Мешовита стварност објашњена за 5 минута или мање

Почело је доба мешане стварности! Револуционират ће куповину, образовање, здравствену заштиту, професионалну обуку, производњу и истраживање свемира!

Потрага за дигиталном реалношћу дала нам је много невероватних техничких уређаја као што су Гоогле Цардбоард, Гоогле ВР, Мета Куест и још много тога. Међутим, напредак није стао само на томе. Сада можете да комуницирате у мешовитим медијима виртуелизације и стварности.

Људи ово зову МР, и привлачи многе очи и инвестиције. Читајте даље да бисте научили мешану стварност на једноставном језику како бисте могли да примените ово знање у својој каријери, професији, послу или само за забаву.

Преглед садржаја

Шта је мешана стварност (МР)?

Мешовита стварност су све технологије између стварног окружења и проширене стварности. Комбинује виртуелну стварност, проширену стварност и интерактивност у проширеној стварности.

Док су виртуелна и проширена стварност само један начин, више као монолог, МР је дијалог између вас и ваших дигиталних средстава у стварном свету.

Овде можете да комуницирате са дигиталним садржајем у физичком свету и креирате смислене акције. На пример, примена АР филтера на Инстаграму и креирање смешних слика или видео записа су најуспешнији примери мешовите стварности.

Истраживачи у овој области открили су да виртуелна и проширена стварност имају ограничен простор за монетизацију. Ове технологије би у великој мери утицале на домен забаве и донекле на образовну индустрију.

Међутим, МР је постављен да утиче на већину пословних сценарија који користе дигитални садржај са веба и желе да тај садржај учине доступним својим клијентима у физичком окружењу.

Шта је портал мешовите реалности?

Слика кредита: Мицрософт

Најприступачнији и најпоузданији пример МР у данашње време је апликација Микед Реалити Портал из корпорације Мицрософт. Можете преузети и инсталирати апликацију из Мицрософт Сторе-а за било који Виндовс 10 и новије рачунаре.

Међутим, апликација захтева ВР слушалице или МР слушалице пре него што можете да истражите њен пуни потенцијал. У време писања, Виндовс апликација МР Портал подржавала је носиве уређаје као што су ХП Реверб Г2, Мицрософт ХолоЛенс 2, Мицрософт ХолоЛенс, Магиц Леап Оне, окципитални мост итд.

Заједно са било којим од поменутих носивих уређаја, потребан вам је и рачунар за игре, приступ СтеамВР библиотеци ВР игара и АлтспацеВР за школски или канцеларијски рад у виртуелној поставци. За професионалну употребу, Мицрософт је такође покренуо Мицрософт Месх за апликацију Теамс.

Предности мешовите стварности

Примарна предност МР-а у односу на све друге области дигиталне реалности је да има широке могућности за пословне апликације. Није усредсређен само на забаву као што су играње игара и гледање видео записа.

  Како слати поруке са Битцоин Блоцкцхаин-ом на Линуку користећи Битмессаге

Осим монетизације ове технологије, ево и других значајних предности мешовите стварности:

Креирајте дигитални садржај

Можете да поставите своје дигитално уметничко платно на физичке објекте и креирате тачне реплике за неколико секунди за онлајн објављивање на веб локацијама, ИоуТубе-у, друштвеним медијима и још много тога.

Производите физичке објекте

Фабрике робе широке потрошње, возила и апарата којима су потребни занатлије за фино склапање или ручни рад могу да користе ову технологију следеће генерације како би минимизирали трошкове производње. Један трговац може да обави посао на даљину и контролише хиљаде роботских руку користећи МР носиве уређаје и контролере.

Смањите трошкове пословних путовања

Мешовита стварност доноси новац са једног краја и зауставља трошкове са другог краја. Предузећа могу да користе Мицрософт Месх и ХолоЛенс производе за пословне састанке налик стварном животу. Професионалци не морају да путују на велике удаљености да би присуствовали састанцима.

Смањите трошкове маркетинга

Маркетиншки догађаји попут теренског маркетинга и искуственог маркетинга укључују милионе долара у буџету. Када МР буде лако доступан попут паметних телефона, ваша циљна публика може да присуствује таквим маркетиншким догађајима из удобности куће. На крају крајева, пословна кућа ће много уштедети на маркетиншким трошковима.

Побољшајте корисничко искуство

Тржни центри и продавнице могу побољшати искуство потрошача тако што ће их водити унутар просторија.

Пројекти развоја софтвера, веб локација и апликација могу позвати неколико корисника на тестирање производа у различитим фазама Агиле развоја путем даљинског учешћа и дискусија заснованих на МР.

Изазови у мешовитој стварности

Мешовита стварност је и даље технологија у настајању. Иако су многи произвођачи хардвера представили уређаје за ношење, они имају своја ограничења.

Према Екперт Маркет Ресеарцх, глобална тржишна вредност мешовите реалности била је 681 милион долара у 2020. У периоду 2023-2028, тржиште ће даље расти уз ЦАГР од 77%. У 2026. години достићи ће прекретницу тржишне вредности од 20,708 милиона долара.

Већина новца ће бити од инвестиција за решавање следећих изазова:

Енвиронментал Маппинг

Мапирање еколошких координата и постављање 3Д објеката у тај простор је технологија која је у фази развоја. Компаније морају развити једноставније и робусније системе просторног мапирања.

Мапирање људских акција

Мапирање радњи корисника и динамичко прилагођавање целог 3Д окружења је још један изазов.

Спатиал Соунд

Опрема за стварање просторног звука и слушање су скупи и нису широко доступни.

Позиционирање и лоцирање објеката и корисника

Усклађивање виртуелног и физичког окружења са подацима просторног мапирања окружења и корисника има своја ограничења.

Креирање 3Д средстава и интеракција

У условима тестирања, можете креирати неколико 3Д објеката и показати да је концепт мешовите стварности одржив. Али када технологија изађе на тржиште, потребно је да створи милијарде 3Д реплика физичког света. Стога је 3Д моделирање у размерама још једно уско грло.

Цост

Гаџети као што су Мицрософт ХолоЛенс 2, ХП Реверб Г2, Мицрософт ХолоЛенс, Магиц Леап Оне, итд., долазе по премиум цени. Да не спомињемо, паметни телефони су сваке године све скупљи.

Поред тога, софтвер проширене реалности, интернет, 5Г мрежа, итд., такође постају све недоступнији.

АИ, МЛ и велики подаци

Мешовита стварност ће у великој мери користити вештачку интелигенцију (АИ), машинско учење (МЛ) и велике податке како би пружила беспрекорно искуство које желите. Међутим, ови домени имају ограничења и потребно нам је више развоја.

  Како пребројати критеријуме скупа подударања података у Гоогле табелама

Дуготрајно истраживање и развој (Р&Д)

Процес истраживања и развоја је скуп и дуготрајан. Могле би проћи године да стартап произведе мали одрживи производ (МВП) у домену мешовите стварности.

Обука постојеће радне снаге

Компаније такође морају да воде широке кампање за обуку постојеће радне снаге са хардвером и софтвером мешовите реалности.

Према подацима Светске банке, широм света има 3,45 милијарди радника. Чак и ако планирамо да обучавамо само квалификоване раднике, реч је о милионима запослених.

Приступачност

Када предузећа буду изашла у јавност ради маркетинга производа и услуга мешовите реалности, наћи ће врло мало корисника који су довољно технички упућени да користе технологију. Биће потребне године подизања свести и обуке да би се створила значајна база потрошача.

Како функционише мешана стварност?

МР углавном ради у присуству МР слушалица, рачунара високих перформанси и ручних контролера.

МР наочаре садрже хардвер који визуализује холографске пројекције 3Д садржаја на ЛЦД екрану истих наочара. Користећи просторно мапирање околине и контекста, наочаре прекривају 3Д графику тако да цела ствар изгледа контекстуално.

Баш као што је интеракција кита и океанске воде са кошаркашким тереном у школи приказана изнад у видеу.

МР слушалице се повезују са изворним рачунаром преко Ви-Фи мреже. Изворни рачунар обрађује сав рачунски и 3Д рендеринг рад користећи МР апликацију као што је Микед Реалити Портал.

Већина наочара такође долази са просторним аудио слушалицама тако да можете искусити динамичан звук који можете искусити само у стварном окружењу.

Да би додатно побољшали корисничко искуство, нека МР подешавања могу садржати следеће додатке:

 • ЛиДАР за паметне телефоне за стварање МР искуства
 • Траке за трчање, сензори покрета, одела за тело и камере као улазни уређаји
 • Побољшани системи осветљења и звука у високотехнолошким МР биоскопима
 • 3Д моделирање засновано на вештачкој интелигенцији у МР софтверу

Значајне примене мешовите стварности

Већ можете пронаћи проширену реалност применљиву у следећим сценаријима. Програмери хардвера и софтвера истражују све већи обим како технологија сазрева:

 • Предузећа могу да пласирају своје производе директно у АР и МР уређаје корисника.
 • Потрошачи могу виртуелно приступити производима са ваших полица и комуницирати са њима.
 • Наставници могу ефикасније подучавати ученике тако што ће им показати 3Д верзије садржаја за учење у контексту стварног окружења.
 • Људи могу ићи у авантуре из удобности својих домова користећи МР носиве уређаје и софтвер.
 • Компаније могу да обучавају огромну радну снагу од куће. Затим само позовите оне раднике који су успешно прошли и минимизирајте трошкове запошљавања.

Коришћење Хололенса 2 од стране Ербаса. Слика кредита: Мицрософт

 • Према Мицрософт-у, Ербас користи Мицрософт Хололенс 2 и Азуре Микед Реалити за бржу изградњу авиона.
 • Друга вест из Мајкрософта говори да ће америчка војска користити Мајкрософтову ХолоЛенс технологију за производњу високотехнолошких наочара за пешадију.
 • Током критичних хируршких процедура, медицински хирурзи могу да користе МР слушалице са рендгенским зрачењем да би визуелизовали унутрашње органе пацијента јасније од постојећих технологија.
 • Медицински факултети могу да почну да користе МР слушалице у практичним и теоријским часовима где студенти медицине треба да комуницирају са органима пацијената у 3Д простору.
 • Ускоро ће вам у руци бити носиви рачунари засновани на МР-у који могу да постављају листе обавеза на фрижидер или виртуелне документе на столу.
  Можете ли да се пријавите на радни дан од куће?

Мешовита стварност против проширене стварности

Сличности

АР и МР деле следеће карактеристике:

 • МР је развијен на АР. Можете назвати МР следећу итерацију АР.
 • Суперпонирање 3Д објеката у физичком окружењу помоћу дигиталних екрана
 • Користите холографски или други 3Д садржај
 • Користите слушалице, контролере и рачунаре за испоруку садржаја у полувиртуелном окружењу
 • Коришћење просторног мапирања, просторног звука итд.

Разлике

Иако је МР еволуирао из АР-а, постоје и неке разлике, а оне су следеће:

 • У мешовитим реалностима, можете да ступите у интеракцију са 3Д објектом тако што ћете окретати, раздвојити, сецирати, носити, поправљати итд. Напротив, АР ће само прекрити или прекрити 3Д садржај на различите објекте животне средине. Интеракција није доступна.
 • МР је напреднији од АР и користи много података и снаге обраде графике. С друге стране, АР је релативно стара технологија од МР-а и захтева мање хардверске обраде од МР-а.
 • МР има много апликација у стварном животу у различитим индустријама. Напротив, АР је углавном користан у забави, друштвеним медијима и играма.

Мешовита стварност против виртуелне стварности (ВР)

Сличности

Ево технолошких карактеристика које МР и ВР деле:

 • Слушалице које се могу носити
 • Наочаре повезане са рачунаром или паметним телефоном
 • Контролор
 • Хаптички сензори за управљање слушалицама

Разлике

Ево тачака у којима се МР и ВР разликују:

 • МР користи изузетно веће могућности обраде од ВР
 • МР поставља виртуелни садржај на физичке собе, канцеларије, арене за игре итд. С друге стране, ВР ствара потпуно виртуелно окружење где је све компјутерски генерисано.

Будућност мешовите стварности

У наредним данима, МР ће постати бољи и јефтинији због следећег:

 • Широка доступност 5Г мреже и конкурентне цене када многи играчи дођу на тржиште
 • Произвођачи паметних телефона и таблета усвојиће технологију детекције и домета светлости (ЛиДАР) која побољшава АР способност уређаја
 • АР и холограмске слушалице садржаће више функција по нижој цени
 • Предузећа ће стандардизовати случајеве употребе и објавити стандардне оперативне протоколе (СОП) за одговарајуће индустрије и случајеве употребе

Мишљење о мешаној стварности: Белешка аутора

МР ће се ширити баш као интернет и паметни телефони. Међутим, биће потребне милијарде улагања пре него што инвеститори виде неки профит.

Ако сте предузеће, можете учествовати у радионицама и вебинарима да бисте сазнали више о случајевима коришћења и обиму пословања, тако да можете остварити профит од инвестиција које тек предстоје.

Слично томе, ако сте тек дипломирани ИТ или рачунарство, идите на сертификате и вештине како бисте могли да допринесете развојним пројектима.

Окончање

Мешовита стварност је потпуно нов концепт и брзо стиче поверење потрошача и инвеститора. То ће трансформисати начин на који доживљавамо забаву, игре, здравствену заштиту, спорт, путовања, куповину, активности на радном месту и све остало од пословног интереса.

Да бисте остали релевантни у овој области, морате такође да прочитате трендове проширене стварности и да познајете најбоље ВР слушалице да бисте блиско искусили проширену стварност.