Психологија боја у маркетингу: описни изглед

Као маркетиншки стручњак, требало би да имате свеобухватну идеју о психологији боја и њеном утицају на маркетинг.

Боје могу утицати на људску психологију на различите начине, због чега трговци користе овај приступ да утичу на своју публику. Можда сте чули за коришћење одређених боја у логотипима или огласима за изазивање одређених емоција. Али психологија боја није лака као што се чини.

Овај чланак ће поделити детаљне увиде у психологију боја, важност одабира праве боје за маркетинг и неке примере маркетинга са правом бојом.

Преглед садржаја

Шта је психологија боја?

Психологија боја се односи на ток знања који проучава однос између боја и људског понашања. Такође жели да сазна како боје утичу на нашу перцепцију и тако играју кључну улогу у нашем свакодневном доношењу одлука.

Иако често означавамо одређена значења одређеним бојама, начин на који неко перципира једну боју зависи од различитих спољних фактора, укључујући пол, локацију, искуство из детињства, контекст и друштвене вредности.

Говорећи о маркетингу и брендирању, тема се фокусира на утицај боја на публику и како боје могу да убеде потрошаче да изаберу бренд или обаве куповину.

Шта је основа истраживања психологије боја?

Проучавање боја сеже неколико векова уназад. Године 1704. сер Исак Њутн је створио точак боја на основу свог открића видљивог спектра или таласне дужине светлости. То је омогућило људима да разумеју зашто и како боје функционишу, а касније је довело до открића других точкова у боји.

Брзо напред у 20. век. Швајцарски психијатар Карл Јунг једна је од најранијих особа повезаних са проучавањем психологије боја. Открио је ефекте боје на људску психологију како би развио терапију бојама за своје пацијенте.

  5 онлајн алата за проверу ДНС записа - [Best DNS Checkers]

Када је реч о савременим истраживањима психологије боја, студија се бави одређеним аспектима као што су избор боје, физиолошки одговори на боју и њен утицај на људске емоције и понашање.

Како боје утичу на људски ум

Боје имају дубоко укорењен однос са нашим осећањима и емоцијама. Боја вас може учинити срећним, тужним, забринутим, олакшаним и љутим. Психолошки ефекти, биолошка условљеност и културна традиција доприносе овим реакцијама. Ево неких уобичајених боја и њиховог утицаја на наше умове:

  • Црвена: Црвена је топла боја која представља страст и енергију. Такође је повезан са љубављу, љутњом, опасношћу и забраном.
  • Зелена: Зелена боја симболизује младост, рођење и подмлађивање. Боја означава оптимизам, освежење, здравље, богатство, раст, могућност и сигурност.
  • Плава: Плава значи сигурност, смиреност и опуштање. То такође може значити поверење, професионалност, пријатељство и опуштеност.
  • Ружичаста: Ружичаста може бити боја романтике. Такође се повезује са девојком, младошћу, нежношћу, шармом, женственошћу и побуном.
  • Жута: Жута је боја среће и спонтаности. То такође може значити сунце, енергију, смех и наду.
  • Црна: Иако се традиционално повезује са хладноћом, тугом и смрћу у многим друштвима, црна боја се односи на озбиљност и софистицираност. То такође значи мистерију, моћ, елеганцију и професионализам.
  • Љубичаста: Љубичаста је боја креативности, краљевства, богатства и мистерије. Њена тамнија нијанса може значити луксуз, а светлија мирност.
  • Бела: За било коју особу, бела значи једноставност. Његова обилна употреба може представљати свежину. Ова неутрална боја је такође повезана са невиношћу и чистоћом у различитим културама.

Како боје утичу на маркетиншке стратегије и понашање потрошача

Боје могу утицати на перцепцију и понашање купаца на чудне начине. Стога, све маркетиншке стратегије укључују исправну употребу боја.

Препознавање бренда

Када можете да повежете боју са својим брендом, публика може да вас идентификује са бојама. Логотипи и називи брендова су места где можете да користите праве боје. У таквим случајевима, чак и мала варијација нијансе може бити катастрофална. Дакле, требало би да имате строге смернице за доследност боја да бисте свуда користили потпуно исту боју.

Употреба придружених значења

Свака боја има више значења повезаних са њом. Црвена може значити љубав, енергију или опасност. Маркетиншки стручњаци треба да размотре своју индустрију и локацију пословања пре него што их укључе у своје кампање за бренд.

Продуцт Дисцовери

Са правим бојама, можете привући пажњу својих купаца. Боје су такође важне за паковање јер помажу купцима да разликују ваше производе од осталих. Маркетиншки стручњаци треба да провере демографију циљне публике и да у складу са тим одаберу боје.

  Примили сте е-поруку од Мауреен Хинцклеи? То је превара

Сезонски маркетинг

Током сезонских промоција или празничних рекламних кампања, коришћење боја различитих од уобичајених може бити корисно. Купци сматрају да такве промене привлаче пажњу. На пример, промоције за Дан вештица могу да садрже црну и наранџасту, док пакети за божићне прославе могу имати белу и црвену.

Психологија боја у брендирању

Стручњаци за маркетинг и брендирање користе психологију боја да креирају убедљиве стратегије оглашавања за компаније. Ако се питате зашто је психологија боја толико важна у брендирању и маркетингу производа и услуга, ево разлога:

#1. Боје могу изазвати осећања

Стручњаци за брендирање знају како боје могу изазвати различита осећања код људи кроз проучавање психологије боја. Дакле, видите употребу плаве боје на већини логотипа компанија за развој софтвера јер представља поверење и професионализам.

#2. Боје утичу на купце онлајн и ван мреже

Психологија боја такође помаже у утицају на понашање и перцепцију потрошача. Омогућава трговцима да одаберу праву боју за своје купце тако да могу лако да се сете производа свуда – од билборда преко полица у суперпродавницама до огласа у новинама.

#3. Боје чине ваш бренд препознатљивим

Психологија боја вам омогућава да одаберете праве боје у складу са мисијом и вредностима вашег бренда. Стога вас циљна публика може лако разликовати од ваших конкурената.

Како пронаћи праву палету боја

Имајте одговарајуће знање о точку боја

Да бисте креирали јаку палету боја бренда, морате имати потпуно знање о точку боја. Познавање важних терминологија и њиховог значења помоћи ће вам у овом процесу. Чак и ако сте трговац, а не дизајнер, морате да разумете нијансе, нијансе, комплементарне боје, аналогне боје, монохроме итд.

Разумети утицај појединачних боја

Свака боја има другачији утицај на људски ум. Потребно вам је детаљно познавање психологије боја које говори о томе како различите боје утичу на нашу перцепцију.

Извршите истраживање конкурената о бојама

Анализирајте палету боја ваших пет или десет најбољих конкурената да бисте стекли представу о трендовима боја у вашој индустрији. Међутим, можете одабрати палету боја која одговара конкурентима или контрастима.

Размотрите циљну публику и локацију предузећа

Приликом одабира праве палете боја за бренд, обавезно је узети у обзир циљну публику и културу пословног подручја. Сазнајте шта боја значи вашој примарној публици и како се та боја повезује са њом у културном смислу.

  11 метода за листу Питхон-а које морате знати

Одаберите боје које су у складу са идентитетом вашег бренда

На крају, изаберите боју која се добро слаже са идентитетом вашег бренда. Ако креирате логотип за зелену технолошку компанију, можете одабрати зелену уместо плаве да бисте демонстрирали своју организациону визију.

Примери психологије боја

Ево неколико примера водећих светских брендова који користе психологију боја у свом брендирању:

#1. Кока-кола

Имаге Цредит: Цоцацола

Цоца-Цола је највећи произвођач пића на свету. Свима је познато како се бренд повезује са црвеном бојом. Боја симболизује моћ, енергију, хитност и узбуђење. Све ово доприноси импулсивној куповини и популарности међу младима.

#2. Пепси

Имаге Цредит: Папси

Пепси је још једно велико име у индустрији безалкохолних пића и највећи ривал Цоца-Цоле. Видећете обилну употребу плаве боје у њиховом логотипу, уз незнатно присуство беле и црвене. Боје логотипа имале су за циљ да Пепси успоставе као конкурента Цоца-Цоли и покажу патриотизам становништву САД током Другог светског рата. Оба циља су ефикасно испуњена.

#3. Ницкелодеон

Ницкелодеон је популаран кабловски канал за децу. Његов лого укључује употребу жуте и беле боје. Жута за децу значи разиграност и забаву, док одрасли сматрају да је ова боја сигурна и умирујућа. Тако је један лого успео да убеди обе групе.

#4. Мекдоналдс

Извор слике: МцДоналд’с

МцДоналд’с је гигант брзе хране који користи црвену боју у свом логотипу да запали енергију и узбуђење. Такође ћете наћи жуту боју у њеном логотипу, која представља срећу и наду. Све ово подстиче људски апетит и донекле је заслужно за популарност овог бренда.

Ресурси за учење: Психологија боја

#1. Психологија боја: Профит од психологије боја

Ова књига ће понудити увид у различите психолошке ефекте боја. Овде се такође говори о дубоком утицају боја на људске емоције.

Овај ресурс ће вас такође научити како боја може побољшати ваш крајњи резултат, магичне боје које увек функционишу и која боја је најпогоднија за вашу циљну публику.

Маркетари, пословни руководиоци, предузетници и сви који су заинтересовани за утицај боје ће имати користи од тога.

#2. Приручник за психологију боја

Психологија боја је област која цвета, а ова књига долази са свеобухватним покривањем нових теорија и истраживања на ову тему.

Пошто истакнути научници дају своје прегледе о категоризацији, симболизму, преференцијама и варијацијама перцепције боја, ресурс има за циљ да олакша унакрсну оплодњу међу њима.

То је користан извор за све заинтересоване за теоријске и примењене области психологије боја.

#3. Психологија боја и терапија бојама

Ова књига се фокусира на однос између тога како перципирамо боје и како нас то тера да реагујемо. Првобитно је објављен 1950. године и помоћи ће вам да стекнете увид у психологију боја.

Закључак

За стручњаке за маркетинг и брендирање, боје су кључне за привлачење пажње циљне публике. Пошто боје могу имати различите конотације за различите људе, за њих је неопходно дубоко разумевање психологије боја.

Можете користити овај водич да научите како компаније користе психологију боја за промовисање својих брендова и огласних кампања. Такође ће вам рећи како да изаберете праву боју за свој бренд.

Такође можете прочитати о прелепим генераторима палете боја.