Шта је био Омегле? И зашто се угасио?

Кључне Такеаваис

  • Омегле је била онлајн платформа за ћаскање која је повезивала странце широм света за ћаскање и видео разговоре. Имао је преко 3 милиона активних корисника дневно пре него што се угаси.
  • Корисници су насумично упарени са другим корисником и могли су одмах да почну да ћаскају без додавања у своју мрежу. Могли би прекинути разговор и започети нови ако желе.
  • Омегле се суочио са притисцима и критикама због контроверзи и незаконитог садржаја. Упркос напорима да платформа буде безбедна, власник је одлучио да је угаси због огромне природе посла.

Омегле је био популаран онлајн сервис за ћаскање који вам омогућава да разговарате са странцима из целог света путем ћаскања или видеа. Али, након 14 година, Омегле се заувек угасио. Дакле, шта је био Омегле, како је функционисао и зашто се угасио?

Шта је био Омегле?

Леиф К-Броокс, 18-годишњак из Вермонта, креирао је платформу за онлајн ћаскање 2009. године. Њена примарна сврха је била да повеже насумичне странце из целог света ради ћаскања и размене идеја.

До 2010. додао је функцију видео ћаскања, омогућавајући корисницима да виде са ким разговарају. Према а изјава К-Брооксаако је интернет глобално село, Омегле је требало да буде једна од улица у том селу, где бисте могли да прошетате и успут започнете разговоре са људима.

Непосредно пре него што је Омегле затворен 8. новембра 2023., имао је преко 3 милиона активних корисника дневно, према ХелпЛамашто га чини једним од највећих сајтова за разговор са случајним странцима.

  6 Веб3 платформе за објављивање за писце

Како је Омегле функционисао?

Омегле је радио тако што вас је упарио са другим корисником. Ово је урађено насумично — не морате да додате другог корисника у своју мрежу да бисте разговарали са њим. Када је Омегле још увек био активан, требало је само да одете на званичну веб страницу или апликацију за иОС и могли сте одмах да почнете да ћаскате када будете упарени са странцем (иако понекад морате да докажете да нисте бот).

Ако вам се не свиђа како се разговор одвија, можете да кликнете на дугме Стоп да бисте прекинули ћаскање, а затим на Ново да бисте добили новог партнера за разговор. Алтернативно, можете једном притиснути Есц на тастатури за обе радње.

Омегле вам такође омогућава да се повежете са појединцима који имају слична интересовања када сте попунили О чему желите да разговарате? унос на почетној страници. Платформа би такође могла да увезе ваша интересовања са Фејсбука ако то дозволите, помажући вам да се повежете са странцима који исто мисле.

Платформа је имала неколико других режима, укључујући шпијун (режим питања), који вам је омогућавао да двојици странаца поставите питање и видите како су о томе разговарали. Постојао је и разговор са студентима на факултету, који је омогућио студентима да се повежу са својим вршњацима. Међутим, за ово је била потребна верификована адреса е-поште за образовање да бисте могли да је користите.

Зашто се Омегле угасио?

8. новембра 2023., Омегле фанови су били изненађени када њихова омиљена платформа за ћаскање више није постојала. Уместо на Омегле почетну страницу, корисници су дошли на писмо Леифа К-Броокса за Омегле кориснике.

  11 виртуелних ИБАН провајдера за неометана прекогранична пословна плаћања

Рекао је да, иако је било много истакнутих догађаја током Омегле-овог времена, он се такође суочио са притиском, критикама и негативним повратним информацијама због контроверзи на платформи.

Пошто је Омегле по природи био анониман, неки корисници су били охрабрени да покажу незаконит садржај.

Омегле је предузео кораке да га заштити. Увео је модерацију, додао упозорења, па чак и „надгледао“ видео разговоре како би открио лоше актере. Без обзира на то, ови кораци нису били баш ефикасни, јер су неки корисници пронашли начине да уклоне приступ Омегле-у.

Иако је могао да пријави неке кориснике властима и заустави криминал, они су углавном били неефикасни. Због ових проблема, К-Броокс је одлучио да заувек угаси Омегле. Према његовим речима:

Операција Омегле-а више није одржива, ни финансијски ни психолошки. Искрено, не желим да доживим срчани удар у својим 30-им.

И уз то, једна од највећих интернет платформи за ћаскање више не постоји.

Ако размишљате о преласку на Омегле алтернативу, побрините се да заштитите своје личне податке на мрежи да бисте остали безбедни. Постоје врсте информација које никада не бисте требали објављивати на мрежи, чак и ако је услуга анонимна.

Омегле Нема више

Анонимна платформа за ћаскање омогућила је милионима корисника да се насумично повежу једни са другима. То је омогућило људима да виде друге културе, разговарају о различитим идејама, а чак је неколицина пронашла своју сродну душу на платформи.

Међутим, Омегле је такође имао својих проблема. Власник је одлучио да му је ова битка превише. Дакле, опраштамо се од Омегле-а.

  Да ли вам је потребна наменска звучна картица за ваш рачунар?