Објашњење доказа о нултом знању (ЗКП) у блокчејну

У свету у којем надзор готово постаје свакодневница, различите институције непрестано прате информације о људима, а резултирајући недостатак приватности захтева нову технолошку интервенцију.

Блоцкцхаин, такође познат као технологија дистрибуиране књиге, је децентрализован систем који ремети начин на који смо традиционално радили већину ствари. Технологија је направила дубоке промене, али не иде довољно далеко.

Сада је у блоку ново дете које се зове Доказ нултом знању (ЗКП). Ако сте чули за ЗКП, а још не знате шта се крије иза њега и како функционише, на правом сте месту.

Шифровање без знања се рекламира као најбољи протокол за побољшање безбедности, али да ли је довољно добро и може ли бити решење које је свет чекао? Овај чланак покушава да одговори на ова и друга сродна питања.

Шта је протокол знања без доказа?

Доказ без знања односи се на нови начин који се користи у криптографији на који једна страна (доказивач) може да утврди валидност изјаве другој страни (верификатору) без нужног откривања више информација осим чињенице легитимности изјаве.

Систем доказивања укључује доказивача, верификатора и изазов који захтева способност заинтересованих страна да јавно покажу доказ о власништву или знању, а да притом оставе финије детаље нетакнутим.

Да бисмо то додатно поједноставили, протокол са нултим доказом се може користити у криптографији како би вам омогућио да убедите неког другог да знате или сте нешто постигли без да нужно откријете ту тачну тајну ствар.

Претпоставимо да намеравате да узмете кредит, али нисте вољни да откријете своје финансијске детаље банци; банка може да користи доказ без знања да би утврдила вашу финансијску историју, укључујући више информација као што су уплате на рачуну, доказ о пребивалишту, кредитни резултат или некретнине, без приступа специфичним детаљима те имовине.

Протокол су први пут осмислила 1985. године три научника са МИТ-а, Шафи Голдвасер, Силвио Микали и Чарлс Ракоф, преко истраживачког рада под називом „Сложеност знања интерактивних система доказивања.” Бројни протоколи децентрализованих финансија (ДеФи) су већ ЗКП да гарантују бољу сигурност и приватност корисницима њихових услуга позајмљивања, задуживања и трговања.

Неколико блок ланаца слоја 1, попут Зцасх-а и Полигона, већ укључује ЗКП базиране скупове или Етхереум виртуелне машине са нултим знањем (зкЕВМ). Међу ентузијастима блоцкцхаин-а и Веб 3.0 постоје велике наде да ће ЗКП-ови играти интегралну улогу како стопа усвајања њихових апликација настави да расте.

Својства доказа без знања

Метода доказа без знања постаје посебно корисна у ситуацијама када су информације дубоке, а доказивач верује да верификатор не мора да им приступи.

У овом случају, доказивач нуди математички доказ само он који може да генерише, који верификатор може користити да потврди истинитост исказа. Без обзира на то, достављене информације се не могу користити за реконструкцију информација.

Претпоставимо да колосална планина пресеца ваш град, али постоји тунел са два улаза који повезују оба краја града, и само ви знате тајну шифру закључаних врата на оба краја тунела.

Ако сте захтевали авансно плаћање од било кога ко је желео приступ тунелу пре него што сте му то открили, очигледно је да би они желели доказ да заиста знате шифру пре него што вам могу веровати.

Заинтересоване стране би могле да поверују да сте добили тајну шифру ако би стајали на улазу у тунел и гледали како ходате са једног краја и излазите кроз други.

Три битна својства било ког протокола знања са нултим доказом су:

❇ Потпуност: Верификатор мора да сертификује да доказивач има потребан унос да квалификује изјаву.

❇ Исправност: Немогуће је фалсификовати изјаву и нема начина да се убеди верификатор да доказивач поседује потребне податке ако не.

❇ Нулто знање: Не постоји механизам који би верификатору понудио информације осим аутентичности изјаве. Лични подаци или садржај информација које припадају странама остају анонимни.

Различите врсте доказа без знања

Постоје две основне врсте ЗКП-а, и то:

Интерактивни докази о нултом знању

У овој врсти доказа без знања, постојаће бројне интеракције између доказивача и верификатора. То је зато што би верификатор могао неколико пута да оспори одговоре доказивача на постојећи изазов док се потпуно не увери.

Пошто се радње које су повезане са овом врстом ЗКП баве математичком вероватноћом, доказивач мора убедити одређеног верификатора или поновити процес за неколико верификатора кроз низ радњи које се односе на одређену чињеницу.

Неинтерактивни докази о нултом знању

Не постоји добровољна интеракција између проверача и верификатора у овој врсти ЗКП-а јер верификатор има само једну шансу да потврди аутентичност доказа који је доставио доказивач.

Пошто овај тип ЗКП зависи више од рачунарске снаге него интерактивни ЗКП, доказивач је обавезан да створи доказ који свако може да провери како би процес верификације могао да пређе у следећу фазу.

Неинтерактивни ЗКП може захтевати посебан софтвер да би механизам био заиста ефикасан.

Примена доказа без знања у блокчејновима

Блоцкцхаин технологија је увела бројне значајне карактеристике као што су децентрализација, непроменљивост, транспарентност и дистрибуирана књига, омогућавајући корисницима да обављају трансакције са врхунском безбедношћу и делују анонимно.

Иако је блоцкцхаин можда дао корисницима контролу над њиховом приватношћу, постоји осећај да то није урадио темељно, првенствено зато што блокчејн мреже користе јавне базе података. Свако ко има интернет везу може приступити историји трансакција мреже.

Као резултат тога, многи детаљи повезани са трансакцијама корисника и детаљима новчаника могу се видети. Иако њихов идентитет остаје анониман, треће стране ће и даље видети ваше јавне кључеве.

Креирање јавних кључева помоћу криптографских техника може заштитити приватност. Ипак, могле би постојати технике које би могле да униште анонимност и приватност, па отуда и потреба да се примени доказ нултог знања у блокчејн системима да би се постигли следећи резултати:

#1. Мессагинг

Када људи пишу поруке користећи енд-то-енд енкрипцију, увек је пожељно да нико други осим жељене стране не приступа приватним порукама. Дотичне платформе за поруке иду додатном километражом да верификују идентитет корисника на серверима и обрнуто. Међутим, примена ЗКП-а ће омогућити платформама за поруке да створе поверење од краја до краја у сфери размене порука без откривања релевантних корисничких информација.

#2. Аутентикација

ЗКП-ови се могу користити за олакшавање преноса деликатних информација, као што је аутентификација, уз највећу сигурност. Блоцкцхаин платформе ће моћи да креирају сигурне канале за кориснике да шаљу своје информације без непотребног откривања како би се избегли ризици од цурења података у најгорим сценаријима.

Најбољи пример трансакција за очување приватности са омогућеним блокчеином је децентрализована апликација Манта Нетворк, МантаПаи.

ДАпп користи ЗКП-ове који корисницима омогућавају да обављају трансакције на децентрализованим берзама без нужног откривања њихових личних идентитета или релевантних детаља трансакције. Корисници су стога у могућности да задрже своју приватност док користе платформе.

#3. Заштита складиштења

Пошто блоцкцхаинс рукују огромним количинама података, ЗКП-ови би такође могли бити корисни што се тиче складиштења података.

Докази без знања интегришу протоколе који могу заштитити осетљиве информације осим саме јединице за складиштење. Штавише, ЗКП-ови такође могу заштитити приступне канале како би корисницима пружили беспрекорно и безбедно искуство.

#4. Слање приватних блокчејн трансакција

Суштина слања приватних блокчејн трансакција је да се осигура да треће стране не наиђу на њих. Уз све своје позитивне атрибуте, постојеће заштитне методе могу имати неке рупе, у чему долазе ЗКП-ови.

Ако се правилно имплементирају, ЗКП-ови ће онемогућити било кога да хакује, пресретне или преусмери приватне блоцкцхаин трансакције.

На пример, Зцасх користи трансакције са нултим знањем да би омогућио заштићене трансакције које прикривају адресе пошиљаоца и примаоца поред износа укључених из јавног блоцкцхаина и додајући ниво безбедности.

#5. Сложена документација

ЗКП-ови су дизајнирани са потенцијалом да шифрују податке у значајним деловима, што корисницима даје могућност да одлуче којим блоковима ће дозволити одређеним корисницима да приступе и ограниче друге. Овај концепт се може користити да би се осигурало да само овлашћене стране могу приступити сложеној документацији.

#6. Демократизација верификације гласања

Следеће практично место за примену ЗКП-а у блокчејну је демократска улога коју може да игра у проверавању кота. Протокол може пружити поуздане одговоре за било који процес гласања који се може ревидирати снимањем датих гласова на јавном блокчејну.

Ефекат би био процес гласања који би елиминисао захтев за ограничење и било какве потврде трећих страна. Докази без знања омогућили би бирачима да покажу своју подобност да гласају, док би у исто време осигурали да њихови осетљиви лични подаци остану нетакнути.

Бирачи би такође могли да користе ЗКП да захтевају непроменљиве доказе о свом гласу у коначном пребројавању гласова.

#7. Сигурност за деликатне информације

ЗКП ће такође испоручити начин на који се блоцкцхаин користи у обезбеђивању трансакција додавањем додатног висококвалитетног безбедносног слоја блоковима који носе осетљиве информације.

Ово може укључивати осетљиве банкарске информације као што су кредитна историја и детаљи о кредитној картици, тако да примаоци имају приступ само неопходним блоковима који садрже потребне корисничке информације. Насупрот томе, остали блокови остају нетакнути и заштићени.

#8. Токенизација и верификација власништва

Блоцкцхаин платформе такође могу да користе ЗКП у процесу токенизације имовине и верификације њиховог доказа о власништву. Пример је да корисник може доказати власништво над имовином без да јавно открије своје личне податке.

Предности коришћења доказа без знања

Као и сваки други облик нове технологије, употреба ЗКП-а са собом носи хорду предности када се користе у комбинацији са блокчејн протоколима. Осим слободе и флексибилности које нуди корисницима, друге предности коришћења доказа са нултим знањем укључују следеће:

🔷 Једноставност: Једноставност је можда најистакнутија предност коришћења ЗКП-а, јер корисницима није потребно да знају како да користе сложени софтвер да би применили различита супериорна решења која нуде. Штавише, ЗКП-ови су потпуно безбедни упркос томе што су потпуно нешифровани, што значи да се неприметно налазе у оба света.

🔷 Безбедност: Протоколи са доказом о нултом знању су веома сигурни у начину на који олакшавају дељење информација. То значи да корисници могу са сигурношћу да их користе за интеракцију без потребе да савладају било какве специфичне кодове или аналитику.

🔷 Уштеда времена: Са ЗКП-овима, корисници штеде количину времена која је иначе потребна за довршење блокчејн трансакција тако што пристојно нуде вредност.

🔷 Приватност: Заштита и очување приватности корисника је примарна карактеристика ЗКП-а. То је зато што корисници не морају да деле осетљиве податке, што их чини изузетно приватним протоколом.

🔷 Безбедност: Корисници протокола са доказом о нултом знању већ знају своју политику у вези са дељењем података, што значи да ће избегавати било који ентитет који тражи њихове личне податке без ваљаних разлога.

ЗКПс Вс. Вишестрано рачунање (МПЦ)

Већ смо утврдили да ЗКП-ови укључују јединствени низ који се користи за доказивање аутентичности изјаве која садржи јавну вредност без откривања финијих детаља одговарајућој страни. Ово може укључивати скривену структуру неке комуникације или тајни кључ повезан са јавним кључем.

У контексту блоцкцхаин трансакција, то би могло значити да ће налогодавац трансакције сакрити њену тачну вредност док нуди доказ да се важећа трансакција заиста догодила.

Мултипарти Цомпутатион (МПЦ), с друге стране, односи се на интерактивну комуникацију између бројних страна која им омогућава да безбедно и истовремено израчунају идентичну функцију својих неоткривених вредности док појединости задржавају појединачно за себе.

Добар сценарио би био да три стране имају сваки тајни број и да могу израчунати збир та три броја. Ипак, стране треба да науче тајни број који држе друга два партнера, осим укупног броја од три цифре.

Примарна карактеристика МПЦ-а је, дакле, да су укључени бројни вршњаци и сваки од њих има за циљ да безбедно процени тајну вредност функција својих вршњака док својим колегама дозвољава исту привилегију без откривања њихове приватне личне вредности.

Зеро Кновледге Прооф вс. Зеро Труст

Аспект верификације је оно што повлачи линију између доказа без знања и нултог поверења. Модел Зеро Труст захтева строгу верификацију идентитета за кориснике и њихове уређаје пре него што им се дозволи приступ апликацијама и поверљивим подацима.

ЗКП-ови, пак, шифрују податке на начин да им приступи само овлашћено лице. Док је верификација идентитета покретачка снага читавог механизма Зеро Труст, енкрипција је основни принцип у протоколу Зеро-Кновледге.

Аспект обима такође издваја два протокола тако да тамо где је безбедност мреже примарни фокус Зеро Труст-а, безбедност података је ослонац нулте знања.

Тамо где се примењује Зеро Труст да би се осигурало да само овлашћени и оверени уређај или корисник могу да приступе поверљивим апликацијама или подацима, Зеро Кновледге Прооф обезбеђује личне податке тако што их шифрује тако да им приступа само овлашћени учесник.

Последње мисли

Доказ нултог знања можда није магија, али је увео нову и узбудљиву границу блокчејн технологији. Протокол предлаже огроман потенцијал за широк спектар апликација које се покрећу на осетљивим информацијама као што су доказ идентитета, потврда лозинке или доказ о чланству.

Како ЗКП-ови и даље добијају пажњу, захваљујући својој скалабилности и својствима очувања приватности, они се све више примењују у блокчејну, криптовалутама и ДеФи апликацијама. Штавише, од њих се очекује да наставе да шире своје хоризонте јер играју интегралну улогу у ДАпп екосистемима, где су безбедност, приватност и ефикасност критични.

Када се користи као основни алат у криптографији, докази о нултом знању ће помоћи у доказивању својстава података и постати узбудљива и свестрана карика која недостаје која би могла да уведе блоцкцхаин и његове апликације у мејнстрим. Блоцкцхаин оператери могу да искористе најновију генерацију ЗКП-а да би искористили његове огромне предности по приступачним ценама.

Затим погледајте детаљан водич о безбедности нултог поверења.