Путоказ за агилну ефикасност

Ако бих морао да наведем само један кључни догађај читавог Сцрум оквира који се стално потцењује, то би било планирање спринта.

Биће то заједнички састанак на коме Сцрум тим припрема свој рад за следећи спринт. Не би требало да траје више од два сата по двонедељном спринту. Уместо свега овога, често се завршава неизвесношћу и још много посла који треба да се уради да би се разјаснило какав ће бити обим следећег спринта.

Планирање спринта и његов значај у агилном развоју

Ово је догађај на којем тим прегледа заостатак производа. То је листа епова и карактеристика које садрже захтеве и критеријуме прихватања производа. Тим бира ставке највишег приоритета из заостатка на којима ће радити у следећем спринту. Затим се ставке деле на појединачне задатке који чине комплетан посао који развојни тим мора да изврши да би успешно завршио и испоручио спринт.

Значај планирања спринта је у успостављању овог заједничког разумевања посла који се тим обавезује да ће испунити. Такође, одређује који су тренутно највреднији артикли, тако да планирање спринта максимизира вредност за купца. На крају, овај процес имплицитно ствара осећај власништва и посвећености за цео тим. Наравно, ово повећава продуктивност тима.

Компоненте планирања спринта

Постоје неки основни делови које сваки састанак планирања спринта у Сцрум-у треба да садржи.

#1. Продуцт Бацклог

Пре планирања спринта, власник производа је требало да прецизира заостатак производа како би се уверио да је ажуриран и да има приоритет. Током састанка за планирање спринта, тим прегледа заостатак производа. Они разговарају о ставкама које су на врху заосталих предмета.

#2. Спринт Гоал

Тим консензуално дефинише циљ спринта и визију коју власник производа има за спринт. Ово је сажета изјава која описује како ће инкрементална вредност тима изгледати након завршетка овог спринта. Циљ спринта треба да буде специфичан, мерљив и достижан у периоду од једног спринта.

#3. Спринт Цонтент

Ставке из заостатка одабране за следећи спринт чине садржај спринта. Тим ће бити уверен да све што је унутар тима за садржај може бити у потпуности испоручено у периоду спринта. За то, тим треба да процени напор за сваку од ставки из садржаја спринта.

Делови састанка за планирање спринта

Да бисмо компоненте ставили у перспективу, све оне формирају специфичне акције које очекујете да ће се десити у планирању спринта.

Тим прерађује заостатак. То је дискусија између власника производа (као власника садржаја) и развојног тима, који је ту да разуме сврху и критеријуме прихватања ставки. Ставка (или прича) се усавршава само ако се цео тим слаже да је прича јасна за развојне активности.

Шта постићи

Крајњи циљ састанка за планирање спринта је дефинисање циља спринта и договор око садржаја спринта на којем ће тим радити у предстојећем спринту.

Да би се то десило, тим треба да има довољно спремних прича и функција које могу да формирају овај садржај у заостатку. Задатак власника производа је да да приоритет причама пре састанка тако да развојни тим зна које теме имају највећи пословни приоритет. Задатак развојног тима је да се упозна са тим ставкама и процени труд за те ставке у заостатку.

Како постићи

Састанак за планирање спринта се односи на комуникацију и сарадњу између власника производа и развојног тима. Они раде заједно како би добили јасноћу о обиму најприоритетнијих ставки у заостатку. Након што тим буде прецизирао довољно прича са највишим приоритетом, власник производа ће дефинисати шта је циљ следећег спринта. Ово је порука свим спољним заинтересованим странама која говори о чему ће се углавном бавити следећи спринт. Или шта ће бити главна намера и сврха испоруке за овај спринт?

  Како направити садржај који привлачи повратне везе

Развојни тим ће затим израчунати капацитет тима за спринт и попунити садржај спринта ставкама највишег приоритета које чине циљ спринта.

На крају, тим може додати садржају спринта друге приче које не одговарају циљу спринта. Чак и ако само да попуни преостали слободни капацитет спринта. Ипак, циљ спринта је нешто што тим саопштава као главну инкременталну вредност спринта.

У зависности од нивоа претходне припреме, састанак за планирање спринта може бити или прилично дуга дискусија или врло брза одлука. У случају да је тим већ искусан, можда има довољно добро припремљених прича у заостатку за наредна два или три спринта.

У таквим случајевима, састанак се заправо односи само на дефинисање пролећног циља и прикупљање релевантних ставки из заостатка. Ако те приче нису спремне пре састанка за планирање спринта, морају се завршити на том састанку. Затим, ово захтева интерактивну дискусију између власника производа и развојног тима.

Улоге и одговорности

Постоје три главне улоге које присуствују сваком састанку планирања спринта: власник производа (ПО), развојни тим и Сцрум мастер (СМ). Свака улога има специфичне одговорности током састанка за планирање спринта.

ПО је одговоран за стварни садржај заостатка и за осигурање да је заостатак производа ажуран и приоритетан. ПО на крају поседује састанак за планирање спринта и одговоран је за олакшавање дискусије око заосталих ставки производа, помажући тиму да разуме пословну вредност сваке ставке. ПО такође комуницира и ради са развојним тимом на одређивању циља спринта. И осигурава да је садржај спринта усклађен са укупном визијом производа.

Развојни тим је одговоран за одабир ставки заостатка производа на којима ће радити током спринта и ефикасно креирање садржаја спринта. Само развојни тим може да се посвети одређеним ставкама из заостатка. Развојни тим је одговоран за процену напора потребног за сваки задатак и додељивање истог члановима тима.

СМ је одговоран за оркестрирање церемонија спринта и омогућавање састанка планирања спринта, осигуравајући да све остане на правом путу. СМ такође помаже тиму да разуме сврху састанка за планирање спринта и важност стварања заједничког разумевања посла. Такође се ради о подучавању тима најбољим агилним праксама на том путу.

Сви (у оквиру својих улога) сарађују на успостављању заједничког договора о раду за следећи спринт и начину на који ће га тим извести. Чланови тима су одговорни за постављање питања, дијељење својих гледишта и заједнички рад на стварању спринт садржаја. Крајњи циљ је испоручити висококвалитетне резултате у периоду спринта.

Како се припремити за планирање спринта

Већина припремних радова лежи на власнику производа. ПО је тај који је одговоран за спремност и припрему заосталих предмета. Није да ПО мора дефинисати све приче и карактеристике у заостатку, али одговорност и власништво су на ПО. Такође је на ПО да буде власник овог састанка и води дискусију о садржају.

Затим, развојни тим ће добро проучити заостатак пре планирања спринта како би сам састанак могао да тече глатко. Ако људи први пут читају ставке у планирању спринта, очигледно ће бити потребно много више времена да би се ствари разјасниле.

Свака ставка о којој ће се расправљати у планирању спринта такође ће имати већ дефинисане критеријуме прихватања. Ово је, опет, задатак ПО да обезбеди. Стварни садржај ставке и критеријуми прихватања су два најважнија инпута за планирање спринта. Ако недостају или се само јако колебају (обично прича која садржи само заглавље и уопште нема садржаја), онда се тим уопште не може припремити за њих.

Постављање циља на прави начин

Најефикаснији процес постављања циљева и задатака током састанка за планирање спринта је да следите нешто што можете назвати итеративним приступом. Ево неколико корака који говоре више о томе како да дефинишете ефективне циљеве:

 • Прегледајте заостатак производа пре планирања. Тада знате о чему ћете разговарати (да не губите време на састанку).
 • Дефинишите заједно циљ спринта када тим буде спреман да прихвати све могуће приче за следећи спринт.
 • Изаберите заостале ставке да бисте формирали управо договорени циљ спринта. Уверите се да су сви они оствариви у спринту.
 • Прецизирајте циљ спринта, ако је потребно, када се садржај спринта формира са ставкама из заостатка. Прилагодите оно што је потребно да бисте осигурали правилну и јасну комуникацију прираста спринта са свима изван тима.
 • Прегледајте и ревидирајте циљеве спринта чак и током самог спринта. Нарочито ако дође до јаких и непредвидивих компликација. У том случају је потребно редефинисање спринтерских циљева, и што се пре деси, то боље за све.
 •   Социал Цатфисх Реверсе Имаге Сеарцх: Истражите дигитални свет

  Само не заборавите да ће сваки циљ спринта одражавати стварни капацитет спринта (колико ће тим бити доступан у следећем спринту), а процена напора за сваку ставку која формира садржај спринта мора да постоји.

  Најбоље праксе за планирање спринта

  Ако желите да успете на овом састанку, увек се припремите унапред. Ова порука углавном долази до власника производа, али ово не искључује и развојни тим. Свако треба унапред да прегледа тренутно стање заосталог производа.

  Уз то, не морате да питате људе да ли је ово заиста први пут да виде ову причу. У идеалном случају, желели бисте да неке од најјаснијих прича већ буду процењене. Мада, то углавном није реално очекивање.

  СМ треба да учини све што је могуће како би састанак био фокусиран на стварни дневни ред и теме које треба покрити. Ово је изузетно тешко, поготово ако тим још није сазрео. Постоји јака тенденција да се расправља о свему и сваком детаљу и доведе у питање чак и основне чињенице које би се иначе сматрале атомским. Прекините ово и реците тиму да иде даље.

  Сарадња и комуникација су оно што покреће сваки успешан сцрум тим. Свако има прилику да поставља питања у било ком тренутку, па је искористите за добро. Не постоји ништа горе од планирања спринта, где можете чути само власника производа (или још горе, само Сцрум Мастер).

  Састанак за планирање спринта мора имати конкретна временска ограничења. Не продужавајте овај договорени термин. И молим вас, немојте правити још један (посебан) други део планирања спринта јер онај који се управо десио није био довољан. Учите из тога и урадите то следећи пут (много) боље.

  Апсолутно немојте

  Не остављајте планирање спринта без да се ставке поделе у приче. Уобичајена је грешка веровати да је то нешто што тим може да уради и касније. Пре свега, то има директан утицај на тачност процена садржаја спринта.

  Такође, ви ефективно померате неке од активности планирања спринта у време које је за стварни развој ставки. Скраћујете време развоја спринт садржаја и чак му не дајете временско ограничење.

  Никада није добра идеја повећати, продужити или вишеструке спринтерске церемоније. Упркос томе, управо се то дешава већину времена. Не пратите гомилу овде.

  Хајде да укратко погледамо неке алате за планирање које можете да користите док извршавате сесије планирања спринта. То би вам могло помоћи да постигнете већу ефикасност, иако бих могао да тврдим да је најефикаснији начин и даље имати зрео тим без додатних алата.

  #1. Тара


  Извор: тара.аи

  Тара.аи је алат за планирање спринта који користи вештачку интелигенцију (АИ) како би помогао у планирању и ефикаснијем управљању спринтовима. Алат је дизајниран да аутоматизује ручне задатке укључене у планирање спринта, као што је процена напора и додељивање задатака члановима тима. Тара.аи такође пружа увид у реалном времену и аналитику за тимове да прате свој напредак и области за побољшање.

  Очигледно, једна од кључних разлика између Тара.аи и других сличних алата је употреба АИ. Тара.аи користи алгоритме машинског учења за анализу података из претходних спринтева и пружање препорука за разумевање како да се побољша процес за следеће спринтове. Алат такође може помоћи у стварању прецизнијих и детаљнијих корисничких прича.

    Како поново покренути Фитбит Верса 2

  Још један специфичан аспект је колико је Тара.аи прилагодљив. Алат се може конфигурисати тако да одговара специфичним потребама сваког тима. Чак се може лако интегрисати са другим алатима и платформама.

  #2. ЦлицкУп


  Извор: цлицкуп.цом

  ЦлицкУп је алат за планирање спринта који вам даје свеобухватну платформу за управљање пројектима, укључујући планирање спринта. Алат је веома богат функцијама и подржава низ могућих интеграција.

  Кључна разлика између ЦлицкУп-а и других алата је у флексибилности. Можете да прилагодите ЦлицкУп можда чак и више и да конструишете много прилагођених радних токова и процеса како бисте испунили ваше захтеве за пројекат. Алат пружа низ шаблона и унапред изграђених токова посла које можете додатно да прилагодите.

  Друга разлика је у томе што ЦлицкУп подржава низ интеграција са другим алатима и платформама. Алат се може интегрисати са популарним алатима као што су Слацк, Треллои Гоогле дискомогућавајући тимовима да поједноставе свој радни ток и да сарађују заједно.

  ЦлицкУп даје тиму добру количину функција које помажу у планирању и управљању њиховим спринтовима, као што су управљање задацима, праћење времена и извештавање. Алат подржава увиде и аналитику у реалном времену како би се анализирао напредак тима током времена и на тај начин идентификовала подручја за побољшање.

  #3. Луцидспарк


  Извор: луцидспарк.цом

  Луцидспарк је алатка за планирање спринта која пружа виртуелну таблу за тимове да сарађују и планирају своје спринтове. Алат има за циљ да помогне тимовима да осмисле нове идеје и доведу систем у информациони хаос. То само ефикасније планира рад тима.

  Једна од кључних разлика која издваја Луцидспарк је његов фокус на визуелну сарадњу. Алат пружа низ шаблона и визуелних елемената које тимови могу да користе да организују своје идеје и планирају своје спринтове. Виртуелна табла омогућава тимовима да сарађују у реалном времену, у великој мери елиминишући недостатке различитих локација.

  Још једно својство Луцидспарк-а је његова широка могућност интеграције са другим алатима и платформама. Слично као и ЦлилцкУп, лако се интегрише са алаткама као што су Слацк, Гоогле Дриве и Трелло.

  Луцидспарк подржава многе функције за тимове да планирају и управљају својим спринтовима. На пример, управљање задацима, праћење времена и извештавање. И опет, Луцидспарт такође пружа увид у реалном времену и аналитику како би помогао тимовима да прате свој напредак и идентификују области за побољшање.

  #4. Врике


  Извор: врике.цом

  Врике је алат за планирање спринта који пружа свеобухватну платформу за управљање пројектима, укључујући планирање спринта.

  Једна од кључних разлика између Врике-а и других сличних алата је његов фокус на сарадњу у реалном времену. Врике је имплементирао низ функција за сарадњу, укључујући уређивање у реалном времену, коментарисање и додељивање задатака. Алат такође подржава многе комуникационе функције, као што су ћаскање, е-пошта и видео конференције.

  Врике може да се интегрише са сличним алатима као што су претходно поменути (Слацк, Гоогле Дриве), али и са Мицрософт Теамсшто може бити предност за неке компаније.

  Врике такође подржава функције које помажу тимовима да планирају и управљају својим спринтовима. То укључује управљање задацима, праћење времена и извештавање.

  #5. Зохо


  Извор: зохо.цом

  Зохо Спринт је још један алат за планирање који пружа свеобухватну платформу за Агиле управљање пројектима.

  Једно од кључних својстава Зохо Спринта је његов фокус на једноставности. Алат вам даје једноставан и интуитиван интерфејс који је лак за коришћење. Ово важи чак и за тимове који су нови у управљању Агиле пројектима. Алат такође пружа добру количину шаблона и унапред изграђених токова посла који се могу прилагодити како би испунили захтеве вашег пројекта.

  Као и код других алата са листе, Зохо Спринт такође обезбеђује управљање задацима, праћење времена и извештавање. И такође увид у реалном времену и аналитику за тимове да измере и идентификују области за побољшање.

  Закључак

  Извођење планирања спринта на прави начин је процес који можете савладати само искуством. Чак и ако научите све доступне теорије, први основни инстинкт људи када су на састанку биће да се удаљите од подручја фокуса.

  Тим пун техничког искуства је и тим пун компликација. Зрелост тима, у овом случају, мери разумевање начина размишљања, а не ниво искуства техничких вештина које имају. Зато је толико важно знати где побољшати и (што је још важније) како побољшати.

  Затим погледајте нездраве процесе који вам могу уништити спринт.