Комплетан водич за откривање плагијата АИ цхатбот-а

АИ четботи као што је ЦхатГПТ нису ограничени само на одговарање на ваша питања. Они могу писати е-поруке попут људи, пропратна писма, есеје, поезију, постове на блогу и још много тога.

Писање са вештачком интелигенцијом је као камелеон – може се тако добро уклопити са било којом другом врстом писања да би вам било тешко да уочите разлику.

Нажалост, нама људима је невероватно тешко да откријемо када је вештачка интелигенција написала нешто уместо особе. Наравно, сви бисмо могли да послушамо савет Шерлока Холмса и „елиминишемо немогуће“, али ко има времена за то?

Шта ако вам кажем да је горњи пасус написао АИ? Да, замолио сам ИоуВрите да напише кратак увод за овај пост, на шта је дошао. Прилично убедљиво, зар не? То је проблем, превише је убедљиво да било ко то може представити као своје дело да би имао користи од тога.

АИ не само да преформулише садржај; уче тему и представљају је на природном језику користећи РЛХФ. То значи да се генерисани садржај неће чинити роботским за читање нити се може упоредити са подацима доступним на мрежи да би се открио плагијат.

Хватање садржаја генерисаног вештачком интелигенцијом није лако и нећу вам дати лажну наду да можете да га ухватите са 100% тачношћу. Међутим, уз мало детективског рада и помоћ алата за откривање писања АИ, можете ухватити већину дела АИ.

Испод ћете пронаћи ручне начине за откривање плагијата вештачке интелигенције и неке аутоматске алате.

Ручно откривање АИ плагијата 🕵

ЦхатГПТ чак и није велики проблем када је у питању плагијат вештачке интелигенције. Постоји много алтернативних алата који су засновани на истој ГПТ-3 технологији и направљени су за писање. Они су веома напредни и посебно направљени за креирање садржаја налик људима који је тешко ухватити.

Алати за аутоматско откривање су мало погођени или промашени у зависности од типа садржаја, дужине и сложености. Дакле, барем тренутно је најбољи начин ручно повезивање тачака да би се утврдило да ли је запис генерисан АИ или не.

У наставку сам навео неке уобичајене назнаке које можете потражити да бисте ухватили садржај генерисан АИ.

#1. Застареле информације

ЦхатГПТ и друга АИ заснована на ГПТ-3 су смањили своје знање крајем 2021. Иако неки АИ ботови имају уграђени претраживач за тражење најновијих информација, они се и даље ослањају на старе податке за писање садржаја дугог формата, као што је есеји или постови на блогу.

  Лирицс Финдер проналази текстове и додаје их у ваше МП3 датотеке

Ако приметите да писање стално говори о застарелим подацима, посебно пре 2021, онда би то могло да буде генерисано вештачком интелигенцијом.

На снимку екрана испод, замолио сам ИоуВрите да ми каже о недавном ФИФА Светском првенству, и ево шта је дошло.

Говори о Светском првенству 2018. уместо о недавном 2022. Иако је алатка ажурирана да говори о недавним догађајима као што је Светско првенство у фудбалу 2022., за писање дугих постова и даље користи застареле податке на којима је изграђен.

#2. Користи исту структуру реченица за описе

Док пише описе више производа/апликација, АИ обично користи исту структуру реченица коју уређује како би одговарала опису производа. Описи обично почињу истом речју, као што су Тхе, Ит, А или назив производа. Описи такође имају наменски фокус који се понавља.

На пример, у наставку сам замолио ЦхатГПТ да ми каже о „веб локацијама за послове уноса података“. Можете видети да сви описи почињу са „А“ и имају строги фокус.

Такође сам поставио исто питање ИоуЦхат-у и урадио је исту ствар и поновио назив сваке веб странице на почетку, а сами описи изгледају као преформулисана верзија сваке од њих.

Ако запис који анализирате има опис било чега сличног по природи, то је одличан начин да ухватите писање АИ.

#3. Користи кратке реченице

За већину писања, АИ ће користити реченице у једном реду са највише једним зарезом. Можда покушавају да минимизирају могућност грешке, али избегавају писање дугих реченица које могу захтевати употребу двотачке, тачке и зарезе или тешке хоризонталне линије.

Знам да ово није најбољи траг да се ухвати АИ писање, али вреди размислити да додатно докажете своју сумњу.

#4. Може да пружи нетачне информације

За сложена питања која обично укључују неку врсту инструкција, АИ може пропустити да разуме намеру и пружи нетачне информације. Овде не говорим о застарелим информацијама, само вам самоуверено говоре погрешне информације када не разумеју тему.

На пример, замолио сам ИоуВрите да ми каже „како да рутујем Андроид телефон без рачунара“. И даље ми је показивао методе које укључују употребу рачунара у неком тренутку у настави.

#5. Не додаје лично мишљење

Када се говори о нечему, АИ само говори о познатим чињеницама. За разлику од људи, неће говорити о свом личном искуству са њим. Иако се вештачкој интелигенцији може наложити да креира практичан запис, они имају тенденцију да избегавају да то раде подразумевано.

Ако приметите да запис говори само о добро познатим чињеницама, велика је шанса да га је написала вештачка интелигенција. На пример, док се говори о апликацији, говориће се о њеним карактеристикама уместо о томе колико је навигација глатка или како заправо користити апликацију.

  ВПН, антивирус и упозорење о кршењу података

#6. Кратка објашњења

Пошто су вештачке интелигенције ограничене знањем које је тренутно доступно, они теже да пишу кратка објашњења и описе. По мом искуству, ако говоре о одређеној теми — као што је Андроид рутовање — задржавају објашњење у максимално 2-3 пасуса. А за ствари као што су апликације или производи, опис обично не прелази 1 пасус.

Људи могу детаљно да пишу о нечему, укључујући карактеристике, ограничења, лично искуство, цене, итд. С друге стране, АИ се обично фокусира на главне карактеристике или најважније ствари, тако да је и писање кратко. Ако инструктор тражи више детаља, шанса за нетачне информације се значајно повећава.

#7. Проверите историју писца

Као наставник или вебмастер, ако имате приступ претходним радовима или задацима писца, можда би било добро да их упоредите са писањем у које сте сумњиви. Мало је вероватно да писац има сличан стил писања као АИ. Иако АИ може да мења тонове писања, стилови које бира су прилично генерички и не може да копира ваш тон.

Узимајући пример параграфа генерисаног вештачком интелигенцијом у уводу овог поста. Свако ко је прочитао моје претходне постове може лако да види да је мој стил писања потпуно другачији у поређењу са њим.

Можете само да прочитате 2-3 претходна дела писца и видите да ли се поклапа са стилом писања сумњивог текста.

Алати за откривање АИ плагијата

Постоји гомила доступних алата који могу открити садржај написан АИ. Међутим, њихова тачност се разликује једна од друге и може пропасти у зависности од врсте садржаја и дужине.

Тестирао сам ове алате користећи различите типове садржаја који су генерисали ЦхатГПТ, ГПТ-3 Плаигроунд, ВритеСониц, Ритр и ИоуВрите. Успели су да открију све врсте садржаја који су генерисали ЦхатГПТ и ГПТ-3 Плаигроунд.

Иако су имали мешовите резултате за наменске алате за писање, занимљиво је да сви нису успели да открију ИоуВрите, претпостављам да је то зато што ИоуВрите прави људске грешке у намери да избегне откривање.

Препоручујем вам да користите ове алате уз ручну проверу садржаја. Прво анализирајте садржај помоћу једног од ових алата, а затим ручно проверите да ли постоје трагови како бисте додатно потврдили сумњу.

У наставку наводим оне који су дали најбоље резултате и који су најлакши за употребу:

Напомена: За демонстрацију, користићу генерисани текст од ВритеСониц-а о „Бенефитс оф Мангоес“.

#1. Цонтент Ат Сцале

Открио сам да је детектор АИ садржаја од Цонтент Ат Сцале најтачнији за већину тестова које сам водио. Омогућава вам да скенирате до 2500 знакова по скенирању и прави предвиђање процента који показује стварну или лажну густину садржаја.

  Зашто сада морате да набавите виртуелну радну површину?

Сигурно је претпоставити да је садржај који је преко 60% лажан написан садржајем вештачке интелигенције, барем највећим делом. На доњем снимку екрана можете видети да је 96% садржаја лажно, што сам у потпуности генерисао помоћу вештачке интелигенције.

#2. ГПТЗеро

Ако желите да видите тачно који садржај генерише АИ, онда је ГПТЗеро добра опција. ГПТЗеро не оцењује садржај. Уместо тога, наглашава тачан садржај који вероватно генерише АИ.

Иако показује резултате збуњености и распрскавања како би се добила идеја о насумичности у тексту, што је још важније, подржава 5000 знакова по скенирању и такође може да отпрема датотеке. Скенирање великог садржаја у великој мери помаже у побољшању тачности.

#3. ГПТ-2 излазни детектор

Креатори ЦхатГПТ-а такође нуде бот за откривање сопственог рада. Пошто се ГПТ-2 и ГПТ-3 разликују само у укупним подацима који се користе за обуку, овај ГПТ-2 детектор ради добро и за АИ засноване на ГПТ-3.

Не постоји ограничење колико садржаја може да скенира, тако да је савршен за откривање веома дугог садржаја генерисаног вештачком интелигенцијом. Такође сам сматрао да је тачност добра, посебно за садржај који генерише ЦхатГПТ. Међутим, мало губи у предвиђањима, па узмите у обзир његове резултате само када покаже да је преко 50% садржаја лажно.

#4. Вритер АИ детектор садржаја

Резултати детектора садржаја Вритер АИ су упитни када се детектује садржај из алата за писање АИ, али одлично функционише за садржај који генерише ЦхатГПТ. Можете скенирати 1500 знакова по скенирању, па чак и додати УРЛ садржаја ако је већ објављен.

За мој тестни текст који је генерисао АИ, речено је да је 94% садржаја генерисано људима, што је прилично лоше у поређењу са другим алатима. Без обзира на то, и даље га вреди користити за откривање ЦхатГПТ садржаја, посебно ако је већ објављен.

#5. Нацрт и гол

Једноставан, али моћан алат за детекцију писања са вештачком интелигенцијом. По мом искуству, Драфт & Гоал је понудио сличне резултате као Цонтент Ат Сцале, али нема ограничење броја речи тако да можете да скенирате дугачке записе. Међутим, време скенирања се повећава у зависности од тога колико садржаја скенирате.

За мој пример текста, пише да је 94% текста генерисано вештачком интелигенцијом.

Моје мисли 💭

Лично мислим да је помоћ вештачке интелигенције заправо одличан начин да се уклони блокада писца, да се све информације добију на једном месту и да се пронађе инспирација. Међутим, то никада не би требало да замени људско писање јер је АИ ограничена на већ познато знање.

Такође можете истражити неке најбоље алате за проверу плагијата да бисте спречили копирање.