Сајбер криминалци циљају на бета тестирање апликација и на ово треба обратити пажњу

Кључне Такеаваис

  • Будите опрезни са нежељеним порукама које нуде бета приступ апликацијама. Преваранти могу да користе апликације за упознавање да би успоставили поверење пре него што вас убеде да преузмете злонамерну апликацију.
  • Проверите историју програмера и рецензије. Избегавајте апликације са историјом лоших рецензија или ако не можете да пронађете информације о програмеру. Недостатак рецензија, лоше критике или сумњиво позитивне критике су црвене заставице.
  • Обратите пажњу на захтеве за дозволу апликације. Ако вам се захтев чини неразумним или вам је непријатно, избегавајте апликацију. Размене криптовалута, на пример, не би требало да захтевају приступ вашим контактима или камери.

Бета тестирање мобилних апликација може бити узбудљиво и корисно искуство. Пре него што се упустите, требало би да знате да то долази са неколико ризика за сајбер безбедност. Што је најважније, криминалци могу да користе лажне бета тестове да украду ваше податке или новац.

Ево детаљнијег погледа на ове шеме и како их избећи.

Како функционишу преваре за бета тестирање мобилних апликација?

У августу 2023 Саопштење ФБИ упозорио кориснике на тренд превара бета тестирања апликација. Жртве почињу преузимањем наизглед невине апликације за коју креатори желе да мислите да је бета верзија надолазећег издања. Међутим, то је нешто више од пхисхинг фронта. Већина жртава је намамљена у превару бета тестирања лажним профилима на апликацијама за упознавање које успостављају поверење са жртвама пре него што их убеде да преузму апликацију за бета тестирање.

  Разумевање имплементације стека у Питхон-у

Злонамерне апликације омогућавају крађу личних података (ПИИ), приступ финансијским рачунима или преузимање уређаја. Апликације могу изгледати легитимне коришћењем имена, слика или описа сличних популарним апликацијама.

Како вас апликације за преваре краду зависи од врсте услуге за коју се представља. Размене криптовалута су једна од најчешће злоупотребљаваних превара бета апликација. Када се једном преузме, када жртва покуша да купи криптовалуту, она иде директно до криминалаца, а они заузврат не добијају ништа или безвредни лажни токен. Друге апликације за преваре инсталирају злонамерни софтвер у позадини, укључујући кеилоггере, шпијунски софтвер или тројанце за даљински приступ (РАТ) који извлаче осетљиве податке са вашег телефона, као што су банкарски акредитиви, лозинке за друштвене мреже и тако даље.

Бета апликације су идеалне за криминалце јер продавнице апликација не проверавају ове програме док раде на финалним верзијама. Као резултат тога, много је лакше побећи са „бета“ апликацијом за превару него добити готов производ из званичне продавнице. Међутим, рекао је портпарол Гугла Блеепинг Цомпутер да свака апликација пролази кроз исти процес тестирања, бета или не, тако да нема разлике.

Чини се вероватније да се жртвама шаље злонамерни АПК на Андроид-у да се инсталира ван окружења Плаи продавнице, избегавајући било какву уграђену заштиту из Гоогле-ове продавнице апликација.

4 црвене заставице опасних апликација

Ако желите да тестирате бета апликације, важно је да разумете ризик и научите како да уочите преваре са бета апликацијама.

1. Неко вас контактира и нуди бета приступ

Највећа црвена заставица за уочавање бета апликације за превару је то што вас неко контактира из ведра неба на било којој платформи, а не само у апликацијама за упознавање и романсу. Чак и ако сте неко време ћаскали са неким, ако изненада преокрену разговор на криптовалуту или вам предложе да користите нову, необјављену верзију апликације, врло је вероватно да је то превара неке врсте.

  Како брзо претражити текст на тренутној веб страници

Ове поруке могу такође бити повезане са осећајем хитности, на пример, „Користите је одмах пре него што апликација истекне“ или „Обавезно испробајте пре него што се ваш налог затвори“ или нешто слично.

2. Историја сумњивих програмера и ограничене рецензије

Један од најбољих начина да уочите апликацију за превару је да погледате њеног програмера. Ако компанија има историју лоших рецензија, најбоље је да их избегавате. Подједнако је сумњиво ако не можете да нађете никакве информације о томе.

Такође, ако је могуће, проверите рецензије апликације. Бета верзије ће наравно имати мање рецензија него готови производи, али ако их уопште нема, то је црвена заставица. То се посебно односи на апликације са великим бројем преузимања. Лоше критике би такође требало да вас одврате, као и добре које звуче брзо написано или роботски. Такође можете открити да уопште не можете да оставите рецензију, што је још један лош знак.

3. Неразумни захтеви за дозволу

Захтеви за дозволу који не изгледају разумно или немају смисла за услугу апликације су још једна црвена заставица. Нема разлога да размена криптовалута има приступ вашим контактима или камери. Као правило, избегавајте апликацију ако вам се захтев чини чудним или вас чини непријатним.

4. Лоши описи

Такође би требало да погледате опис апликације. Сајбер криминалци често брзо креирају садржај јер им његов квалитет није много битан. Сходно томе, већа је вероватноћа да ће преваре имати правописне грешке или лошу граматику него нешто из легитимног пословања, што је црвена застава широм света безбедности. Нејасни описи, превише генеричке слике и изјаве о вредности такође би требало да изазову узбуну.

  Како играти Сони ПСП игре у Ретро Арцх на Линуку

Пазите на преваре у тестирању апликација

Преваре у вези са бета тестирањем апликација су чешће него што мислите, али можете их уочити ако знате на шта да пазите. Када сазнате да ове претње постоје и како обично изгледају, можете пронаћи оригиналне апликације за тестирање без ризика по своју безбедност.