Објашњено управљање безбедносним положајем у облаку (ЦСПМ).

Управљање безбедносним положајем у облаку пружа средство за континуирано праћење окружења у облаку, пружање видљивости и идентификацију и адресирање рањивости уз предвиђање потенцијалних ризика.

Обезбеђивање окружења у облаку данас је тешко због његове динамичке природе и начина на који се повезује и искључује са стотинама мрежа и других ресурса. Недостатак адекватне видљивости може довести до непримећених погрешних конфигурација и других безбедносних пропуста које нападачи могу да искористе и добију неовлашћени приступ инфраструктури.

Обично нетачне и несигурне конфигурације повећавају површину напада, што криминалцима олакшава напад. На крају, то доводи до излагања осетљивих или поверљивих информација, новчаних казни за непоштовање, финансијских и репутационих губитака и других ризика.

У идеалном случају, имплементација Цлоуд Сецурити Постуре Манагемент (ЦСПМ) осигурава да је безбедност окружења у облаку усклађена са најбољим праксама и поставља правила и очекивања.

Извор: ми.ф5.цом

Шта је управљање безбедношћу у облаку (ЦСПМ)?

Цлоуд Сецурити Постуре Манагемент (ЦСПМ) је скуп алата и пракси који омогућавају организацијама да процене облак и идентификују и реше погрешне конфигурације, кршења усклађености и друге безбедносне ризике.

Док неки добављачи услуга у облаку као што су Амазон АВС, Гоогле Цлоуд, Мицрософт и други имају уграђене ЦСПМ могућности, организације на другим платформама које их не нуде треба да размотре алате трећих страна.

Решења играју главну улогу у безбедности у облаку тако што идентификују, поправљају или обавештавају ИТ тимове о безбедносним погрешним конфигурацијама, ризицима, неусаглашености и другим рањивостима. Неки алати обезбеђују аутоматизовано откривање и отклањање недостатака.

Поред откривања и ублажавања ризика, ЦСПМ алат обезбеђује континуирано праћење и видљивост безбедносног положаја организације у облаку. Поред тога, неки алати пружају препоруке за јачање безбедности.

Зашто је важно управљање безбедносним положајем у облаку?

Са облаком који обухвата широк спектар различитих технологија и компоненти, организацијама постаје тешко да прате све, посебно ако немају праве алате.

Свака организација која користи услуге у облаку треба да размотри коришћење ЦСПМ алата. Ово је посебно важно за организације са критичним радним оптерећењем, у високо регулисаним индустријама и онима са више налога за услуге у облаку.

Предности коришћења ЦСПМ-а укључују:

 • Извођење континуираног скенирања и одређивање безбедносног положаја у реалном времену.
 • Омогућава организацији да стекне сталну видљивост у целој инфраструктури облака.
 • Аутоматско откривање и отклањање погрешних конфигурација и проблема са усклађеношћу
 • Извођење бенцхмаркинга и ревизије усклађености како би се осигурало да организација прати најбоље праксе.

Упркос флексибилности и продуктивности које инфраструктура облака пружа, она пати од широког спектра безбедносних изазова, посебно када погрешна конфигурација и друге лоше праксе повећавају површину напада. Да би се позабавиле овим проблемима, организације треба да примене ЦСПМ алате како би обезбедиле видљивост и идентификовале и отклониле ризике.

  9 најбољих ИоуТубе конвертера у ГИФ које треба да испробате вдзвдз

Типичан ЦСПМ алат ће континуирано пратити инфраструктуру облака и генерисати упозорење кад год открије проблем. У зависности од проблема, алат може аутоматски да отклони ризик.

У супротном, брзо упозорење такође омогућава обезбеђењу, програмерима или другим тимовима да отклоне проблем на време. Поред тога, ЦСПМ омогућава организацијама да идентификују и адресирају све празнине које могу постојати између садашњег и жељеног стања њиховог окружења у облаку.

Како функционише ЦСПМ?

ЦСПМ решење обезбеђује континуирано праћење и визуелизацију инфраструктуре облака како би се омогућило откривање и класификација различитих компоненти облака и процена постојећих и потенцијалних ризика.

Већина алата упоређује активне политике и конфигурације са постављеном основном линијом да би се идентификовала одступања и ризици. Даље, нека ЦСПМ решења заснована на правилима раде према постављеним правилима.

С друге стране, нека решења користе машинско учење како би открили промене у технологијама и понашању корисника, а затим прилагодили начин на који се упоређују.

Типичан ЦСПМ има следеће главне функције:

 • Континуирано пратите окружење и услуге у облаку и обезбедите потпуну видљивост компоненти и конфигурација.
 • Упоредите конфигурације и смернице облака са скупом прихватљивих смерница.
 • Откријте погрешне конфигурације и промене смерница.
 • Идентификујте постојеће, нове и потенцијалне претње.
 • Исправите погрешне конфигурације на основу унапред направљених правила и индустријских стандарда. Ово помаже у смањењу ризика због људских грешака које могу довести до погрешних конфигурација.

Извор: фортинет.цом

Иако ЦСПМ помаже у решавању широког спектра проблема са погрешном конфигурацијом и усклађеношћу, они се могу разликовати по начину на који функционишу. Неки подржавају аутоматизовану санацију у реалном времену.

Међутим, аутоматска санација се може разликовати од једног алата до другог. Други подржавају прилагођену аутоматизацију. Поред тога, неки су специфични за одређена окружења у облаку, као што су Азуре, АВС или неки други сервис.

Нека ЦСПМ решења обезбеђују аутоматизовано и континуирано праћење, видљивост, откривање претњи и санацију. У зависности од решења, може аутоматски да реши ризике, шаље упозорења и даје препоруке и друге функције.

Шта је безбедносна погрешна конфигурација и зашто се јавља?

Безбедносна погрешна конфигурација је када су безбедносне контроле погрешно конфигурисане или остављене несигурне, као што су подразумеване поставке. Ово ствара рањивости, безбедносне празнине и кварове који остављају мреже, системе и податке изложеним и ризику од разних сајбер напада.

Погрешне конфигурације настају углавном због људске грешке када тимови не успеју исправно да имплементирају безбедносна подешавања или уопште не имплементирају.

Типичне лоше праксе укључују коришћење подразумеваних подешавања, лошу или никакву документацију о променама конфигурације, давање претераних или ризичних дозвола, нетачна подешавања добављача услуга и још много тога.

Такође се јавља због омогућавања непотребних функција, налога, портова, услуга и других компоненти које повећавају површину напада.

Други разлози због којих долази до погрешних конфигурација укључују следеће:

 • Приказивање осетљивих информација о порукама о грешци
 • Лоше, слабо или недостатак шифровања
 • Погрешно конфигурисани безбедносни алати, незаштићене платформе, директоријуми и датотеке.
 • Погрешне конфигурације хардвера, као што је коришћење подразумеване ИП адресе, хардверских и софтверских акредитива и подешавања.
  10 алата за тестирање више прегледача заснованих на облаку [2022]

Како имплементирати ЦСПМ у својој организацији?

ЦСПМ вам омогућава да континуирано процењујете своје окружење у облаку и идентификујете и решавате безбедносне празнине. Међутим, имплементација ефикасног ЦСПМ решења захтева правилно планирање, стратегију и време. Због различитих окружења и циљева у облаку, процес се може разликовати од једне организације до друге.

Поред правог избора алата, тимови би требало да прате најбоље праксе приликом имплементације решења. И постоји неколико фактора које треба узети у обзир.

Као и свака друга финансијска обавеза, тимови за безбедност морају да дефинишу циљеве ЦСПМ-а поред добијања одобрења вишег руководства. Након тога, требало би да предузму следеће кораке.

 • Дефинишите циљеве, као што су ризици које желите да откријете и решите. Поред тога, идентификовати и ангажовати релевантне тимове да надгледају распоређивање.
 • Идентификујте право ЦСПМ решење и користите унапред конфигурисана или прилагођена правила да бисте открили погрешне конфигурације и друге рањивости.
 • Успоставите како да процените или процените окружења у облаку.
 • Континуирано скенирајте своје окружење у облаку и средства да бисте идентификовали и решили безбедносне ризике, укључујући оне које промене у окружењу облака могу да уведу.
 • Процијените резултате и одредите критична подручја за приоритет санације. Неки алати могу помоћи да се процени озбиљност ризика које открива и одреди приоритет оних које треба прво решити.
 • Решите откривене ризике аутоматски или ручно. Такође, можете да конфигуришете алат да обавести релевантне тимове да предузму акцију.
 • Редовно понављајте процес и фино га подешавајте како бисте одговорили на промене до којих је могло доћи у окружењима облака који се стално развијају.

Већина организација можда не зна број и типове својих ресурса у облаку, оних који раде и како су њихове конфигурације. У већини случајева, недостатак видљивости њиховог окружења у облаку може довести до покретања различитих услуга са неколико погрешних конфигурација.

Типичан ЦСПМ алат континуирано скенира окружење у облаку како би обезбедио видљивост безбедносног положаја. Док то ради, открива средства, услуге и друге ресурсе у облаку док процењује безбедност провером погрешних конфигурација и других рањивости.

Генерално, алатка визуализује средства и помаже организацијама да открију и разумеју мрежне међусобне везе, услуге, радна оптерећења, путеве до података и друге ресурсе. Ово омогућава тимовима да идентификују погрешне конфигурације, безбедносне пропусте, неискоришћена средства и услуге, као и да провере интегритет недавно инсталираних хардверских или софтверских система итд.

На пример, ЦСПМ алат открива средства у облаку као што су виртуелне машине, Амазон С3 буцкет и други ресурси. Затим обезбеђује видљивост окружења у облаку, укључујући његову имовину, безбедносне конфигурације, усклађеност и ризике. Такође, видљивост омогућава тимовима да пронађу и адресирају слепе тачке.

Извор: зсцалер.цом

Изазови управљања безбедношћу у облаку

Иако ЦАПМ алати пружају неколико безбедносних предности, они такође имају различите недостатке. Ови укључују:

 • Неки ЦСПМ алати без функција скенирања рањивости ослањају се на друга решења. А ово може да закомпликује распоређивање и реаговање.
 • Недостатак адекватних вештина за примену и одржавање ЦСПМ решења.
 • Аутоматско поправљање може довести до проблема. Генерално, аутоматско решавање проблема је брже и ефикасније ако се уради како треба. Међутим, неки проблеми могу захтевати ручну интервенцију.
 • У пракси, већина ЦСПМ алата не зауставља проактивно рансомваре, малвер и друге нападе. Ублажавање напада може потрајати неколико сати, што може значити већу штету. Поред тога, алат можда неће открити претње које се шире бочно кроз окружење у облаку.
 • Неке ЦСПМ функције су обично доступне као производи добављача услуга у облаку или функције других алата заснованих на облаку, као што су платформа за заштиту радног оптерећења у облаку (ЦВПП) и Цлоуд Аццесс Сецурити Брокер (ЦАСБ). Нажалост, ови алати за коришћење у облаку не пружају безбедност на локалном нивоу.
  Филтрирајте податке Гоогле табела без промене онога што сарадници виде

Ресурси за учење

Испод су неки курсеви и књиге које ће вам помоћи да разумете више о управљању безбедносним положајем у облаку и другим праксама

#1. Контролна тачка Јумп Старт: ЦлоудГуард управљање положајем: Удеми

Цхецк Поинт Јумп Старт: ЦлоудГуард Постуре Манагемент је бесплатан, једноставан и информативан онлајн курс који нуди Удеми. Потребне су вам само исте основне рачунарске вештине да бисте разумели ЦСПМ.

#2. Безбедност контејнера и безбедност у облаку користећи АКУА – Удеми

Курс за безбедност контејнера и безбедност у облаку користећи АКУА ће вам помоћи да научите о сликама контејнера, њиховој безбедности и како да их скенирате помоћу Акуа безбедносних решења.

Такође ћете научити како да откријете погрешне конфигурације на АВС платформи, о управљању безбедносним положајем у облаку и како да га примените помоћу Акуа решења.

#3. Цлоуд Сецурити Постуре Манагемент Комплетан водич за самопроцену

Књига вас води како да процените свој безбедносни положај, визуелизујете своје ресурсе у облаку и одредите ко их користи. Такође долази са дигиталним алатима који вам омогућавају да процените безбедносне мере, политике и друга решења која постоје.

Даље, погледаћете прошле нападе и изазове кроз које пролази ваша организација да бисте заштитили радна оптерећења. Поред тога, проценићете колико су безбедне ваше апликације и подаци, ко им има приступ и ко је овлашћен да предузима одређене радње.

ЦСПМ водич за самооцењивање ће вам помоћи да утврдите своје ЦСПМ изазове и како да их превазиђете и заштитите своје окружење у облаку.

#4. Цлоуд Сецурити Техничка референтна архитектура

Књига пружа референтну архитектуру коју препоручују ЦИСА, ОБД и друге безбедносне агенције.

То показује да организације и агенције које мигрирају своја оптерећења у облак треба да заштите своје прикупљање података и извештавање користећи различите алате, укључујући ЦСПМ.

Завршне речи

Инфраструктура облака се стално мења, а организације без адекватне видљивости могу изложити своје окружење нападима. Због тога је од суштинског значаја да се редовно проверава безбедносна подешавања, конфигурације и контроле како би се осигурала усклађеност, чак и након додавања нове компоненте. Тимови би тада требало да се позабаве свим променама у конфигурацији што је пре могуће.

Један од начина да се то постигне је коришћење поузданог решења за управљање положајем безбедности у облаку. Алат пружа видљивост која омогућава организацијама да заштите своја средства у облаку од неусаглашености и погрешних конфигурација, као што су застарела безбедносна ажурирања, нетачне дозволе, нешифровани подаци, истекли кључеви за шифровање итд.

Затим погледајте како да пронађете рањивости веб сервера помоћу Никто скенера.