Разумевање Јава у односу на ЈаваСцрипт

Људи често мешају различите ствари са њиховим заједничким именима, карактеристикама, структурама, итд.; овде видимо сличну конфузију између Јава и ЈаваСцрипт језика.

Сличност у именима Јава и ЈаваСцрипт збуниће већину људи. Да ли су заиста слични у смислу апликација, структуре, карактеристика, итд…..?

Или је само забуна због њихових имена?

Хајде да сазнамо.

Јава

Јава је објектно оријентисан програмски језик високог нивоа заснован на класама. И то је програмски језик опште намене. Можемо да покренемо компајлирани Јава код у било ком систему. Независно је од платформе. Следи принцип Напиши једном, покрени било где. Све што нам треба је ЈРЕ (Јава Рунтиме Енвиронмент) за код за покретање.

То је један од најпопуларнијих програмских језика у то време. Постоје различите карактеристике Јаве које привлаче програмере према њој. Сада више од 3 милијарде уређаја користи Јаву.

Карактеристике

У сваком програмском језику биће много јединствених и заједничких карактеристика. Овде ћемо видети неке карактеристике Јаве.

Објектно оријентисан

Јава је комплетан објектно оријентисани програмски језик. Следи објектни модел пошто је све у њему објекат. Пратећи објектно оријентисано програмирање, парадигма сама решава многе проблеме.

Независна од платформе

Као што смо видели раније, Јава је независна од платформе. Можемо га покренути на било којој платформи и систему. Јава користи ЈРЕ окружење за извршавање кода.

Високих перформанси

Јава користи компајлер који се зове ЈИТ (Јуст-ин-Тиме). Омогућава високе перформансе у извршавању Јава кода. Јава користи и компајлер и интерпретер. Ради брже од многих програмских компајлера и интерпретатора.

Мулти-тхреадинг

Мулти-тхреадинг нам омогућава да извршавамо више задатака истовремено, што штеди много времена. Можемо да користимо вишенитност у Јава коду. Можемо да разбијемо већи задатак и користимо мулти-тхреадинг да га завршимо брже од традиционалног начина.

  Скенирајте и уредите одштампане фотографије масовно на вашем иПхоне-у помоћу скенера слика

Мала прошлост

Сун Мицросистемс је створио Јаву 1995. године. Прво име Јаве је Оак. Др Јава (Џејмс Гослинг) и његов тим су га променили у Јава због постојања компаније са истим именом под називом Оак.

Апликације

Постоје углавном 4 врсте апликација које можемо развити користећи Јаву.

Хајде да их видимо једног по једног.

#1. Самосталне апликације

Самосталне апликације су познате и као Десктоп апликације. Већина нас користи различите апликације на нашим системима као што су претраживачи, софтвер за продуктивност, медијске апликације, игре итд.,

Јава Свинг видгет тоолкит се користи за развој десктоп апликација заснованих на Виндовс-у. И можемо користити КТ међуплатформски оквир апликација за развој десктоп апликација заснованих на Убунту-у. Кт Јамби је дизајниран посебно за Јава базиран на КТ-у.

#2. Веб апликације

Постоји много веб апликација које користимо у свакодневном животу. Неки од примера веб апликација су Твиттер, Иоутубе, ВордПресс, итд.; можемо креирати веб апликације у Јави уз помоћ различитих оквира као што су Спринг, Хибернате, Сервлет, итд.,

#3. Ентерприсе Апплицатионс

Ентерприсе апликације су апликације високог нивоа које се баве огромним количинама података и корисницима са пуно сигурности. Банкарске апликације су главне пословне апликације. Можемо да развијамо пословне апликације користећи ЕЈБ (Ентерприсе Јава Беан) у Јави.

#4. Мобилне апликације

Цео андроид је развијен уз помоћ Јаве. Гоогле и даље предлаже Јаву за развој Андроид апликација упркос многим вишеплатформским оквирима. Можемо да развијамо андроид апликације користећи Јава и андроид студио.

ЈаваСцрипт

Јавасцрипт је лаган, интерпретиран или компајлиран на време програмски језик. И то је један од најпопуларнијих програмских језика. ЈаваСцрипт је један од основних језика светске мреже, заједно са ХТМЛ-ом и ЦСС-ом.

Од самог почетка познат је као скриптни језик веба. Али различита окружења као што су Ноде, Дено, итд., омогућавају му да ради на различитим платформама.

То је динамички програмски језик са више парадигми на високом нивоу, заснован на прототиповима. ЈаваСцрипт делује на основу ЕЦМАСцрипт спецификација. Свака веб апликација мора да користи ЈаваСцрипт за интеракцију корисника. За то нема алтернативе.

  Од А до З о методи критичне путање (ЦПМ) за управљање пројектима

Карактеристике

Хајде да видимо неке од карактеристика ЈаваСцрипт-а.

Динамиц

У ЈаваСцрипт-у нема типова. То је благодат као и проклетство за програмере. Лако је написати код и тешко је отклонити грешке. Постоји супер скуп ЈаваСцрипт-а који му додаје типове, тј. ТипеСцрипт.

Независна од платформе

ЈаваСцрипт може да ради у било ком претраживачу са ЈаваСцрипт машином. Такође се може извршити у различитим окружењима користећи Ноде и друга ЈаваСцрипт окружења.

Асинхрони и Синхрони

ЈаваСцрипт нам омогућава да кодирамо асинхроно и синхроно. Синхрони нам омогућавају да извршавамо изјаве један за другим. Наредба се неће извршити све док се не изврши претходни. Асинхрони нам омогућавају да извршимо наредбе без чекања на завршетак претходних изјава.

Функције

Функције у ЈаваСцрипт-у су моћне. Ово су градивни блокови ЈаваСцрипт-а. Омогућава различиту синтаксу и модове за писање функција.

Претраживач

У претраживачу можемо да урадимо скоро све што је потребно веб апликацији. ЈаваСцрипт нам омогућава да контролишемо манипулисање ДОМ-ом, валидацију података, контролу картица претраживача, режим екрана, итд.,

Мала прошлост

Брандан Еицх је креирао ЈаваСцрипт 1995. Он је програмер у Нетсцапе-у. Створио га је у року од 10 дана, што је невероватно.

ЈаваСцрипт се прво зове Моцха. А касније је промењен у ЛивеСцрипт, а затим у ЈаваСцрипт.

Промена са ЛивеСцрипт на ЈаваСцрипт је извршена због лиценцног уговора између Сун-а и Нетсцапе-а. То је као маркетинг, пошто је Јава у то време био популаран програмски језик.

Шта је ЕЦМАСцрипт? ЈаваСцрипт је изузетно порастао у року од 2 године од објављивања. Нетсцапе не може да одржава све сам. Дакле, Нетсцапе га је предао ЕЦМА (Еуропеан Цомпутер Мануфацтурерс Ассоциатион) да одржава и развија језичке спецификације. А језичке спецификације су означене као ЕЦМА-262 и ЕЦМАСцрипт.

Апликације

ЈаваСцрипт нам омогућава да развијамо различите врсте апликација. Хајде да их видимо једног по једног.

#1. Веб апликације

ЈаваСцрипт је креиран за веб. И није изненађујуће што можемо да развијамо веб апликације са њим. Постоји много оквира као што су Реацт, Вуе, Ангулар, итд., за лако развијање веб апликација. Сви ови оквири су у потпуности написани у ЈаваСцрипт-у.

  11 најбољих услуга за игре у облаку за све

#2. Самосталне апликације

Елецтрон је оквир за развој десктоп апликација на више платформи. Омогућава нам да развијамо десктоп апликације на више платформи користећи ХТМЛ, ЦСС и ЈаваСцрипт. Гитхуб је направио Елецтрон и одржава га. Главни уређивач текста за ЈаваСцрипт програмере, тј., ВС Цоде је развијен помоћу ЈаваСцрипт-а.

#3. Мобилне апликације

Можемо да развијамо и мобилне апликације користећи ЈаваСцрипт. Није тако ефикасан као Јава. Али, можемо развити мобилне апликације на више платформи користећи различите оквире као што су Реацт Нативе, Иониц, итд.,

#4. Игре

Можемо да развијамо игре за мобилне уређаје и претраживаче користећи ЈаваСцрипт. Различити ЈаваСцрипт мотори као што су Пхасер, Пики.јс, Бабилон.јс, итд., за развој игара на више платформи.

Јава Вс. ЈаваСцрипт

Да ли сте пронашли неке сличности или било какву везу између Јаве и ЈаваСцрипт-а?

Мислим да ниси (осим договора између њихових компанија). Да, то је једина веза између Јаве и ЈаваСцрипта. И Јава и ЈаваСцрипт су потпуно различити у својој семантици, синтакси итд.,

Код

Хајде да погледамо програм Здраво, свет на оба језика.

Јава

class Main {
 public static void main(String[] args) {
  System.out.println("Hello, World!");
 }
}

ЈаваСцрипт

<!DOCTYPE html>
<html>
 <head>
  <title>techblog.co.rs</title>
  <link href="https://wilku.top/understanding-java-vs-javascript/style.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
 </head>
 <body>
  <script>
    alert("Hello, World!");
  </script>
 </body>
</html>
console.log("Hello, World!");

Ако видите програме за Јава и ЈаваСцрипт, можете приметити да нема сличности између њих. Постоје потпуно различите једна од друге.

Именовање конвенција

Конвенција именовања коју прате и Јава и ЈаваСцрипт је слична. И Јава и ЈаваСцрипт прате конвенцију именовања цамелЦасе као стандардну.

Можемо да упоредимо карактеристике Јаве и ЈаваСцрипта ако желимо. Али, те ствари су уобичајене међу различитим програмским језицима. У целини, кључне тачке креирања и коришћења Јаве и ЈаваСцрипт-а су потпуно различите.

Закључак

Као што видите, нема сличности између Јаве и ЈаваСцрипт-а. То су два различита света. И они су један од најбољих језика у својој области. Људи често збуњују њихову сличност у именима. И Јава и ЈаваСцрипт су популарни програмски језици. Постоји цела веб локација под називом ЈаваСцриптИсНотЈава говорећи да су ЈаваСцрипт и Јава два различита језика.

Срећно сазнање 🙂