РустРовер – Нови ИДЕ за Руст компаније ЈетБраинс

ЈетБраинс је познат по својим наменским интегрисаним развојним окружењима (ИДЕ). РустРовер је њихов најновији производ намењен програмском језику Руст.

Подржава програмски језик Руст и друге технологије, укључујући Царго, Веб, ТОМЛ и базу података.

Овај ИДЕ богат функцијама је тренутно у јавном прегледу. Ипак, ускоро ће бити објављен као комерцијални ИДЕ, где можете приступити свим алатима потребним за управљање вашим Руст пројектима, укључујући уређивач кода, компајлер, дебагер и алате за тестирање, отклањање грешака и примену.

Па, зашто чекати? Хајде да детаљно истражимо РустРовер.

Шта је наменски ИДЕ и зашто га је ЈетБраинс креирао?

Наменски ИДЕ нуди функције прилагођене одређеним језицима. У овом случају, то је РустРовер за програмски језик Руст. Они се разликују од вишејезичких ИДЕ-а који подржавају више програмских језика—на пример, Висуал Студио Цоде.

ЈетБраинс је познат по креирању наменских ИДЕ-ова. РустРовер је њихов покушај програмског језика Руст. Не може се порећи да Руст постаје популаран сваким даном. То је програмски језик високог нивоа који нуди робустан модел за програмирање без грешака.

Дакле, шта се дешава са већ постојећим Рустовим додатком отвореног кода? Према званични блог пост, наставиће да постоји. Дакле, ако користите додатак са ЦЛион-ом, можете наставити да то радите без потребе да набавите комерцијални РустРовер ИДЕ.

Такође прочитајте: Најбољи ресурси за учење Руст-а

РустРовер: Преглед

РустРовер је тренутно у ЕАП-у (програм раног приступа), тако да свако може да га преузме и испроба. Овај одељак ће покрити како да инсталирате РустРовер и његове почетне утиске.

Инсталирање РустРовер Превиев-а

Да бисте инсталирали РустРовер, прво морате да преузмете најновију верзију за преглед са њиховог сајта, РустРовер: Руст ИДЕ од ЈетБраинс. Након преузимања, пратите упутства на екрану да бисте довршили инсталацију. За Виндовс, има сјајног чаробњака за инсталацију који ће вас водити.

  5 мање познатих невероватних АВС понуда

Током инсталације, можете конфигурисати инсталацију према вашим жељама. Омогућава вам да ажурирате променљиву ПАТХ, што је згодно ако покренете Руст из командне линије. Такође вам омогућава да креирате асоцијације (.рс), ажурирате контекстни мени (Отвори фасциклу као пројекат) и креирате пречицу на радној површини.

То је то! Кликните на Даље и сачекајте неколико минута да се инсталација заврши.

Напомена: Пре употребе, морате прихватити ЈетБраинс политику приватности.

Чист интерфејс и одлично прилагођавање

РустРовер долази са чистим интерфејсом са минималним, али значајним опцијама. Из главног интерфејса можете креирати нове пројекте, отварати постојеће или их преузети из система за контролу верзија (ВЦС) као што су Гит, Мерцуриал и Субверсион.

Чист интерфејс је ЈетБраинс Ново корисничко сучеље који минимизира сметње и повећава продуктивност. Интерфејс вам омогућава да се више фокусирате на код, а истовремено нуди лак приступ вашим алатима. Нови кориснички интерфејс је такође веома прилагодљив.

Такође можете да додате налоге, укључујући ГитХуб, ГитХуб Ентерприсе и ЈетБраинс Спаце.

Такође ћете видети сјајан бочни мени који нуди много опција. На пример, добијате листу пројеката на којима радите. Поред тога, има наменску област за приступ даљинском развоју (тренутно у бета верзији).

Можете приступити опцијама даљинског развоја, укључујући ССХ, ЈетБраинс Спаце и ВСЛ.

Осим ових, добијате и опцију да прилагодите додатке и научите.

Овде нас занима опција Прилагоди. Тренутно РустРовер има ограничене теме у боји (напредна подешавања вам омогућавају да приступите већем броју тема са Маркетплаце-а). Можете га поставити на тамни режим или сличан режим боја који се зове Дракула.

Ако желите да све синхронизујете заједно, можете да користите „Синхронизација са ОС-ом“. На пример, ако користите светлу тему на свом ОС-у, она ће се променити у тему светле боје у Русту.

Опције приступачности вам омогућавају да подесите величину фонта или прилагодите боје за црвено-зелени недостатак вида. На крају, такође можете подесити тастатуру према вашим жељама са опцијама као што су Виндовс, Емацс, Нетбеанс, Висуал Студио Цоде, итд. Ово вам помаже да брзо почнете са РустРовер-ом без потребе да га подешавате од нуле.

Напредна подешавања РустРовер-а

Пре него што помислите да РустРовер има ограничене опције подешавања, погледајте „Сва подешавања“. Отвара низ опција где можете дубоко персонализовати РустРовер. Нуди више нијансираних опција које вам омогућавају да промените његов изглед и понашање.

  иПхоне 15 наспрам иПхоне 15 Про: који нуди већу вредност?

Различите ствари које можете да урадите са Руст-овим напредним подешавањима укључују:

 • Укључите/искључите опције корисничког интерфејса да бисте задовољили своје жеље
 • Омогућите/укључите Нови кориснички интерфејс
 • Прилагодите меније и траке са алаткама
 • Подесите боје датотеке
 • Подесите опсеге
 • Подесите обавештења, брзе листе и променљиве путање
 • Уредите тастатуру према вашим жељама
 • Инсталирајте теме директно са Маркетплаце-а
 • Конфигуришите контролу верзија на основу вашег пројекта
 • Промените подешавања изградње, извршавања и примене
 • Конфигуришите језике и оквире

Такође добијате приступ алатима који вам омогућавају лаку интеграцију трећих страна. На пример, добијате Рсинц, Цоде Витх Ме, Терминал, Датабасе, ССХ терминал, итд.

Штавише, можете да подесите синхронизацију подешавања, која вам омогућава да сачувате сва подешавања на свом ЈетБраинс налогу. То укључује прављење резервних копија корисничког интерфејса, подешавања система и кода, додатке, мапе тастера и алате.

Кључне карактеристике РустРовера

У овом одељку ћемо пажљиво погледати главне карактеристике РустРовер-а.

#1. Брже пишите код

Писање Руст кода захтева пажљив процес размишљања. Пошто Руст следи модел власништва, морате бити посебно пажљиви када пишете свој код. Међутим, можете користити РустРовер да убрзате ствари, захваљујући његовим одличним карактеристикама за брже писање кода. Ове карактеристике укључују:

 • Шаблони уживо
 • Завршетак кода
 • Паметно рефакторисање
 • Брза поправка и анализа у току
 • Генерисање кода

Ове карактеристике иду далеко када радите на сложеним пројектима. На пример, можете брже да кодирате додавањем детаља, као што су увози и поља која недостају, или аутоматски попуњавање релевантних имена у вашем коду.

РустРовер такође предлаже брза решења применом скупа инспекција на ваш код. Ова брза решења су одлични начини за аутоматско решавање проблема.

#2. Маркер синтаксе, претрага кода и навигација

Лако читајте и разумејте код са одличним функцијама истицања синтаксе. Маркер синтаксе вам омогућава да знате различите делове кода, као што су променљиве, функције, блокови, типови, макрои итд. Такође добијате потпуне информације о типу са уметнутим наговештајима, који вам помажу да лако истражите свој код.

РустРовер такође нуди беспрекорну навигацију преко базе кода. Можете да извршите претрагу кода са брзим истицањем.

#3. Брзи приступ документацији

Када кодирате Руст у РустРовер-у, добијате приступ документацији, штедећи много времена. Такође вам помаже да боље разумете своју базу кода. Ово је згодно, посебно за опсежнију базу кодова где морате чешће да приступате документацији.

  Да ли је лоше имати стони рачунар на поду?

#4. Плугинс Маркетплаце

Модерни ИДЕ нуде одлично тржиште. РустРовер такође долази са једним где можете бирати између хиљада додатака. Ови додаци додају функционалност прилагодљивости и нуде опције интеграције.

На пример, ако желите да радите са Кубернетес-ом директно са РустРовер-а, мораћете да инсталирате Кубернетес додатак, или ако вам се свиђа Вим, можете да учините да РустРовер делује као један тако што ћете инсталирати ИдеаВим, који вам даје приступ Вим машини.

#5. Одлична ВЦС подршка/тимска сарадња

РустРовер је направљен имајући на уму тимску сарадњу. Можете да подесите тимску сарадњу уз пуну подршку за ВЦС. Да, можете повезати Гит/ГитХуб, Мерцуриал и Субверзију. Такође, можете користити Цоде Витх Ме, ЈетБраинс функцију за сарадњу која вам омогућава да радите са тимовима у реалном времену.

Такође можете да делите конфигурацију пројекта да бисте помогли другима да поставе своје пројектно окружење пре него што почну да сарађују.

#6. Управљање пројектима и зависношћу

РустРовер олакшава управљање пројектима и њиховим повезаним зависностима. У потпуности подржава Царго, Царго.томл и скрипте за изградњу.

Такође можете ажурирати верзије директно из ИДЕ-а и имати лак приступ спољним алатима за боље управљање пројектима. Такође управља зависностима уз лак приступ документацији.

#7. Веб подршка

Уз РустРовер, можете креирати веб апликације са Руст-ом. Овде добијате приступ ХТТП клијенту, Доцкер-у, бази података и другим фронтенд технологијама. Ово вам олакшава постављање вашег веб пројекта.

ХТТП клијент вам омогућава да пошаљете ХТТП захтеве и анализирате одговор. С друге стране, Доцкер вам омогућава да лако управљате својим пројектима и њиховим компонентама.

#8. Тестирање и отклањање грешака

РустРовер не захтева од вас да напустите његово окружење, јер нуди комплетне опције тестирања и отклањања грешака. Овде можете са лакоћом да урадите пробне вожње. Такође, омогућава вам да урадите бенцхмаркинг профилисања док циљате различите платформе.

Да бисте олакшали тестирање, можете покренути и конфигурације са пуном подршком за развој ЦЛИ апликација.

Закључак — Да ли је РустРовер идеалан Руст ИДЕ?

РустРовер је одличан Руст ИДЕ. Његов јавни преглед даје вам одличну представу о томе шта нуди. Дакле, право је време да тестирате РустРовер пре него што постане комерцијалан (привремени датум је септембар 2024.). Након тога, РустРовер ће пратити модел претплате, баш као и други ЈетБраинс производи.

Међутим, можете наставити да користите њихов додатак отвореног кода који нуди Руст подршку. Сада ће бити застарео, али они имају за циљ да се више фокусирају на комерцијално издање РустРовер-а.

Затим погледајте најбоље Руст сервер хостинг провајдере.