Са Сачин Аријом (извршни директор БИТС Пилани Инцубатион)

Увек хвалимо предузетнике и осниваче. Али да ли се икада запитате ко су људи који неуморно раде иза успеха тих стартапа?

То су људи попут Сачин Арије. Ови људи дају срце и душу младим предузетницима, обезбеђујући им сваки могући ресурс. Штавише, водећи их у сваком кораку који млади умови направе.

Поново сам овде са новим интервјуом са Сацхином Ариом, човеком који је менторирао/водио многе идеје у милионске подухвате данас.

Осећам да се овде не ради само о Сачин Арији, већ и о почасти свим менторима и тренерима. Који ради даноноћно само да би млади умови света могли да оживе своје идеје.

Прилично сам сигуран да би вас можда занимало ко је Сачин Арија. Дакле, дозволите ми да одговорим на ваше питање:

Ко је Сачин Арија?

Сацхин Ариа је Водећа стратегија и имплементација инкубације и предузетништва за све БИТС кампусе у Пиланију, Гои, Хајдерабаду, Дубаију и ускоро у Мумбају. Инкубатор је био важан у дефинисању и подршци иновативног и предузетничког екосистема у БИТС кампусима.

Директно или индиректно, инкубатор је мотивисао и инспирисао многе БИТС-овце да се баве предузетништвом. Према проценама, студенти и алумни БИТС-а су основали више од 300 стартапа након што је инкубатор постављен 2004.

Он је на овој функцији већ више од 5 година и до сада је гајио много идеја. Идеје које су почеле од табле до великог предузећа данас. Осећам се као да је он савремени гуру од кога сваки млади предузетник жели смернице. Зашто ово говорим тако самоуверено? Да бисте сазнали, само прочитајте доле, и по његовим одговорима ћете знати.

П: По чему се БИТС разликује од свих других институција на свету?

О: Сачин каже да је БИТС Пилани, који се налази у Пиланију, веома мало и удаљено село 200 километара удаљено од Џајпура и других већих градова. То је оно што он описује као „Тајни сос“, који ову институцију чини јединственом по себи.

  9 Хостинг говорног сервера за личне или пословне потребе [Teamspeak, Mumble, Lavalink]

Бити у удаљеном подручју далеко од развијеног града природно ограничава ученике од ствари које би им иначе одвратиле пажњу или ствари које би могле бити прикривене као погодност, али могу бити разлог за лењост у великим градовима. Ово изграђује карактер који БИТСанце чини одличним природним лидером и помаже да се код ученика негују предузетнички квалитети.

Није случајно да БИТС има 6000 алумниста као извршних директора и 7000 алумни са стартапима, одмах након ИИТ Бомбаја и Делхија.

У кампусу нема полицијског часа за дечаке и девојчице, заједно са блажим правилима за боравак ван кампуса. Ова отворена слобода пружа студентима јединствено окружење да расту и буду продуктивни.

Да ли сте знали за ову чињеницу?

П: Који су критеријуми за једногодишњи пад БИТС-а?

О: Када је објављена вест да студенти БИТС-а могу да се одлуче за једногодишњи прекид свог академског циклуса. Сви су били радознали да знају критеријуме. Зато сам одлучио да преузмем иницијативу. Зато сам одлучио да преузмем ствари не своје руке.

За ово питање, Сачин улази у историју како је ова политика „једногодишњег пада“ настала. Било је доста дебата о томе да ли је дозволити ову паузу добро или не. Али сви су дошли до закључка да треба да предузму још неке кораке како би предузетничку културу подигли на виши ниво. а ако ово користи ученицима и извлачи нешто добро из њих, онда ништа није боље од тога.

Он наставља да су критеријуми за паузу да морате да радите на стартапу или да морате бити на путу ка стартупу. Ако студент може да покаже своје идеје или ако буде примљен у програм обуке од стране независних агенција за предузетништво, дозвољено му је да направи једногодишњу паузу.

Иупп! То је то. Прилично сам сигуран да сте мислили да морају постојати неки тешки критеријуми. Али то је тако једноставно.

П: Да ли је искуство обавезно за покретање сопственог бизниса или покретања?

О: Према г. Арији, не постоји посебан начин да се утврди да ли је искуство обавезно или не за покретање компаније или стартапа. Он свој одговор почиње примером Пиккел-а, стартуп-а за снимање свемира, који би захтевао много фундаменталне експертизе и знања о овој теми пре почетка рада у соби хостела, а сада лансирају сателите.

Други пример који је узео је Гров, компанија коју је покренуо Исхаан, који је годинама радио на другим местима да би стекао искуство пре него што је покренуо сопствену компанију.

  Креирање RAID низова са mdadm-ом на Ubuntu 18.04

П: Какав је начин размишљања ученика у БИТС-у?

О: Када сам поставио ово питање, господин Арија је рекао да је ово занимљиво питање. Штавише, он је додао да су студенти, који троше много новца да би студирали на БИТС-у, спремни да се одрекну здравих пакета из компаније како би покренули сопствену компанију од нуле.

Он напомиње да је један од разлога који би могао бити одговор култура која је преовладавала у БИТС-у. На ученике би могло утицати предузетничка средина, или би могли бити инспирисани другим људима у БИТС-у који су им дали на ум да сами крену у тај корак.

Он додаје да они паметни у БИТС-у знају да чак и ако њихови стартапови пропадну, и даље ће имати посла на које ће се вратити, јер многе компаније ових дана узимају предузетничке позадине као бонус запосленима за одређене улоге. Сви ови разлози натерали су многе осниваче да преузму ризик.

Као, био сам шокиран. Замислите само да се не одлучите за посао који вас плаћа више од већине колеџа. И опција за путовање где ће почетна фаза бити пуна изазова. Ово је начин размишљања о коме овде говоримо.

П: Како представити инвеститоре и институције?

О: Након што сам питао како неко може да представи своје идеје инвеститорима и институцијама, Сачин је споменуо да уместо да размишљају о економским импликацијама идеје или финансирању пројекта, они гледају на страст коју млади умови уносе за своју идеју или њихова визија.

Они, међутим, траже педигре за решавање проблема у оснивачима и њихову спремност за те проблеме. Они такође посматрају идеје за свој потенцијал и циљну демографску групу или тржиште за те идеје.

Још нешто што напомиње јесте да воде рачуна и о томе како ће се идеја развијати и којим путем и мерама ће се предузети да би та идеја функционисала и развијала, као и начин на који ће се налази користити, било за опрему или за запослене. , у обзир се узимају улагања ових средстава.

Последња ствар коју траже је да ли идеја има иновацију за тржиште. Наглашава се ако покушавају да поново измисле точак за тржиште. За већину људи ових дана, Сачин даје увид да данас већина стартапа покушава да натера продавца и купца да се сретну.

  Напуните своје ВордПресс перформансе овим додацима

П: Као оснивач, када мислите да је право време да престанете?

О: Па, сви говоре о старт-уп успеху, али нико не говори о неуспеху. Дакле, када сам поставио ово питање, Сачин се насмешио и рекао да је на то питање веома тешко одговорити.

Он даје своје искуство гледања многих компанија и идеја које су неодрживе, било зато што купац не добија вредност за своја улагања. Ако клијенти одлазе, покретање роот анализе сигурно ће вас довести до разлога за проблем.

Ако производ не ради добро и купци одлазе, онда се то може узети као сигуран разлог да компанија неће моћи да преживи.

П: Како пронаћи правог суоснивача?

О: Сачин се смеје на ово питање, знајући куда идемо са овим питањем. Одговор који је дао био је прилично детаљан, и ја бих препоручио да погледате видео за овај, али у резимеу, он каже да је увек тешко наћи суоснивача јер је понекад веома тешко наћи некога са правим идејама и прави начин размишљања који такође утиче на ваше идеје и методе.

А то обично значи да се постојање суоснивача често пореди са браковима, где супружници обично имају неслагања око ствари на којима раде. Будући да је суоснивач, та особа треба да поштује идеје и разлоге другог суоснивача, а то је тежак посао добро обавити.

Савети студентима који желе да зароне у ово предузетничко путовање?

О: Сачин помиње да је влада Индије финансирала много предузетничких инкубатора и ћелија инкубатора. и ове ћелије ће волети да помогну људима који желе да оснују своје компаније.

Уз менторство и помоћ ових институција сигурно се може доћи до њихових идеја и реализације њихових визија. Помиње и грантове и финансијску помоћ коју ове ћелије пружају предузетницима за неговање њихових стартапова и њиховог путовања.

Које су ствари које највише волите у свом послу?

О: На ово питање, Сачин одговара: „Зашто ово радим?“ Он напомиње да код ученика треба смислити нови начин решавања проблема.

Он напомиње да нема шаблон, нити га прати за свој рад, а са новим студентима који долазе сваке године, свако има другачији скуп очекивања о томе како могу да раде са свиме нову годину у БИТС-у, и то је оно што их држи да уче сваки дан.

Пресуда аутора

Научили смо много у подцасту са Сачином. И да будем искрен, многи људи ће добити много непроцењивог знања из разговора који смо водили са њим. Поставио сам му још неколико питања, попут његове плате и зашто је БИТС тако скуп, заједно са другим искуствима.

Топло бих вам препоручио да погледате комплетан подцаст како бисте могли да доживите одговоре директно од њега. Будите у току за још невероватних интеракција и увида. До тада, наставите да учите и наставите да растете.

Следеће, такође можете читати иза сале за састанке са Ведант Сингх Тхакуром (извршни директор Ми Цонтент Цафеа), Прањал Мисхра (извршни директор вашег партнера за бренд) и Саурав Кумар Синха (извршни директор Хомверситија).