Прави модел примене у облаку за вас

Не знате да ли да користите приватни или јавни облак? Откријте разлике пре него што направите последњи потез.

Без обзира на величину вашег пословања, рачунарство у облаку је прави избор за вас због скалабилности, сигурности и исплативости. Међутим, доступни су различити типови модела примене у облаку, укључујући приватни облак и јавни облак.

У овом чланку ћемо разговарати о разликама између ова два модела облака и случајевима њихове употребе. Тако ћете моћи да изаберете прави модел за своје пословање.

Преглед садржаја

Шта је приватни облак?

Модел приватног облака је категорија рачунарства у облаку где један корисник или организација користи целокупну инфраструктуру облака. Обично ову услугу нуде приватни провајдери услуга хостинга у облаку. Ипак, може бити смештен у дата центру организације или у објекту за колокацију.

Може или не мора укључивати традиционалну инфраструктуру облака са више закупаца. Непотребно је рећи да компаније добијају већу контролу над својим подацима и бољу сигурност у поређењу са другим моделима у облаку. Међутим, потребан им је много виши ниво стручности у ИТ да би управљали приватним облаком.

У приватном облаку, организација крајњег корисника је одговорна за рад, баш као и традиционална локална инфраструктура. Због тога, компаније морају да воде рачуна о континуираном одржавању, закрпама за ОС, управљању софтвером, међуверском софтверу и надоградњи.

Како функционише приватни облак?

Приватни сервер у облаку је окружење са једним закупцем које га чини изолованим и безбедним. Користи ресурсе акумулиране са више сервера кроз виртуелизацију. Могуће је изабрати само организације које су довољно изоловане једна од друге.

Приватни облак може или не мора имати интернет везу. Организације могу да користе своје интерне мреже за повезивање са приватним облаком на лицу места. У случају приватног облака ван локације, компаније се могу повезати користећи јавни интернет са безбедном ВПН везом или приватном Етхернет везом.

Предности приватног облака

#1. Безбедност и приватност података

Пошто приватни облаци не подразумевају дељење са другим станарима, они нуде већу сигурност. Организације могу да примене прилагођене безбедносне мере и протоколе за заштиту осетљивих података и критичних радних оптерећења.

#2. Повећана контрола

Омогућујући компанијама да конфигуришу инфраструктуру у складу са својим специфичним потребама, приватни облаци им нуде потпуну контролу над својим ресурсима. Стога, организације могу да интегришу приватни облак са постојећим системима и апликацијама.

#3. Легаци Системс

Постоје одређени застарели системи или апликације које је тешко мигрирати у јавни облак. Приватни облак омогућава компанијама да модернизују своју инфраструктуру док задржавају старе системе кроз прелазни приступ.

#4. Усклађеност и регулаторни захтеви

Државни, здравствени и банкарски сектори имају строгу усклађеност и регулаторне захтеве. Користећи приватни облак, ове агенције и организације могу да одржавају усаглашеност и испуњавају регулаторне стандарде, истовремено избегавајући потенцијалне казне.

#5. Прилагођени нивои услуге

За разлику од јавног облака, приватни облак омогућава организацијама да дефинишу сопствене уговоре о нивоу услуге (СЛА). Компаније могу да укључе потребно време непрекидног рада, перформансе и време одговора у своје СЛА уговоре и да они одговарају критичним пословним процесима и очекивањима корисника.

#6. Повећана флексибилност

Приватни облак омогућава организацијама да изаберу мрежну архитектуру и спецификације хардвера и софтвера прилагођене њиховим специфичним пословним захтевима. Дакле, нуди већи простор за побољшану ефикасност и учинак организације.

Шта је јавни облак?

Јавни облак је рачунарски модел у коме провајдери услуга јавног облака нуде различите рачунарске услуге организацијама и појединцима на захтев преко јавног интернета. Услуге укључују складиштење, рачунарство, апликације и окружења.

Неки јавни ресурси у облаку су бесплатни, док купци морају да користе друге ресурсе користећи различите моделе цена. Јавни облак помаже организацијама да искористе најсавременије технологије и постигну скоро бесконачну скалабилност.

Како функционише јавни облак?

Модел јавног облака укључује провајдера треће стране који хостује скалабилне ИТ ресурсе на захтев које корисници могу да испоруче преко јавне или наменске мрежне везе. Такође је познато као помоћно рачунарство, јер корисници добијају ресурсе на захтев.

Овде добављач услуга испоручује инфраструктуру која је потребна организацији за хостовање у облаку и примену радног оптерећења. Обично постоје и услуге складиштења, надзора, безбедности и извештавања и апликације које се нуде са овим моделом.

Поред великих имена у доменима јавног облака као што су АВС, Мицрософт Азуре или Гоогле Цлоуд, може се изабрати и мањи провајдер. Док популарни провајдери нуде доступност и подршку за интеграцију, Ницхе провајдери вам омогућавају да прилагодите решење или да се фокусирате на специфичне могућности у облаку.

Предности јавног облака

#1. Ефикасност трошка

Разлог зашто већина организација преферира јавни облак је његова исплативост. Пошто функционише на основу модела цена заснованог на употреби, компаније могу да повећавају или смањују ресурсе на основу својих захтева.

#2. Прилагодљивост

Одабир јавног облака значи постизање практично неограничене скалабилности у најкраћем могућем времену. Ова флексибилност омогућава компанијама да управљају повећаним саобраћајем или употребом без ометања перформанси.

#3. Доступност

Провајдери јавног облака обично имају центре података раширене широм света. Стога организације могу да примене своје апликације и услуге ближе својим корисницима са минималним кашњењем. Ова функција је такође корисна за глобално проширење операција и опоравак од катастрофе.

#4. Поузданост

У јавном облаку добијате уграђену редундантност и механизме толеранције грешака укључене у инфраструктуру. Они дистрибуирају податке и апликације у различитим центрима података како би осигурали високу доступност и минимално време застоја.

#5. Распон услуга

У јавном облаку, корисници добијају низ уграђених услуга и алата за рачунарство, складиштење, базе података, машинско учење и аналитику. Интегришући их у постојеће апликације, компаније могу осигурати бржи развој апликација и иновације.

#6. Сагласност

Провајдери јавног облака користе боље мере безбедности од појединачних организација и сертификате о усклађености, често превазилазећи могућности. Поред безбедносних протокола високог нивоа, енкрипције података и напредног откривања претњи, они нуде сертификате о усклађености како би испунили регулаторне захтеве специфичне за индустрију.

#7. Штеде време

Јавни добављач услуга у облаку одговоран је за управљање и одржавање центара података. На тај начин штеди време крајњих корисника које би потрошили на примену производа, конфигурацију, састављање сервера, повезивање и ажурирање производа.

#8. Менаџмент

Када се организација одлучи за јавни облак, не мора да управља задацима управљања инфраструктуром. Због тога могу уложити више напора у основне пословне активности уместо у управљање ИТ инфраструктуром. Такође осигурава да компаније имају приступ најновијим функцијама и ажурирањима без одговорности за одржавање.

Приватни облак вс. Јавни облак

Безбедност

Приватни облак користи приватну мрежу за повезивање, што га чини веома безбедним. С друге стране, јавни облак се може повезати помоћу било које мреже; стога је рањив и мање сигуран.

Прилагодљивост

Да би се повећале у приватном облаку, компаније морају да надограде или прошире свој хардвер. Међутим, јавни облак нуди практично неограничену скалабилност са скоро бесконачним ресурсима.

Контрола

Приватни облаци вам омогућавају да поседујете инфраструктуру тако да имате потпуну контролу над њом. Напротив, корисници имају врло мало контроле над јавним облацима.

Перформансе

Приватни облаци нуде високе перформансе кроз приватне мреже, док јавни облак нуди умерене перформансе.

Цост

Приватни облаци су скупљи од јавних јер вам нуде више сигурности и услуга.

Инфраструктура

Приватни облак служи једној организацији, а инфраструктура се дели са приватним организацијама. Међутим, јавна инфраструктура облака се дели са јавношћу и подржава више клијената.

Сервер и веза

У приватном облаку добијате наменске сервере и везу само преко приватне мреже. Са друге стране, јавни облак ради на дељеним серверима и користи јавни интернет.

Усклађеност и прописи

Приватни облак је погодан за организације које морају да одржавају и придржавају се строге усклађености. С друге стране, испуњавање захтева за усклађеност може бити изазовно коришћењем јавног облака.

Индустријски случајеви коришћења приватног облака

Влада

Владине агенције треба да се баве осетљивим подацима којима се мора управљати уз безбедност и усклађеност са прописима. У приватном облаку, државни службеници могу да сарађују и комуницирају у усаглашеном и безбедном екосистему. Стога се приватни облак користи за управљање разним државним задацима.

Правне фирме и пружаоци професионалних услуга рукују поверљивим информацијама о клијентима. Они користе приватни облак за безбедно управљање документима, сарадњу и комуникацију са клијентима, испуњавајући регулаторне захтеве и истовремено одржавајући приватност података.

Истраживање и образовање

Још један сектор у којем се приватни облаци широко користе у истраживачким и образовним институцијама. Приватни облак подржава колаборативно истраживање и нуди сигуран приступ образовним ресурсима. Штавише, институти добијају контролисано окружење на овој платформи где могу да обрађују осетљиве истраживачке податке.

Здравствена заштита

Здравствена индустрија такође зависи од приватних облака јер морају да управљају поверљивим подацима о пацијентима и да се придржавају строгих прописа. Користећи овај модел облака, болнице могу безбедно да чувају податке о пацијентима, омогућавају здравственим радницима да комуницирају и омогућавају медицинска истраживања.

финансије

Пошто финансијски и банкарски сектор такође треба да рукују великим количинама осетљивих финансијских и личних података, они се ослањају на приватне облаке за безбедно окружење. Овде добијају неопходне мере контроле и безбедности за управљање подацима о клијентима, примену финансијских апликација, анализу ризика и усклађеност са регулаторним стандардима као што је ПЦИ ДСС.

Предузећа

Предузећа са вишеструким захтевима ИТ инфраструктуре користе приватни облак. Са овим моделом, предузећа могу да акумулирају и централизују своје ресурсе, алоцирају и користе своје ресурсе, побољшају безбедност података и поједноставе примену апликација. Такође нуди неопходну флексибилност и контролу како би се задовољиле јединствене потребе еколошког уређења предузећа.

Индустријски случајеви употребе јавног облака

Софтвер као услуга (СааС)

Употреба јавног облака се обично виђа у СааС индустрији. СааС провајдери се одлучују за јавне облаке за хостовање и испоруку својих услуга (ЦРМ, ЕРП, алати за сарадњу) крајњим корисницима. Компаније преферирају јавне платформе у облаку како би временом повећале своје услуге и понудиле својим клијентима цене засноване на коришћењу.

Аналитика великих података

Компанијама које раде на аналитици великих података потребне су платформе у облаку са рачунарским ресурсима велике снаге и складиштењем података. Обоје могу добити у јавном облаку. Ове платформе могу да обрађују велике количине података и генеришу вредне увиде. Пре свега, јавне услуге у облаку такође пружају специјализоване услуге, као што су језера података и складиштење података.

Веб и мобилне апликације

Када је у питању хостовање и имплементација софтвера, јавни облак је први избор програмера веб и мобилних апликација. Користећи његову скалабилност и доступност, програмери могу пружити неометано корисничко искуство чак и када постоји велики промет.

Игре и стримовање

Јавни облак се такође користи за хостовање игара и стриминга. Функције јавног облака као што су скалабилност и високе перформансе су погодне за управљање играма за више играча и обрадом у реалном времену. Такође, ове платформе могу да обезбеде искуство стримовања без напора за публику са свих локација.

Дисастер Рецовери

Организације које користе клауд платформе за опоравак од катастрофе често бирају јавни облак. Има дистрибуирану инфраструктуру на геолокацијама и може се користити за брзи опоравак података и континуитет пословања током квара система или природне катастрофе.

Да ли је хибридни модел облака одговор који тражите?

Ако сте још увек у недоумици у вези са правим моделом примене облака за вашу компанију, имате другу опцију која се зове хибридни модел облака. Овај модел рачунарства у облаку комбинује употребу приватних и јавних облака.

Људи често користе хибридни облак као решење за дебату јавног и приватног облака јер нуди предности оба ова модела облака кроз прилагодљив приступ интеграцијом приватног и јавног окружења облака.

Кроз примену модела хибридног облака, организације могу да постигну равнотежу између безбедности, контроле и скалабилности. Они могу да уживају у предностима јавног облака, као што су флексибилност и цене по принципу „паи-ас-иоу-го“, док имају контролу над осетљивим подацима и одржавају захтеве усаглашености приватног облака.

Завршне речи

Као што се види у горњој дискусији, и приватни и јавни облаци имају своје предности и погодни су за различите ситуације. Дакле, разумевање разлика између ова два је кључно за доношење информисане одлуке усклађене са специфичним захтевима ваше организације и индустријским прописима.

Након што прођете кроз радни процес, случајеве употребе и разлике између приватних и јавних облака, не би требало да имате проблема са одабиром правог режима за своју компанију. Ако сте заинтересовани, можете прочитати и о виртуелном приватном облаку.