Прави алат за ИТ аутоматизацију за вас

Опсег алата који се користе у техници развоја софтвера ДевОпс је све већи. Данас постоје хиљаде које можете изабрати, сваки алат са својим разлозима за употребу у вашем пословању: по томе како помаже у постизању ваших циљева или чак свакодневних задатака. И било да сте нови или искусан програмер, можда ћете бити преоптерећени трком за правом опцијом.

Чак и када га сузите на листу потенцијалних алата (оних који вас занимају), типови проблема које ћете решавати су различити. На пример, можда ћете желети специфично управљање конфигурацијом или примену апликације у инфраструктури информационих технологија (ИТ), па је избор тежак. Цхеф и Ансибле су водећи алати до сада.

Ако се бавите ДевОпс-ом, морате да разумете када да изаберете одређени низ технологија за аутоматизацију и зашто. У овом посту ћу разложити два алата за аутоматизацију, имајући на уму да ће сваки програмер имати јединствене потребе. И док је „најбољи“ алат субјективан, показаћу вам разлике, поменути заједничке атрибуте и тако вам помоћи да направите информисан избор.

Услови ДевОпс аутоматизације које треба знати

Пре него што се упустимо у цео договор између Ансибле-а и Цхеф-а, било би вредно бити свестан најчешће коришћених термина у ДевОпс аутоматизацији како би се глатко разумело домен.

 • ДевОпс и ДевСецОпс – Термини се односе на развојне операције и развојне безбедносне операције, респективно. Ове технике развоја софтвера подразумевају приступ култури, аутоматизацији и дизајну платформе са пресеком интегрисане безбедности као заједничке одговорности током ИТ животног циклуса. Иако су и ДевОпс и ДевСецОпс слични, додавање безбедности у ДевОпс рађа ДевСецОпс, да би се ствари разјасниле.
 • Управљање конфигурацијом – Овај процес укључује одржавање рачунарских система, сервера и комплетног софтвера у жељеном стању. Овај приступ руковању софтвером потврђује да ваш софтвер ради како се очекује. Ако можете да аутоматизујете управљање конфигурацијом, смањили бисте трошкове, сложеност и ризик везан за ручне грешке.
 • Архитектура заснована на агентима – Цхеф користи овај критеријум. Он описује модел аутоматизације и инфраструктуру који користи специфичан софтвер, који се назива агенти, за извршавање у управљаним окружењима. Да бисте почели да користите модел, морате да инсталирате зависности на сваки циљни чвор са додатним безбедносним проверама и правилима, што може да одузме много времена, посебно када се софтвер испоручује у ограниченом периоду.
 • Архитектура без агената – користи Ансибле, овај критеријум подразумева аутоматизацију и управљање ИТ услугама без потребе за агентима. Контролни софтвер нема дуге инсталације и повезује се са удаљеним машинама преко безбедне утичнице (ССХ). Када једном конфигуришете свој систем, нема потребе да задржите систем за примену; више о томе касније.
 • ИАМЛ – У потпуности, Иет Анотхер Маркуп Лангуаге, повремено, Иет Аин’т Маркуп Лангуаге, је језик десеријализације који се користи за писање конфигурационих датотека. ИАМЛ је ЈаваСцрипт суперскуп. Читљив је и лак за употребу у комбинацији са другим програмским језицима.
 •   9 начина да поправите Твитцх грешку #4000

  Шта је Ансибле?

  Ансибле је алатка за ИТ аутоматизацију коју је 2012. године сковао Ансибле Воркс, његова матична компанија, за аутоматизацију читавог животног циклуса апликације у ИТ окружењима. Ансибле помаже у аутоматизацији управљања конфигурацијом, оркестрирању токова посла и развоју апликација; списак је дугачак. Ансиблеов оперативни модел извршава задатке одређеним редоследом, једним од сопствених, конзистентно извршавајући процесе ИТ окружења.

  Ансибле повећава квалитет и продуктивност уз истовремено смањење трошкова оптимизацијом ИТ окружења. Такође може бити решење које уводи памет у ИТ домен. Ансибле премошћује традиционална ИТ окружења са агилном имплементацијом софтвера. Он је отвореног кода и ослања се на модел клијент-сервер. Дизајнери компаније Ансибле тврде да је то једини механизам за аутоматизацију који роботизује цео животни циклус АПК-а у оквиру непрекидног временског оквира испоруке. Аутоматизација укључује претварање сложених задатака у поновљиве приручнике, поједностављивање процеса и на крају убрзавање производње.

  Није изненађујуће да је назив „ансибле“ изведен из литературе научне фантастике. Описује тренутни хиперпросторни комуникациони систем.

  Ансибле контролне машине су засноване на Линук-у/Уник-у – као што су Дебиан, РедХат Ентерприсе Линук и мацОС. Можете покренути Ансибле на Питхон 2.7 или 3.5. Када пређете на платформе у облаку, Ансибле ради на Амазон веб услугама (АВС), Мицрософт Азуре, Гоогле Цлоуд и Доцкер, на дугачкој листи добављача. Ансибле користи винРМ и ОпенССХ за удаљене везе, нуди самопослуживање, врши контролу приступа засновану на улогама (РБАЦ) и омогућава побољшану дозволу. Као резултат, Ансибле обезбеђује поузданост и сигурност у ДевОпс и ИТ операцијама.

  Ансибле се може искористити за аутоматизацију ИТ инфраструктуре од стране многих оператера у домену, укључујући оператере, ИТ руководиоце, менаџере и инжењере за издавање. Сада када сам везао Ансибле за његове кориснике, шта је са организацијама? Било да водите велика или мала предузећа, можете да усвојите Ансибле да бисте поједноставили своје ИТ операције. Међутим, многе компаније које користе Ансибле су прилагођене у доменима информационих технологија и комуникација.

  Кључне карактеристике Ансибле-а

 • Ансибле Цонтент Цоллецтионс – Овај алат вам помаже при стварању јаке корисничке заједнице. Ансибле има уграђене унапред састављене модуле који помажу програмерима и креаторима садржаја да ефикасно сарађују на послу. Ансибле обезбеђује конзистентну структуру кроз коју можете да померате скупове модула, улога, додатака и документације у процесу креирања садржаја. Фантастичан део је то што увек можете да обезбедите конзистентан проток садржаја без бриге о ажурирањима и издањима верзија.
 • Каталог услуга аутоматизације – Ово је функција која рукује обезбеђивањем, управљањем и целокупном аутоматизацијом ресурса. Иако аутоматизује честе корисничке захтеве помоћу РБАЦ технике поменуте раније, такође помаже у испуњавању захтева ИТ усклађености.
 • Аутоматион Хуб – Овај алат нуди приступ проналажењу и коришћењу Ред Хат садржаја и повезаних партнера. Можете проширити његов садржај објављивањем и управљањем Ансибле колекцијама у чворишту за аутоматизацију. Нарочито „водичи са упутствима“ који вам помажу да искористите Ансибле.
 • Окружење за извршавање аутоматизације – Обично је ово слика контејнера на којој су изграђена окружења за аутоматизацију ИТ-а. То је средство за аутоматизацију ваших задатака и процедура на стандардни начин. У оку програмера, можете га посматрати као заједнички језик за инжењере аутоматизације, архитекте платформе и администраторе.
 • Мрежа аутоматизације – Овај слој поједностављује процес скалирања користећи билатерални комуникациони слој. Алат поједностављује флексибилност у примени апликација, а притом посвећује велику пажњу да се не угрози видљивост и контрола над вашим ИТ екосистемом. Мрежа аутоматизације пружа безбедносне функције као што су дигитално потписивање, безбедност транспортног слоја (ТЛС), шифровање саобраћаја и додатне контроле приступа.
 • Аналитика и увиди аутоматизације – Овај део вам помаже да процените перформансе Ансибле аутоматизације. Другим речима, ово је ваша капија за проверу здравља ваше аутоматизације која је изведена из података који се могу применити које можете да користите за доношење логичних и информисаних одлука.
 •   Како додати и уклонити виџете са почетног екрана на иПхоне-у

  Предности Ансибле-а

  • Лако научити. Не требају вам никакви предуслови.
  • Поједностављено управљање конфигурацијом и примена апликација.
  • Повећана сигурност и поузданост.
  • Доступна централизована контролна табла за аутоматизацију и визуелизацију.
  • Подржава усклађеност ИТ регулативе.
  • Временско ефективно.
  • Омогућава континуирану интеграцију.
  • Већа заједница

  Недостаци Ансибле-а

  • Не подржава мацОС.
  • Неразвијен графички кориснички интерфејс (ГУИ)
  • Без држављанства и стога не прати промене у зависностима.
  • Нежељена могућност отклањања грешака.

  Шта је кувар?

  Цхеф је 2009. године осмислила његова матична компанија ОпсЦоде. Цхеф технологија је напредни софтвер након старог алата за конфигурацију под називом Пуппет који је био тежак за разумевање и који је имао стрму криву учења. Шефа је мало теже разумети, за разлику од Ансибле-а. Али, са праксом, постаје лако, као са било којим програмским језиком. Цхеф и Пуппет су луткарски помоћу програмског језика Руби.

  „Цхеф је моћна платформа за аутоматизацију која претвара инфраструктуру у код…“

  – Шеф дизајнера

  Дакле, Цхеф је још један алат за аутоматизацију који показује снагу у континуираној имплементацији и управљању конфигурацијом. И без обзира да ли су ваше операције локално, хибридно окружење или базиране на облаку, Цхеф аутоматизује конфигурацију, примену и управљање кроз вашу мрежу без обзира на величину.

  Цхеф ради на више платформи као што су Виндовс, Цисцо ИО и Некус. А ако сте врста програмера који је ентузијастичан у технологији облака, Цхеф подржава платформе као што су Мицрософт Азуре, Амазон Веб Сервицес (АВС) и Гоогле Цлоуд Платформ. Листа иде даље од овога; урадите своје истраживање да бисте потврдили да је ваш жељени добављач у облаку подржан.

  За разлику од Ансибле-а, који многи корисници користе, Цхеф је експлицитно усмерен ка ДевОпс и ДевСецОпс инжењерима. Решење је инхерентно усвојено од средњих до виших компанија за информационе технологије и услуге.

  Кључне карактеристике Цхеф

  Цхеф Солутионс има много виталних архитектонских карактеристика; ево квара.

  • Цхеф Инфра – Овај алат вам омогућава да аутоматизујете, конфигуришете, управљате и ефикасно примените своју ИТ инфраструктуру. Цхеф Инфра претвара инфраструктуру у код и обезбеђује стабилну примену широм ње. Цхеф Инфра се састоји од три компоненте; Шеф сервер, радна станица и клијенти. Као кључни играч, радна станица ради на било којој платформи и подржава тестирање кода помоћу различитих алата.
  • Цхеф Хабитат – Као производ отвореног кода, овај алат подржава примену апликација без обзира на вашу платформу. Он дефинише, пакује и испоручује апликације аутоматски ако погледате његове саставне компоненте, формате паковања који су често изоловани, подложни ревизији и непроменљиви, као и супервизор станишта за управљање овим пакетима.
  • Цхеф ИнСпец – Овај оквир за тестирање отвореног кода ради на било којој платформи. Оквир је читљив и људима и машинама. То је такође решење за безбедност и усаглашеност. Додатна предност је што га можете користити за тестирање вашег физичког хардвера.
  • Цхеф Аутомате – Ово је ваша капија за интеграцију производа отвореног кода као што су Цхеф ИнСпец и Хабитат. Пружа континуирану сигурност и усклађеност са пуним стеком. Такође можете да користите Цхеф Аутомате да видите цео ваш ИТ екосистем и генеришете увиде који би били домишљати.
    Гоогле диск и фотографије се деле: шта треба да знате

  Предности Цхеф

  • Унапред упаковани шаблони који поједностављују конфигурацију.
  • Једноставан за коришћење; брзо развија куваре.
  • Потврђује доследност и квалитет при примени.
  • Добро прилагођавање алата; прилагодите своју контролну таблу тако да одговара вашим потребама.
  • Не можете лако мигрирати Цхефа.
  • Аутоматизује ИТ усклађеност.
  • Обезбеђује сигурну и глатку испоруку критичним апликацијама.

  Недостаци кувара

  • Многи алати захтевају појашњење међу корисницима.
  • Потребно је да разумете програмски језик Руби.
  • Стрма крива учења.
  • Није најбоље за микроорганизације.
  • Прати приступ мастер-клијент, чинећи га спорим.
  • Релативно већи трошкови.

  Кључне разлике између Ансиблеа и Цхефа

  Иако су и Ансибле и Цхеф на истој страни у погледу аутоматизације, они имају различите карактеристике. Овај одељак наглашава разлике између Ансибле-а и Цхефа.

  ФеатуреАнсиблеЦхефИнсталлатион Лако се инсталира јер користи архитектуру без агента. Користи критеријуме мастер-цлиент који захтевају Цхеф Агент за покретање на свакој клијентској машини. Компоненти Цхеф радне станице такође је потребна конфигурација, успоравајући њен укупни процес инсталације. Коришћени језик Користи критеријуме мастер-цлиент који захтевају Цхеф Агент за покретање на свакој клијентској машини. Везани за свој изворни, Руби, који је више заснован на програмерима. ЦонфигуратионЦонфигуратион датотеке у Ансибле-у се зову плаибоокс. Ансибле користи оперативни модел пусх конфигурације. Конфигурациони фајлови у Цхеф-у се називају кувари. Кувар примењује технику конфигурисања повлачења.Заједница
  (Различите операције које нису ограничене на састанке, присуство на друштвеним мрежама, књиге и обуку.) Нови производ и релативно мање за учење.
  Има велику заједницу.Цхеф је старији производ, па је његова документација боља.
  Релативно мања заједница.

  Све састављање

  Као што сте видели, Цхеф и Ансибле су најплоднији системи за аутоматизацију и конфигурацију који управљају ДевОпс, ДевСецОпс и другим ИТ процесима. Ансибле је једноставан и лак за употребу и многи корисници га могу научити. Супротно томе, Цхеф долази са бројним функцијама и помаже у обављању сложених операција информационе технологије.

  Такође сте видели предности и ограничења Ансибле-а и Цхеф-а. Да бисте изабрали своје решење за аутоматизацију, потребно је да процените своје захтеве. И док су ваши захтеви испуњени, постоји неколико других фактора које треба размотрити са тачке гледишта погодности; тренутне функције доступне на вашем изабраном решењу и дугорочне изгледе. Узмите у обзир друге факторе као што су будуће оптерећење или раст величине ваше организације током времена.

  Ако сте до сада стигли, ДевОпс је изазвао ваше интересовање. Ако је то случај, предлажем да кренете напред са својим избором каријере или размишљањима; зато би требало да погледате наш водич, који су наши стручњаци пажљиво припремили за најбоље ДевОпс курсеве.