Најбоље јефтине матичне плоче за игре у 2024

Прављење рачунара за играње игара није баш јефтино, чак и ако састављате опрему почетног нивоа. Срећом, матичне плоче могу бити релативно јефтине, што вам омогућава да додијелите више свог буџета за бољи ГПУ и ЦПУ. Чак и јефтине матичне плоче за играње имају многе од ствари које су вам потребне, попут најновијих Интел и АМД сокета и Ген 5 М.2 слотова.

МСИ

Оно што је сјајно у вези са МСИ МАГ Б760 Томахавк-ом је то што то није само добро заокружена матична плоча за играње игара, већ јој недостају велике слабости. Наравно, утичнице Ген 5 М.2 би биле фантастичне, али Ген 4 је и даље сјајан, а можете попунити три утичнице, тако да вам никада неће требати простор.

МСИ МАГ Б760 Томахавк такође иде изнад и даље са ПЦИе 5.0 к16 слотом за ваш ГПУ. Са додатним тачкама за лемљење, матична плоча је више него способна да рукује великим ГПУ-овима пуне величине, спречавајући пропадање ГПУ-а.

А да би се све уклопило, ЛГА 1700 соцкет је савршен за јефтине верзије. Можете се одлучити за популарни почетни ниво 12100Ф, а затим надоградити на Интел ЦПУ 14. генерације касније када цена буде одговарајућа. Све што вам треба је ажурирање БИОС-а да бисте га подржали.

МСИ МАГ Б760 Томахавк ВиФи ДДР4

Најбољи у целини

$170 $190 Уштедите
$20

Са лепим избором портова, укључујући Ви-Фи 6Е, МСИ МАГ Б760 Томахавк је међу најзаокруженијим буџетским матичним плочама. Такође има неколико одличних функција као што су оверклоковање ваше РАМ меморије, М.2 и подршка за Интел ЦПУ 14. генерације, нудећи пут за надоградњу на путу.

Прос

 • РАМ се може оверклоковати
 • ПЦИе слот има структурну подршку за теже ГПУ
 • Добар избор портова, Ви-Фи 6Е и Етхернет

Цонс

 • Ограничено на ДДР4
 • Недостатак РГБ-а

Гигабите

Шта је боље од буџетске матичне плоче? Онај са којим можете лако да радите, што је посебно корисно ако сте нови у изградњи рачунара. Гигабите А620И АКС се удобно уклапа у тај камп док нуди предности АМД-ових Ризен 7000 серије процесора.

Обично бисте морали да уградите неколико компоненти, као што је ЦПУ, да бисте ажурирали БИОС. К-Фласх Плус вам омогућава да то у потпуности заобиђете само са УСБ диском, подршком за напајање и притиском на дугме. Затим имате ЕЗ-засун, који не само да даје вашем ГПУ-у лепо и чврсто пријањање, већ ће га бити лакше избацити када надоградите своју опрему.

  6 најбољих АИ алата који ће вам помоћи да миксате и савладате музику

Иако је Гигабите А620И АКС ограничен на ПЦИе 4.0 ГПУ, то не би требало да буде проблем. Већина модерних ГПУ-а и даље користи ПЦИе 4.0, попут НВИДИА ГеФорце 4060 Ти. Са друге стране, можете искористити додатну снагу тако што ћете оверклоковати своју РАМ меморију.

Гигабите А620И АКС

Најбољи Мини-ИТКС

$120 $150 Уштедите
$30

Без обзира да ли циљате на малу АМ5 конструкцију или само желите једноставну мини-ИТКС плочу за рад, Гигабите А620И АКС је савршена опција. Његов К-Фласх Плус олакшава ажурирање БИОС-а и добија бонус поене за АРГБ подршку.

Прос

 • Веома лако радити
 • РАМ се може оверклоковати
 • Фактор облика ради и са малим конструкцијама

Цонс

 • Само један М.2 (и то није Ген 5)
 • Ограничено на ПЦИе 4.0 ГПУ

АСРоцк

Једна од предности поседовања рачунара за игре је гурање компоненти до њихових граница кроз оверклок. Срећом, АСРоцк Б760М ПГ Риптиде омогућава вам да ослободите свој Интел процесор!

Иако АСРоцк Б760М ПГ Риптиде подржава Интел процесоре 14. генерације, не треба занемарити могућност оверклока, посебно ако је ваш буџет мали. Такође подржава 12. и 13. генерацију, што значи да можете лако да се одлучите за почетни ЦПУ и да га повежете са одговарајућим хлађењем, попут АИО хладњака, да бисте унапредили његове перформансе неколико корака.

Још једна предност АСРОЦК Б760М ПГ Риптиде је његова подршка за ПЦИе 5.0 ГПУ, а сам слот има тачке сидрења и јаку браву за држање тешких графичких картица на месту. Ово отвара многе путеве надоградње на путу, с обзиром да је ПЦИе 5.0 компатибилан уназад.

АСРоцк Б760М ПГ Риптиде

Најбоље за Интел

Опремљен откључаним ЛГА 1700 соцкетом, АСРоцк Б760М БГ Риптиде нема проблема да гура Интелове процесоре до њихових граница. Као микро-АТКС матична плоча, подједнако је савршена и за мање конструкције.

  12 најбољих софтвера за анимацију за креирање видео објашњења

Прос

 • Подржава оверцлоцкинг ЦПУ и РАМ-а
 • Садржи АРГБ заглавље
 • Долази у различитим облицима

Цонс

 • Потребно је ажурирање БИОС-а да бисте могли да користите Интел ЦПУ 14. генерације

АСУС

У великој мери на начин на који вам АСРоцк Б760М ПГ Риптиде омогућава да прогурате Интел процесоре, преко Теам Ред-а, ту је АСУС ТУФ Б650-Плус. Са откључаном АМ5 утичницом, овде постоји много потенцијала за оверклокирање (или поднапон) како почетних тако и врхунских АМД процесора.

Оверцлоцкинг се, међутим, не зауставља на вашем процесору. Подршка за ДДР5 и оверклок је сигуран начин за постизање уредног повећања перформанси, јер ће ваш процесор имати више података за прожвакање.

Наравно, то значи да ћете унети много више топлоте у свој систем. Срећом, АСУС ТУФ Б650-Плус ублажава остатак производње топлоте преко хладњака за ВРМ и М.2 слотове. Ипак ћете желети да размислите о томе да имате све-у-једном хладњак.

Асус ТУФ Гаминг Б650-Плус

Најбоље за АМД

$215 $220 Уштедите
$5

Без обзира да ли сте одабрали почетни АМД процесор или врхунски, Асус ТУФ Гаминг Б650-Плус вам даје моћ да поднапоните или оверклокујете ЦПУ. Такође долази опремљен хладњаком на кључним локацијама, као што су ВРМ и М.2 слот, како би се регулисало стварање топлоте.

Прос

 • Три М.2. слотова, од којих је један брзина Ген 5
 • Добар избор портова, укључујући Ген 2 Типе-Ц
 • Откључана АМ5 утичница

АСРоцк

Ако постоји један аспект израде рачунара који не можете да добијете са конзолом, то је персонализација и не морате да надувавате свој буџет да би она функционисала. Изаберите јефтино кућиште за рачунар, комбинујте га са АСРоцк Б760М Стеел Легенд, и добићете савршену основу.

За почетак, АСРоцк Б760М Стеел Легенд има и РГБ и АРГБ заглавља, тако да можете подивљати са било којим од најбољих РГБ обожаватеља како бисте употпунили сопствено осветљење матичне плоче. Такође можете да синхронизујете боје помоћу АСРоцк-овог софтвера Полицхроме Синц.

Међутим, АСРоцк Б760М Стеел Легенд није само у стилу. Имајући ЛГА 1700 соцкет, ДДР5 и подршку за ПЦИе 5.0 графичке картице, небо је граница. Ограничени сте на Ген 4 М.2 брзине, али имате три слота да га попуните са пожељно великим ССД-овима од 1ТБ за данашње видео игре које су све веће.

  Демистификовање каматних стопа на пословне кредите: Водич за почетнике

АСРоцк Б760М Стеел Легенд ВиФи матична плоча

Најбољи РГБ

$160 $220 Уштедите
60 долара

АСРоцк Б760М Стеел Легенд отвара врата за различите персонализације захваљујући својим наменским АРГБ заглављима. Црно-бела шема боја је такође прилично елегантна, а постоји чак и РГБ дуж ивица.

Прос

 • Подржава Интел процесоре 12., 13. и 14. генерације
 • Ви-Фи 6Е и 2.5Г ЛАН
 • Елегантна шема боја и РГБ

Цонс

 • Ограничено на Ген 4 М.2 брзине

ФАК

П: Која је разлика између матичне плоче и ЦПУ-а?

Ако сте се икада запитали зашто рачунар не ради без процесора, то је зато што матична плоча не може сама да обавља задатке и процесе. Матична плоча је ту да олакша комуникацију између компоненти, као што су ГПУ и ЦПУ, док ЦПУ преноси податке.

П: Да ли је матична плоча важна за играње?

Да! Ваша главна брига је одабир матичне плоче која подржава све компоненте које желите. На пример, ако имате Интел процесор на листи жеља, он неће бити компатибилан са АМД сокетом. Ако нисте сигурни одакле да почнете, можемо вам помоћи да почнете са најбољим начином избора матичне плоче.

П: Које друге компоненте су најважније за рачунар за игре?

Осим процесора и напајања, потребна вам је графичка картица, РАМ и складиште у облику ССД-а или чврстог диска. Наравно, требаће вам и футрола за смештај свега. У зависности од опреме коју правите, можда ће вам требати додатни вентилатори за кућиште и ЦПУ или се одлучите за АИО. Много је потребно узети у обзир, тако да је наш водич за куповину рачунара оно што можете да користите да би ваш компас био исправан.

П: Да ли ми је потребна врхунска матична плоча за играње игара?

Не, не морате да купујете скупу матичну плочу за играње игара, чак и ако купујете врхунске графичке картице и процесоре.

П: Које су различите величине матичне плоче?

Ако правите рачунар, најчешћи фактори облика на које ћете наићи, од најмањих до највећих, су: мини-ИТКС, микро-АТКС, АТКС и Е-АТКС.