Композитна инфраструктура објашњена за мање од 5 минута

Управљање ИТ хардверским ресурсима је тешко – укључујући обраду, складиштење и умрежавање. Често наилазите на ситуације у којима на крају претерујете са складиштењем, иако вам је потребна већа обрада. Овде улази инфраструктура која се може саставити. Дакле, шта је инфраструктура за састављање?

Композитна инфраструктура је приступ у управљању модерним ИТ хардвером где се доступни хардверски ресурси, као што су рачунарство, складиштење и умрежавање, логично апстрахују у скуп ресурса.

Затим, користећи контролу засновану на софтверу, можете динамички алоцирати ресурсе према свом радном оптерећењу. Ово омогућава брзо обезбеђивање ресурса, боље коришћење ресурса и скалабилност и у клауд окружењима и у он-прем центрима података.

Традиционално, физичка инфраструктура је увек захтевала ручну конфигурацију. Међутим, са инфраструктуром која се може саставити, добијате АПИ-је. Користећи ово, можете разговарати са апстрактним слојем који вам омогућава да покренете свој софтвер на голом металу.

Хајде да дубоко заронимо у то како ово функционише и које су кључне компоненте укључене.

Како функционише Цомпосабле Инфраструцтуре?

У инфраструктури која се може саставити, креирате скуп ресурса. Група ресурса се креира агрегацијом свих ваших хардверских ресурса. Дакле, имате скуп који садржи ваше складиште података, меморију и умрежавање. Затим на њега додајете слој апстракције. Оквири дефинишу како приступате свом скупу ресурса и управљате њиме.

Затим, ту су АПИ или интерфејси за програмирање апликација. Коришћењем ових АПИ-ја, можете аутоматски да креирате потребну инфраструктуру користећи скуп ресурса. Дакле, не морате физички да градите и конфигуришете своју ИТ инфраструктуру.

Као програмер, можете дефинисати хардверске захтеве ваше апликације помоћу кода. Користећи АПИ позиве, онда можете да креирате и састављате – било да се ради о обезбеђивању базе података, складиштењу или умрежавању. Све ово ради на голом металу, било као виртуелна машина или као контејнер.

Не постоји индустријски стандард за постављање инфраструктуре која се може саставити. Дакле, имате флексибилност да одредите како да дефинишете и примените.

Сваки ресурс третирате као засебну компоненту која је контролисана АПИ-јем. Дакле, можете задовољити потребе рачунара, складиштења и умрежавања у реалном времену. Поред тога, ово можете постићи без ометања других апликација које можда већ користите.

Кључне компоненте композивне инфраструктуре

Да бисте у потпуности искористили моћ инфраструктуре која се може саставити, потребно је да осигурате да су одређене кључне компоненте постављене. Хајде да их погледамо.

#1. Отворени АПИ-ји

АПИ или апликацијски програмски интерфејс је основни алат помоћу којег ћете комуницирати са својом хардверском апстракцијом. АПИ-ји се понашају као конектори интеграције за вашу организацију да тражи ресурсе из скупа ресурса.

У инфраструктури која се може саставити, АПИ-је можете широко категоризовати у два:

 • АПИ за аутентификацију – Ово вам омогућава да лако аутентификујете своје кориснике и омогућите јединствену пријаву (ССО) у токовима посла
 • Процесни АПИ – Можете дизајнирати своје процесе и лако их повезати са својим другим решењима
 • #2. Софтвер за управљање

  Док вам АПИ омогућава комуникацију са хардвером, потребан вам је софтвер за управљање да бисте лако користили АПИ-је. У предузећима са ниским кодом, добар софтвер за управљање вам даје једно окно кроз које можете обезбедити и управљати целокупном инфраструктуром.

  Неки примери софтвера за управљање укључују ХПЕ-ов ОнеВиев, ОпенМанаге од Делл ЕМЦ, и ОпенФлек од Вестерн Дигитал.

  #3. Модели процеса

  Можете креирати мапу својих постојећих процеса и визуализовати свој ток рада користећи моделе процеса. Ово омогућава вама и вашој организацији да поједноставите своје интеграције. Тако можете брже да правите, тестирате и примењујете своја решења.

  Са моделима процеса интегрисаним у вашу инфраструктуру која се може саставити, можете поједноставити све пословне потребе.

  Сада када знате шта је инфраструктура за састављање, заједно са њеним кључним компонентама, хајде да разумемо предности које добијате.

  Предности композивне инфраструктуре

  Сада, хајде да погледамо предности које можете да остварите у свом пословању коришћењем инфраструктуре за састављање.

 • Једноставност: Пошто је обезбеђено инфраструктурно обезбеђење, можете се више усредсредити на код апликације. За моделе пословних процеса са ниским кодом или БПМ-ове, једноставност је кључна. Поседовање једноставног слоја апстракције за управљање ИТ олакшава тимовима у њиховим свакодневним задацима.
 • Оптималне перформансе софтвера: Можда имате неке апликације којима је потребно више обраде. С друге стране, другима може бити потребно више меморије. Користећи инфраструктуру која се може саставити, можете динамички да обезбедите ресурсе како бисте испунили своје захтеве.
 • Агилност: Као резултат коришћења инфраструктуре која се може саставити, добијате агилност у својој ИТ инфраструктури. Мање је трења када је у питању руковање хардверским потребама.
 • Ефикасност: Захваљујући идеји да хардверски ресурси буду одвојени, можете креирати скуп ресурса. Због тога можете ефикасно да користите своје ресурсе и смањите прекомерно обезбеђивање. То доводи до смањења трошкова инфраструктуре.
 • Поједностављено управљање: Не морате физички да обезбеђујете хардвер. Састављива инфраструктура често долази са софтвером за управљање који вам омогућава да лако управљате својом флотом.
 • Исплативо: Због удруживања ресурса и држања под контролом прекомерног обезбеђивања, можете смањити трошкове управљања вашом инфраструктуром. Иако је тешко квантификовати дугорочне трошкове, можете очекивати да ћете их смањити.
 • Убрзање пословања: Апликације које прелазе на испоруку на захтев захтевају ИТ са високим одзивом. Композитна инфраструктура испуњава то убрзавањем овог обезбеђивања. Сада можете динамично да испуните своје ИТ захтеве.
 • Модернизација: Састављива инфраструктура служи као алат за модернизацију. Омогућавањем алокације ресурса и прилагодљивости у ходу, можете оснажити свој тим да брзо прихвати најновије технологије и агилне развојне методологије. Ово је савршено у складу са парадигмом инфраструктуре као кода.
 • Конвергентна наспрам хиперконвергентне инфраструктуре која се може компоновати

  Осим композивне инфраструктуре, постоје још два процеса управљања ИТ инфраструктуром – конвергентна инфраструктура и хиперконвергентна инфраструктура. Али шта значе ови термини и како се разликују од инфраструктуре која се може саставити? Хајде да сазнамо.

  У конвергентној инфраструктури (ЦИ), све ИТ компоненте су повезане у једну целину. Ово укључује рачунарство, умрежавање, алате за визуелизацију, сервере и складиштење. Конвергентна инфраструктура је приступ заснован на хардверу. Циљ је да се минимизирају проблеми компатибилности између система за складиштење података, сервера и мрежних уређаја.

  С друге стране, хиперконвергентна инфраструктура, позната и као ХЦИ, је приступ заснован на софтверу. Сви хардверски елементи у вашем ИТ окружењу су обједињени и виртуелизовани. Уз виртуелне сервере као окосницу, ХЦИ користи мале јединице ЦПУ-а, складиштења и умрежавања из великог кластера. Један хипервизор управља кластером.

  Сада, хајде да погледамо разлике између састављајуће инфраструктуре, конвергентне инфраструктуре и хиперконвергиране инфраструктуре.

  Композитна инфраструктураКонвергентна инфраструктураХиперконвергентна инфраструктураРесоурцеРесоурцес су одвојени и обједињени. Можете динамички додељивати ресурсе на основу потреба. Приступ заснован на хардверу где су ресурси унапред интегрисани у један пакет. Приступ заснован на софтверу који комбинује рачунарство, складиштење и умрежавање у једној јединици. Скалабилност Високо скалабилна са могућношћу додавања или уклоните ресурсе на захтев, чинећи га погодним за променљива радна оптерећења. Скалабилност до одређене мере, али обично захтева додавање унапред конфигурисаних модула. Ово може довести до прекомерног обезбеђивања. Скалабилан је у одређеној мери, али мање од инфраструктуре која се може компоновати. ХардверХардвер је апстрахован и може се обезбедити на захтев. Хардвер се апстрахује у унапред дефинисаним јединицама. Обезбеђује минималну апстракцију хардвера, јер добијате чврсту интеграцију између хардвера и апликација.Прилагођавање Веома прилагодљиво, омогућавајући вам да креирате конфигурације ресурса на основу специфичних потреба апликације. Ограничено прилагођавање пошто су унапред конфигурисане. Погодно за високо специјализована радна оптерећења која имају врло малу скалабилност или потребе за прилагођавањем. -нативе апликације. Имате користи од већег степена флексибилности. Идеално за традиционална предузећа са предвидљивим радним оптерећењима која не захтевају честе промене ресурса. Погодно за високо специјализована радна оптерећења која имају врло мало скалабилности или потребе за прилагођавањем.

  Кључне терминологије у композивној инфраструктури

  Важно је бити упознат са кључним терминологијама да бисте разумели инфраструктуру која се може саставити. Хајде да их погледамо један по један.

  #1. Контејнер

  Контејнер је лагано, самостално и извршно окружење које има све што је потребно за покретање софтвера. Ово садржи ваш код, време извођења, библиотеке и зависности, обезбеђујући доследност у различитим окружењима.

  #2. Чист метал

  Баре метал је рачунарски хардвер који нема инсталиран софтвер или оперативни систем. Можете их програмирати да директно извршавају упутства. Традиционална предузећа имају користи од покретања апликација на голом металу јер обављају врло специфичне задатке.

  #3. Хипервизор

  Хипервизор је софтвер који делује као слој који вам омогућава да апстрахујете своје ресурсе. Такође познат као монитор виртуелне машине или ВММ, омогућава вам да користите један хост рачунар за подршку више гостујућих ВМ-ова дељењем његових ресурса, као што су меморија и обрада. Хиперверзори седе на врху вашег физичког хардвера.

  #4. Поол ресурса течности

  У инфраструктури која се може саставити, динамична и флексибилна група ресурса се назива флуидна група ресурса. Ово може укључивати ствари као што су ЦПУ, меморија и складиште. Можете их брзо алоцирати и де-алоцирати на основу вашег захтева. На тај начин добијате оптимално коришћење ресурса. Поред тога, можете се прилагодити и променљивим радним оптерећењима.

  #5. Инфраструктура без држављанства

  Када покрећете своје апликације користећи инфраструктуру која се може саставити, не постоји директна веза између софтвера и хардвера. Хардвер остаје без држављанства – не чува никакве податке о софтверу који користи.

  #6. Инфраструктура као код

  Инфраструктура као код у инфраструктури која се може саставити је парадигма у којој се рачунарски ресурси не обезбеђују путем физичких конфигурација. Уместо тога, пишете код који вам омогућава да користите ресурсе који су вам потребни. На тај начин можете задржати своје захтеве за обезбеђивање инфраструктуре. Поред тога, такође добијате предност контроле верзија.

  #7. ИТ Сило

  Ако користите апликацију којој је потребна одређена наменска машина са постављеном конфигурацијом, можда имате ИТ силос. То значи да ваша апликација уско зависи од врсте хардвера на којој може да ради и да је тешко померати или скалирати.

  #8. Критичне апликације

  Ваше предузеће може имати одређене покренуте апликације којима није дозвољено да имају застоје. Ово се може назвати вашим критичним апликацијама. Они обично раде на сопственом наменском серверу. Сваки прекид било које такве апликације може довести до прекида пословања.

  #9. Софтверски дефинисана интелигенција

  Софтверски дефинисана интелигенција је моћан софтверски слој који делује као апстракција за обезбеђивање свих ресурса. Ово вам омогућава да програмски конфигуришете, примењујете и контролишете своје ресурсе и апликације.

  Откључајте будућност са композивном инфраструктуром

  Композитна инфраструктура је следећи корак ка аутоматизованом управљању ИТ инфраструктуром. Користећи ово, можете ускладити своју организацију да буде у току са најновијим трендовима и модернизовати традиционалне токове посла.

  У својој суштини, он поједностављује алокацију хардверских ресурса – нешто што је традиционално био ручни задатак. Апстраховањем сложености физичке инфраструктуре и обезбеђивањем слоја АПИ-ја, сада можете потрошити мање ресурса на управљање хардвером. Поред тога, штедите на трошковима и значајно смањујете време и труд утрошен на ИТ конфигурације.

  Предности које добијате од инфраструктуре која се може саставити су бројне – од побољшане једноставности и оптималних перформанси ваших апликација до исплативости и модернизације. Омогућава вам да се ускладите са парадигмом инфраструктуре као кода и омогућава вам да се прилагодите променљивим потребама.

  Да сумирамо, инфраструктура која се може саставити може вам помоћи да оснажите своје ИТ тимове да се одвоје од традиционалних процесних силоса у обезбеђивању хардвера и испоруче боље софтверско искуство за ваше клијенте.

  Такође можете истражити нека најбоља решења за аутоматизацију инфраструктуре за средња и предузећа.