Малвер за мобилне уређаје – Како заштитити своје мобилне уређаје

Пошто данас мобилни уређаји могу да ураде скоро сваки задатак који се може обавити на рачунару, хакери су променили своју тактику. Веома је лако заразити телефон малвером.

Преглед садржаја

О малверу за мобилне уређаје

Малвер за мобилне уређаје је злонамерни софтвер који посебно циља на оперативни систем вашег телефона како би украо приватне податке.

Иако претње нису толико изражене на мобилним уређајима као на другим радним станицама, то је и даље озбиљан проблем који треба да се позабави и размотри ради ваше безбедности.

Овај пост ће покрити све о мобилном малверу и како се можете заштитити од њега.

Хајдемо одмах у то.

Како се уређај може заразити злонамерним софтвером?

Постоје бројни начини на које се ваш телефон може заразити малвером, тако да можете претпоставити да хакерима није тешко да провале у ваш систем ако није добро заштићен. Чувајте се ових пракси.

Ево неких од тих начина:

#1. Пецање или лажирање

Једна од најпопуларнијих метода крађе ваших информација, пхисхинг, је преварити људе да помисле да дају своје информације поузданом извору.

На пример, хакер направи веб локацију која изгледа веома слично оној коју често посећујете и наведе вас да верујете да се пријављујете на оригиналну веб локацију. То може бити платформа друштвених медија, форум, ваш банкарски портал или било која веб локација на интернету.

Обично то раде путем е-поште. Дакле, следећи пут када добијете е-пошту у којој се каже да морате да се пријавите на веб локацију или да промените лозинку, проверите и поново проверите да ли је е-пошта послата из легитимног извора, а не од хакера.

Такође прочитајте: Начини да се избегну Вишинг напади [Spam Blocking Apps]

Лажирање је слично, али уместо да траже ваше детаље, хакери само желе да кликнете на одређену злонамерну везу да бисте добили контролу над својим уређајем.

Ове претње можете примати и као СМС.

  Проверите Нодејс, Ансибле, Убунту, ПостгреСКЛ, Јава, Питхон, Вилдфли и још много тога... Верзија [2022]

#2. Коришћење Јаилбреак или Роотед уређаја

Ако сте јаилбреак или роотовали свој мобилни телефон, избацили сте унутрашњу заштиту уређаја и безбедносне слојеве да бисте имали неограничену контролу над оперативним системом.

Иако ово може значити да имате пуну слободу у погледу онога што можете да радите са уређајем, то такође значи да је ваш уређај веома склон малверу.

#3. Преузимање апликација из непоузданих извора

Много пута волимо да преузимамо апликације из извора трећих страна само зато што нису званично доступне у продавници апликација.

Ово је ризично јер веб локација са које преузимате апликацију може бити нежељена, а можда би могла аутоматски да преузме злонамерни софтвер на ваш уређај, а да ви то не приметите.

Ово је један од разлога зашто би требало да преузимате датотеке само из поузданих извора.

Последице злонамерног софтвера

Озбиљност радњи злонамерног софтвера може зависити од многих ствари, тако да никада нисте сигурни са тачним последицама са којима бисте се могли суочити.

Међутим, ево неких од најчешћих проблема са којима се можете суочити из личне и пословне перспективе.

#1. Губитак осетљивих података

У зависности од врсте злонамерног софтвера, може да избрише или оштети датотеке са вашег уређаја. Те датотеке могу бити важне за вас, да не спомињемо веома осетљиве.

Осим ако нисте направили резервну копију датотека, тешко да постоји начин да их вратите након сајбер напада.

#2. Злоупотреба Ваших информација

Када злонамерни софтвер уђе у ваш уређај, он чврсто држи своје датотеке. И због ове чињенице, ваше информације могу бити злоупотребљене на различите начине.

Крађа информација је један од најозбиљнијих резултата напада злонамерног софтвера, јер украдене информације могу бити продате трећим странама.

Ови детаљи се крећу од вашег личног идентитета до поверљивих података вашег предузећа.

#3. Споре перформансе вашег уређаја

Иако није тако озбиљна и штетна као горње две последице, уређај који споро ради може бити прави бол.

Злонамерни софтвер може да претвори ваш телефон који брзо функционише у зарђали телефон замагљен шпијунским софтвером и тројанцима.

#4. Заразни ефекти на читавој мрежи

Када малвер уђе у ваш уређај, постоји могућност да се прошири на све уређаје који се повезују на исту мрежу.

Ако ваши запослени или чланови породице раде на истој мрежи, малвер може да поквари све њихове уређаје тако што ће се реплицирати у њих.

#5. Ометање вашег пословања

Немогућност несметаног покретања пословних процеса је ужасан осећај, али то је једна од уобичајених последица малвера на вашем уређају.

Пошто хакери чврсто контролишу мрежу ваше компаније, неће требати дуго да поремете ток операције отимањем система и спречавањем вас да услужујете клијенте.

Штавише, они могу:

 • Измените своје кључне системске податке
 • Прибавите податке и продајте их својим конкурентима
 • Украдите или избришите податке о истраживању и развоју
  Водич за стеганографију на Линуку

Ово може коштати ваше пословање тона новца, енергије и вредности бренда.

Врсте злонамерног софтвера

Постоје различите врсте малвера којима ваш мобилни уређај може бити заражен, а утицај сваког малвера варира. Испод су неке уобичајене врсте злонамерног софтвера којих треба да будете свесни.

#1. Бровсер Екплоитс

Многи претраживачи нису опремљени најбољим безбедносним функцијама, тако да постоји велика могућност да се ваш прегледач искористи за крађу информација из њега. Такође, апликације које покрећете у претраживачу, као што је ПДФ читач, могу бити циљане.

#2. Вирус и тројанац

Нажалост, вируси и тројанци су свуда на интернету. Можда апликација коју желите да преузмете садржи вирус или тројанац који је спреман да нападне ваш систем када се инсталира на уређај.

То би могло учинити нешто тако безопасно као што је промена позадине и језика или озбиљно као што је крађа ваше лозинке и банковних података.

#3. Шпијунски и злонамерни софтвер

Мадвер, кратка форма за мобилни адвер, је врста злонамерног софтвера који се налази у вашем систему након што инсталирате неку врсту скрипте или програма.

То се дешава без вашег пристанка, а сврха тога је прикупљање података са вашег уређаја како би вам послали нежељену пошту са огласима.

Такође, већина варијанти мадвера укључује елемент шпијунског софтвера, тако да се ваше информације такође могу продати изворима трећих страна.

Информације могу укључивати било које податке, као што су лозинке, локација, име итд.

#4. Дриве-би Преузимање

Понекад можемо бити преварени да отворимо злонамерну веб локацију или е-пошту, а када то урадимо, постајемо жртва мобилног малвера који се зове преузимање преко вожње.

Оно што ради је да се аутоматски инсталира на ваш уређај како би ослободио низ претњи, укључујући:

 • Спиваре
 • Адваре
 • Злонамерних програма
 • Ботс

Све ово може украсти, манипулисати и избрисати ваше податке и контролисати ваш уређај како год жели. У ствари, када ова врста злонамерног софтвера дође до вашег уређаја, може да користи за слање вируса људима у вашој организацији.

Знаци да је ваш мобилни телефон заражен малвером

У већини случајева, лако је рећи да нешто није у реду са вашим уређајем јер знаци постају веома очигледни. Ево неких од многих знакова да је ваш мобилни телефон можда заражен малвером:

 • Батерија вашег телефона се празни много брже 🔋
 • Ваш телефон има проблема са прегревањем ♨
 • Ваш телефон се прогресивно успорава 🐢
 • Приметили сте нову, случајну апликацију на свом уређају 📱
 • Примећујете много искачућих прозора 📢
 • Имате лошу везу 🌐

Ако приметите било који од ових знакова, морате бити свесни да је ваш уређај можда заражен и то морате да поправите.

Савети за спречавање заразе малвером

Постоји гомила мера које можете предузети да бисте заштитили свој уређај. Ове мере ће отежати злонамерне претње да уђу у ваш мобилни телефон.

  Ако бисте могли да аутоматизујете један кућни посао, шта би то било? [Poll]

#1. Будите у току са ажурирањима

Кад год видите да је стигло ново ажурирање за ваш оперативни систем, учините себи услугу и одмах га ажурирајте јер ће такође укључивати побољшане безбедносне функције. Поред ажурирања оперативног система, требало би да ажурирате и своје апликације.

#2. Задржите само поуздане апликације

Морате избегавати преузимање апликација из непоузданих извора трећих страна и инсталирање апликација које изгледају мутно. Двапут проверите сваку апликацију пре него што је инсталирате на свој мобилни јер то може бити улаз хакера на ваш уређај.

#3. Немојте кликнути на сваку везу коју видите

Везе су свуда на интернету, али није свака веза оригинална. Покушајте да успорите, приметите своје дигитално окружење и запитајте се да ли је веза на коју ћете кликнути из поузданог извора или изгледа недовољно. Ако је ово друго, немојте кликнути на њега.

Преваре за „пецање“ су свуда, укључујући ваше имејлове, текстуалне поруке, па чак и друштвене платформе, тако да морате бити опрезни пре него што кликнете на било коју везу.

#4. Двапут проверите изворе које прегледате

Схватам; понекад оно што тражимо није доступно нигде на мрежи осим на тој малој веб страници са нежељеним садржајем која садржи стотину искачућих прозора и огласа. Морате бити опрезни са тим сајтовима, јер они могу аутоматски да инсталирају програме на ваш уређај, а да ви то не приметите.

#5. Ограничите дозволе апликације

Свака апликација има дозволе, а на вама је да ли желите да их дозволите. За апликације у које немате потпуно поверење, најбоље је да ограничите њихове дозволе тако да немају много приступа вашим подацима.

Малвер апликације за мобилне уређаје

Доле наведене апликације за малвер за мобилне уређаје ставиће безбедност у први план вашег уређаја.

Малваребитес

Доступан за Андроид и иОС уређаје, Малваребитес штити ваш телефон од превара и злонамерних активности. Иако постоји премиум верзија коју можете да користите, она вам омогућава да почнете без икаквих трошкова са њиховим бесплатним планом.

Спровођење скенирања и ревизије приватности за све апликације, уклањање инфекција и блокирање огласа неке су од главних карактеристика ове апликације.

Аваст Премиум Сецурити

Вишеструко награђивана решења, Аваст Премиум Сецурити је доступан за гомилу различитих платформи, укључујући мобилне уређаје.

Ево неких од многих функција ове апликације:

 • Сигурна и сигурна куповина на мрежи
 • Блокирајте шпијунски софтвер, вирусе као и инсталације злонамерних апликација
 • Закључајте фотографије и апликације помоћу ПИН-а
 • Пратите последњу познату локацију вашег изгубљеног уређаја
 • Снимите фотографију и звук лопова који је украо ваш уређај
 • Надгледајте адресе е-поште због цурења лозинки

Такође вам омогућава да скенирате било коју ВиФи мрежу на коју се спремате да се повежете у потрази за рањивостима.

Тренд Мицро

Можете преузети Тренд Мицро-ову безбедносну апликацију на Андроид као и на иОС уређајима. Препун је сјајних функција и почиње блокирањем штетних веб локација, огласа, трагача личних информација и несигурних ВиФи мрежа.

Такође вам помаже да оптимизујете свој уређај за најбоље перформансе и елиминишете сумњиве апликације које би потенцијално могле да вам украду информације. Можете користити ову апликацију бесплатно.

Завршне речи

Увек је добра идеја да будете сигурни него да жалите када је у питању безбедност, јер је интернет пун злонамерних претњи које вам могу нанети штету на различите начине.

Овај пост ће вам помоћи да боље разумете шта треба да урадите да бисте били заштићени у сваком тренутку.

Затим научите како да скенирате и уклоните малвер са свог Андроид и иОС уређаја.