружење радне површине.

Ако сте нови корисник, добра идеја је да почнете са ГНОМЕ десктоп окружењем, а затим пређете на КДЕ када се осећате пријатно са Линуком. КДЕ је неопходан избор за напредне кориснике, јер могу да га искористе у пуном потенцијалу.

Затим погледајте најбоље Линук менаџере партиција за креирање и брисање простора на диску.