Разумевање ДевОпс алата: Ансибле и Терраформ

Ансибле и Терраформ – чули сте за ове ДевОпс алате? Овај чланак је све о њима и њиховим разликама.

Инфраструктура као код (ИаЦ) је кључни део ДевОпс домена и кључна је вештина коју ДевОпс инжењери морају да поседују. ИаЦ се користи за обезбеђивање и управљање ИТ инфраструктуром помоћу конфигурационог кода који је машински читљив фајл дефиниција. Користећи овај приступ софтверског инжењеринга према операцијама, можете аутоматизовати ИТ инфраструктуру користећи програмске скрипте.

Када ДевОпс инжењер размишља о аутоматизацији користећи код у ДевОпс-у, два ДевОпс алата су увек истакнута, Терраформ и Ансибле. Оба су најбоље оцењени и широко коришћени алати у ДевОпс домену. Али многи људи су нови у овим алатима и не знају кључне разлике између њих. У овом чланку ћу разговарати о Терраформу, Ансиблеу и њиховим кључним разликама.

Шта је Терраформ?

Терраформ је инфраструктура отвореног кода као софтверски алат за код који је креирао ХасхиЦорп. Можете оркестрирати комплетну ИТ инфраструктуру користећи веома једноставан за употребу декларативни језик у Терраформу. У Терраформу морате да декларирате и конфигуришете неопходне ресурсе за инфраструктуру. Затим ће се побринути за све потребне зависности и изградити инфраструктуру за вас.

Терраформ је лансиран пре само неколико година, 2014. године, али је стопа усвајања овог алата била фантастична. Нуди одличне карактеристике које олакшавају комплетну оркестрацију ИТ инфра, јер је конфигурисање целе инфраструктуре у великој организацији сложено. Такође можете интегрисати овај алат са свим популарним добављачима облака као што су АВС, ГЦП, итд.

Већина ИТ организација има различита радна окружења за различите тимове, тако да ће развојни, сценски или КА и производни тимови имати своја одвојена окружења. Након неког времена, није лако управљати производним окружењем. Да би олакшале управљање, организације користе Терраформ да кодификују све у производном окружењу. Коришћењем терраформа можете врло брзо да окрећете окружења за програмере и сцену, која ће бити веома слична производном окружењу. Ово помаже у развоју и тестирању апликације на сличној платформи као продукција.

Многе велике организације као што су Старбуцкс, Слацк, Убер, итд., користе терраформ карактеристике великог времена.

Ево неких предности Терраформа:

 • Управља услугама користећи једноставан ГУИ.
 • Описује инфраструктуру за ГЦП, АВС, Азуре и друге користећи једноставан језик (декларативно).
 • Подржава контролу приступа засновану на улогама (РБАЦ) ради безбедности.
 • Може се лако обезбедити са ОпенСтацк, Азуре, АВС, ГЦП коришћењем њихових АПИ-ја
 • Прати архитектуру без мастера, тако да не постоји главни чвор за праћење свих ажурирања конфигурације.
 • Тимови унутар организације могу лако да сарађују на инфраструктури користећи терраформ регистар.
 • Интеграција са платформама за континуирану интеграцију као што су ГитЛаб, Јенкинс, Травис за примену ДевОпс цевовода је лака.

Шта је Ансибле?

Ансибле је алат за управљање конфигурацијом у ДевОпс домену који се користи за аутоматизацију свих ИТ задатака. Ансибле је такође алатка отвореног кода која користи и декларативне и процедуралне језике за управљање конфигурацијом. Овај алат има изванредну подршку свих популарних добављача облака и аутоматизује апликације, мреже, инфраструктуру, безбедност, контејнере, итд. Значајно смањује сложеност у ДевОпс процесима, тако да многи ДевОпс инжењери више воле да користе овај алат.

Ансибле аутоматизује најсложенију инфраструктуру са лакоћом коришћењем једноставних ИАМЛ конфигурационих датотека (читљивих људима). Користи кодну датотеку написану у ИАМЛ-у за обављање управљања конфигурацијом; ова датотека кода се зове Ансибле Плаибоок. Ансибле је без агента и има мастер који гура све конфигурације потребне за управљање и ажурирање апликација на удаљеним серверима.

У Ансибле-у морате да користите ССХ за повезивање са чворовима у ИТ инфраструктури. Када је веза са чвором успешна, Ансибле гура најновије конфигурације користећи Ансибле модуле да инсталира или ажурира или уклони апликацију. Такође имате опције за покретање ад-хоц команди у Ансибле-у за брзо извршавање малих задатака.

Ево неких предности и карактеристика Ансибле-а:

 • Пошто Ансибле нема агента, не морате да инсталирате и покрећете агенте на чворовима да бисте извршили задатке.
 • Како је Ансибле изграђен на Питхон-у, он има мноштво библиотека које може да понуди у Питхон-у, и зато је веома погодан за програмере.
 • Обезбеђује безбедну аутентификацију користећи ССХ.
 • Ансибле Товер пружа функције визуелизације на нивоу предузећа.
 • Мастер шаље најновије конфигурације на удаљене сервере да изврши промене у инфраструктури, тако да подржава модел заснован на пусх.
 • За управљање конфигурацијом користи ИАМЛ датотеке које се читају људима, тако да нису потребне додатне вештине кодирања.

Терраформ вс. Ансибле: разлике

Оркестрација наспрам управљања конфигурацијом

Ансибле је алатка за управљање конфигурацијом, а Терраформ је алатка за оркестрацију. Ово је најосновнија разлика између Терраформа и Ансиблеа. Иако су неке од карактеристика заједничких између ових алата, оне се ипак разликују једна од друге.

Ансибле се користи за додавање, ажурирање, брисање и управљање конфигурацијом ИТ инфраструктуре, док се Терраформ користи за декларисање инфраструктурних компоненти и њихово оркестрирање преко више провајдера у облаку.

Процедурално против декларативног

Терраформ користи декларативни језик конфигурације за декларисање ресурса ИТ инфраструктуре. Ансибле користи и процедуралне и декларативне језике за управљање конфигурацијом. Процедурални начин се користи у Ансиблеу за покретање ад-хоц команди и постизање жељене конфигурације инфраструктуре. Ансибле модули користе декларативни приступ.

Променљива против непроменљиве инфраструктуре

Можете креирати променљиву инфраструктуру користећи Ансибле и непроменљиву инфраструктуру користећи Терраформ. Ансибле управља и конфигурише софтвер инфраструктуре на истом серверу. Када притиснете више ажурирања конфигурације, производно окружење постаје сложено и доводи до многих грешака које је тешко идентификовати и поправити.

Терраформ првенствено користи свеж Доцкер имиџ за било коју примену на серверу. Терраформ креира нову доцкер слику за ажурирање било ког софтвера на инфраструктури, поставља ту слику на све сервере и уклања стару доцкер слику. Дакле, чак и након вишеструких ажурирања конфигурације, окружење остаје стабилно.

Мастер вс. Мастерлесс

Ансибле има архитектуру главне машине одговорну за чување комплетног стања инфраструктуре и гурање нових конфигурационих ажурирања на удаљене сервере. Због тога се у ансибле-у назива пусх-басед модел имплементације.

У Терраформу не постоји посебан мастер систем. Међутим, када ради са добављачима облака као што су ГЦП, АВС преко АПИ-ја, АПИ сервер је у том случају главна машина.

Заједница

За поређење, заједница Ансибле је јача од Терраформа. На пример, Ансибле има 45 гранања, 49.7К звездице, 51.836 урезивања и 21К форксова на ГитХуб-у, док Терраформ има 183 гране, 28.7К звездице, 28.778 урезивања и 6.9К форкова. Тренутно, заједница оба алата брзо расте.

Који одабрати, Ансибле или Терраформ?

Рекао бих да ово није поређење јабука са јабуком. Одговор на ово питање зависи од пословних захтева. Можете користити Ансибле за управљање конфигурацијом и додати Терраформ да бисте оркестрирали ИТ инфраструктуру. Ако ваша организација ради са добављачима у облаку, рад са Терраформом би била боља опција. Оба алата имају своја ограничења и предности, а оба су популарна у ДевОпс домену. Дакле, у зависности од исказа проблема који покушавате да решите, можете изабрати било који од алата.

Ево упоредне табеле која сумира разлике између Ансибле-а и Терраформ-а.

Критеријуми
Ансибле
Терраформ
Фоундед Он
2012
2014
Развијен од стране
Ансибле Инц. / Ред Хат Инц.
ХасхиЦорп
Вриттен Ин
Питхон
Иди
Тип
Алат за управљање конфигурацијом
Алат за оркестрацију
Језик
Користи процедуралне и декларативне језике
Користи декларативни језик
Инфраструктура
Подржава променљиву инфраструктуру
Подржава непроменљиву инфраструктуру
Управљање животним циклусом
Не
да
Паковање и шаблонирање
Потпуно подржано
Делимично
ВМ обезбеђивање и умрежавање
Делимично
Потпуно подржано

Заједница и подршка

49К+ звездица
28К+ звездица

Закључак 👩‍💻

То је било све о Ансиблеу, Терраформу и њиховим разликама. Оба ДевОпс алата се веома користе у производним окружењима и често су присутна у већини већих организација. Па шта чекате? Само напред и изаберите алат који је прикладнији за пословне захтеве ваше организације. Можете почети тако што ћете научити било који од алата, али познавање оба даје вам предност у разноликој индустрији.

Можда ти се свиди:

Најбољи репо за хостовање пакета за ваше ДевОпс пројекте.