Проницљив водич о Сцрумбан методологији за менаџере пројеката

Да ли тражите бољу ефикасност и продуктивност од већине широко коришћених Агиле алата као што су Сцрум и Канбан? Можете испробати Сцрумбан методологију—хибридну Агиле алатку.

ДевОпс тимови широм света већ дуго користе Агиле, а сада су гладни више продуктивности. Агилни алати као што су Леан Девелопмент, Сцрум, Канбан, Ектреме Программинг и други су добро познати.

Међутим, ове методологије имају своја ограничења. Стручњаци за Агиле и ДевОпс су експериментисали са фузијом различитих Агиле методологија. До сада је Сцрумбан био веома успешан.

Желите да сазнате више о Сцрумбану како бисте га такође могли испробати на пројекту као пилот основу? Прочитајте овај чланак до краја и требало би да постанете стручњак за Сцрумбан.

Увод

Сцрумбан је стратегија управљања пројектима Агиле која комбинује два уобичајена Агиле процеса: Канбан и Сцрум. Програмери агилног оквира развили су овај метод да помогну пројектним и ДевОпс тимовима да пређу на Сцрум са Канбана и обрнуто.

На пример, ако је ваш ДевОпс тим стручњак за сцрум, али не зна како да ефикасно управља пројектним задацима, онда ће Сцрумбан обука помоћи да пређу на Канбан са Сцрум-а. С друге стране, стручњаци за Канбан могу да пређу на структурирани и предвидљиви развојни оквир користећи скрам.

Занимљиво, Сцрумбан се није само завршио овде!

ДевОпс и тимови за управљање пројектима су открили да је хибридни модел, Сцрумбан методологија за Агиле, ефикаснији од Сцрум-а и Канбан-а.

Не морате да се придржавате строге и структуриране групне обраде задатака у Сцрум окружењу. Нити свом пројекту или ДевОпс тиму дајете превише слободе да одуговлачите задатке тако што ћете им само доделити Канбан колоне као што су Спреман за почетак, У прегледу, У току, итд.

Укратко, Сцрумбан је савршен спој одређеног степена слободе Канбан плоче за пројектне задатке и прописане природе скрума. Ове Агиле стратегије омогућавају менаџменту пројекта или тиму за развој Агиле производа да извршава максималне задатке.

Да не спомињемо, ваш тим може да избегне понављајуће грешке, зависности и кашњења у прегледу задатака када ради на Агиле пројектима.

За и против

Све Агиле стратегије имају неке предности и ограничења. Хајде да истражимо исто за Сцрумбан у наставку:

Предности Сцрумбана

 • Имплементација Сцрумбана је лакша него само Сцрум или Канбан.
 • Сцрумбан је савршен за тимове који су самомотивисани и спремни да преузму контролу.
 • Пројекти који не користе стратегију управљања пројектима могу започети са Сцрумбаном за транспарентан начин праћења задатака који се додељују и завршавају.
 • Постоји ризик од губљења времена на задатке који вам не помажу да испуните циљеве одређеног спринта у Сцрум окружењу.
 • Пошто је Сцрумбан итеративни метод за Агиле развој, он одржава структуру пројекта константном дозвољавајући мале промене на дужи рок.
 • Сцрумбан је веома погодан и предлаже се за дугорочне пројекте који ће привући многе промене, али ће пројекат увек остати на правом путу.
 • То је савршен алат за увођење аутономије у ваше ДевОпс или тимове за управљање пројектима. Чланови тима могу да дају приоритет задацима у складу са њиховом погодношћу, а не да једноставно прате упутства власника производа или Сцрум мастера.

Против Сцрумбана

 • Сцрумбан није алат који одговара свима за Агиле оквир. Тимови којима је потребан надзор и управљање можда неће радити добро ако имплементирате Сцрумбан.
 • Сцрумбану недостаје стандардизација. Можда нећете пронаћи прави пројекат или шаблон за развој производа за Сцрумбан у Агиле алатима.
 • Такође можда нећете моћи да повежете своје потребе пројекта са другима који су радили користећи Сцрумбан јер је то веома прилагођен приступ за Агиле.
 • Управљање више Сцрумбан тимова може постати изазовно јер су потребе тимова знатно различите.
 • У Сцрумбану не постоје посебне хијерархије и улоге. Чланови тима могу имати различита мишљења о спринту, што би могло створити уско грло у пројекту.

Рад

Сцрумбан ради имплементацијом одабраних функција Сцрум-а на Канбан, а то су:

 • Редовно планирање итерације
 • Прегледајте примену у спринтовима
 • Радни задатак с обзиром на дужину спринта и сложеност
 • Лако одређивање приоритета у раду
 • Анализирајте рад и задатке пре почетка израде
 • Заостали и Доинг куеуе за организацију посла

Слично томе, из Канбана, узимате следеће елементе за трансформацију сцрум-а:

 • Континуирани радни ток
 • Повуците систем за статус задатка као што је Рад, Преглед, На чекању итд.
 • Ограничите број задатака у току
 • Фокусирајте се на тимски рад
 • Анализа тачно на време
 • Користите визуелне алате и технике да идентификујете слабости пројекта
 • Концентришите се на време циклуса задатка

Сада морате да упоредите све функције са горње две листе на једну виртуелну таблу. Направите Канбан таблу за временску линију задатака и индикацију статуса. Затим доделите задатке према приоритету и зависности да бисте почели да користите Сцрумбан.

Сцрумбан вс. Сцрум вс. Канбан

Сцрумбан има функције које се преклапају са Канбана и Сцрум-а јер је то хибридна Агиле методологија.

Међутим, следеће су јединствене карактеристике које издвајају Сцрумбан од Сцрум-а и Канбана:

#1. Одсуство хијерархија

Сцрумбан тим ради на аутопилоту. Нема дефинисаних менаџера, супервизора или подређених. У оквиру развојног пројекта свачије размишљање добија исту вредност.

Стога је ова Агиле методологија савршена за веома експерименталне производе, услуге или софтвер који доводи најпаметније и најјаче за један сто.

#2. Нема строгих рокова

Већина Сцрумбан пројеката нема рок. Подразумевано, сваки спринт треба да траје две недеље. Овај период можете подесити у зависности од сложености спринта.

Чланови тима могу се дубоко фокусирати на спринт две недеље док не дође време за понављање и прегледе.

Дакле, Сцрумбан ћете наћи само у пројектима који трају годинама или експериментишу са технологијом за развој нових деривата матичне технологије.

Имплементација

#1. Сцрумбан Боард Девелопмент

Прво, морате креирати плочу за Сцрумбан методу која ће укључивати токове рада пројекта. Иако табла треба да обухвати све фазе напретка пројекта, пазите да не буде претрпана.

#2. Поставите реалистичну границу

Морате да поставите реално ограничење броја карата на табли како бисте спречили да ваш тим буде преоптерећен.

#3. Дајте приоритет пројектима

У овој методологији, морате сортирати пројекте на основу њиховог приоритета. Нека чланови тима одлуче ко жели да изврши који задатак.

#4. Закажите дневне састанке

За Сцрумбан методологију, потребно је да планирате кратке стајања да бисте разговарали о плановима тима. Ови састанци такође треба да укључују изазове ваших колега и начине да их превазиђу. Тако можете подстаћи везивање тима и спонтану интеракцију.

Ресурси

До сада сте прошли кроз основно знање о Сцрумбан-у. Да бисте постали стручни менаџер пројекта који може поуздано да имплементира Сцрумбан, погледајте ове ресурсе за учење:

Шта је Сцрумбан?

Ако сте нови у Сцрумбану и желите да прикупите основно знање о овој теми, погледајте горњи Иоутубе видео.

Овде домаћин лако објашњава тему тако да можете да је разумете без претходног излагања. Овај видео вам омогућава да сазнате да ли је ова методологија прикладна за вас и ваш тим.

Сцрумбан: ОнлинеПМЦоурсес

Овај видео је бесплатан ресурс за учење основа Сцрумбана. Ако немате појма о овој теми, али желите да сазнате више о њој пре него што се одлучите за детаљну обуку или курс, овај кратки видео ће вам бити од велике помоћи.

Из овог комплетног Канбан курса научићете о Сцрумбан методи и више о Канбану, Сцрум-у, ГТД-у и лидерству. Овај курс заснован на пракси бави се стварним сценаријима како би се добила чврста основа.

Пошто је главни фокус овог курса Канбан, он ће вас научити како да оптимизујете било који ток посла, без обзира на вашу организацију и ниво стручности. Штавише, учесници могу практично научити о два друга агилна приступа: Сцрум и Сцрумбан.

Као резултат тога, они ће знати најбоље приступе за примену све три методологије заједно за испоруку веће вредности купцима. Такође, моћи ће да савладају бесплатан и популаран онлајн систем за имплементацију Канбан методе.

Након завршетка овог курса, имаћете стручност у предмету који је савладало мање од 5% професионалаца. Самим тим, бићете више препознати и плаћени у својој компанији.

Стратешко управљање пројектима: Удеми

Ако желите да будете лидер и стратешки управљате својим пројектима помоћу Сцрумбан методологије, требало би да одете на овај курс стратешког управљања пројектима. Овај курс је посебно дизајниран за менаџере пројеката који желе да науче нове методологије.

У њему се разматрају различити стратешки алати потребни у агилном оквиру, као што су СВОТ анализа, матрица удела у расту, уравнотежена картица резултата и модел зрелости.

Штавише, учесници ће научити да анализирају нове ситуације и изводе леан менаџмент, управљање укупним квалитетом и мапирање токова вредности. Ово ће вас такође научити како да успоставите канцеларију за управљање пројектима предузећа и развијете извештаје са управљањем зарађеном вредношћу.

Материјал за курс укључује 4 сата видеа на захтев и 29 ресурса за преузимање.

Након завршетка курса, нећете имати проблема да објасните сложене стратегије својим колегама или лидерима, као и да користите практичне приступе.

Тхе Сцрумбан [R]Еволуција

Да ли тежите да управљате тимовима високих перформанси који прате Сцрумбан методологију? Књига о Сцрумбану [R]Еволуција је дефинитиван водич за Сцрумбан.

Извор говори о дефиницији методологије, њеној важности и начину на који организације могу да је користе за максималан учинак и стручност.

Ова практична и кохерентна књига вам омогућава да примените доказане принципе Леан/Агиле да бисте постигли крајње резултате. Аутор појашњава основне концепте и принципе Сцрумбана представљајући њихову примену кроз примере из стварног живота.

Без обзира на вашу улогу у вашој организацији, можете да примените ресурсе за учење да бисте се суочили са својим јединственим изазовима и решили потенцијалне проблеме.

Штавише, ову технику можете користити за управљање очекивањима заинтересованих страна. Са све већим искуством, учесници ће такође бити способни да користе напредне функционалности Сцрумбана.

Сцрумбан: Есеји о Канбан системима за Леан развој софтвера

Ова књига је збирка есеја о Канбан методи и леан развоју софтвера. Успешно је заробио машту или мисаони процес који се одвија у свету развоја софтвера.

Применом сцрум и агилних методологија, развојни тимови могу постати ефикаснији и организованији. Међутим, укључивање леан методологије као што је Канбан може допринети њиховим предностима. Ова књига вас учи како то да урадите са лакоћом.

Из овог ресурса можете научити популарне метрике и технике управљања које су потребне за постизање сталног побољшања у окружењу у стварном свету.

Есеји у овој књизи пружају основно знање тако да можете да направите листу најбољих пракси за свој тим који комбинује агилност и виткост. Књига вас такође уводи у снажан приступ идентификацији могућности за побољшање процеса.

ИБКМИ сертификовани Сцрумбан практичар

Да ли се спремате да постанете ИБКМИ сертификовани Сцрумбан практичар и помогнете људима да промене начин на који развијају и испоручују вредности? Ако јесте, ова књига са истим насловом може помоћи у томе.

Из ове књиге читаоци могу научити како Сцрумбан може да им понуди предност у односу на Сцрум или Канбан методе. Такође, учи вас како да узмете у обзир организациону културу док примењујете овај метод.

Читањем ове књиге можете разумети виталност тока и транспарентности у било ком Агиле оквиру. Штавише, говори вам како да имплементирате додатне Канбан праксе у постојеће Сцрум окружење без икаквих промена.

Све у свему, припрема вас за испит да бисте стекли ово ексклузивно и заштићено радно место. Након што постанете овај професионални практичар, можете помоћи тимовима у усвајању агилних методологија и побољшати начин на који то могу имплементирати.

Окончање

Сада можете бити креативни и експериментисати са Сцрум-ом и Канбаном тако што ћете испробати Сцрумбан методологију. Уживаћете у предностима предвидљивих рутина и структуриране радне културе из сцрум-а и флексибилних аранжмана пројектних задатака из Канбана.

Једва чекате да га испробате у свом ДевОпс тиму? Започните као што је горе наведено у овом чланку. Ако вам је потребна додатна помоћ, испробајте и ресурсе.

Можда ћете бити заинтересовани и за ове привлачне алате за упоредне графиконе како бисте помогли вашем пројектном тиму у доношењу одлука.