Разумевање ИаЦ алата: Цлоудформатион вс Терраформ

АВС ЦлоудФорматион и Терраформ – нисте сигурни шта да одаберете? Овај чланак ће вам помоћи да донесете паметну одлуку.

Рачунарство у облаку је револуционисало свет ДевОпс-а. То више није само популарна реч; ту је и ту је да промени начин на који развијамо и одржавамо наше апликације. Иако постоји безброј разлога зашто би требало да користите рачунарство у облаку за све нивое пословања, постоји мало ограничење, своју инфраструктуру морате да обезбедите ручно.

Морате да одете на конзоле својих добављача облака и да им кажете шта тачно желите. Ово добро функционише за мале случајеве употребе, али шта ако имате различите људе који мењају конфигурацију на конзоли. Могли бисте завршити са супер компликованом инфраструктуром коју ће бити све теже и теже одржавати. Не постоји ефикасан начин за сарадњу или праћење промена у инфраструктури у облаку. Па, заправо постоји. Инфраструктура као код.

Инфраструктура као код је веома популаран термин у рачунарству у облаку. То је процес управљања вашом ИТ инфраструктуром помоћу кода. Да, то је у реду. Уместо да идете на конзолу и све радите ручно; Инфраструктура као код, звана ИААЦ или ИАЦ, омогућава вам да пишете конфигурационе датотеке, које затим обезбеђују вашу инфраструктуру у облаку. ИАЦ нам даје предности као што су доследност, лако и брзо одржавање и нема места за људске грешке.

Коришћење ИАЦ-а са Амазон Веб Сервицес

АВС је водећа услуга рачунарства у облаку на свету, која има двоструко већи тржишни удео од следећег добављача облака после њега. Постоји преко 200 услуга на АВС-у које могу да испуне стотине и хиљаде случајева коришћења.

Када почнете да користите ИАЦ са АВС-ом, често ћете сузити своје изборе на АВС ЦлоудФорматион и алатка отвореног кода, Терраформ. Када покушавате да направите избор између ова два, разумевање мноштва функција које обе алатке нуде може бити прилично неодољиво. У овом чланку ћемо погледати разлике између АВС ЦлоудФорматион-а и Терраформ-а да бисмо вам помогли да одлучите који алат је боље прилагођен вашим потребама.

Терраформ наспрам АВС ЦлоудФорматион: разлике

Модуларност

Када користите ИАЦ у великим организацијама, модуларност може бити велики фактор за одабир правог алата.

ЦлоудФорматион

ЦлоудФорматион нема изворну подршку за модуле. Омогућава вам да користите нешто што се зове угнежђени стекови као модули.

На пример, можете имати стандардну конфигурацију начина на који желите да обезбедите С3 корпу у вашој организацији. Дакле, креирате стандардни ЦлоудФорматион шаблон који креира С3 канте. Сада када крајњи корисник жели да креира С3 буцкет, може да користи овај ЦлоудФорматион шаблон као угнежђени стек и креира стандардни С3 буцкет.

Постоји и мање позната услуга АВС-а, АВС каталог услуга то вам може помоћи са модуларношћу вашег АВС ЦлоудФорматион-а. Каталог услуга је АВС услуга која је дизајнирана посебно за организације које желе да ограниче обим АВС услуга да би испуниле захтеве усклађености, безбедности, трошкова или перформанси. И погодите шта? АВС каталог услуга користи ЦлоудФорматион шаблоне у позадини.

Хајде да то брзо схватимо на примеру. С3 канте, ако се не користе правилно, могу ускоро бити катастрофалне за ваше поверљиве податке. Узмимо исти пример, желите да имате стандардни начин на који желите да користите С3 у својој организацији. Прва опција је креирање шаблона угнежђеног стека, који се може користити у оквиру других ЦлоудФорматион стекова и подједнако је добар.

Ако не желите да корисници морају да користе овај стандардни шаблон као угнежђени стек, можете да користите АВС каталог услуга. Каталог услуга ће омогућити корисницима да користе овај стандардни шаблон из корисничког интерфејса конзоле и наведу неке параметре, за мала прилагођавања. Ово ће вам омогућити да контролишете начин на који је инфраструктура обезбеђена на вашим АВС налозима и спречиће све нежељене сценарије.

Терраформ

Терраформ има изворну подршку за модуле. Омогућава вам да креирате стандардне конфигурације сличне АВС ЦлоудФорматион и да их користите у другим терраформ конфигурацијама.

Пошто је Терраформ алатка отвореног кода, такође можете пронаћи и користити неке унапред направљене модуле отвореног кода у Терраформ регистру. Такође можете креирати сопствене модуле са сопственим конфигурацијама и хостовати их у приватном регистру модула.

Лично, више бих волео да користим Терраформ уместо ЦлоудФорматион-а ако је модуларност велики захтев.

Коришћење угнежђеног стека у ЦлоудФорматион-у није тако лако као коришћење модула у Терраформ-у. Главни фактор је то што преношење података из ЦФН шаблона у угнежђени стек може бити прилично компликовано.

Не постоји стандардно место где се ЦлоудФорматион шаблони могу делити. Имате АВС каталог услуга, али то је само начин да примените нека правила за креирање инфраструктуре преко конзоле. Сви се бавимо кодом. Када користите Каталог услуга, иако су неки компликовани задаци инкапсулирани ЦлоудФорматион датотекама, и даље морате да прођете кроз ручни задатак одласка на конзолу и навођења параметара да бисте направили своју инфраструктуру.

Терраформ, с друге стране, има постављен начин креирања, одржавања и дељења модула. Можете видети тачне захтеве модула у регистру модула Терраформ и врло лако их користити у својим терраформ датотекама.

Контрола и управљање инфраструктуром

Ако желите да ограничите које ресурсе ваши људи могу да креирају на вашим АВС налозима: И АВС ЦлоудФорматион и Терраформ вам пружају средства за то.

Хајде да прво разговарамо о ЦлоудФорматион-у. ЦлоудФорматион сам по себи не нуди никакву контролу над начином на који се шаблони користе, али можете да користите АВС ИАМ смернице да бисте корисницима на вашем АВС налогу омогућили да користе само стандардне ЦлоудФорматион шаблоне за креирање ресурса. У нашем примеру С3 буцкета, можда бисте желели да ограничите све дозволе „С3 Креирај“ за кориснике и дозволите им само да креирају С3 сегменте из АВС каталога услуга или угнежђених стекова.

Терраформ вам омогућава да контролишете које ресурсе ваши корисници могу да креирају користећи политику као алатку за код Сентинел. Сентинел вам омогућава да примените детаљне политике засноване на логици да бисте дозволили или одбили радње корисника преко Терраформ-а. На пример, можете забранити све ресурсе који креирају С3 канте и дозволити само корисницима да креирају С3 канте из стандардног модула.

Управљање државом

И АВС ЦлоудФорматион и Терраформ морају да воде евиденцију о ресурсима које одржавају.

Терраформ чува стање ваше инфраструктуре у датотеци стања. Ова датотека се подразумевано складишти локално, али можете да је складиштите на удаљеним позадинама као што је С3 и да више корисника прави промене у истом скупу инфраструктуре.

ЦлоудФорматион не одржава датотеку стања, барем не ону коју можемо да видимо. ЦлоудФорматион је сервис којим се управља, тако да све одржава стање и проверава у позадини.

И АВС ЦлоудФорматион и Терраформ имају средства да проверите које промене ће бити унете у вашу инфраструктуру. У Терраформу можете покренути команду – „план терраформа“ и како Терраформ планира да примени промене ваше конфигурације. У ЦлоудФорматион-у корисници могу да виде ове информације преко Цханге Сетс.

Језик

Терраформ користи језик конфигурације ХасхиЦорп, ХЦЛ, језик који је креирао ХасхиЦорп. Веома је сличан ЈСОН-у са додатним уграђеним функцијама и могућностима.

ЦлоудФорматион шаблони су написани у ИАМЛ или ЈСОН форматима

Евидентирање и враћање

И АВС ЦлоудФорматион и Терраформ имају добре могућности евидентирања. По мом искуству, грешке и проблеми су били једноставни (углавном).

ЦлоудФорматион: Подразумевано, ЦлоудФорматион поништава све ваше промене у случају неуспешне промене стека. Ово је добра карактеристика и може се онемогућити за било које сврхе отклањања грешака.

Терраформ: Терраформ неће аутоматски поништити ваше промене у случају да не успе. Ово није проблем јер увек можете да покренете команду терраформ дестрои да бисте избрисали напола обезбеђену конфигурацију и поново покренули Терраформ покретање.

Обим

Терраформ није ограничен на АВС Цлоуд. Најважнији фактор при избору између Терраформа и ЦлоудФорматион-а је да Терраформ подржава друге добављаче и услуге у облаку.

Дакле, ако планирате да користите ИАЦ за више платформи у облаку, Терраформ је ваш најбољи избор. ЦлоудФорматион, иако моћан алат, ограничен је само на АВС. Коришћењем Терраформа можете да подесите инфраструктуру и примените своју апликацију на више платформи у облаку, чинећи тако своју апликацију доступнијом и робуснијом.

Подршка за функције

Обично, како АВС уводи нове услуге и функције, ЦлоудФорматион ће бити ажуриран пре Терраформа, пошто је то АВС услуга. За сада, оба алата покривају већину услуга и карактеристика ових услуга. Ово може бити мали недостатак коришћења Терраформа, међутим, имамо решење.

Такође постоји могућност да креирате ЦлоудФорматион стек унутар вашег Терраформ кода. Дакле, ако користите Терраформ и он нема функцију, можете привремено да подесите ЦлоудФорматион стек унутар свог Терраформ кода.

Техничка подршка

Плаћени план техничке подршке за АВС такође покрива подршку за ЦлоудФорматион.

ХасхиЦорп је такође платио планове за техничку подршку за Терраформ.

Закључак

И АВС ЦлоудФорматион и Терраформ су моћни и потпуно развијени алати. Горе наведене разлике ће вам помоћи да донесете информисану одлуку да одаберете алат на основу ваших захтева. Као лични предлог, ако планирате да користите више платформи у облаку у будућности или тренутно користите више облака, требало би да користите Терраформ као једно место за све ваше потребе. Ако тражите ИАЦ алат само за АВС, и АВС ЦлоудФорматион и Терраформ су поштена игра.

Ако сте заинтересовани да научите Терраформ, погледајте ове онлајн курсеве.