СхареПоинт против ОнеДриве: у чему се разликују?

Кључне Такеаваис

  • ОнеДриве је услуга за хостовање датотека заснована на облаку прилагођена индивидуалном чувању приватних података. СхареПоинт је усмерен ка побољшању сарадње унутар тимова.

  • ОнеДриве нуди бесплатан план за складиштење, али СхареПоинт не. СхареПоинт-ов основни план нуди 1ТБ складишног простора по цени од 5 УСД по кориснику, док ОнеДриве-ов основни план нуди 100 ГБ за 1,99 УСД месечно.

  • Изаберите ОнеДриве ако можете да се снађете са ограниченим складиштем и сарадњом. Одлучите се за СхареПоинт за додатни простор за складиштење, тимску сарадњу и напредне функције.

МАКЕУСЕОФ ВИДЕО ДАНА

Чување ваших података, осигурање да им можете приступити са било ког места и дељење са другима су кључни за модеран рад. Мицрософт нуди два алата за ово: ОнеДриве и СхареПоинт. Али по чему се разликују и који је најбољи за вас? Погледајмо шта их издваја.

1 Различита циљна публика

Прессмастер/Схуттерстоцк

Мицрософт ОнеДриве је услуга за хостовање датотека заснована на облаку намењена појединцима или малим тимовима. Можете га користити као лични простор за складиштење поверљивих података које делите са малом групом људи. Његова глатка интеграција са Оффице апликацијама чини га одличним избором ако сте студент, слободњак или самозапослени.

Мицрософт СхареПоинт је систем за управљање садржајем заснован на облаку за поједностављену тимску сарадњу. Можете да креирате СхареПоинт локације за складиштење датотека и учините их доступним одређеним одељењима или целој организацији. Појединци на СхареПоинт локацији могу да виде и, у зависности од дозвола, уређују рад других.

Мицрософт другачије рекламира ове производе. Он продаје ОнеДриве као услугу складиштења у облаку за појединце и мала предузећа. Насупрот томе, СхареПоинт циља предузећа и корпорације, фокусирајући се на побољшање тимског рада, а не да служи само као решење за складиштење.

2 Дељење датотека и сарадња

Тетјана Јурченко/Схуттерстоцк

Сарадња и дељење датотека су много лакши уз Мицрософт СхареПоинт. У ОнеДриве-у само власник датотеке може да контролише ко види, уређује и дели датотеку. СхареПоинт омогућава централном администратору да додели различите нивое дозволе приступа појединачним корисницима или тимовима.

СхареПоинт има интуитиван интерфејс и функције као што су ажурирања статуса, упозорења о роковима и обавештења о праћењу пројекта. Ово поједностављује управљање пројектима на начине које ОнеДриве не нуди. Такође можете да интегришете Иаммер — услугу друштвеног умрежавања — у СхареПоинт. То омогућава члановима тима да директно комуницирају.

Иако обе платформе омогућавају корисницима да креирају библиотеке датотека за организовање садржаја, лакше је управљати њима и кретати се њима у СхареПоинт-у. Ово је важније разматрање како се обим података повећава. Дакле, ако дајете приоритет лакој сарадњи и дељењу датотека, СхареПоинт је прави начин.

И ОнеДриве и СхареПоинт вам омогућавају да приступите подацима са било ког уређаја, без обзира на вашу локацију. Оба подржавају синхронизацију са уређајима, што вам омогућава да пренесете своје податке за локалну употребу на било ком уређају ако је потребно. Као такве, обе платформе нуде у суштини исте карактеристике у овој области.

3 Безбедност и приватност

Лума цреативе/Схуттерстоцк

Мицрософт је предузео чврсте мере да осигура безбедност обе услуге. Уз шифровање података у реалном времену, можете да направите резервну копију података на СхареПоинт и ОнеДриве. Штавише, ако случајно избришете датотеку, можете је опоравити из корпе за отпатке на обе платформе. Међутим, у СхареПоинт-у можете опоравити само датотеке које можете да уређујете.

Мицрософт користи механизам за откривање вируса да скенира датотеке отпремљене у СхареПоинт и ОнеДриве. Ово помаже у заштити ваших датотека и простора за складиштење на мрежи. Ако открије заражену датотеку, свака услуга ће одмах обавестити кориснике. СхареПоинт администратори могу блокирати приступ корисника свим зараженим датотекама у бази података.

Упркос овим безбедносним мерама, требало би да будете свесни потенцијалних ризика када делите датотеке на било којој платформи. Избегавајте случајно дељење датотека са неовлашћеним члановима и пажљиво управљајте дозволама за уређивање како бисте спречили губитак и крађу података. Такође би требало да се уздржите од прекомерног дељења да бисте поједноставили управљање подацима и безбедност.

4 Цене и складиштење

Јирсак/Схуттерстоцк

На свом бесплатном плану, ОнеДриве обезбеђује простор за складиштење од 15 ГБ, што би требало да буде довољно за индивидуалну употребу. Ако вам треба више простора за складиштење, имате две опције. Можете се претплатити на Мицрософт 365 Басиц, који нуди 100 ГБ по цени од 1,99 УСД месечно. Или се можете одлучити за Мицрософт 365 Персонал, који нуди 1ТБ простора за складиштење по цени од 6,99 УСД месечно.

Самостални план ОнеДриве-а се зове Мицрософт 365 Басиц. Имајте ово на уму да бисте избегли било какву забуну.

Насупрот томе, СхареПоинт не нуди бесплатан план. Његов самостални пакет кошта 5 долара по кориснику месечно, пружајући простор за складиштење до 1ТБ за сваког корисника. Алтернативно, можете купити СхареПоинт као део Мицрософт 365 пословног плана. Ово нуди администраторима до 25ТБ простора за складиштење на сајту.

СхареПоинтове цене и простор за складиштење чине га пожељнијим за тимску сарадњу. ОнеДриве, посебно са својим бесплатним планом, боље одговара потребама појединаца.

Још 5 напредних функција

СхареПоинт нуди неколико напредних функција које ОнеДриве нема. Његова функција веб објављивања вам омогућава да објављујете важне документе директно на спољној веб локацији ваше компаније користећи уграђени систем за управљање садржајем. Ово омогућава запосленима или потрошачима да преузму такве документе кад год им затребају.

СхареПоинт вам такође омогућава да додате апликације на интерне или веб странице, креирате портале за запослене, обрасце за преглед и још много тога. Такође вам омогућава да аутоматизујете задатке на основу радњи корисника, као што је слање нових датотека е-поштом одређеном тиму или вођи пројекта. ОнеДриве не нуди ову функцију.

Погледајте још неколико ствари које можете да урадите са Мицрософт СхареПоинт-ом, а које можда нису могуће са ОнеДриве-ом.

6 Коју би требало да користите?

монтичело/Схуттерстоцк

Ако сте појединац без тима или власник малог предузећа коме није потребна опсежна сарадња и велики простор за складиштење, ОнеДриве би могао да задовољи ваше потребе. Међутим, СхареПоинт ће бити бољи ако управљате великим тимом који захтева честу сарадњу и више складиштења података.

Такође можете да користите обе услуге пошто СхареПоинт план укључује ОнеДриве. Можете да користите ОнеДриве за складиштење поверљивих докумената компаније као што су пословни планови и финансијски записи и да ограничите његов приступ на неколико чланова. У међувремену, можете да креирате СхареПоинт локацију да бисте сарађивали на мање осетљивим документима као што су смернице, распореди и подаци о обуци.

Поред тога, можете да синхронизујете ОнеДриве са СхареПоинт-ом, што олакшава коришћење и алата и Мицрософт тимова за побољшање сарадње вашег тима.

Укратко, ОнеДриве је најпогоднији за личну употребу, док је СхареПоинт бољи за веће тимске сарадње.