Разумевање разлика између њих

Софтвер и АПИ-ји пролазе кроз различите фазе, од планирања, дизајна, имплементације и тестирања до примене. Све ове фазе су важне јер обезбеђују да производ испуњава захтеве и да нема грешака и грешака.

СоапУИ и Постман су популарни АПИ (Апликациони програмски интерфејс) алати у развоју. АПИ-ји се могу користити у мобилним или веб апликацијама јер повезују веб сервер и клијентску страну апликације.

АПИ-ји долазе у различитим облицима, као што су АПИ за веб, базе података, систем и датотеке. На пример, ако желите да својој апликацији додате временску прогнозу, можете да преузмете податке из временског АПИ-ја. Процесори плаћања као што су Стрипе и ПаиПал такође вам омогућавају да користите њихов АПИ да бисте омогућили обраду плаћања.

Овај чланак ће представити улогу СоапУИ и Постман алата у развоју АПИ-ја, разговарати о употреби сваког алата и проверити сличности и разлике како би се софтверским тестерима помогао да донесу информисане одлуке.

Шта је СоапУИ?

СоапУИ је алатка за функционално тестирање без главе за АПИ-је. Можете користити СоапУИ за тестирање и СОАП и РЕСТ АПИ-ја.

СОАП (Симпле Објецт Аццесс Протоцол) услуге су АПИ-ји који користе ХТТПС/ ХТТП као транспортни протокол и Ектенсибле Маркуп Лангуаге (КСМЛ) као формат података. СОАП АПИ-ји су омиљени због својих напредних безбедносних функција као што су верификација дигиталног потписа и шифровање порука.

Пренос репрезентативног стања (РЕСТ) или РЕСТфул је софтверска архитектура која описује како АПИ-ји треба да раде. РЕСТ АПИ-ји треба да се придржавају принципа као што су униформни интерфејс, слојевит систем, статус без држављанства и код на захтев.

СоапУИ има ове случајеве употребе;

Зашто користити СоапУИ?

 • Једноставан за коришћење: СоапУИ вам омогућава да лако генеришете тестове помоћу функција превлачења и испуштања, покажи и кликни.
 • Скрипте за вишекратну употребу: Не морате да пишете скрипте за сваки тест случај; можете поново користити неке од својих скрипти у целој апликацији.
 • Функционално тестирање АПИ-ја: СоапАПИ ради свеобухватне функционалне тестове како би осигурао да ваша апликација увек функционише како је предвиђено.
 • Тестови засновани на подацима: Можете додати податке у своје тестове како бисте били сигурни да ћете добити жељене резултате.
 • Исмевање АПИ-ја: СоапУИ има функцију виртуелизације која вам омогућава да лажно тестирате свој АПИ пре него што га примените како бисте били сигурни да ради како се очекује.
 • Извештавање о тестовима: СоапУИ вам омогућава да генеришете извештаје са статистиком и метриком за ваше тестне случајеве.
  Како онемогућити или избрисати ПоверПоинт анимације

СоапУИ је алатка отвореног кода са бесплатним и премиум верзијама. Плаћени пакети почињу од 659 долара годишње.

Шта је поштар?

Постман је алатка за тестирање АПИ-ја у РЕСТ, СОАП, ГрапхКЛ и ЈСОН форматима. Ову алатку можете додати свом претраживачу као проширење или је преузети као десктоп апликацију за Мац, Линук и Виндовс.

Платформа има алате за сваку фазу животног циклуса апликације, од дизајна, тестирања и документације до исмевања.

Поштар има следеће случајеве употребе;

 • Тестирање АПИ-ја
 • Истраживање АПИ-ја
 • Документовање АПИ-ја
 • Управљање АПИ-јима
 • Сарадња на АПИ-јима

Зашто користити Постман?

 • Корисничко сучеље прилагођено кориснику: Постман има једноставан интерфејс, што олакшава инжењерима да тестирају своје крајње тачке.
 • Прихвата различите формате АПИ-ја: Можете да користите Постман за тестирање АПИ-ја за скоро све веб формате. Алат се може лако прилагодити различитим стандардима, протоколима и форматима на основу ваших потреба.
 • Различите функције: Можете да креирате, шаљете и чувате захтеве и одговоре овог поштара. Такође можете организовати ове захтеве и одговоре у фасцикле и колекције.
 • Централно спремиште: Постман даје програмерима централну платформу за складиштење, каталогизацију и сарадњу у развоју АПИ-ја. Можете да складиштите и управљате АПИ документацијом, спецификацијама, тест случајевима, резултатима и токовима рада на овом алату.
 • Омогућава сарадњу: Доступност Постман Воркспацес омогућава вођама тимова да групишу инжењере у различите категорије. Можете креирати лични, тимски, партнерски или јавни радни простор, у зависности од природе задатака које желите да обављате.
 • Интегрише се са другим алатима: Постман има АПИ који је једноставан за коришћење. Такође, Постман се интегрише са важним алатима у животном циклусу софтвера, као што су ГитХуб, Јенкинс и Сваггер. Неке од представљених интеграција су АВС АПИ Гатеваи, БигПанда, БитБуцкет Пипелинес и Азуре ДевОпс, да поменемо неке.

Постман има бесплатан пакет који нуди алате и алате за сарадњу за до 3 корисника и плаћене пакете почевши од 12 УСД по кориснику месечно, који се наплаћују годишње.

СоапУИ против поштара

ФеатуреСоапУИПостманРЕСТфул АПИ тестирање Да Да СОАП АПИ тестирање Да Да Отклањање грешака Да Да Поновна употреба тест скрипте Да Не Аутоматско тестирање Да Да Сарадња Да Да Језик за скриптовање ЈаваСцриптГроови и КСМЛ Тестирање безбедности Да Да Интеграције Да Да

  Решите проблем са Киллинг Флоор 2 Ваитинг фор Плаиерс

#1. СОАП наспрам РЕСТ АПИ-ја

СОАП и РЕСТ су најчешћи АПИ формати у развоју. Срећом, СоапУИ и Постман подржавају оба формата.

Међутим, Постман је првобитно дизајниран за РЕСТ АПИ-је, али сада подржава СОАП АПИ тестирање.

С друге стране, СоапУИ је првобитно био дизајниран за СОАП АПИ-је, али сада подржава РЕСТ АПИ тестирање.

#2. Отклањање грешака

Можете да отклоните грешке у свом коду на Постман користећи Постман Цонсоле. Овај терминал ће показати детаље ваших захтева и одговора како би се утврдили проблеми са вашим кодом. Такође можете поставити тачке прекида на конзоли за лакше отклањање грешака.

СоапУИ вам омогућава да отклањате грешке у коду користећи функцију за отклањање грешака ТестЦасе. Своје захтеве и одговоре можете проверити анализом заглавља и тела. Такође можете поставити тачке прекида да бисте лакше идентификовали проблеме.

#3. Аутоматизовани тестови

Постман’с Цоллецтион Руннер може аутоматизовати тестове за покретање дате секвенце. Такође можете да закажете да се тестови покрећу у облаку Постман. Такође можете интегрисати своја извођења са Постман ЦЛИ-ом и покренути своје тестове из командне линије.

Функција Лаунцх ТестРуннер из СоапУИ вам омогућава да пишете и покрећете тест случајеве. Такође можете програмски креирати и тестирати случајеве на основу различитих критеријума. СоапУИ вам омогућава да креирате и аутоматизујете тестове користећи језике за скриптовање као што су Гроови, Питхон и Руби.

#4. Сарадња

Оба алата омогућавају тимовима да раде на истом пројекту без напора.

Поштар има функцију Воркспацес која омогућава вођама тимова да одреде права чланова тима. Чланови тима могу да уређују и коментаришу датотеке пројекта директно из Поштара. Алат такође подржава контролу верзија за праћење промена у пројектним датотекама.

СоапУИ омогућава вођама тимова да креирају заједничке пројекте на својој платформи. Вође тимова затим могу да додају чланове да сарађују на тестирању АПИ-ја. Алат омогућава коментарисање и шаље обавештења кад год се нова промена региструје на платформи.

Најбоље праксе за тестирање АПИ-ја

Ако сте нови у тестирању, можда нисте сигурни како да спроведете такве тестове. Следе неке од најбољих пракси;

 • Планирајте своје тестове: Морате бити сигурни зашто су вам потребни тестови, шта ћете тестирати и како то да урадите. Ово се може догодити само ако имате јасан план.
 • Тестирајте са различитим подацима: Можда ћете бити у искушењу да тестирате свој АПИ само са подацима које имате. Идите даље и тестирајте га са неважећим излазима и неочекиваним подацима да видите како ће се понашати.
 • Користите различите методе тестирања: Када правите прототип брзог АПИ-ја, можда ћете бити у искушењу да се ослоните само на ручно тестирање. Међутим, можете испробати друге, као што су тестирање оптерећења и тестирање безбедности, да видите како ће се ваш АПИ понашати.
 • Аутоматизујте своје тестове: Аутоматско тестирање је начин на који треба да идете ако желите да понављате тестове.
 • Документујте своје тестове: Добар АПИ треба да буде добро документован. Документујте све тестне случајеве и олакшајте њихово референцирање у будућности.
 • Инвестирајте у континуирано побољшање: Тестови које направите као почетник можда неће бити свеобухватни. Наставите да побољшавате своје тестове, што последично побољшава квалитет вашег АПИ-ја.
 • Пратите своје резултате: АПИ није једнократна ствар. Праћење резултата олакшава одређивање перформанси вашег АПИ-ја када се објави.
  Како користити поклон картицу на Грубхуб-у

Белешка аутора

Постман и СоапУИ су сјајни алати за тестирање АПИ-ја. Сваки алат има предности и слабости. Према мојој анализи, у наставку су неки од случајева када треба сваки алат;

Поштар

 • Нови сте у тестирању АПИ-ја: Постман има интерфејс прилагођен кориснику и лако је снаћи се.
 • Желите да тестирате крајње тачке ручно: Можете да додате заглавља и тела у Постман интерфејс да бисте тестирали своје крајње тачке пре него што додате податке у своју базу података.
 • Желите да тестирате РЕСТфул АПИ-је: Иако Постман тестира широк спектар АПИ формата, првобитно је дизајниран за РЕСТ АПИ-је.

СоапУИ

 • Имате искуство у тестирању АПИ-ја: Као искусан тестер, можда ћете се наћи у потрази за напредним функцијама доступним на СоапУИ.
 • Желите тестове богате подацима: СоапУИ вам омогућава да додате податке у своје тестове и добијете фигуративне извештаје.
 • Тестирате СОАП АПИ-је: Иако СоапУИ сада тестира РЕСТфул АПИ-је, првобитно је дизајниран за СОАП АПИ-је.

Закључак

Избор између СоапУИ или Постман зависиће од случаја употребе и онога што желите да постигнете. Ако тражите једноставан алат за ручне и брзе тестове, Постман ће бити одличан избор. Међутим, ако тражите свеобухватан алат који може да понуди напредне функције као што су тестирање засновано на подацима, тестирање оптерећења и тестирање безбедности, СоапУИ ће бити савршен избор.

Ако намеравате да направите АПИ, погледајте најбоље алате за прављење и тестирање АПИ-ја.