Кратак увод у хардвер иза вештачке интелигенције

Иновативни АИ хардвер има потенцијал да покрене изванредне могућности и револуционише начин на који људи комуницирају са технологијом и светом око себе.

Да ли сте икада размишљали о томе како мали чип, мањи од ваше сличице, може да опонаша људске мисаоне процесе?

Запањујућа је чињеница да је хардвер који стоји иза вештачке интелигенције (АИ) снага која то омогућава.

Док истражујете свет АИ хардвера, открићете како ГПУ, ТПУ и неуралне процесорске јединице снажно обликују пејзаж вештачке интелигенције. Њихова значајна улога се не може потценити.

У овом чланку ћу са вама разговарати о сложености АИ хардвера, његовој кључној улози у покретању модерних иновација, коришћеним технологијама, предностима и недостацима, њиховој употреби и другим детаљима.

Хајде да почнемо!

Преглед садржаја

Шта је АИ хардвер?

АИ хардвер се састоји од посебних делова који покрећу технологије вештачке интелигенције. Ови делови су креирани да управљају сложеним прорачунима потребним за препознавање образаца, доношење одлука и анализу података.

Замислите их као чврсте мишиће који подржавају функције АИ мозга.

Срце АИ хардвера лежи у процесорима као што су јединице за графичку обраду (ГПУ), тензорске процесорске јединице (ТПУ) и јединице за неуронску обраду (НПУ).

 • ГПУ-ови: Првобитно су дизајнирани за приказивање графике. Пошто су ГПУ-ови одлични у паралелној обради, они су савршени за обуку АИ модела.
 • ТПУ-ови: Креирани од стране Гоогле-а посебно за убрзавање АИ прорачуна, ТПУ-ови се посебно истичу у задацима дубоког учења.
 • НПУ: Они могу да се баве задацима који укључују неуронске мреже и у суштини опонашају неуронске везе које се налазе у људском мозгу.

Све горе наведене хардверске компоненте раде заједно да обрађују и анализирају огромне количине података, омогућавајући АИ системима да уче, прилагођавају се и дају предвиђања.

АИ хардверске технологије

Хајде да истражимо кључне играче у овој технолошкој симфонији.

#1. Јединице за графичку обраду (ГПУ)

Првобитно дизајнирани за приказивање сложене графике у видео играма, ГПУ-ови су изненађујуће пронашли своје место у области вештачке интелигенције. Кључ њихове способности у вештачкој интелигенцији лежи у паралелном процесуирању – способности да истовремено руководе више прорачуна.

За разлику од традиционалних процесора, ГПУ-ови се истичу у брзом обарању огромних количина података, што их чини идеалним избором за обуку сложених АИ модела. Њихова импресивна моћ обраде убрзава манипулацију подацима и обуку модела, значајно смањујући време потребно за едукацију АИ система.

#2. Тензорске процесорске јединице (ТПУ)

По повратку из иновативног центра Гоогле-а, ТПУ-ови су направљени са јединственом сврхом – да појачају специфична АИ радна оптерећења, посебно она која укључују неуронске мреже.

Један изузетан аспект ТПУ-а је њихова изузетна ефикасност, јер троше мање енергије у поређењу са традиционалним ЦПУ-има и ГПУ-има док извршавају ове задатке.

#3. Дубоко учење (ДЛ)

Дубоко учење (ДЛ), грана машинског учења, отелотворује начин на који људски ум може да асимилира и разуме информације, али у дигиталном облику. Ова технологија користи неуронске мреже са више слојева како би прогресивно апстраховала и манипулисала подацима.

Дубоко учење служи као покретачка снага модерне вештачке интелигенције, водећи је ка све софистициранијим достигнућима.

  Како инсталирати Генесис Фрамеворк на ВордПресс?

#4. Интегрисана кола за специфичне апликације (АСИЦ)

АСИЦ-ови служе као одела по мери у свету АИ хардвера. Ови чипови су помно израђени да би били изврсни у специфичним задацима у оквиру АИ прорачуна, показујући изузетну ефикасност.

За разлику од генеричких процесора, АСИЦ-ови су дизајнирани са прецизношћу, усавршавајући одређене врсте прорачуна. Овај фокусирани приступ им даје изузетну брзину и енергетску ефикасност за радна оптерећења вештачке интелигенције.

#5. Поље-програмабилни низови капија (ФПГА)

Шта ако хардвер вашег рачунара има изузетну способност трансформације?

Ова јединствена карактеристика дефинише ФПГА (Фиелд Программабле Гате Арраис).

За разлику од конвенционалних процесора, ФПГА се могу реконфигурисати након производње како би се неприметно прилагодили и оптимизовали за специфичне задатке. Ова изузетна флексибилност их позиционира као швајцарски нож АИ хардвера, нудећи хармоничан спој између ефикасности АСИЦ-а и свестраности конвенционалних процесора.

#6. Неуроморфни чипови

Замислите свет у коме компјутерски чипови функционишу баш као и наш мозак, са својим замршеним везама и брзом сигнализацијом.

Унесите неуроморфне чипове. Ови чипови се разликују од обичних чипова. Ове изузетне креације се истичу у обављању више задатака и брзом реаговању на догађаје. Као резултат тога, неуроморфни чипови су савршени за уштеду енергије у АИ системима и руковање задацима у реалном времену који захтевају брзину и ефикасност.

Када је у питању избор једне од ових хардверских технологија АИ, компаније често нагињу ка коришћењу графичких процесорских јединица (ГПУ) и тензорских процесорских јединица (ТПУ) за своје АИ задатке.

ГПУ-ови нуде паралелну процесорску снагу и свестраност, што их чини популарним избором, посебно за обуку сложених АИ модела. Слично, ТПУ-ови, које је креирао Гоогле, истичу се по својој способности да убрзају задатке неуронске мреже, нудећи и ефикасност и брзину. Ове две опције су фаворизоване због доказаних перформанси у руковању интензивним рачунарским захтевима савремених АИ апликација.

АИ хардвер наспрам обичног хардвера

Разумевање разлике између хардвера вештачке интелигенције и обичног хардвера захтева од вас да научите о компонентама које покрећу запањујуће могућности вештачке интелигенције.

Ево анализе како се АИ хардвер разликује од обичног или традиционалног хардвера.

Цомплек Цомпутионс

АИ задаци укључују сложене прорачуне за препознавање образаца, анализу података, доношење одлука, предвиђање догађаја, итд. АИ хардвер је дизајниран да ефикасно управља овим сложеним прорачунима.

Снага паралелне обраде

АИ хардвер, као што су ГПУ-ови и ТПУ-ови, истиче се у паралелној обради или извршавању више задатака истовремено, а истовремено обезбеђује перформансе. Ово омогућава бржу обраду података и обуку модела, што је кључно за АИ апликације јер можете брже да примените решења.

Специјализована архитектура

АИ хардвер је наменски направљен за специфична АИ радна оптерећења, као што су неуронске мреже и алгоритми дубоког учења. Ова специјализована архитектура обезбеђује ефикасно извршавање задатака специфичних за вештачку интелигенцију, за разлику од обичног хардвера коме недостаје овај прилагођени дизајн.

Енергетска ефикасност

АИ хардвер наглашава енергетску ефикасност због природе задатака АИ који захтевају енергију. Оптимизован је за извођење АИ прорачуна користећи мање енергије, продужавајући животни век уређаја и смањујући оперативне трошкове.

Прилагођавање и прилагодљивост

Обични хардвер је свестран, али му недостаје ниво прилагођавања који можете постићи помоћу АИ хардвера као што су АСИЦ и ФПГА. АИ хардвер је дизајниран да задовољи специфичне АИ задатке, побољшавајући перформансе и ефикасност.

Како стартапи усвајају АИ хардвер

Интеграција АИ хардвера у операције постала је стратешка авенија за стартапе у дигиталном окружењу, унапређујући операције и подстичући иновације.

Хајде да истражимо како стартапи користе снагу АИ хардвера.

Обрада података

Стартапи користе АИ хардвер, попут ГПУ-а и ТПУ-а, да убрзају обраду података и обуку модела. То им, заузврат, омогућава да брже обављају задатке, брзо доносе одлуке на основу информација и креирају готова решења.

  Побољшајте приватност на мрежи са ових 5 претраживача са уграђеним ВПН-ом

Исплативости

Могућност паралелне обраде АИ хардвера омогућава почетницима да постигну више уз коришћење мање ресурса. Ово на крају помаже да се оптимизују трошкови и генерише бољи РОИ.

Подешавање

У свету стартапа, проналажење прилагођених решења је често неопходно. Разлог је то што свако предузеће има различите циљеве, захтеве и ограничења. Дакле, потребно им је решење које могу лако да прилагоде како би га учинили погодним за њихову употребу.

Ту на сцену ступа АИ хардвер. Посебно дизајниране компоненте, као што су АСИЦ и ФПГА, лако се прилагођавају да одговарају специфичним радним оптерећењима АИ. Ово обезбеђује већу оперативну ефикасност и повећава перформансе.

Едге Цомпутинг

Да ли знате да многи стартапи раде на ивици, где је обрада у реалном времену важна? Па, АИ хардвер, као што су неуроморфни чипови, може да се побрине за то својом комуникацијом заснованом на догађајима.

Инноватион Боост

Уграђивањем АИ хардвера, стартупи могу да стекну конкурентску предност. Ова технологија им омогућава да развијају иновативне производе и услуге вођене вештачком интелигенцијом, позиционирајући се испред на тржишту.

Најбољи добављачи АИ хардвера

Сада, хајде да погледамо најбоље добављаче АИ хардвера на тржишту.

#1. Нвидиа

Нвидиа, глобални лидер у рачунарству са вештачком интелигенцијом, стоји на челу трансформације индустрија кроз свој иновативни хардвер. Увео је убрзано рачунарство, интегрални концепт у функционисању вештачке интелигенције.

Више нису ограничени на графику, њихови ГПУ-ови служе као мозак који стоји иза АИ операција, покрећући прорачуне који подстичу његов успех. Било да напаја центре података, облак или личне уређаје, Нвидијин хардвер пружа неопходну рачунарску снагу за АИ апликације.

Нвидијини врхунски производи, као што је Х100 ГПУ, посебно су дизајнирани да се баве сложеним АИ задацима, учвршћујући њихову кључну улогу у пејзажу АИ хардвера.

#2. Интел

Интел, водеће име у технолошкој индустрији, нуди широк спектар опција АИ хардвера. Од претходне обраде података до обуке, закључивања и примене, њихов свеобухватни портфолио вас покрива.

Било да вам је потребна радна станица за науку о подацима или напредни алати за машинско учење и дубоко учење, Интел поједностављује процес примене АИ.

Један од производа који се истиче су њихови Ксеон Сцалабле процесори, који пружају убрзане могућности вештачке интелигенције и побољшану безбедност за лаку примену у центрима података широм света.

#3. Грапхцоре

Грапхцоре је иновативна компанија која је увела нови тип процесора који је искључиво направљен за машинску интелигенцију.

Њихове интелигентне процесорске јединице (ИПУ) су наменски направљене за руковање сложеним прорачунима које захтева АИ, надмашујући традиционални хардвер и показујући изванредне перформансе.

Грапхцоре-ова свеобухватна хардверска и софтверска решења обухватају различите секторе као што су финансије, здравство и научна истраживања, омогућавајући овим индустријама да ефикасно искористе моћ вештачке интелигенције.

#4. Церебрас

Церебрас је значајно допринео АИ хардверу кроз свој Вафер Сцале Енгине (ВСЕ). Традиционална употреба ГПУ кластера у скалирању дубоког учења често захтева велике сате инжењеринга, што представља практичну баријеру за многе који желе да искористе потенцијал велике вештачке интелигенције.

Церебрас-ов ВСЕ отклања ову препреку обезбеђујући АИ рачунарски ресурс величине кластера који је лако програмирати као једну десктоп машину. То значи да можете да користите стандардне алате као што су ТенсорФлов или ПиТорцх без потребе за сложеним подешавањима.

#5. Едге ТПУ

Развио Гоогле, Едге ТПУ је АСИЦ који је наменски направљен за покретање АИ на ивици.

Ова технологија се појавила као одговор на растућу потражњу за применом АИ модела обучених у облаку на ивичним уређајима због разматрања ограничења приватности, кашњења и пропусног опсега.

Са својом компактном физичком величином и малим захтевима за потрошњом, Едге ТПУ нуди изванредне перформансе, истовремено омогућавајући примену АИ високе прецизности на ивици. То није само хардверско решење; комбинује прилагођени хардвер са отвореним софтвером и напредним АИ алгоритмима.

  Шта је кРесолвер? [+6 Alternatives]

#6. Амазон ЕЦ2 Г4 инстанце

Када истражујете свет АИ хардвера, не заборавите да узмете у обзир Амазон ЕЦ2 Г4 инстанце пошто је такође значајан играч у индустрији.

Г4 инстанце пружају приступачну и флексибилну опцију, што их чини савршеним за коришћење модела машинског учења и апликација које захтевају много графике. Они су посебно дизајнирани за руковање задацима као што су класификација слика, детекција објеката, препознавање говора и још много тога.

Имате могућност да изаберете или НВИДИА или АМД ГПУ, сваки са својим јединственим предностима. Дакле, може постати драгоцена имовина у вашем АИ хардверском алату.

#7. Куалцомм

Куалцомм је несумњиво глобални лидер у бежичној технологији, чинећи значајан напредак у области АИ хардвера. Тренутно развијају енергетски ефикасну АИ технологију која се може применити на широк спектар производа и индустрија.

Куалцомм-ова АИ решења доносе неколико предности, као што су заштита приватности корисника, побољшана поузданост и ефикасно коришћење мрежног пропусног опсега.

Са својим АИ мотором за воланом, Куалцомм покреће напредак Цоннецтед Интеллигент Едге. То значи да решења могу помоћи у побољшању корисничког искуства на различитим уређајима.

Напредак и иновације у АИ хардверу

Индустрија АИ хардвера доживљава брз напредак и револуционарне иновације које преобликују пејзаж вештачке интелигенције.

Хајде да заронимо у неки узбудљив напредак у овом динамичном пољу.

Специјализовани чипови за АИ

Технолошки гиганти попут Гоогле-а и Аппле-а одговарају на сложене захтеве вештачке интелигенције иновативним решењима. Они праве револуцију у овој области тако што предводе развој специјализованих чипова прилагођених за обављање задатака вештачке интелигенције.

Неуроморфно рачунарство

Неуроморфни чипови нуде најсавременију технологију у области АИ хардвера. Они опонашају замршене неуронске везе људског мозга, утирући пут за напредак без преседана. Ова нова ера неуроморфног рачунарства комбинује ефикасност и дизајн инспирисан мозгом како би обликовала будућност у којој АИ може достићи невероватне висине.

Куантум Цомпутинг

Потенцијал квантних рачунара за решавање сложених проблема нагло превазилази могућности класичних рачунара. Док смо у почетној фази сведоци практичних примена квантног рачунарства у АИ, утицај који ће имати на хардвер вештачке интелигенције је дубок.

Едге АИ Аццелератион

Успон ивичног рачунарства убрзава АИ хардвер посебно дизајниран за енергетски ефикасну обраду у реалном времену. Овај технолошки напредак има значајну важност, посебно за уређаје као што су ИоТ сензори и носиви уређаји.

Мемори Инноватионс

Да ли сте упознати са функционисањем АИ алгоритама? Они могу бити прилично интензивни у меморији, што значи да им је потребно много простора за складиштење.

На срећу, постоје иновативна решења за решавање овог проблема. Две технологије меморије у настајању, назване отпорна РАМ (РеРАМ) и меморија за промену фазе (ПЦМ), ступају у корак да премосте јаз.

Предности и недостаци коришћења АИ хардвера

Уграђивањем АИ хардвера, предузећа и индустрије могу ефикасно да искористе моћ вештачке интелигенције. Али важно је разумети предности и недостатке у вези са коришћењем АИ хардвера.

Прос

 • Побољшане перформансе: АИ хардвер може да се носи са сложеним АИ задацима, нудећи бржу и ефикаснију обраду у поређењу са традиционалним хардвером.
 • Ефикасност: Неки АИ чипови, као што су ТПУ и неуроморфни чипови, су енергетски ефикасни. Коришћењем ових специјализованих чипова, штедите новац на операцијама и чувате животну средину.
 • Брзина: АИ хардвер значајно убрзава обраду података и обуку модела, омогућавајући вам да стекнете бржи увид и доносите одлуке у реалном времену у различитим сценаријима.
 • Решавање сложених проблема: Квантно рачунарство, врста АИ хардвера, има невероватну способност да решава сложене проблеме брзином без преседана.
 • Скалабилност: АИ хардвер се може прилагодити и проширити како би задовољио све веће захтеве у вези са растућим скуповима података и развојем АИ апликација.

Цонс

 • Цена: Почетна инвестиција у хардвер вештачке интелигенције, укључујући трошкове развоја, примене и одржавања, може бити висока.
 • Недостаје свестраност: Неки АИ хардвер, попут АСИЦ-а, оптимизован је за специфичне задатке, ограничавајући свестраност за шире апликације.
 • Комплексна имплементација: Интегрисање хардвера вештачке интелигенције захтева и стручност и ресурсе, што може представљати изазове за мања предузећа током имплементације.

Закључак

АИ хардвер има изузетне могућности да револуционише различите индустрије. Коришћење АИ хардвера за извршавање тешких АИ задатака је корисно за предузећа и појединце. То. Не само да може повећати ефикасност и убрзати решавање проблема, већ вам такође омогућава да креирате скалабилна, футуристичка АИ решења.

Како се АИ хардвер развија, очекује се да ће откључати могућности и померити границе у области технологије. Било да сте пословни лидер или једноставно радознали о технологији, разумевање аспеката АИ хардвера нуди увид у узбудљиву будућност предвођену иновативним технологијама.