Шта је Азуре СКЛ складиште података?

Мицрософт је трансформисао своје Азуре услуге у решења у облаку за предузећа која укључују најсавременије функције као што су управљање подацима и анализа.

Мицрософт је покренуо Азуре СКЛ складиште података када је донео одлуку да користи облак. Мицрософт гура Азуре СКЛ складиште података са великом енергијом. То је флексибилна услуга управљања базом података која са собом комбинује еластичне карактеристике складишта података.

Шта је Азуре СКЛ складиште података?

Азуре СКЛ складиште података (сада се зове Азуре Синапсе Дедицатед СКЛ Поол, складиште података засновано на облаку, омогућава вам да креирате и испоручите складиште података на Мицрософт Азуре. Азуре Дата Варехоусе може да обрађује велике количине релационих и нерелационих података. Нуди Могућности СКЛ складишта података и платформа за рачунарство у облаку.

Нативно подржава СКЛ сервере и може да мигрира постојеће СКЛ сервере у СКЛ складиште података. Такође можете користити исте упите и конструкције. Поред тога, претплатници имају тренутни приступ скалирању, паузирању и смањењу својих ресурса складишта података.

Користи се за обезбеђивање комплетног решења за складиште података базираног на СКЛ-у предузећа. Такође се може користити на следеће начине:

  • Миграција постојећих складишта података (локалних) у облак
  • Обезбедите решење за складиште података за апликације и услуге којима је потребно складиштење и преузимање података током рада – као што су веб апликације.
  • Решење хибридног складишта података које се повезује са складиштем података хостованим у Азуре-у и СКЛ Сервером на лицу места.

Најбоља карактеристика Азуре СКЛ складишта података је његова еластична природа. Омогућава скалабилност и могућност одвојеног управљања ресурсима за складиштење и рачунарство. Он ствара платформу за победу/победу где корисници плаћају само за оно што користе и када то користе.

Рачунарска страна Азуре СКЛ складишта података заснована је на јединици складишта података (ДВУ), која прати рачунарске ресурсе као што су улаз/излаз за складиштење и меморија у свим рачунарским чворовима који учествују.

Азуре СКЛ складиште података нуди функцију безбедности везе. Ово вам омогућава да ограничите приступ одређеним ИП адресама или ИП опсегима користећи правила заштитног зида. Интеграција са Азуре Ацтиве Дирецтори аутентификацијом (ААД) ће вам омогућити да се повежете на Азуре СКЛ складиште података користећи идентитете из Азуре АД.

Вишеслојно шифровање пружа заштиту у мировању, у покрету и у употреби како би заштитили ваше податке од злоупотребе. Доступни су додатни алати за ревизију и праћење података и идентификацију кршења безбедности.

  Како подесити подсетнике у Слацк-у

У комбинацији са другим Мицрософт алатима, Азуре СКЛ складиште података нуди перформансе без премца, што је велика предност у односу на друге упоредиве услуге на тржишту.

Азуре Синапсе наменски СКЛ базен

Азуре Синапсе СКЛ Поол Наменски СКЛ базен (раније Азуре СКЛ Дата Варехоусе) је масовна база података за паралелну обраду слична технологијама база података заснованим на стубовима као што су Сновфлаке и Амазон Редсхифт. Крајњем кориснику изгледа као традиционални СКЛ Сервер, али не складишти и не обрађује податке на једном чвору.

Ово може драматично побољшати перформансе складишта података која су већа од неколико терабајта, али можда постоје боља решења за мање имплементације.

Основна архитектура се веома разликује од традиционалних СКЛ сервера. То значи да су синтакса и методе развоја такође различите.

Дистрибуције се мапирају на рачунарске чворове у наменском СКЛ базену. Група ремапира ваше дистрибуције на рачунарске чворове док купујете више рачунарских ресурса.

Можете да увезете велике податке користећи једноставне ПолиБасе СКЛ упите, а затим да користите механизам за дистрибуиране упите за аналитику високих перформанси.

Наменски СКЛ скуп, раније СКЛ ДВ, обезбедиће вашем предузећу један извор истине који вам омогућава да брже интегришете и анализирате податке и пружа робусније увиде.

Која је разлика између Азуре Синапсе наменских СКЛ скупова и наменских СКЛ скупова у радном простору Азуре Синапсе Аналитицс?

ПоверСхелл је једна од најзбуњујућих области у документацији између „наменског СКЛ скупа (раније СКЛДВ) и „Синапсе Аналитицс“ наменских СКЛ скупова.

Оригинална имплементација СКЛ ДВ-а користи логички сервер сличан Азуре СКЛ ДБ-у. ПоверСхелл модул под називом Аз.Скл се дели.

Овај модул креира нови СКЛ базен (раније СКЛДВ) користећи цмдлет Нев.АзСклДатабасе. Има параметар „Издање“ који вам омогућава да наведете да желите ДатаВарехоусе.

Синапсе Аналитицс је дошао са новим ПоверСхелл модулом из Аз.Синапсе-а када је први пут објављен. Да бисте креирали наменски СКЛ скуп у радном простору Синапсе Аналитицс, користили бисте Нев-АзСинапсеСклПоол.

Овај ПоверСхелл модул не захтева да укључите параметар „Едитион“, јер се користи само за Синапсе артефакте.

Наменски СКЛ базен обезбеђује Т-СКЛ засновано рачунарство и складиштење. Подаци могу да се учитавају, моделују и обрађују у Синапсе-у да би се обезбедио бржи увид.

Азуре Синапсе нуди СКЛ групе без сервера и Апацхе Спарк поред наменских СКЛ група. Можете изабрати прави на основу ваших захтева.
СКЛ базен без сервера вам омогућава да постављате упите за податке ускладиштене у вашем језеру података.

Шта ради Азуре Синапсе Дедицатед СКЛ Поол?

Азуре Синапсе наменски СКЛ базен користи архитектуру са скалирањем за дистрибуцију израчунавања података на више чворова. Рачунање можете скалирати независно од складишта јер се рачунање разликује од складишта.

  Убунту: проверите верзију кернела [Guide]

СКЛ скупови без сервера су без сервера и аутоматски се скалирају како би испунили захтеве ресурса упита. Прилагођава се променљивим топологијама додавањем, уклањањем или пропуштањем преко чворова. Ово осигурава да ваш упит има довољно ресурса и да се може успешно завршити.

Синапсе СКЛ је заснован на архитектури заснованој на чворовима. Синапсе СКЛ користи архитектуру засновану на чворовима. Апликације се могу повезати на контролни чвор и издати Т-СКЛ команде. Ово је једина тачка за Синапсе СКЛ.

Азуре Синапсе СКЛ контролни чворови користе дистрибуирани механизам упита који оптимизује упите за паралелну обраду, а затим прослеђује операције рачунарским чворовима како би могли да раде свој посао паралелно.

Контролни чвор СКЛ базена без сервера користи машину за дистрибуирану обраду упита (ДКП), да оптимизује и оркестрира дистрибуирано извршавање.

Ово се ради тако што се кориснички упит дели на мање упите који се могу извршити на рачунарским чворовима. Сваки задатак је дистрибуирана извршна јединица. Он преузима податке из других задатака, групише датотеке и чита их из складишта.

Рачунарски чворови чувају све корисничке податке и покрећу паралелне упите. Дата Мовемент Сервице (ДМС), интерна услуга на нивоу система, премешта податке између чворова да би омогућила паралелне упите и враћа тачне резултате.

Синапсе СКЛ користи Азуре Стораге за безбедност корисничких података. Азуре Стораге чува и управља вашим подацима. Постоји посебна накнада за коришћење складишта.

Карактеристике Азуре Синапсе наменских СКЛ базена

Ево најбољих карактеристика Азуре Синапсе СКЛ базена:

  • Можете да се распитате о подацима у различитим форматима као што су Паркет, ЈСОН и ЦСВ у језеру података.
  • Корисници могу да виде најновије податке коришћењем релационе апстракције.
  • Т-СКЛ вам омогућава да трансформишете податке у језеру на једноставан, скалабилан начин
  • Научници података могу брзо да испитају структуру и садржај података о језеру користећи ОПЕНРОВСЕТ или функције аутоматског закључивања шеме.
  • Инжењери података могу да користе базен за истраживање језера и трансформацију, креирање или поједностављење својих цевовода за трансформацију података.
  • Аналитичари података могу приступити подацима и покренути спољне табеле преко Т-СКЛ језика и других познатих алата. Ови алати се такође могу повезати са СКЛ базеном без сервера.
  • Тренутно генеришете БИ извештаје професионалаца за пословну интелигенцију преко Спарк табела или језера података.

Наменски СКЛ базен вс. СКЛ базен без сервера

СКЛ базен без сервера

Азуре Синапсе радни простори имају СКЛ скуп без сервера који делује као услуга упита преко језера података. Не захтева додатну конфигурацију за приступ подацима. Потпуно је без сервера и не захтева инфраструктуру за постављање или одржавање.

  Смаллк264 користи ГУИ ручне кочнице за транскодирање видео записа у пакету

Скалирање се може извршити аутоматски да би се задовољили захтеви за ресурсима. Корисник плаћа само за обрађене податке, а не за резервисане ресурсе. СКЛ скуп без сервера такође креира статистику за оптимизацију извршења упита.

На пример, када покренемо упит двапут или покренемо два упита са сличним плановима извршења, ова статистика се може поново користити.
Ове функције нам омогућавају да брзо анализирамо велике количине података без копирања или учитавања у одређену продавницу.

Наменски СКЛ базен

Синапсе наменски СКЛ базен је наследник Азуре СКЛ складишта података и нуди све функције за складиштење података предузећа. Међутим, не постоји СКЛ базен без сервера. Уместо тога, корисници морају да креирају и обришу Синапсе наменски СКЛ скуп. Такође можемо изабрати ресурсе које ће користити.

Ови ресурси се мере коришћењем Синапсе-ових наменских СКЛ скупова. Зову се јединице складишта података (ДВУ). ДВУ се односи на комбинацију ЦПУ, меморије и ИО ресурса.

Број ДВУ-а одређује перформансе и трошкове скупа. Уместо да будемо наплаћени по упиту, биће нам наплаћено сваки пут када је скуп активан, без обзира на то колико је посла обавио.

Да би се избегли додатни трошкови, наменски базени се могу зауставити и поново покренути. Направили смо 100 ДВУ наменски СКЛ базен за наш тест.

Након креирања базена, подаци се могу учитати у њега помоћу команде ЦОПИ, ПолиБасе са Т–СКЛ упитима или цевовода. Ови подаци ће бити ускладиштени у колонском складишту у релационим табелама.

Намјенски СКЛ ПоолСерверлесс СКЛ ПоолОво вам омогућава да испитујете језеро података и уносите га. Корисници могу да постављају упите датотекама језера података. Потребна је инфраструктура. Није потребно успостављати инфраструктуру или одржавати кластере. Прије него што можете обавити било коју операцију, потребно је прибавити наменски сервери. Није потребна инфраструктура за трансформацију података или истраживање. Релационе табеле се користе за складиштење података. Дата Лаке складишти податке. Можете управљати трошковима тако што ћете паузирати СКЛ скуп и смањити складиште. Трошкови се аутоматски обрађују и фактуришу према на основу плаћања по захтеву. Резервисани ресурси подлежу трошковима. Трошкови обраде података по упиту се наплаћују. Плаћање по обезбеђеном ДВУ. Плаћање по ТБ Обрађено.

Закључак

Дакле, то је било све о Азуре СКЛ складишту података (сада се зове Азуре Синапсе Дедицатед СКЛ Поол). Док наменски СКЛ скуп може изгледати слично традиционалном СКЛ Серверу из многих углова, основна архитектура (масивно паралелна обрада) је потпуно другачија. То значи да су одређени концепти и технике применљиви само на наменски СКЛ скуп.

Такође можете истражити разлике између језера података и складишта података.