Од веште асертивности до мајсторске адаптације

Научите различите врсте стилова комуникације да бисте значајно побољшали своје професионалне и личне интеракције са другима.

Вештина комуникације је незаменљив квалитет који морате да развијате. То је посебно важно ако желите да се поставите на лидерску позицију, попут вође тима, менаџера итд.

Да бисте се прилагодили вештој комуникацији, прво морате познавати све врсте стилова комуникације и њихове карактеристике. Наставите да читате да бисте научили све што би требало да знате да бисте постали главни комуникатор у канцеларији или ван канцеларије.

Шта је стил комуникације?

Стил комуникације се односи на јединствен начин на који се људи изражавају, преносе информације и комуницирају са другима. Састоји се од различитих метода, образаца, преференција и говора тела које људи користе у комуникацији. Стил комуникације који одаберете контролише начин на који шаљете и примате поруке.

Стилови комуникације могу се значајно разликовати од особе до особе. Разликујете се од свог колеге или пријатеља по мноштву фактора као што су васпитање, културно порекло, особине личности и животна искуства. Сходно томе, развијате стандард комуникације и доносите га на радно место или на друга јавна места.

Зашто је важно научити стилове комуникације?

Главни разлог да научите о неколико стилова комуникације и како да их практикујете јесте да побољшате своје комуникацијске вештине. Ако се припремате за професију, морате научити различите начине да пренесете исто мишљење.

Претпоставимо да сте са својим пријатељима и желите да они пристану на један од ваших предлога за предстојеће камповање. Овде можете говорити наглас јер је ситуација неформална, а ваши пријатељи знају да не мислите ништа лоше.

Сада дођите на формалну поставку попут пословног састанка. Желите да други продајни и маркетиншки тимови размотре ваш предлог за промоцију производа. Овде не би требало да постанете најгласнији глас. Да бисте научили како да се понашате у таквом сценарију, сазнајте више у одељку о варијацији стила комуникације испод.

Врсте стилова комуникације

Било је много истраживања у овој области да се разуме, категорише и организује начин на који људи комуницирају. Можда је најпопуларнији модел стилова комуникације који терапеути и пословни тренери следе је онај који је објаснио амерички истраживач анксиозности Едмунд Борн у својој књизи Тхе Анкиети анд Пхобиа Воркбоок. Објављен је 1990. године и од тада се показао као златни стандард за мерење комуникационих модела на радном месту или другим професионалним местима.

  Опоравак лозинке у Екцел-у је једноставан са ових 8 алата

У наставку пронађите ових пет различитих начина за детаљно комуницирање:

Асертиван

Асертивни стил комуникације инсистира на томе да постанете директни, а да не будете груби у разговорима. Поверење игра кључну улогу у таквом начину комуникације. Мораћете јасно да изразите своје мисли и захтеве док слушате друге. Све је у балансирању компромиса и договора.

Ако практикујете асертивну комуникацију, нећете дозволити да ваше емоције утичу на начин на који комуницирате. Остаћете оптимистични, позитивни, смирени и фокусирани на проналажење решења, а не на спорове. Штавише, слушате свачију перспективу, али такође дајете предност сопственом мишљењу и жељама.

Карактеристике

 • Остварите циљеве без повреде других
 • Поштујте туђа права
 • Отворени за повратне информације и комплименте
 • Умерени контакт очима
 • Требали бисте бити у опуштеном, високом и симетрично уравнотеженом положају

Пример

Давно сте послали задатак, али одобравалац не реагује по њему, а кажете следеће:

„Да ли бисте могли да проверите мој поднесак? Трудим се да се држим распореда.”

Субмисивни или пасивни

Субмисивни стил комуникације је начин да прихватите туђу процену или кажете преко своје и ставите своје мисли у последњи ред. Када пасивно комуницирате, имате тенденцију да допустите да асертивнији или агресивнији појединци преузму контролу.

Будући да можда не волите сукобе, покушајте да избегнете дебату и тиме повредите осећања других према вама. Агресивни и пасивно-агресивни комуникатори ће употпунити ваш стил разговора. Међутим, људи ће превидети ваше мишљење и захтеве ако их не изразите гласно. Такође можете имати осећања љутње због оклевања у изражавању сопствених мисли, допадања, несвиђања и жеља.

Карактеристике

 • Осећате стид или извињење када питате шта треба
 • Не желите никакву конфронтацију
 • Одбацивање сопствених идеја, предлога, жеља и преференција
 • Смиреног
 • Ваше држање је или уврнуто или се мигољи
 • Избегавате контакт очима
 • Често покушајте да изгледате мањи од других тако што ћете се стиснути

Пример

Вођа вашег тима разговара са вама о дизајну производа и они деле своју идеју. У овом сценарију, ви кажете ово:

„Твоја идеја је одлична! Све је у реду са мном.”

Агресиван

Када ваш разговор има следеће тонове или речи које значе исте ствари, ваш стил комуникације је агресиван:

 • Свађе са другом страном
 • Покушава да застраши
 • Понашање непријатељски

Када комуницирате у овом режиму, цените своје мишљење и идеје у односу на све у просторији. Такође, ваша намера је да победите у свакој ситуацији. У већини случајева можда нећете поштовати свачија права у вези са темом о којој расправљате.

Агресивни комуникатори занемарују мишљење других. Они ће одмах уништити сваког ко покуша да изнесе независно мишљење о томе. Тако се други осећају безначајно, малтретирани и игнорисани када је у просторији агресиван говорник.

Карактеристике

 • Тон разговора је гласан, претећи и непријатељски
 • Увек желите да победите
 • Позујте виши или већи од осталих у просторији
 • Наборана чела и обрве се често спајају
 • Непредвидиво понашање, углавном малтретирање
 • Прозивање

Пример

Агресивни комуникатор развија програмски код са вама. Покушали сте да импровизујете над њима, а они кажу следеће:

  ЕкпрессВПН ради са Нетфлик-ом 2023 (септембар) (решавање и решавање проблема)

„Види шта си урадио. Покварио си програм! Био сам у праву све време.”

Пасивно агресивна

Пасивно-агресивни стил комуникације комбинује аспекте пасивности и агресивности у разговору. Људи који користе овај стил могу изгледати тихи и хладни на површини, али испод, они су заиста фрустрирани. Они изражавају такву фрустрацију ширењем гласина, постајући саркастични, оговарајући и покушавајући да покажу супериорност.

Уместо да отворено изражавају своју несклоност, пасивно-агресивни комуникатори раде на прикривен начин. Можда ће покушати да саботирају ваш рад у скривеном режиму или да шире гласине међу тимом да је ваша идеја пропала. Ако тим открије такве активности, нико не би желео да ради у тиму осим ако такви актери нису ван игре.

Карактеристике

 • Агресивност ћути
 • Често се жалите другима на свој рад или идеју
 • Понашајте се пристојно пред вама
 • Да ли непродуктивне критике у вашем одсуству
 • Тон је сладак и миран
 • Израз лица је наиван

Пример

Вођа вашег тима је прихватио вашу идеју о дизајну производа. У вашем одсуству, пасивно-агресивни комуникатор би могао рећи нешто попут овога вођи тима:

Џеријева идеја није јединствена. Видео сам да га је копирао од нашег такмичара. Немојте ме оптуживати да вам нисам дао напојницу пре имплементације овог дизајна.

Манипулативно

У разговору ћете сакрити своје намере ако следите манипулативни стил комуникације. Ви јасно знате шта вам треба, а такође сте способни да се пробијете. Али покушаћете да преварите друге да их изневере, посебно ако је њихов циљ исти као и ваш. Штавише, више ћете волети да утичете на друге да делују на специфичан начин који помаже вашем циљу. Коначно, затражићете услугу или ствари индиректно.

Карактеристике

 • Намере нису јасне, ретко изражавају праве намере
 • Тон би могао бити и завидан, али и покровитељски
 • Често изражавају поражено осећање или беспомоћност

Пример

Ваш колега је био на тренингу, али сте заборавили. На питање зашто вас нису подсетили, рекли би следеће:

Мислио сам да те тема не занима. Такође, тренер није добро објаснио тему.

Важност разумевања стилова комуникације за радно место

Разумевање различитих начина на које људи комуницирају на послу може вам од велике користи. Омогућава вама и вашем тиму да ефикасно сарађујете користећи методе комуникације које сви могу да разумеју. Када поседујете знање и прилагођавате се различитим стиловима комуникације, можете спречити неспоразуме, изградити јаче односе и постићи више заједно.

Дугорочно гледано, овладавање вашим стилом комуникације има велику вредност за напредак ваше каријере. Повећава вашу видљивост, поузданост и позитиван утицај. Јасан и ефикасан стил комуникације вам даје снагу да самоуверено изражавате своје мисли и достигнућа, омогућавајући вам да се издвојите и добијете признање од својих колега, менаџера и доносилаца одлука.

Како стилови комуникације утичу на културу радног места

Различите методе комуникације утичу на радно место на различите начине, а то су:

Цоммуницатион Гап

Пасивни стил комуникације ће створити конфузију и резултирати изгубљеним радним временом. Ваши подређени неће јасно пријавити проблеме и радије их потискују док не истражите. Алтернативно, као члан тима, можда нећете добити праву подршку од вође тима док обоје не постанете асертивни.

  9 најбољиһ һостинг сервера Патһ оф Титанс за узбудљиве авантуре

Непријатно је говорити

Ако је неко на радном месту превише агресиван у комуникацији, други би се осећали непријатно у близини те особе. Међутим, вође тима и менаџери могу бити агресивни када се обраћају производном, оперативном или продајном и маркетиншком тиму којем је потребна мотивација.

Решавање конфликата

Када посредујете у решавању сукоба између запослених или чланова тима, важно је показати вештине решавања проблема, емпатију и асертивност. Избегавајте употребу агресивних, пасивних или пасивно-агресивних начина комуникације током сукоба. Уместо тога, настојте да будете асертивни и тактични, проналазећи равнотежу која омогућава ефективно решење уз одржавање комуникације са поштовањем.

Транспарент Цоммуницатион

Када пословна организација следи асертиван стил комуникације, осећаћете да знате шта треба да знате. То вам помаже да се осећате позитивно у вези са пословањем и пружите најбоље.

Стварање инклузивног радног окружења

Ако промовишете инклузивност и поштовање на радном месту, ваш стил комуникације ће говорити сам за себе. Када активно слушате, показујете емпатију и цените различита гледишта, то олакшава инклузивну културу радног места. Односећи се према другима с поштовањем, без обзира на њихов положај или порекло, доприносите снажном тимском раду.

Стратегије за побољшање стилова комуникације

Побољшати свој стил комуникације значи постати асертивни на радном месту или на другим јавним местима. Такође, морате осигурати да у разговору не одбацујете своја интересовања. У наставку пронађите неке доказане стратегије које можете практиковати да бисте постали ефикасан комуникатор:

#1. Постаните самосвесни

Развијте разумевање сопствених потреба, емоција и образаца комуникације. Препознајте све склоности ка пасивности или агресији и настојте да негујете асертивност.

#2. Дођите брзо до тачке

Вежбајте изражавање својих мисли, мишљења и потреба на директан и пун поштовања начин. Користите јасан и концизан језик, фокусирајући се на конкретну поруку коју желите да пренесете.

#3. Слушајте друге када причају

Посветите пуну пажњу говорнику, показујући емпатију и разумевање. Слушајте активно без прекидања и покажите искрено интересовање за њихову перспективу.

#4. Почните реченице са „ја“.

Уоквирите своје изјаве користећи „ја“ да преузмете власништво над својим осећањима и мишљењима. На пример, реците „осећам“ или „мислим“ уместо да износите оптужујуће или генерализирајуће изјаве.

#5. Дефинишите границе

Јасно дефинишите и саопштите своје границе и очекивања. Будите самопоуздани када кажете „не“ када је то потребно, поштујући потребе других.

#6. Водите рачуна о невербалној комуникацији

Пажљиво пратите говор тела, тон и изразе лица током комуникације. Они морају бити љубазни по сваку цену. Такође, одржавајте добар контакт очима, користите самоуверен тон и покажите флексибилан говор тела.

#7. Будите решавач проблема или промовишете исте

Мајстор и вешт комуникатор никада неће улазити дубоко у игру окривљавања. Уместо тога, тражићете заједничке основе у дебати и добродошли сугестије за решавање проблема.

Не постоји начин да поништите када неко нанесе штету послу. Оно што најбоље можете да урадите је да изаберете одговарајућу стратегију за минимизирање штете и враћање пословних резултата.

Окончање

Сада када знате пет основних стилова комуникације, кључно је развити самосвест. Такође, морате открити своје обрасце понашања и индивидуалне захтеве пре него што комуницирате са неким.

Затим испробајте технику асертивне комуникације да са сигурношћу изразите своје мисли и захтеве друге стране.

Без обзира да ли је ваш циљ да напредујете у каријери, да останете добро, бринете о породици или управљате финансијама, ефикасна комуникација је кључ за све ово.

Успешна комуникација не значи говорити најгласније, имати последњу реч или избегавати сукобе. Последња реч је да постигнете дијалог са другом страном и закључите договор – било да се ради о пословном састанку или кућној забави!

Такође, погледајте ове платформе за комуникацију запослених за ваше предузеће или тим.