Molimo odaberite uređaj za pokretanje – UEFI izvori pokretanja [Popravka]

Молимо одаберите уређај за покретање – UEFI извори покретања [Поправка]

Када се ваш рачунар не покрене или почне да приказује грешке, једна од првих ствари које треба да проверите су UEFI извори покретања. UEFI (Уједификовани екстензибилни фирмверски интерфејс) је софтвер који се чува на матичној плочи вашег рачунара и одговоран је за покретање оперативног система. Ако су UEFI извори покретања неправилно конфигурисани, то може спречити правилно покретање вашег рачунара.

У овом чланку ћемо вам показати како да приступите UEFI изворима покретања и како да их правилно конфигуришете како бисте осигурали да ваш рачунар покреће ваш оперативни систем без проблема.

Како приступити UEFI изворима покретања

Да бисте приступили UEFI изворима покретања, морате да притиснете одређени тастер или комбинацију тастера на тастатури током процеса покретања. Овај кључ се разликује у зависности од произвођача матичне плоче, али обично је један од следећих:

* Делете
* F2
* F10
* F12
* Есц

Можете да пронађете одговарајући кључ за приступ UEFI менију у приручнику за матичну плочу или претражујући на мрежи.

Конфигурисање UEFI извора покретања

Када приступите UEFI изворима покретања, видећете листу опција конфигурисања. Следите ове кораке да бисте правилно конфигурисали UEFI изворе покретања:

1. Поставите приоритет покретања: UEFI мени ће обично имати листу доступних уређаја за покретање. Одаберите уређај који желите да користите као примарни уређај за покретање. Обично ће то бити ваш чврсти диск или ССД где је инсталиран ваш оперативни систем.
2. Онемогућите непотребне уређаје: Ако су на вашем рачунару повезани додатни уређаји који нису неопходни за процес покретања, онемогућите их у UEFI изворима покретања. Ово ће убрзати процес покретања и спречити потенцијалне конфликте.
3. Омогућите безбедно покретање: Ако желите да побољшате сигурност свог рачунара, можете да омогућите безбедно покретање у UEFI изворима покретања. Ово ће спречити покретање неауторизованог софтвера на вашем рачунару.

  6 најбољих Нутаник софтвера за надгледање да би ваша инфраструктура била здрава

Провера реда покретања

Након што сте конфигурисали UEFI изворе покретања, важно је да проверите ред покретања како бисте осигурали да је правилан. Већина UEFI менија има опцију „Поредак покретања“ или „Уређаји за покретање“ где можете да видите ред у коме ће се учитавати уређаји за покретање.

Ако ред покретања није правилан, можете да користите тастере са стрелицама или тастер „+“ и „-“ да промените редослед. Када завршите, сачувајте промене и изађите из UEFI менија.

Закључак

Правилно конфигурисање UEFI извора покретања је од суштинског значаја за осигуравање беспрекорног покретања вашег рачунара. Следећи кораке у овом чланку можете да приступите UEFI изворима покретања, конфигуришете их и проверите ред покретања. Ово ће вам помоћи да решите проблеме са покретањем и побољшате укупне перформансе вашег рачунара.

Често постављана питања (ФАК)

1. Шта су UEFI извори покретања?
UEFI (Уједификовани екстензибилни фирмверски интерфејс) је софтвер који се чува на матичној плочи вашег рачунара и одговоран је за покретање оперативног система.

2. Како да приступим UEFI изворима покретања?
Можете да приступите UEFI изворима покретања притискањем одређеног тастера или комбинације тастера на тастатури током процеса покретања. Овај кључ се разликује у зависности од произвођача матичне плоче, али обично је један од следећих: Делете, F2, F10, F12 или Есц.

3. Како да променим уређај за покретање у UEFI изворима покретања?
Након што приступите UEFI изворима покретања, пронађите опцију „Поредак покретања“ или „Уређаји за покретање“. Одаберите уређај који желите да користите као примарни уређај за покретање, обично ваш чврсти диск или ССД где је инсталиран оперативни систем.

  Како сакрити или уклонити игру из Стеам библиотеке

4. Да ли треба да омогућим безбедно покретање?
Омогућавање безбедног покретања ће побољшати сигурност вашег рачунара спречавајући покретање неауторизованог софтвера. Међутим, неки оперативни системи или хардвер можда неће бити компатибилни са безбедним покретањем, па је важно проверити компатибилност пре него што га омогућите.

5. Шта учинити ако не могу да приступим UEFI изворима покретања?
Ако не можете да приступите UEFI изворима покретања користећи горе наведене тастере, покушајте да ресетујете UEFI тако што ћете искључити рачунар, одвојити га од струје и притиснути и држати дугме за напајање неколико секунди.

6. Како да знам који је мој кључ за приступ UEFI изворима покретања?
Можете пронаћи тастер за приступ UEFI менију у приручнику за матичну плочу или претражујући на мрежи. Потражите „тастер за приступ UEFI менију“ заједно са моделом ваше матичне плоче.

7. Шта су уређаји за покретање у UEFI изворима покретања?
Уређаји за покретање у UEFI изворима покретања су уређаји које ваш рачунар може да користи за покретање оперативног система. Ови уређаји могу укључивати ваш чврсти диск, ССД, УСБ уређај или мрежну картицу.

8. Како да поправим грешку „Молимо одаберите уређај за покретање – UEFI извори покретања“?
Ова грешка обично се дешава када UEFI не може да пронађе валидан уређај за покретање. Проверите да ли је ваш примарни уређај за покретање правилно повезан и да ли је конфигурисан као примарни уређај за покретање у UEFI изворима покретања.