Решавање проблема са кашњењем мреже помоћу Виресхарка

Кашњење мреже је кашњење у преношењу захтева или података од извора до одредишта у мрежном екосистему. Хајде да видимо како можете да решите проблеме са кашњењем мреже.

Свака радња која захтева коришћење мреже, као што је отварање веб странице, клик на везу или отварање апликације и играње игре на мрежи, назива се активност. Активност корисника је захтев, а време одговора веб апликације је време потребно да се одговори на овај захтев.

Ово временско кашњење такође укључује време потребно серверу да доврши захтев. Као резултат тога, дефинише се као повратно путовање – време потребно да се захтев сними, обради и затим прими од стране корисника, где се декодира.

Термин „мало кашњење“ односи се на кашњења у преносу података која су релативно кратка. С друге стране, дуга кашњења или прекомерно кашњење су непожељни јер деградирају корисничко искуство.

Како поправити кашњење мреже?

Постоји много алата и софтвера доступних на интернету за анализу и решавање проблема на мрежи. Неки се плаћају, а неки су бесплатни. Међутим, постоји алат тзв Виресхарк, што је апликација отвореног кода и ГПЛ лиценцирана апликација која се користи за хватање пакета података у реалном времену. Виресхарк је најпопуларнији и најчешће коришћени анализатор мрежних протокола на свету.

Помоћи ће вам у хватању мрежних пакета и њиховом детаљном приказу. Можете користити ове пакете за анализу у реалном времену или ван мреже када ухвати мрежне пакете. Ова апликација вам омогућава да прегледате мрежни саобраћај под микроскопом, филтрирате га и удубљујете у њега како бисте пронашли извор проблема, помажући у анализи мреже и, на крају, безбедности мреже.

Шта узрокује кашњење мреже?

Неколико главних разлога за споро мрежно повезивање укључујући:

 • Хигх Латенци
 • Зависности апликација
 • Губитак пакета
 • Уређаји за пресретање
 • Неефикасне величине прозора

И у овом чланку испитујемо сваки узрок кашњења мреже и како да решимо проблеме са Виресхарком.

Испитивање помоћу Виресхарка

Хигх Латенци

Високо кашњење се односи на време које је потребно да подаци пређу са једне крајње тачке на другу. Утицај великог кашњења на мрежне комуникације је огроман. У дијаграму испод, као пример посматрамо време повратног пута преузимања датотеке на путањи са великим кашњењем. Време кашњења повратног пута често може премашити једну секунду, што је неприхватљиво.

  Најбоље време за објављивање на Тикток, Инстаграм, Твиттер, Фацебоок, ЛинкедИн [2022]

 • Идите на Виресхарк статистику.
 • Изаберите опцију ТЦП стреам грапх.
 • Одаберите графикон времена повратног путовања да бисте сазнали колико је времена потребно за преузимање датотеке.

Виресхарк се користи за израчунавање времена повратног пута на путу да би се видело да ли је то узрок лоших перформанси комуникационе мреже протокола за контролу преноса (ТЦП). ТЦП се користи у разним апликацијама, укључујући сурфовање на мрежи, пренос података, протокол за пренос датотека и многе друге. У многим случајевима, оперативни систем се може подесити тако да ефикасније ради на каналима са великим кашњењем, посебно када домаћини користе Виндовс КСП.

Зависности апликација

Неке апликације зависе од других апликација, процеса или комуникација са хостом. Претпоставимо да се ваша апликација базе података, на пример, ослања на повезивање са другим серверима да би дохватила ставке базе података. У том случају, слабе перформансе на тим другим серверима могу смањити време учитавања локалне апликације.

Узмимо, на пример, искуство прегледања веба где се циљни сервер позива на неколико других веб локација. На пример, да бисте учитали главну страницу сајта, ввв.еспн.цом, прво морате да посетите 16 хостова који обезбеђују огласе и садржај за главну страницу ввв.еспн.цом.

На горњој слици, прозор дистрибуције ХТТП оптерећења у Виресхарку приказује листу свих сервера које користи почетна страница ввв.еспн.цом.

Губитак пакета

Један од најчешћих проблема које налазим на мрежама је губитак пакета. Губитак пакета настаје када се пакети података не испоручују исправно од пошиљаоца до примаоца преко интернета. Када корисник посети веб локацију и почне да преузима елементе сајта, пропуштени пакети изазивају поновне преносе, повећавајући могућност преузимања веб датотека и успоравајући укупан процес преузимања.

Штавише, када апликација користи ТЦП, пакети који недостају имају посебно негативан утицај. Када ТЦП веза открије испуштени пакет, брзина протока се аутоматски успорава да би се надокнадили проблеми са мрежом.

Постепено се побољшава до прихватљивијег темпа све док се следећи пакет не испусти, што резултира значајним смањењем протока података. Велика преузимања датотека, која би иначе требало да се лако одвијају кроз мрежу, значајно пате од губитка пакета.

  Како аутоматски лајковати објаве на Инстаграму

Како изгледа када се пакет изгуби? То је дискутабилно. Губитак пакета може имати два облика ако програм ради преко ТЦП-а. У једном примеру, пријемник надгледа пакете на основу њихових редоследних бројева и детектује пакет који недостаје. Клијент поставља три захтева за пакет који недостаје (двострука потврда), што резултира поновним слањем. Када пошиљалац примети да прималац није потврдио пријем пакета података, пошиљалац истекне и поново шаље пакет података.

Виресхарк указује да је дошло до загушења мреже, а вишеструке потврде узрокују поновни пренос проблематичног саобраћаја означавајући га бојама. Велики број дуплираних потврда указује на губитак пакета и значајно кашњење у мрежи.

Да би се побољшала брзина мреже, од критичног је значаја тачно одређивање места губитка пакета. Када дође до губитка пакета, померамо Виресхарк низ путању док више не буде видљив губитак пакета. У овом тренутку смо „узводно“ од тачке испуштања пакета, тако да знамо где да фокусирамо наше напоре за отклањање грешака.

Уређаји за пресретање

Мрежни саобраћајни полицајци су уређаји за међусобно повезивање који доносе изборе за прослеђивање, као што су прекидачи, рутери и заштитни зидови. Када дође до губитка пакета, ове уређаје треба истражити као вероватан разлог.

Латенција се може додати путањи помоћу ових уређаја за повезивање. На пример, ако је омогућено одређивање приоритета саобраћаја, можемо сведоци додатног кашњења убризганог у ток са ниским нивоом приоритета.

Неефикасне величине прозора

Осим Мицрософт оперативног система, постоје и други „прозори“ у ТЦП/ИП умрежавању.

 • Клизни прозор
 • Прозор пријемника
 • Прозор контроле загушења

Ови прозори заједно чине комуникационе перформансе мреже засноване на ТЦП-у. Почнимо тако што ћемо дефинисати сваки од ових прозора и њихов утицај на пропусни опсег мреже.

Клизни прозор

Како се подаци признају, клизни прозор се користи за емитовање следећих ТЦП сегмената преко мреже. Пошиљалац прима потврде за пренете фрагменте података, клизни прозор се шири. Све док нема изгубљених преноса на мрежи, могу се пренети веће количине података. Када се пакет изгуби, клизни прозор се смањује јер мрежа не може да управља повећаном количином података на линији.

  Како писати наопако слова

Прозор пријемника

Прозор пријемника ТЦП стека је простор бафера. Када су подаци примљени, они се чувају у овом простору бафера све док их апликација не преузме. Прозор пријемника се попуњава када апликација не прати стопу пријема, што на крају доводи до сценарија „нулте прозоре“. Сав пренос података до хоста мора да се заустави када пријемник најави стање нултог прозора. Стопа протока пада на нулу. Метода позната као Виндов Сцалинг (РФЦ 1323) омогућава домаћину да повећа величину прозора пријемника и смањи вероватноћу сценарија нултог прозора.

Горња слика приказује кашњење од 32 секунде у мрежној комуникацији због сценарија нултог прозора.

Цонгестион Виндов

Прозор загушења дефинише максималну количину података коју мрежа може да обради. Брзина преноса пакета пошиљаоца, стопа губитка мрежних пакета и величина прозора примаоца доприносе овој цифри. Прозор загушења се стално повећава током здраве мрежне комуникације све док се пренос не заврши или док не достигне „плафон“ који је успостављен здравственим стањем мреже. Могућности преноса пошиљаоца или величина прозора примаоца. Свака нова конекција изнова покреће процедуру преговарања о величини прозора.

Савети за здраву мрежу

 • Научите како да користите Виресхарк као задатак првог одговора да бисте брзо и ефикасно открили извор лоших перформанси.
 • Идентификујте извор кашњења мрежног пута и, ако је могуће, смањите га на прихватљив ниво.
 • Пронађите и решите извор губитка пакета.
 • Испитајте величину прозора за пренос података и, ако је могуће, смањите је.
 • Испитајте перформансе уређаја за пресретање да видите да ли додају кашњење или испуштају пакете.
 • Оптимизујте апликације тако да могу да испоручују веће количине података и, ако је могуће, преузимају податке из прозора пријемника.

Завршавање 👨‍🏫

Прошли смо кроз главне разлоге за проблеме са мрежним перформансама, али један фактор који не треба пропустити је недостатак разумевања понашања мрежних комуникација. Виресхарк пружа видљивост мреже баш као и рендгенски снимци, а ЦАТ скенирање нуди видљивост људског тела за тачне и брзе дијагнозе. Овај алат је постао витално средство за лоцирање и дијагностиковање проблема са мрежом.

Сада би требало да испитате и решите мрежне перформансе преко неколико филтера и алата користећи Виресхарк. 👍