Проверите АКИ и удахните квалитетан ваздух око себе

Кисеоник је неопходан за здрав живот поред воде и хране. У овом чланку ћемо разговарати о неким вредним апликацијама за проверу квалитета ваздуха око вас како бисте удисали ваздух доброг квалитета.

Свакодневно је важно бити свестан места у коме живите и боравите. Сви проверавамо о најближим потребама, али никада не проверавамо квалитет ваздуха, који је неопходан као и други.

Живот у окружењу које може да дише може смањити могућност озбиљних болести и здравствених проблема као што су мождани удар, рак плућа, астма, итд. Сада бисте размишљали о томе како да проверите квалитет ваздуха, зар не? Без бриге; наша напредна технологија је ту са АКИ (индексом квалитета ваздуха) да нам помогне.

Зашто су потребне АКИ апликације?

Према СЗО, око 99% светске популације живи на местима где квалитет ваздуха премашује препоручене смернице. Квалитет ваздуха је један од значајних разлога за прерану смрт.

Стога је познавање квалитета ваздуха у вашем окружењу једнако важно као и познавање вашег здравља.

Да би разумели квалитет ваздуха на неком месту, програмери су осмислили апликације Индекс квалитета ваздуха (АКИ). Ове апликације могу помоћи људима да разумеју квалитет ваздуха на одређеном месту и одлуче у складу са тим.

Животна средина у којој живимо препуна је разних врста загађивача. Угљенмоноксид је без боје и мириса, што може лако довести људско тело до конфузије, вртоглавице, па чак и смрти; звучи опасно, зар не?

Такође, многе више штетних гасова, попут сумпор-диоксида и азот-диоксида, производе индустрије и возила. Ови гасови могу оштетити респираторни систем и брзо вас послати у хитну помоћ.

Бити у току са нашом природом је значајан начин да побољшамо и нашу природу. Што брже сазнамо свој проблем, то ћемо боље решење наћи. АКИ апликације су потребне за ширење свести, важности и информација о квалитету ваздуха.

За шта се користе апликације за квалитет ваздуха?

Апликација за квалитет ваздуха званично је лансирана 2013. године и нико од нас не би помислио да можемо добити детаље о ваздуху на дохват руке. Апликације Индекс квалитета ваздуха су корисне за људе да знају да ли је место у коме живе погодно за њихово здравље или не.

Ове апликације такође омогућавају особи да сазна квалитет ваздуха у другим градовима. Дакле, можете проверити квалитет животне средине пре него што посетите или размислите да се тамо настаните.

Апликације Индекс квалитета ваздуха вам приказују квалитет ваздуха у реалном времену, статистику загађења и детаљне временске и климатске прогнозе. Ово је суштинска информација коју већина људи занемарује и доводи у опасност своје здравље и здравље своје породице. Поред тога, индекс квалитета ваздуха такође помаже да се идентификују централни проблеми и предузму обавезне и регулаторне мере да их решимо и учинимо да ваздух око нас буде прозрачан.

Информације које пружају ове апликације минимизирају здравствене ризике, дају вам релевантне предлоге и идеје за боље дисање и обавештавају вас о актуелним условима ваздуха.

Како функционишу апликације за квалитет ваздуха?

Апликације за квалитет ваздуха мере ваздух у нашем окружењу и обавештавају нас о томе колико је чист или загађен. Квалитет ваздуха се мери индексом квалитета ваздуха, скраћено АКИ.

  7 бесплатних онлајн ресурса за обуку

АКИ ради као термометар који почиње од 0 до 500 степени. АКИ показује количину загађења у ваздуху на скали степени.

Квалитет ваздуха испод 51 сматра се здравим и чистим ваздухом. Како се број повећава, повећава се и здравствени ризик.

Према експертима, квалитет ваздуха од 151 до 300 сматра се нездравим, а изнад тога опасним по здравље. Овај опсег је категорисан на основу најчешћих загађивача као што су ПМ2,5, ПМ10, ЦО, О3, угљен моноксид, итд., јер ови загађивачи највише ометају људско здравље.

Међутим, различите апликације имају различите и креативне начине представљања података. Али оно што остаје исто су подаци из којих прикупљају. Апликација за квалитет ваздуха прикупља податке од владиних агенција и других ресурса.

Дакле, ако тражите најбољу и најприкладнију апликацију, ево нас са неколико апликација за квалитет ваздуха са кратким уводом како бисте могли да изаберете најбољу за вас.

Предности коришћења апликација за квалитет ваздуха

Као што је раније поменуто, апликације за квалитет ваздуха прате и говоре нам о загађивачима у ваздуху као што су СО2, ЦО, О3, итд. Ово помаже да се анализира квалитет ваздуха у нашем окружењу, посебно у само неколико кликова.

Без сумње постоје многе предности коришћења ових апликација, посебно за оне људе који више воле активности на отвореном и спортски живот, као што су бициклисти, пливачи, тркачи итд.

Најважније предности коришћења апликација за квалитет ваздуха су то што оне помажу особи да избегне најзагађеније подручје и пронађе алтернативно место за здраве активности на отвореном.

Осим тога, апликација вам такође помаже да сазнате о вашој изложености загађеном ваздуху, учи вас о загађењу ваздуха у вашем окружењу и обавештава вас о кризи загађења.

Да ли су апликације за квалитет ваздуха тачне?

Када добијемо предлоге о апликацијама за квалитет ваздуха, питање њихове тачности је очекивано и логично. Већина апликација тврди да су тачне, и практично је то могуће јер ове апликације прикупљају податке са владиних веб локација и многих других локалних агенција.

Штавише, многе апликације имају опрему за праћење квалитета ваздуха. Стога анализирају своје и друге прикупљене податке како би корисницима пружили тачне и корисне резултате.

Сада, ако тражите најбољу апликацију за квалитет ваздуха, можемо вам помоћи. Ево неких од најбољих апликација за квалитет ваздуха које можете изабрати за једноставну и практичну претрагу.

ИКАир АирВисуал

ИКАир Аирвисуал апликација је једна од најпоузданијих апликација за проверу квалитета ваздуха. Аирвисуал прати загађење у 80 земаља и више од 10.000 градова помоћу података са хиљада поузданих сензора.

Аирвисуал користи јединствене кодове боја и сликовне приказе да опише клима уређај, чинећи га привлачним за људе и лаким за разумевање. Компанија има мобилне апликације без огласа за Андроид и иОС уређаје.

Кључне карактеристике ове апликације укључују детаљне прогнозе у реалном времену и податке о загађењу ваздуха. Ова апликација је корисна ако радите или идете напоље јер корисницима пружа 7-дневно загађење ваздуха и временску прогнозу.

Штавише, ова апликација такође има додатну функцију која даје здравствене савете и предлоге у складу са квалитетом ваздуха како би се минимизирали здравствени ризици корисника услед загађења ваздуха.

Плуме лабс

Плуме Лабс делује као уређај за квалитет ваздуха у вашем телефону. Они имају свој јединствени алгоритам за предвиђање загађења ваздуха и повезани су са 12.000+ станица за праћење животне средине у око 60 различитих земаља.

Ово чини податке поузданијим јер се добијају од локалних и владиних агенција. Апликација такође прегледа податке о факторима као што су време, временски услови, људске активности итд., како би упоредила њихове податке и предвиђања како би касније током дана направила прецизније прогнозе.

  15 најбољих бесплатних НАС софтвера отвореног кода

Плуме Лабс је сада званично купљен од стране познате компаније за временску прогнозу АццуВеатхер. Плуме Лабс већ има Андроид и иОС апликације. Сада се ускоро радују лансирању свог новог уређаја за квалитет ваздуха.

АИРНов

АИРНов, званични партнер америчке Агенције за заштиту животне средине, НАСА-е, НОАА и других агенција за квалитет ваздуха, извештава о квалитету ваздуха корисницима користећи званични амерички индекс квалитета ваздуха. Ова апликација користи атрактиван систем кодова боја да би вас обавестила о квалитету ваздуха у вашем окружењу.

АИРНов има огромну мрежу агенција широм земље. Ове агенције прате податке за АИРНов. Ова апликација има добро фокусирану контролу квалитета својих података. Ови подаци се дистрибуирају многим секторима као што су јавност, истраживачи, предузећа итд.

Ова апликација укључује тренутни и прогнозирани квалитет ваздуха и битне податке из више од 500 градова у САД. Осим тога, апликација има фантастичне карактеристике које говоре о локацијама пожара, условима пожара, димним перјаницама, итд. Оне такође пружају основне предлоге о здравственој заштити. Можете га пронаћи за своје Андроид и иОС уређаје.

Када инсталирате апликацију, морате да унесете свој град или позивни број да бисте добили тренутни квалитет ваздуха. Апликација такође нуди детаљне дискусије о прогнозама. Још једна јединствена карактеристика коју апликација има је простор за складиштење. Можете да сачувате више места у апликацији тако да можете да проверите квалитет ваздуха у вашим дневним или важним местима за посете у неколико кликова.

Пуцај! И Смоке

Пуцај! И Смоке је апликација за квалитет ваздуха. Да ли знате шта га чини другачијим? Ова апликација има креативан и духовит начин приказивања мерења загађења. Већина сајтова и апликација користи АКИ, код боја и графиконе, али ова апликација приказује мерење загађења тако што га чини еквивалентним броју цигарета које сте удахнули.

Апликација користи анализу Беркли Земље да упореди смрт са бројем цигарета које особа попуши. Апликација је љубазна, прецизна и забавна за коришћење, а такође има мапу у реалном времену да проверите које место бисте најмање волели. Другим речима, можете сазнати које место има ваздух за дисање, а које треба избегавати.

Ова апликација има интерфејс прилагођен кориснику који показује колико цигарета дневно удахнете. Ова апликација је најпогоднија за људе који воле да буду у току кратко и забавно. Можете га преузети за своје Андроид уређаје.

Аир Маттерс

Аир Маттерс је покренуо апликацију доступну у многим земљама како би помогла људима да прате квалитет ваздуха сваки сат, недељно и дневно. Ова апликација такође даје упозорења о загађењу и ажурира кориснике са много других информација, као што су температура, ниво влаге, брзина ветра итд.

Апликација даје ажурирања у реалном времену од више од 11.000 агенција за праћење ваздуха широм света. Ова апликација је доступна у 50 земаља и око 3.000 градова. Оно што ову апликацију чини јединственом је да ова апликација такође може да ухвати квалитет ваздуха у затвореном простору повезивањем на пречистаче ваздуха (само ако имате интелигентни пречистач ваздуха).

Апликација такође нуди савете за управљање квалитетом ваздуха и спасавање од здравствених ризика. Ова апликација је једна од најпоузданијих и доступна је и за Андроид и иОС. Апликација користи методе за означавање боја како би их учинила лаким и практичним за разумевање.

БреезоМетер

БреезоМетер је апликација која је покренута са мисијом да побољша здравље људи и квалитет ваздуха. Ова апликација пружа значајне податке о квалитету ваздуха и загађењу у реалном времену засноване на локацији, лако и разумљиво.

  Како комбиновати путање кретања у Мицрософт ПоверПоинт-у

БреезоМетер има монитор квалитета ваздуха уживо, који даје тачне податке након континуираних процедура тестирања и разумевања екстерних прегледа.

Тачност ове апликације је високо потврђена у вези са ваздухом који удишемо јер редовно добијају ажурирања од 7000+ станица за квалитет ваздуха, а својим корисницима такође предлаже персонализоване здравствене препоруке.

Апликација има одељак под називом „Моја изложеност“. Овај одељак приказује тачан ниво индекса квалитета ваздуха ваше тренутне локације или места на коме проводите већи део дана. Ова апликација је доступна на Андроид, иОС, као и на веб локацијама.

АирЦаре

АирЦаре је апликација доступна у иОС-у и Андроид-у, а такође можете да повежете ову апликацију са својим Аппле сатом. Ова апликација ажурира корисника о УВ индексу, упозорењима о пожару, подацима о загађењу и без сумње о квалитету ваздуха.

Ова апликација има неколико додатних функција за дељење ажурирања и података са својим пријатељем на мрежи. У овој функцији, апликација вам омогућава да кликнете на фотографије помоћу камере и додаје индекс квалитета ваздуха на дну. Апликација такође укључује информације прилагођене деци, графиконе, мапе итд. Можете да делите податке на многим платформама као што су Инстаграм, Снапцхат, Твиттер итд.

Имају образовне и друштвене секције. Имају топлотне карте, графиконе и визуелни садржај, што их чини атрактивним и привлачним. Дакле, можете рећи да је то апликација све у једном.

АирЛиеф

Лекари и пацијенти са астмом за добро дисање развили су АирЛиеф. Доноси људима правовремене податке о загађењу ваздуха и локацији са персонализованим, корисним здравственим саветима и предлозима. Апликација АирЛиеф такође има мапу која може помоћи корисницима да пронађу најбољу област у граду за дисање.

Можете добити персонализоване здравствене савете тако што ћете апликацији дати пет фактора података. Направили су до 74 лака свакодневна савета које треба следити како бисте могли да живите здрав живот. Подаци о пет фактора укључују информације као што су старост, било какви респираторни проблеми, да ли пушите или не, време вежбања и превоз који користите.

Осим тога, они имају функцију која вам може омогућити да разговарате са стручњацима и будете део АирЛиеф тима. Ова апликација се сматра кориснијом од других апликација на листи због њених креатора и здравствених савета. Можете га преузети и за Андроид и иОС уређаје.

Напомена аутора

Све горе поменуте апликације су корисне и тачне. Али АирНов се издваја од других јер омогућава корисницима да сачувају више локација, што им помаже да провере квалитет ваздуха на различитим локацијама у само неколико кликова. Осим тога, сматрам да је исправна одлука да инсталирате апликације за квалитет ваздуха на свој уређај како бисте били у току са местима која вам могу нашкодити.

Закључак

Без обзира на професију или године, разумевање и познавање квалитета ваздуха у вашем окружењу је од суштинског значаја јер утиче на ваше здравље и здравље ваше породице. Већина стручњака верује да већа изложеност загађењу ваздуха може утицати на мождане ћелије, памћење и нервни систем.

Али добро је знати да људи сада постају опрезнији у вези са овим питањем и покушавају да разумеју своје здравље и околину.

Интернет нам је сада олакшао живот. Можемо да носимо личну проверу квалитета ваздуха са собом на вашем телефону. Од тинејџера до одраслих, АКИ апликације постале су им најбољи пријатељи за планирање активности на отвореном док информишу о АКИ-у, температури и временској прогнози.

Такође можете истражити неке најбоље хигрометре за прецизно мерење влажности у затвореном простору.