Превентивно одржавање објашњено за 5 минута или мање

У свету развоја софтвера, превентивно одржавање се односи на процес гледања у будућност како би се осигурало да ваш софтвер/систем ради што је дуже могуће.

Можда сте набавили софистициран и скуп систем за своје свакодневне активности. Такође можете изабрати да имате интерни тим програмера који ће креирати систем који ће вам помоћи у операцијама.

Нажалост, цена софтвера се не завршава у фази набавке. Ако желите да овај софтвер ради несметано, морате уложити у одржавање.

Одржавање се може сврстати у четири категорије; адаптивно, корективно, перфективно и превентивно. Иако свака врста одржавања има предности, наш фокус данас ће бити превентивно одржавање.

У савременом свету, превентивно одржавање се односи на аналитику оперативних података, машинско учење и предиктивно праћење здравља средстава ради оптимизације одржавања и смањења ризика од поузданости пословања или постројења.

Преглед садржаја

Зашто је важно превентивно одржавање?

Основна сврха превентивног одржавања софтвера је побољшање и исправљање кварова. Превентивно одржавање је природна последица еволуције софтвера.

Као компанија, морате остати у току са променљивим софтверским трендовима да бисте својим клијентима представили најбољи утисак и побољшали ефикасност ваше платформе.

Пре него што се систем у потпуности одржи, он пролази кроз следеће фазе;

#1. Фаза идентификације проблема

Захтеви за модификацију се идентификују и додељују им број током ове фазе. Сваки захтев за модификацију (МР) се затим процењује да би се одредио тип одржавања који му одговара. Овај корак је неопходан јер постоје различите врсте захтева за одржавање софтвера где свака модификација треба да буде ускладиштена у свом спремишту на основу њеног типа и приоритета. Ако је превентивно одржавање идентификовано као решење, прелазимо на следећи корак.

#2. Фаза анализе проблема

Обим и изводљивост сваког валидираног захтева за модификацију се припремају, а план се поставља током овог корака. Иницијална процена ресурса, информације о спремишту и пројектна документација се постављају током ове фазе.

  Како поделити текст у Гоогле табелама

Извештај о изводљивости се припрема у фази анализе проблема. Такав извештај ће садржати следеће;

 • Очекивани утицај промена
 • Организациони краткорочни и дугорочни циљеви
 • Доступна су алтернативна решења
 • Безбедносне и безбедносне импликације вежбе

#3. Фаза пројектовања

Када је одлучено да промене треба извршити, сада је време да се осмисли како ће се измене као што је превентивно одржавање спровести. У овој фази се ради следеће;

 • Идентификација захваћених софтверских модула
 • Измена документације идентификованог софтверског модула. Процењују се ствари као што су језик дизајна програма и дијаграми тока података.
 • Развој тест случајева за нови дизајн
 • Документација ажурираних захтева.

#4. Фаза имплементације

Стварне измене кода се врше током ове фазе. Следећи кораци се прате током ове фазе;

 • Кодирање и тестирање јединица.
 • Интеграција. Кодирани софтвер је интегрисан са постојећим системом.
 • Анализа и преглед ризика. Не морате да чекате фазу тестирања да бисте анализирали ризике повезане са одржавањем. Неки од ризика које можете проценити су обезбеђивање резервних копија и неуспех података.

#5. Тестна фаза

Ова фаза осигурава да се у постојећи систем неће увести нове грешке. Улазни атрибут ће укључивати ажурирану софтверску документацију, ажурирани систем и извештај о прегледу припреме теста. Модификовани софтверски пакет биће изложен функционалном тестирању система, регресионом тестирању и тестирању интерфејса.

#6. Фаза теста прихватања

Када је модификовани софтверски модул тестиран, време је да се тестира да ли потпуно интегрисани систем ради како се очекује. Улога ове фазе је да открије грешке и провери да ли су модификације урађене у складу са прихватљивим стандардима.

Неке од ствари које ће бити проверене су потпуно интегрисани систем, процедуре тестова прихватања, планови пријемних тестова и случајеви тестова прихватања. ФЦА извештај и извештај о тесту прихватања се генеришу на крају ове фазе.

#7. Фаза испоруке

Модификовани софтвер се представља крајњим корисницима током ове фазе. Корисници такође добијају корисне датотеке и ажурирану документацију која описује како софтвер функционише. Ово су типични кораци у фази испоруке;

 • Ревизија физичке конфигурације (ПЦА)
 • Корисници су обавештени о новим променама
 • Модификовани систем је инсталиран, а корисници обавештени
 • Обезбеђена је одредба за повратак система

Врсте превентивног одржавања

#1. На основу употребе

Превентивно одржавање засновано на употреби врши се након уобичајеног коришћења система. Такав приступ узима у обзир свакодневну употребу система и користи га за постављање или предвиђање датума одржавања или инспекције.

  Како избрисати листу за репродукцију у Спотифију

#2. Тиме-басед

Превентивно одржавање временске/календарске базе након одређеног временског интервала. Може бити недељно, двонедељно, месечно, квартално, полугодишње или чак годишње. Акција одржавања се аутоматски покреће када се приближи рок и када се креирају сви потребни радни налози.

#3. Предиктивно

Предиктивно одржавање заказује корективне акције одржавања пре него што дође до проблема/квара. Тим треба да процени стање система како би проценио када треба да се обави одржавање. Такви задаци одржавања су заказани да би се спречио неочекивани квар система.

#4. Прескриптивно

Прописно одржавање иде корак даље и показује када ће доћи до квара и узроке. Такав приступ превентивног одржавања анализира различите опције и потенцијалне исходе за ублажавање ризика.

Када је потребно превентивно одржавање?

Да исправите грешке и грешке

Грешке и грешке могу бити доступне на софтверском систему. Такве грешке можда сада не утичу на операције. Међутим, може постојати очекивање које може изазвати проблеме када уведете нове функције. Превентивно одржавање ће стога бити корисно за исправљање ових грешака како би се избегли будући проблеми.

Остварите стабилне операције

Системи имају тенденцију да пропадну када то најмање очекујете. Можда ћете понекад бити приморани да зауставите операције док покушавате да решите проблеме, доведете другима непријатности и изгубите новац у том процесу. Превентивно одржавање смањује такве прекиде и осигурава да ваша фирма ради како се очекује.

Решите проблеме који утичу на пословање пре него што се појаве

Неке једноставне рутине одржавања могу смањити проблеме везане за вашу производну линију. На пример, ако предвиђате нагли пораст саобраћаја у одређеном месецу, можете да извршите неопходне измене како бисте били сигурни да такви случајеви не би уништили ваше сервере.

Обезбеђује усклађеност са гаранцијама

Можда сте набавили производ/систем од другог добављача. Ако је тај систем/производ под гаранцијом и поквари, већина добављача ће морати да докажете да систем/производ није покварио из немара. Превентивно одржавање је корисно када желите да отклоните случајеве немара са ваше стране.

Примери Превентивно одржавање

Реконструкција кода

Превентивно одржавање софтвера може укључивати трансформацију структуре кода кроз смањење изворног кода. Такав приступ може учинити код разумљивијим или чак компатибилним са хардверским/софтверским производима које намеравате да уведете.

Оптимизација кода

Можда имате систем који извршава све дужности које још увек нису оптимизоване. Оптимизација кода омогућава вашем програму да троши мање ресурса, као што су ЦПУ и меморија. Можете оптимизовати свој код као механизам превентивног одржавања ако намеравате да уведете нови хардвер или чак да смањите трошкове повезане са таквим системом.

  Како да подесите НФС дељење у Вебмин-у на Убунту серверу

Ажурирање документације

Документација је важан део система јер објашњава како програм функционише и промене које су направљене током времена. Ажурирање документације осигурава да је ажурирана са тренутним стањем система.

Алати за превентивно одржавање

Одржавање софтвера, без обзира на врсту, не врши се насумично. Морате се наоружати овим алатима ако желите глатко искуство;

 • Компаратор датотека. Такав алат упоређује два система/датотеке и даје извештај о разликама. Компаратор датотека такође одређује да ли су два система или фајлови идентични.
 • Компајлер и линкер. Компајлатори проверавају синтаксичке грешке. У другим случајевима, такви алати се такође могу користити за проверу извора грешака. Алат за повезивање се користи за повезивање компајлираног кода са другим компонентама да би се извршило извршење.
 • Дебуггер. Дебагер прати логику програма. Неки прегледачи, као што је Гоогле Цхроме, имају алатку за отклањање грешака коју можете да користите.
 • Генератор унакрсних референци. Промене које унесете у свој код морају бити у складу са постојећим системом. Овај алат ће одредити како ће различите компоненте кода и дизајни бити погођени када је потребна промена захтева.

Ресурси за учење

#1. Комплетан водич за превентивно и предиктивно одржавање

Комплетан водич за превентивно и предиктивно одржавање дели најбоље праксе, суштинске кораке за успех, грешке и победе у превентивном одржавању које је аутор стекао током година.

Ова књига се фокусира на четири аспекта превентивног одржавања: психолошки, инжењерски, управљачки и економски.

#2. Серија стратегије одржавања, том 1 – Превентивно одржавање

Стратегија одржавања истражује важност превентивног одржавања за укупну стратегију одржавања система компаније.

Књига има илустративни дијаграм тока са свим корацима које треба пратити приликом превентивног одржавања.

#3. Инжењерски водич за превентивно одржавање

Ова књига води документовање анализе режима кварова и ефеката приликом обављања превентивног одржавања.

Неке од ствари које ћете научити укључују; документовање кодова грешака и хијерархије система/средстава, процена ризика и анализа начина квара.

#4. Основе превентивног одржавања

Основе превентивног одржавања пружају економски разумне и једноставне кораке у превентивном одржавању.

Водич вођен резултатима детаљно описује узроке квара, како да идентификујете и исправите грешке и процес одржавања.

Закључак

Сасвим је очигледно да је превентивно одржавање важно ако не желите да се ваши системи покваре и да обезбедите континуитет у раду. Трошкови у вези са превентивним одржавањем ће варирати у зависности од уведених промена. План одржавања осигурава да процес буде несметан.

Такође можете истражити неке најбоље алате за тестирање софтвера.