Разлика између ИПв4 и ИПв6

Пре него што схватите разлику између ИПв4 и ИПв6, требало би да знате о Интернет протоколу (ИП) или ИП адреси. То је јединствени код уређаја за комуникацију на Интернету. До данас постоје две верзије интернет протокола, назване ИП верзија 4 и ИП верзија 6. ИПв4 је представљен јавности 1980. године, али је ступио на снагу након 1989. када је Сир Тим Бернерс-Лее изумео светску мрежу. ИПв6 је био у почетној фази дизајна и развоја 1998. године, док је ступио на снагу 2017. Иако постоје различите предности и недостаци, људи су још увек збуњени између ИПв4 и ИПв6. У овом чланку ћемо истражити предности ИПв6 у односу на ИПв4 и ИПв4 в/с ИПв6 примере.

Разлика између ИПв4 и ИПв6

Овде смо детаљно приказали разлику између ИПв4 и ИПв6 протокола.

Шта је Интернет протокол?

Интернет протокол је метод преноса података са једног рачунара на други преко Интернета. Користи скуп правила за усмеравање информација са рачунара домаћина да путују кроз мреже како би стигли до одредишног рачунара. Подаци који се шаљу са главног рачунара се деле на мање делове који се називају пакети. Сваки пакет укључује ИП информације одредишног рачунара. ИП информације се називају ИП адреса, коју Интернет додељује за јединствену идентификацију уређаја.

Врсте Интернет протокола

Следе врсте интернет протокола:

 • ИП (Интернет Протоцол): Интернет протокол је скуп правила која омогућавају рачунарима да међусобно комуницирају. ИП протокол обезбеђује да се рачунару додели одређени серијски број који се зове ИП адреса. ИП протокол има две верзије: ИПв4 и ИПв6. Разлика између ИПв4 и ИПв6 је оно што ћете даље прочитати у чланку.

 • ТЦП (Трансфер Цонтрол Протоцол): Протокол контроле преноса разбија податке на мање делове који се називају пакети и размењује их преко Интернета. Такође осигурава да пакети имају информације о изворним подацима, одредишту и редоследу података. ТЦП је даље класификован у четири слоја. Први је слој апликације, који осигурава да се подаци примају у истом формату као што су послати са адресе домаћина. Друго, транспортни слој је задужен за несметан пренос података са главног рачунара на одредишни рачунар. Такође се стара да поправи грешке и контролише ток података. Трећи је Интернет слој, који преноси пакете са главног рачунара на одредишни рачунар повезујући независне мреже. Четврти је слој приступа мрежи, који је одговоран за повезивање рачунара са мрежом.

 • УДП (Усер Дата Протоцол): Протокол корисничких података је непоуздан и непоуздан. Пошто нема везе, не постоји систем који би обезбедио пријем података. Може да премести само малу количину података у исто време. Садржи адресе домаћина и одредишног рачунара за пренос података на право место.

 • ПОП3 (Пост Оффице Протоцол Версион 3): ПОП3 се састоји од два агента за приступ порукама (клијент и сервер). Помаже у управљању и примању поште из поштанског сандучета.

 • СМТП (Симпле Маил Трансфер Протоцол): Симпле Маил Трансфер Протоцол је дизајниран првенствено за слање поште. Овај протокол функционише на основу скупа правила са два програма, слањем и примањем поште преко Интернета.

 • ФТП (Протокол за пренос датотека): Протокол за пренос датотека омогућава пренос различитих типова датотека са главног на одредишни рачунар. Ове датотеке могу бити текстуални, мултимедијални, документи и програми.

 • ХТТП (Хипер Тект Трансфер Протоцол): ХТТП је протокол који се користи за пренос података посебног формата преко Интернета, преко Ворлд Виде Веб-а (ввв), који повезује друге податке попут текста или слика. Осигурава правилно структурирање и пренос података. Такође одређује различите радње потребне као одговор на команде које корисник даје на веб претраживачу.

 • ХТТПС (Безбедан протокол за пренос хипертекста): ХТТПС је проширена верзија ХТТП-а. Повећава безбедност комуникације преко мреже са сертификатом Сецуре Соцкет Лаиер и Транспорт Лаиер Сецурити. Неопходан је у случајевима када корисници морају да деле поверљиве детаље.

 • ТЕЛНЕТ (Мрежа терминала): Протокол мреже терминала омогућава повезивање система са другим путем мреже. Главни рачунар се назива локални рачунар, док се одредишни рачунар назива удаљени рачунар. Овај протокол помаже да се пријавите на одредишни рачунар преко главног рачунара.

Шта је ИП адреса?

ИП адреса је јединствени број који се даје уређајима повезаним на мрежу ради повезивања на веб. На пример, 192. 168. 293. 10.

Ове адресе могу бити исте за људе повезане преко жичаних веза или модема на радном месту или код куће. Али се одваја преко НАТ-а или превођења националних адреса када се приступа јавним адресама. Модем/рутер ради као НАТ за ове ИП адресе. Одваја идентитет уређаја и другачије реагује на уређаје када желе да приступе Интернету који су на њега повезани. Пре него што научимо ИПв4 против ИПв6, хајде да укратко погледамо дефиницију.

Шта је ИПв4?

ИПв4, или верзија 4 интернет протокола, у почетку је била прва верзија Интернета за јавну употребу за приступ вебу уз добијање јединственог кода за обезбеђивање идентитета за било шта. То је протокол који се користи на мрежама слоја везе са комутацијом пакета, што значи да је дизајниран за употребу етернета.

ИПв4 користи нумеричку вредност за додељивање идентитета корисника на вебу. ИПВ4 користи 32-бит за чување своје адресе која долази до 232, што долази до огромних 4,3 милијарде адреса (или 4294967296 тачније).

Шта је ИПв6?

Слика Герда Алтмана са Пикабаи-а

ИПв6 је нови протокол са новим напредним функцијама за коришћење Интернета и решавање проблема исцрпљивања ИП адресе који се догодио у ИПв4. ИПв6 је 128-битна ИП адреса која подржава 2128 адреса у прорачуну, што доводи до бесконачног броја ИП адреса које су хексадецималне раздвојене двотачком (:).

Која је разлика између ИПв4 и ИПв6?

Прошло је доста времена, а ИСП-ови (провајдери интернетских услуга) приморавају кориснике да користе ИПв6 за глатке и стабилне везе кроз канал за рутирање. Корисник не зна да ли користи ИПв4 или ИПв6. Да бисте идентификовали разлику између ИПв4 и ИПв6 адреса, ево примера ИПв4 в/с ИПв6.

 • ИПв4: 192.168.27.12
 • ИПв6: 2001:4860:4860:0:0:0:0:8888

Да бисте упоредили разлику између ИПв4 и ИПв6, можете их саставити у графикону.

ИПв4
ИПв6
32-битна дужина адресе
128-битна дужина адресе
4,3 милијарде адреса
340 ундецилион адреса
Нумеричка адреса
Хексадецимална адреса
Користи се за једноструко, мултицаст и емитовање
Користи се за једноструко, било какво и мултицаст
Величина пакета: 576 бајтова
Величина пакета: 1208 бајтова
0 до 255 у броју
0 до ФФФФ
Одвојено тачком (.)
Одвојено двотачком (:)
Састоји се од 4 октета и 8 бита
Састоји се од 8 октета и 16 бита
Погодно за рачунаре и лаптопове
Компатибилнији са мобилним мрежама
Ограничена носивост због застарелог прототипа
Већи носивост (капацитет за ношење пакета)
Пример: 192.168.27.12
Пример: 2001:4860:4860:0:0:0:0:8888

Предности ИПв6 у односу на ИПв4

Након што сазнамо која је разлика између ИПв4 и ИПв6, погледајмо предности ИПВ6 над ИПв4. Људи и даље користе ИПв4 због проблема са компатибилношћу, можда због мрежног провајдера или старијег система који седи у углу. ИПв4 је био на делу од времена ЛАН каблова, и људима је било веома тешко да приуште технологију да постане бежична. Али, пошто је конкуренција за масовну производњу била на врхунцу, људи су почели да схватају да је интернет преовлађујући, и прешли су на дигитални начин живота након тога. Имамо много предности и хајде да их прво проверимо.

 • ИПв6 не треба никакав НАТ (превод мрежне адресе) за приступ вебу.
 • Има неограничене ИП адресе.
 • Постоји добра опција за означавање тока (квалитет услуге).
 • Омогућава аутоматску конфигурацију за уређаје.
 • Такође, има аутоматску аутентификацију и сертификат о приватности.
 • Добар је за мултицаст рутирање.
 • Поред тога, побољшана је мобилност и стабилна веза.
 • ИПв6 је компатибилнији са мобилним уређајима.
 • Веб локације се покрећу 5% брже у поређењу са ИПв4.
 • За мапирање, ИПв6 користи НДП (Неигхбор Дисцовери Протоцол) на МАЦ адресу.
 • Нема поље за контролну суму.

ИПв6 статистика

Како је новија верзија изашла у јавност, људи сада имају тенденцију да користе појединачне ИП адресе за свој рад како би избегли кластере. Али према Гоогле статистици, употреба ИПв6 је повећана за 36,85% до 25. октобра 2022. са 0,14% 4. септембра 2008. То показује да ИСП-ови помажу да се промене остваре, али споро.

Слика од Усвајање Гоогле ИПв6

Док се земље припремају за ИПв6, технолошке компаније (НФТ, Гаминг, Црипто) развијају Веб 3.0.

Слика од Усвајање Гоогле ИПв6 по земљи

Након што погледате разлике и предности, прочитајте даље да бисте сазнали шта је боље ИПв4 или ИПв6.

Шта је боље ИПв4 или ИПв6?

Одговор на ово питање није нужно једноставан, иако смо разговарали о многим предностима ИПв6 у односу на ИПв4. Да бисте одлучили који је бољи ИПв4 или ИПв6, морате да разумете своје захтеве и захтеве ваше мреже. Ако се повезујете на уређаје који углавном користе ИПв4 адресе, било би боље да користите ИПв4 адресе. Такође би било боље да користите ИПв4 адресе ако се фокусирате само на своје тренутне захтеве и не размишљате о дугорочном ширењу ваше мреже. Све у свему, ИПв6 је бољи, бржи, сигурнији и технолошки напреднији. Такође има више функција.

Такође, додајући поенима, ИП адреса ће бити аутоматски омогућено и додељено на свој уређај када сте повезани на Интернет у складу са државом у којој живите или услугама које одаберете.

ИПв4 и ИПв6 заједно

Упркос разлици између ИПв4 и ИПв6, оба се и даље користе. Обе верзије ИП-а имају своје предности и недостатке. Такође постоје предности да их користите заједно. У овом приступу, рачунари и рутери покрећу оба протокола. Главни добављачи мреже подржавају ову врсту приступа. Зове се Дуал стецк мрежа. Тунелирање и превођење мрежних адреса су други приступи код којих се испоставило да је употреба обе ИП адресе корисна.

Ко користи ИПв6?

Како наводи Гугл, глобална имплементација ИПв4 је 34%. У САД се каже да је 46%. Интернет провајдери и мреже оператера су међу првим корисницима ИПв6. Огромне компаније као што су Гоогле, Иахоо, Амазон, Телцом и Цомцаст прешле су на имплементацију Дуал Стацк-а, док су Мицрософт, ЦЕРНЕТ и Т-Мобиле прешли на коришћење ИПв6. Буџет, сложеност и време су фактори које треба да размотрите пре него што одлучите да мигрирате.

Често постављана питања (ФАК)

К1. Да ли се ИПв4 још увек користи?

Анс. Као део расправе о ИПв4 против ИПв6, морате знати употребу ИПв4. Као што је раније поменуто, ИПв4 је на ивици исцрпљивања. Није у потпуности исцрпљен и још увек је у употреби због своје компатибилности. ИПв4 адресе се продају и поново користе. Не постоји званично искључење ИПв4 адреса. Иако се прелазе на ИПв6 дешавају, многе локације су надоградиле управљање системом за ИПв6.

К2. Која је разлика између ДНС-а и ИП-а?

Анс. ИП адреса или адреса Интернет протокола је само број који је додељен вашем уређају да бисте га повезали са вебом, али ДНС је услуга имена домена која преводи абецедно име у ИП адресу веб локације. На пример, амазон.цом је 54.192.0.0/16.

***

Надамо се да је овај чланак био од помоћи и да сте разумели разлику између ИПв4 и ИПв6. Можете користити поље за коментаре да бисте нас обавестили ако имате питања или сугестије о било којој другој теми на којој желите да радимо следећи пут.