Шта је Азуре ЕкпрессРоуте и зашто би требало да га користите

Сигурно један од највећих изазова са којима се компаније суочавају када имплементирају енд-то-енд цлоуд решења јесте безбедност ових сложених инфраструктура. Ту помаже Азуре ЕкпрессРоуте!

Будућност дигиталне трансформације лежи у облаку. Да бисте на најбољи начин искористили облак у вашој организацији, потребна вам је мрежна инфраструктура која вам одговара – да задовољи ваше потребе у погледу безбедности, перформанси и корисничког искуства.

Азуре ЕкпрессРоуте је услуга која обезбеђује наменску и приватну везу између локалних центара података организације и Мицрософт-ове Азуре платформе у облаку. Омогућава организацијама да заобиђу јавни интернет и успоставе сигурну везу високог пропусног опсега са Азуре услугама.

ЕкпрессРоуте је представљен 2014. године како би се обезбедила поузданија и безбеднија повезаност са Азуре-ом за предузећа са строгим мрежним захтевима. Између 2015-2019, Азуре ЕкпрессРоуте је додао подршку за додатне функције као што су ЕкпрессРоуте Дирецт и услуге, укључујући Оффице 365 и Динамицс 365.

Шта је Мицрософт Азуре ЕкпрессРоуте?

Азуре ЕкпрессРоуте је услуга која се нуди у оквиру Азуре-а која се састоји од приватних мрежних веза које омогућавају компанијама да имају проширење у облаку својих центара података.

Као Азуре услуга усмерена ка нејавним везама, ЕкпрессРоуте првенствено обећава већу сигурност. Поред тога, ЕкпрессРоуте нуди побољшану брзину и смањено кашњење у поређењу са редовним интернет везама. Вероватноћа неуспеха везе је такође смањена.

Азуре ЕкпрессРоуте нуди везе са до 100 гигабита у секунди пропусног опсега. Услуга је намењена корисницима који обављају редован и брз пренос података. Укључује сценарије за миграцију пословних података или опоравак од катастрофе. У смислу обезбеђивања високе доступности, Азуре ЕкпрессРоуте је суштински градивни блок.

Друге области примене брзих приватних конекција са Азуре ЕкпрессРоуте-ом су апликације у области рачунарства високих перформанси и преноса великих количина података за ВМ између развојног или тестног окружења и локалног производног окружења.

Азуре ЕкпрессРоуте такође нуди приватни облак за складиштење и опоравак. Користи се, на пример, да обезбеди развојно окружење. Одавде се велике количине података такође могу размењивати са локалним производним окружењем путем приватне везе.

  6 најбољих Висио прегледача за гледање ВСД формата

Веза са Мицрософт услугама у облаку укључује и Мицрософт Азуре и Мицрософт 365. Мицрософт 365 је дизајниран за безбедан приступ преко интернета. Произвођач, стога, препоручује коришћење Азуре ЕкпрессРоуте-а за одређене сценарије.

Иако уз помоћ Азуре ЕкпрессРоуте-а, можете да имплементирате поуздану везу велике брзине са Мицрософт Азуре далеко од јавног интернета, она се суштински разликује од класичне ВПН везе преко интернета. Најважније разлике су представљене у табели испод.

Азуре ЕкпрессРоутеВПНИ је доступан само са крајње тачке тунела који креирате. Обично је доступан са било које локације на Интернету. Да ли је приватна мрежа са наменским пропусним опсегом, јавна мрежа која може бити предмет загушења. Услуге у облаку релевантне за перформансе/кашњење за центре података. Погодне су за класичне услуге у облаку за крајње кориснике без посебних захтева за перформансе/кашњење.

Опције повезивања ЕкпрессРоуте

ЕкпрессРоуте нуди приватно гледање кроз четири различите опције мрежног повезивања:

#1. Мрежни модел од тачке до тачке

У овом моделу, организација успоставља наменску везу између две тачке, као што је између локалног дата центра и Азуре региона. Ова веза се може користити за пренос података између две тачке и не дели се ни са једном другом организацијом.

#2. Мрежни модел Ани-то-Ани

У овом моделу, организација успоставља везу са тачком размене, као што је мрежна размена или интернет размена, што јој омогућава да се повеже на друге мреже и услуге. Овај модел омогућава организацијама да успоставе везе са више партнера и провајдера, омогућавајући им да размењују податке са широким спектром партнера.

#3. Модел мреже виртуелне унакрсне везе

Овај модел је сличан моделу било који на било који. Међутим, то укључује виртуелне унакрсне везе, логичке везе које омогућавају организацијама да се повежу на више мрежа и услуга без потребе за физичким кабловима.

#4. ЕкпрессРоуте директна веза

Овај модел укључује наменску, приватну везу између локалних ресурса организације и Азуре-а. Ова веза се успоставља коришћењем директне везе, као што је изнајмљена линија или приватно коло, и не дели се са другим организацијама.

Овај модел користи организацијама које морају да пренесу велике количине података између својих локалних ресурса и Азуре-а, јер нуди повезивање са високим пропусним опсегом и малим кашњењем.

Карактеристике Азуре ЕкпрессРоуте-а

Ево неких од главних карактеристика Азуре ЕкпрессРоуте-а:

Повезивање са различитим Азуре регионима

ЕкпрессРоуте подржава различите Азуре регионе. Ово су глобално дистрибуирани центри података који садрже ресурсе за складиштење, рачунарство и мрежу. Када Азуре креира одређени ресурс, корисници бирају одређену локацију. Локација за складиштење ресурса одређује који од Азуре центара података или у ком региону се креира ресурс.

  Како уклонити колутове на Фацебоок апликацији

Мицрософт Азуре: листа локација

Мицрософт користи стандардни протокол БГП (Бордер Гатеваи Протоцол) за ЕкпрессРоуте, који омогућава динамичко рутирање. Омогућава размену рута између локалних мрежа, њихових Азуре инстанци и јавних Мицрософт адреса. У мрежи се може подесити више БГП сесија за различите профиле саобраћаја података.

ЕкпрессРоуте Лоцал

Коришћењем ЕкпрессРоуте јефтиног преноса података могуће је ако корисници активирају локални СКУ (јединица за чување залиха; овде: јединствена идентификација). Локални СКУ-ови омогућавају да се подаци испоруче на једну од локација ЕкпрессРоуте близу циљаног Азуре региона. Као део ЕкпрессРоуте Лоцал, пренос података је већ интегрисан у накнаду за порт.

ЕкпрессРоуте Глобал Реацх

Функција ЕкпрессРоуте Глобал Реацх може се активирати за размену између различитих локалних локација. Користи се, на пример, када корисници управљају са неколико приватних центара података на различитим локацијама. Ови центри података могу бити повезани преко ЕкпрессРоуте кола. Резултујући саобраћај података кроз центре података одвија се кроз Мицрософт мрежу.

Физичка изолација

ЕкпрессРоуте Дирецт нуди опцију физичке изолације за изазове различитих осетљивих индустрија. Ова физичка изолација је посебно погодна за размену поверљивих информација у индустријама као што су банкарство или владине агенције. Штавише, дистрибуција електричне енергије се може прецизно контролисати и прилагодити различитим пословним јединицама у складу са њиховим захтевима.

Главне предности ЕкпрессРоуте-а

ЕкпрессРоуте омогућава приватно умрежавање са високим пропусним опсегом и малим кашњењем између Азуре и локалних центара података или између Азуре региона. Пружа неколико предности у поређењу са коришћењем јавног интернета за повезивање на Азуре:

Побољшана безбедност

ЕкпрессРоуте нуди напредне вишеслојне безбедносне контроле које чувају ваше ресурсе заштићене. Штавише, везе не иду преко јавног интернета, што их чини мање рањивим на нападе и друге безбедносне ризике.

Ловер Латенци

ЕкпрессРоуте везе имају мање кашњење од веза преко јавног интернета, што може бити корисно за апликације које захтевају брзо време одзива. Свака веза у ЕкпрессРоуте-у се састоји од две везе, свака са два МСЕЕ-а (Мицрософт Ентерприсе Едге Роутерс) на једној од ЕкпрессРоуте локација.

Корисници такође могу изабрати да не обезбеђују редундантне везе. Међутим, сами провајдери повезивања користе сувишне уређаје. То је да се осигура да веза иде сувишно до Мицрософта.

Повећана пропусност

ЕкпрессРоуте везе могу да подрже већи пропусни опсег него што је обично доступно преко јавног интернета, што је корисно за апликације које захтевају велике количине преноса података.

Боља усклађеност и контрола

ЕкпрессРоуте може помоћи организацијама да испуне захтеве усклађености који можда нису могући са јавном интернет везом. Са ЕкпрессРоуте-ом, организације имају већу контролу над својом мрежном инфраструктуром и могу је прилагодити својим специфичним захтевима.

  Шта учинити пре (и после) крађе телефона

Интеграција са локалним ресурсима

ЕкпрессРоуте омогућава организацијама да неприметно интегришу Азуре услуге са својим локалним ресурсима. Капацитети постојећих центара података могу се проширити или повезати преко Азуре ЕкпрессРоуте-а.

Како да подесите Азуре ЕкпрессРоуте

Подешавање Азуре ЕкпрессРоуте захтева успостављање одговарајућих веза уз помоћ сертификованог Азуре партнера и укључује неколико корака:

#1. Одредите своје захтеве за повезивање

Први корак у подешавању Азуре ЕкпрессРоуте-а је одређивање ваших захтева за повезивањем, као што су пропусни опсег и локације на које треба да се повежете. Такође треба да размотрите све захтеве усклађености или друга ограничења која утичу на опције повезивања, као што је цена. Можете израчунати процењену цену користећи Азуре калкулатор цена:

#2. Изаберите добављача за повезивање

ЕкпрессРоуте везе се могу успоставити преко провајдера повезивања сертификованих од стране Мицрософта, као што су провајдери мрежних услуга (НСП), интернет провајдери (ИСП) или други партнери. Мораћете да изаберете провајдера који може да испуни ваше захтеве за повезивањем и који је доступан на локацијама на којима треба да се повежете.

#3. Купите коло ЕкпрессРоуте

Када одаберете добављача повезивања, морате купити ЕкпрессРоуте коло. Коло је наменска веза између ваших локалних ресурса и Азуре-а за пренос података.

#4. Конфигуришите ЕкпрессРоуте коло

Након што сте купили коло, мораћете да га конфигуришете у складу са вашим захтевима за повезивање. То може укључивати навођење пропусног опсега кола, локација и других опција.

#5. Подесите везу са Азуре-ом

Када је коло конфигурисано, морате да подесите Азуре везу. То ће укључивати креирање ЕкпрессРоуте ресурса у Азуре-у и његово повезивање са колом. Такође ћете морати да конфигуришете подешавања рутирања и умрежавања за везу.

#6. Тестирајте и проверите везу

Након што је веза постављена, требало би да је тестирате и верификујете да бисте били сигурни да ради како се очекује. То може укључивати пренос података између ваших локалних ресурса и Азуре-а и проверу да ли се преносе исправно.

Завршне речи

Доношење одлука које укључују велике инфраструктурне промене захтевају да имате што више информација. У овом случају, одлука да ли да се измени инфраструктура или не захтева познавање најважнијих елемената пословања.

Из тог разлога, када размишљате о услугама које могу безбедно да подрже пренос података великих размера и прате оно што посао захтева, Мицрософт Азуре ЕкпрессРоуте је несумњиво позициониран као један од најбољих сервиса који пружају наменску и безбедну везу.

Такође можете истражити неке од најбољих алата за праћење и решавање проблема Азуре перформанси.