Познавање Нект.јс у односу на Реацт за програмере

Реацт је једна од најпопуларнијих библиотека за прављење корисничких интерфејса, а Нект.јс је један од најпопуларнијих оквира за изградњу корисничких интерфејса.

Нект.јс је направљен помоћу Реацт-а. Дакле, постоји много сличности између њих. Очигледно је да се збуни између ова два.

Заронимо дубоко у ова два и видимо по чему се разликују у разјашњавању забуне. Почнимо са Реацт-ом.

Реагујте: Почетак

Реацт је библиотека отвореног кода за изградњу корисничких интерфејса користећи ЈаваСцрипт. Реацт се користи за креирање веб апликација на једној страници. Шта подразумевам под апликацијама на једној страници? Апликација ће имати један ХТМЛ документ и ажурира га по потреби.

Креирање веб апликација на једној страници је сада на врхунцу. И можемо рећи да је Реацт тренутно најпопуларнија библиотека у овом домену. Није претеривање.

Многи Реацт пакети су доступни, што олакшава живот програмерима. Када је у питању прављење веб апликација, можемо креирати било коју врсту веб апликације са Реацт-ом.

Реацт је развио Фацебоок. Сада свако може да допринесе томе. И одржава га Фејсбук.

Хајде да проверимо неке карактеристике Реацт-а.

Виртуелни ДОМ

Веб апликације ће ажурирати одређене њене делове без утицаја на друге делове сада, као што је приказивање учитавача док преузима податке и ажурирање тог дела веб апликације са преузетим подацима. То је ажурирање ДОМ-а у претраживачу ако говоримо више технички.

Без библиотека као што је Реацт, ми бисмо то урадили користећи ванили ЈаваСцрипт, који је неефикасан јер су ДОМ операције веома скупе. Реацт уводи концепт виртуелног ДОМ-а за решавање овог проблема.

Виртуелни ДОМ је копија правог ДОМ-а. Када постоје ажурирања, Реацт их прво ажурира у виртуелном ДОМ-у и упоређује их са правим ДОМ-ом. А Реацт ће ажурирати прави ДОМ само ако постоје промене и само промењени делови. Дакле, чини мање операција на стварном ДОМ-у, што значајно смањује време ажурирања.

Без библиотека као што је Реацт, веб би био веома спор.

Компоненте

Компоненте су грађевни блокови корисничког интерфејса у Реацт-у. Можемо рећи да је све у Реацт-у компонента. Ове компоненте се могу поново користити у Реацт апликацији.

Рецимо да имамо дугме које има неки скуп стилова. У Реацт-у можемо да креирамо компоненту која је одговорна за приказивање дугмета са стиловима на основу својстава која му проследимо. Можемо да прилагодимо компоненту дугмета како желимо користећи реквизите. Овако можемо поново користити компоненте широм Реацт апликације.

  Како омогућити нови Црапваре Блоцкер Мицрософт Едге-а

Компоненте могу помоћи у организовању наше апликације у мале УИ блокове. Можемо их уредити како желите.

ЈСКС

Можемо написати ХТМЛ у ЈС-у који се зове ЈСКС. Изгледа слично ХТМЛ-у, али је ЈСКС. Можемо користити ЈаваСцрипт са ЈСКС-ом и приступити свим ХТМЛ атрибутима заједно са њим.

ЈСКС се користи за дефинисање структуре корисничког интерфејса. Свака компонента ће вратити ЈСКС, који ће бити приказан у ДОМ-у.

Једносмерни ток података

Подаци који теку између компоненти су неопходни да би се оне смањиле. Ако немамо проток података између компоненти, онда морамо све да сместимо у једну компоненту.

Реакција прати једносмерни ток података који од родитеља ка детету. Можемо да пренесемо податке из родитељских компоненти у подређене компоненте у Реацт-у. Подређена компонента не може да промени стање директно у надређеној компоненти. То се може урадити прослеђивањем повратних позива.

Једносмерни ток података чини отклањање грешака једноставним. Компоненте изгледају много једноставније јер све компоненте не морају да одржавају стање.

Учење Реацт-а је веома једноставно ако познајете ЈаваСцрипт. Реацт документи су довољни да почнете са њим.

Нект.јс: Почетак

Нект.јс је реацт фрамеворк за прављење веб апликација. Изграђен је на врху Реацт-а. Креирао га је Верцел. Дакле, све функције Реацт-а ће бити доступне у њему. Шта је посебно у вези са Нект.јс? Хајде да видимо неке карактеристике које га чине посебним осим реагујућих компоненти.

Пре Рендеринг

Нект.јс рендерује сваку страницу унапред. Ако се унапред прикаже, страница ће се брзо учитати у прегледачу са статичким ХТМЛ-ом. Касније учитава ЈаваСцрипт потребан за ту страницу. Побољшава перформансе и СЕО странице.

У њему постоје две врсте претходног приказивања. Један је генерисање статичког сајта (ССГ), а други је рендеровање на страни сервера (ССР). ССГ генерише ХТМЛ у време израде и поново га користи на другим захтевима.

ССР генерише ХТМЛ за сваки захтев, чинећи га мало споријим од ССГ-а. Нект.јс предлаже коришћење ССГ-а док не постане обавезно коришћење ССР-а.

Нект.јс такође унапред учитава странице које имају везе (са компонентом Линк) на страници која се тренутно приказује. Ова сјајна функција чини да се странице учитавају веома брзо док се крећу.

Роутинг

Нект.јс долази са уграђеним системом рутирања. Подржава систем рутирања заснован на директоријуму. Морамо да креирамо странице у одређеном директоријуму да бисмо креирали руту. Као реакција, морамо да користимо пакет да бисмо то постигли.

АПИ-ји

Можемо да креирамо АПИ-је са Нект.јс као што је екпресс. Отвара нову могућност за креирање фулл-стацк апликација са Нект.јс. Можда није ефикасан као наменски оквир на страни сервера, али ради свој посао.

  9 најтежих шаховских машина против којих можете играти

Остале карактеристике

Постоје и друге функције као што су оптимизација слике, уграђена ЦСС подршка, мета тагови за сваку страницу (за бољи СЕО), итд.; све функције које видимо до сада су додатне карактеристике Нект.јс-а на врху Реацт функција.

Нект.јс је стекао велику популарност откако је објављен. Учење Нект.јс је веома добро ако сте упознати са Реацт-ом. Али није обавезно да прво научите да реагујете. Прво можете почети са било ким. ЈаваСцрипт је обавезан за обоје.

До сада смо видели различите карактеристике Реацт-а и Нект.јс-а. Хајде да упоредимо обоје.

Реацт наспрам Нект.јс

Постоји много сличности између Реацт-а и Нект.јс-а. Већ знате разлог зашто постоји много сличности између њих. Њихови основни концепти су исти. Хајде да упоредимо неке од њих упоредо.

Код

Хајде да видимо једноставан Хелло Ворлд! Компонента у реацт и нект.јс.

Реаговати

function App() {
  return (
   <div className="app">
     Hello World!
   </div>
  );
}
export default App;

Нект.јс

export default function Home() {
 return (
  <div className="app">
   Hello World!
  </div>
 )
}

Ако видите код, нема разлике између њих.

Структура фолдера

Реацт је библиотека која нема никакву посебну структуру фасцикли. Можемо да организујемо фасцикле и датотеке на основу наших преференција и случаја употребе.

Нект.јс такође нема строгу структуру фасцикли коју треба пратити. Али, потребно је да креирамо странице унутар фасцикле страница само за рутирање. То је једино ограничење које имамо у нект.јс. Можемо да организујемо све друге фасцикле и датотеке као што је реакција.

Перформансе

Нект.јс апликације су мало брже у поређењу са Реацт апликацијама. Нект.јс користи технике претходног приказивања да их направи. Али то не значи да не можемо да убрзамо Реацт апликације. Исту ствар можемо постићи и са Реацт-ом. Морамо уложити додатни напор у то.

ТипеСцрипт

ТипеСцрипт игра главну улогу у великим апликацијама. Без ТипеСцрипт-а, већина програмера ће се наљутити на отклањање грешака у апликацијама. Не брините и Реацт и Нект.јс подржавају ТипеСцрипт.

Остале карактеристике

Креатори у великој мери одржавају и Реацт и Нект.јс. Заједница је веома велика за обоје у поређењу са другим фронт-енд библиотекама и оквирима. Ако заглавимо било где док развијамо апликације са Реацт-ом и Нект.јс, велика је шанса да пронађемо решење на интернету.

Њихова документација је веома добра за почетак. Шта чекамо? Пређите на Реацт и Нект.јс документацију да бисте почели са њима.

Резиме

ФеатуресРеацтНект.јсЦоде Познавање ЈаваСцрипт-а је довољно за кодирање Реацт апликација. Код је сличан Реацт-у јер је изграђен изнад њега. Структура фасциклеНе намећу строге смернице за структуре фасцикли. Он намеће део структуре директоријума који треба да се прати (Странице рутирање).ТипеСцриптИт подржава типесцрипт.Такође подржава типесцрипт.Рендеринг на страни сервераНемају уграђену подршку за приказивање на страни сервера.Имају уграђену подршку за приказивање на страни сервера са претходним преузимањем (ССГ & ССР)ПерформанцеА мало спорије у поређењу са Нект.јсМало брже у поређењу са Реацт.Цоммунити & Маинтенанце Добро одржава Фацебоок, са великом заједницом отвореног кода која га подржава. Верцел такође одлично ради на његовом одржавању. Такође, има подршку заједнице отвореног кода. Документација и учењеДобро документовано, чак и за почетнике. Можете да почнете са њим било када ако знате ЈаваСцрипт. Има добру документацију, а учење ће бити брже ако познајете Реацт концепте. Реацт вс. Нект.јс

  Како користити Фирефок-ов уграђени менаџер задатака

Који изабрати?

Па, нико не може да одговори на то питање. Зависи од различитих ствари као што су тип пројекта, шта ради, његова сврха, итд.; можемо закључити пролазећи кроз све њихове карактеристике и њихове захтеве.

Једна ствар на основу које можемо брзо закључити је СЕО. Ако је вашем пројекту потребно много СЕО, боље је користити Нект.јс.

Размотрили смо различите факторе у свим сценаријима да бисмо дошли до закључка. Ако не можемо да закључимо, онда је боље да идемо са Реацт-ом. И увек можемо да пређемо на другу у раној фази, пошто миграција кода не одузима много времена. Знате разлог зашто то не одузима много времена 😄.

Обојица имају добру заједницу. Наћи ћете решења за скоро сваки проблем са којим се суочите док радите са Реацт и Нект.јс, пошто се они широко користе у фронтенд домену. Наћи ћете много пакета за прављење веб апликација. Можемо да користимо исте пакете иу Реацт-у иу Нект.јс-у.

Одлуке је увек тешко донети. Али немојте се плашити да доносите одлуке 😜.

Закључак

Можемо рећи да је Нект.јс надскуп Реацт-а. Нект.јс је креиран са више функција заједно са Реацт функцијама које га користе. Дакле, њихово поређење није идеално. Ипак, успели смо 😅. У сваком случају, сада имате идеју највишег нивоа и за Реацт и за Нект.јс.

Као што видите, нема много разлика између њих осим додатних карактеристика Нект.јс, што је очигледно. То је то за данас. Завршимо ово са малим предлогом.

Препоручујемо да прво почнете са Реацт-ом ако желите да научите фронт-енд оквир. Реацт концепти ће учинити да Нект.јс учење буде део колача.

Такође можете истражити неке најбоље ресурсе да научите РеацтЈС.