Модел архитектуре ТЦП/ИП протокола – како то функционише?

Протокол за контролу преноса/Интернет протокол (ТЦП/ИП) је скуп комуникационих протокола који омогућавају повезивање рачунара.

Хиљаде онлајн ресурса ће вам помоћи да разјасните и истражите ТЦП/ИП. Дакле, шта је овде другачије?

Овде се фокусирам на то да обезбедим све битне делове за почетак да зароните дубље (ако намеравате касније).

ТЦП/ИП модел: Шта је историја?

ТЦП/ИП модел је оно што морате да прочитате када учите о рачунарском умрежавању, а сигурно сте већ наишли на њега као студент информатике или информатике.

Дакле, да не пишемо још једну академску књигу овде. Али, дозволите ми да брзо сумирам историју ТЦП/ИП-а у трену, прикладан за свакога, чак и ако мислите да сте особа која није техничка.

Скратим причу:

Током 1970-их, Винт Церф и Боб Кахн описали су ТЦП/ИП модел који је имао за циљ да помогне у побољшању мрежне повезаности између рачунара.

Пре тога смо имали Протокол за контролу мреже и Протокол 1822.

Током истог периода, други инжењери и организације су такође покушали да развију комуникациони протокол који би олакшао међусобно повезивање рачунара широм света.

Један такав модел био је ОСИ (Опен Системс Интерцоннецтион) модел. Иако је био успешан у томе што нам је помогао да боље разумемо метод/процес умрежавања, није био идеалан за практичну примену.

Имамо користан ресурс за слојеве ОСИ модела, ако вас занима.

Све у свему, ТЦП/ИП модел је преузео водећу улогу и усвојен је као стандардни комуникациони протокол, а ОСИ модел је коришћен као референца за теоријско знање о умрежавању.

Да, да није било ТЦП/ИП, можда не бисте могли брзо и поуздано да приступите нашој веб страници или другим услугама на интернету. Звучи застрашујуће, зар не?

Сада када знате о томе, дозволите ми да вам дам неке техничке детаље.

Разлика између протокола за контролу преноса (ТЦП) и Интернет протокола (ИП)

Да бисте разумели ТЦП/ИП модел, морате разликовати ове термине. Оба су одвојени протоколи рачунарске мреже.

  Олакшајте читање вашег писања користећи 1000 често коришћених речи

Интернет протокол (ИП) је скуп правила која регулишу начин на који се пакети података шаљу до исправног циља. Сваки повезани уређај/рачунар има ИП адресу, а када шаљете податке, помаже вам да их пошаљете где желите.

ИП адресе су као бројеви мобилних телефона на вашим телефонима. Можете проћи кроз наш водич за ИП адресу да сазнате више.

ИП не може да организује пакете како би осигурао да ће стићи до одредишта како је требало да се пошаље. Дакле, ТЦП добро долази, који помаже да се пакети држе у исправном редоследу и провери да ли су стигли на одредиште како је предвиђено.

Све у свему, ТЦП је одговоран за поуздано слање/пријем података.

Карактеристике ТЦП/ИП модела

ТЦП/ИП модел је добио битку међу разним протоколима због својих карактеристика и омогућавања системима/мрежама да га брзо прихвате.

Неке од његових најбољих карактеристика укључују:

 • Можете се лако повезати са различитим типовима рачунара.
 • Омогућава преуређивање пакета података како би се осигурало да исправне поруке стигну до одредишта чак и ако постоји загушење на мрежној рути.
 • ТЦП/ИП подржава проверу грешака, што га такође чини поузданим моделом.
 • Подржава флексибилну имплементацију архитектуре, што га чини погодним за мреже свих величина.
 • Са архитектуром клијент-сервер, даје вам велику скалабилност.
 • Подржава различите протоколе чинећи ствари погодним за све врсте случајева употребе.
 • Омогућава комуникацију на више платформи са лакоћом.
 • Може се радити независно.

ТЦП/ИП: Све о четири слоја

За разлику од ОСИ модела, ТЦП/ИП има четири слоја:

 • Приступ мрежи
 • Интернет
 • Транспорт
 • Апликација

Напомена: Проток података кроз ове слојеве може бити од врха до дна или обрнуто (у зависности од тога да ли се шаље или прима). Морате знати функције сваког слоја да бисте схватили шта се дешава.

#1. Приступ мрежи (слој 1)

Овај слој најнижег нивоа бави се физичком везом и преносом података између рачунара. Другим речима, како се подаци физички преносе.

Неки примери укључују медијум који се користи за пренос података (фибер, бежични, итд.), структуру пакета и мапирање ИП адреса на физичке адресе које користи мрежа.

Све у свему, укључује све ствари које чине техничку инфраструктуру мрежа, укључујући драјвере уређаја и каблове.

  Како онемогућити боју насловне траке у Фирефок-у

РФЦ 826 (Аддресс Ресолутион Протоцол) је један од протокола укључених у овај слој који пресликава ИП адресе у Етхернет адресе.

Слој мрежног приступа је скривен од корисника и чини окосницу читавог модела.

#2. Интернет (слој 2)

Интернет слој управља прометом података ради брзине и тачне комуникације.

Подаци се спајају у ИП датаграме, који укључују изворну и одредишну адресу. Интернет слој може прослеђивати, одредити путању и управљати логичким адресирањем.

Мора да се бави адресама да ли се налази на крају за слање/пријем.

С обзиром да укључује адресу извора и одредишта. Дакле, мора да обезбеди да пакети података стигну на своје одредиште исправно и у правилном редоследу.

#3. Транспорт (слој 3)

Транспортни слој ради за сличан циљ као и агенти за испоруку за Амазон. Заштитни зид такође прати овај слој.

Често се назива слој домаћин-хост, где има за циљ да обезбеди интегритет података од краја до краја, омогућавајући двосмерну комуникацију.

Осигурава да су пакети података стигли на своје одредиште тако што их дели на сегменте. Такође, обезбеђује да слој апликације прими целу поруку потврдом.

Када шаљете поруку слоју апликације, она се фокусира на количину послатих података, њихов редослед и где се шаљу. И, када примате поруку са слоја апликације, помаже у десегментацији и провери грешака.

Протоколи попут ТЦП и УДП су на снази у овом слоју. Тако да често имате поуздану везу.

#4. Апликација (слој 4)

Слој највишег нивоа односи се на интеракцију апликације са корисником (вама). Користимо апликацију или програм за размену података као што су поруке, прегледачи, клијенти е-поште итд.

Овде су укључени кориснички интерфејс и сервиси апликације. Процеси као што су шифровање, дешифровање, компресија и декомпресија постоје у овом слоју. Такође помаже у форматирању порука за транспортни слој да буду исправно послате (и примљене/интерпретиране од стране апликације која прима).

Протоколи као што су ДНС, ХТТП, ФТП и СМТП раде са овим слојем како би били сигурни да ћете успешно почети да шаљете/примате податке на мрежи.

Шта ради ТЦП/ИП?

ТЦП/ИП омогућава поуздан пренос података између рачунара.

Да би се ово десило, ТЦП/ИП шаље податке док их разбија у пакете и реорганизује их да би имали смисла на страни која прима.

  Како да поправите грешку „Ваше складиште у претраживачу за МЕГА је пуно“

Концепт пакета података може се упоредити са деловима слагалице, где ће вам доступност свих делова помоћи да схватите целу ствар.

А разлог зашто је порука разбијена на пакете података је да би се осигурала поузданост и тачност. Сваки пакет може ићи различитом рутом како би се осигурало да стигне на своје одредиште.

Супротно овоме, ако се порука пошаље као целина, она ће бити потпуно изгубљена и треба је поново послати у случају неуспеха.

Четворослојни модел помаже да се ово додатно објасни.

Када се подаци шаљу са рачунара, они пролазе кроз сва четири слоја одређеним редоследом где се режу на комаде/пакете и шаљу (Слој 1 → Слој 4)

И, на пријемном рачунару, подаци се поново склапају пролазећи кроз иста четири слоја на другој страни обрнутим редоследом (Слој 4 → Слој 1)

Други уобичајени интернет протоколи

ТЦП/ИП укључује најважније протоколе који омогућавају интернет искуство.

Неки стандардни интернет протоколи укључују ХТТП, ХТТПС, ФТП, ПОП3 и СМТП,

 • ХТТП (Хипертект Трансфер Протоцол) повезује корисника са веб сервером (преко веб претраживача) ради интеракције/преузимања информација.
 • ХТТП Сецуре вам пружа шифровану везу са веб сервером која осигурава да веза са сервером није угрожена/промењена између.
 • ФТП (Филе Трансфер Протоцол) је сам по себи разумљив. Омогућава вам да преносите датотеке између сервера или са сервера на рачунар.
 • ПОП3 (Пост Оффице Протоцол 3) омогућава клијенту е-поште да преузме е-пошту са сервера, који се касније може прегледати ван мреже.
 • СМПТ (Симпле Маил Трансфер Протоцол) је сличан ПОП-у, али вам омогућава да шаљете и примате е-пошту.с.

ТЦП/ИП је стандард, али није увек најбољи

Предности модела су веће од мана. Али, за референцу, требало би да знате да је ТЦП/ИП сложен за постављање, није баш погодан за мање мреже, а протоколе није лако заменити.

Можда није прикладно описати слојеве на најбољи могући начин. ОСИ модел је и даље пожељан да вам помогне да разумете како све функционише.

Упркос свему томе, и даље успева да држи корак са већином кључних делова који нам омогућавају да шаљемо/примимо информације што је брже могуће.