Шта је дигитални близанац и зашто је важан у Интернету ствари?

Предузећа која су спремна за будућност креирају, решавају проблеме, ажурирају и иновирају физичке или дигиталне производе ефикасно са дигиталним близанцима. Не знам шта је то? У наставку!

Интернет ствари (ИоТ) омогућава предузећима да прикупе огромне количине података из стварног света. Када се примењује из комерцијалних разлога, ИоТ револуционише различите процесе производње и пружања услуга. Такође помаже предузећима да креирају симулације у реалном времену за нове и постојеће производе/услуге.

Напредни ниво симулације или концепт дигиталног близанца који покреће ИоТ даје вам тачне податке са терена.

Ако технички и теоретски научите концепт дигиталног близанца, отварате огромну прилику.

Можете да градите решења као дигитална агенција близанца за велика предузећа или да обезбедите високо плаћене послове у врхунским компанијама. Да не спомињемо, такође можете користити технологију у свом послу. Дакле, хајде да научимо шта, како, зашто и све остало о дигиталном близанцу.

Преглед садржаја

Шта је дигитални близанац?

Дигитални близанац је виртуелни и компјутеризовани модел за физичке производе, имовину, радну снагу, токове пословних процеса и дигитални софтвер.

Током животног циклуса производа, дигитални близанац добија податке у реалном времену преко сензора и анкетних улаза. Алгоритам за анализу података анализира прикупљене податке како би приказао будућа предвиђања.

Дакле, тим за развој производа може да отклони грешке у било ком производу, побољша производ у следећем развојном циклусу, открије нове пословне идеје и још много тога.

Дигитални близанци могу постојати за све што је од пословног интереса. Све се може реплицирати у оквиру компјутерског програма, од једноставног складишта производа до централе компаније, свемирских летелица, нафтних платформи на мору, хиперлооп система, ЦРМ-а и софтвера за сајбер безбедност.

Како функционише дигитални близанац?

Путовање дигиталног близанца почиње креирањем графичке реплике физичког објекта. На пример, ако желите дигиталну реплику пословне зграде, користите било који ЦАД софтвер за архитектуру зграде. Затим можете користити и 3Д скенере за различите унутрашње просторе зграде како бисте дигиталну реплику учинили готово стварном.

Затим морате поставити ИоТ уређаје за прикупљање података. То могу бити термостати, паметне сигурносне камере са ОЦР-ом, мрежасте Ви-Фи кутије, сензори температуре, сензори воде, сензори ваздуха, сензори амбијенталног звука и још много тога.

Користећи један или више уређаја за анализу ивица, можете прикупити вредне податке са ових ИоТ уређаја и сензора. Након локалне анализе, можете да ускладиштите податке у облаку и искористите увиде да направите модел зграде уживо на рачунару користећи ЦАД модел.

Дигитални близанац ће реплицирати све што се дешава унутар зграде. Уз континуирани ток података, можете предвидети кораке, потрошњу електричне енергије, Ви-Фи покривеност, коришћење наизменичне струје, оптимално коришћење комерцијалног простора и још много тога.

  Како одмах омогућити вишепроцесност у Фирефок-у

Врсте дигиталног близанца

#1. Бусинесс Ассет Твинс

Када две или више пословних компоненти раде заједно да би дале вредне резултате, то називате пословном имовином. Сада, када креирате дигиталне близанце таквих средстава, добијате близанце средстава.

Такве дигиталне реплике вам помажу да проучавате интеракцију компоненти у стварном свету и прикупљате податке о перформансама ради побољшања процеса.

#2. Двоструки делови или компоненте

Компоненте или делови близанци су дигиталне реплике најмање јединице пословног процеса. На пример, транспортер, роботска рука, итд., могу се дигитално моделовати на компјутерском програму за потребе симулације.

#3. Јединица или систем близанци

Унит твинс су дигиталне реплике са живим радним подацима за пословне системе који могу произвести интермедијер производа или готов производ. На пример, машина за флаширање минералне воде производи упаковану минералну воду за јединицу за етикетирање.

#4. Процесни или Вокфлов близанци

Ток посла или дигитални близанци на нивоу процеса су највиша стања за дигиталне реплике. На пример, креирање дигиталне симулације фабрика за производњу возила из стварног живота је процес близанац.

Процесни близанци показују како људска радна снага, роботска средства, производне јединице и друга ситна опрема раде заједно у производњи аутомобила.

Дигитал Твин Вс. Симулација

Иако оба звуче исто, пронађите у наставку фине разлике у овој табели:

Карактеристике/АтрибутиДигитал ТвинСимулатионСцалеМањи пословни системи за велике производне погоне. Обично предузећа користе симулацију за специфичне потребе у малом обиму. На пример, летење авионима или симулација сајбер напада. Подаци уживо Подаци у реалном времену прикупљени из окружења у којем дигитализовани објекат ради су срж дигиталне технологије близанаца. Симулација не захтева уносе података у реалном времену. Обим проучавања Можете да проучавате цео посао или минутни задатак. Симулација се фокусира на један по један задатак. Дељење увида Дигитални близанац аутоматски дели излазне увиде са физичким објектом или процесом. Симулација не дели увиде аутоматски. Резултате морате применити ручно.

Случајеви употребе дигиталног близанца

#1. Мануфацтуринг

Дигитални близанци су ту да одражавају животни циклус производа. Стога вас не би изненадило да сазнате да су дигитални близанци постали незаменљиви у свим фазама производње, водећи производе од фазе дизајна до готовог производа и свих других корака.

#2. Здравствена заштита

Као и производи и услуге, пацијенти такође могу имати користи од технологије дигиталних близанаца. Низ здравствених ИоТ уређаја ће прикупљати податке на различитим нивоима.

Стручњаци могу применити такве здравствене податке и стратегије лечења на дигиталној реплици како би симулирали ситуацију. Овај приступ генерише најбоље могуће начине лечења здравственог стања.

#3. Аутомобиле

Возила садрже много типова сложених, променљивих и кофункционалних система. Дизајнери и инжењери увелико користе дигиталне близанце у дизајну и производњи аутомобила.

Овај приступ побољшава возила, минимизира трошкове производње и генерише огроман приход за аутомобилску индустрију.

#4. Малопродаја

Велики трговачки ланци су већ применили дигиталну технологију близанаца у својим тржним центрима и трговима.

Они прикупљају податке о купцима преко низа ИоТ уређаја који прате расположење купаца на дисплејима производа, паковању, избору за одређени бренд, разматрању цена и још много тога.

Затим, анализом таквих података, малопродајни маркетиншки тимови могу креирати малопродајне стратегије како би максимизирали продају.

Употреба дигиталног близанца у Интернету ствари

Интернет ствари и технологија дигиталних близанаца су међусобно повезани. Морате да примените ИоТ уређаје да бисте прикупили живе податке о стварном објекту и пренели податке у дигиталну реплику на рачунарском серверу.

  8 најбољих форензичких алата за дешифровање за помоћ у истрагама

Пошто ИоТ-ови могу да комуницирају између себе и са централним сервером, постаје лако прикупити холистичке податке о физичком објекту који надгледате. ИоТ уређаји стално уносе податке тако да дигитални близанац може анализирати и представити увид у перформансе.

Слично томе, ИоТ произвођачи такође могу креирати дигиталну реплику једног уређаја или читавог дома или канцеларије и тестирати ефикасност различитих ИоТ уређаја које су вољни да развију.

На пример, произвођач интернета ствари може да креира симулацију паметног дома користећи ЦАД и 3Д скенирање физичког дома. Затим, на свом дигиталном близанцу, може поставити различите ИоТ уређаје на различите положаје и сазнати да ли се могу повезати са кућним Ви-Фи-јем или су потребна побољшања.

Предности Дигитал Твин-а

У наставку пронађите предности које ваше предузеће ужива када примените ову технологију:

#1. Побољшана ефикасност

Када је нови производ у фази производње, можете оптимизовати цео процес у реалном времену, заменити неисправну опрему у фабрици, спречити несреће и минимизирати застоје система.

#2. Исплативо истраживање и развој

Са дигиталном двоструком копијом производа или услуге из стварног света, имате тоне података о перформансама на централизованом серверу.

Дакле, можете да исечете податке да бисте направили предвиђања и формирали хипотезе. Ако такве хипотезе функционишу, откривате нове производе, услуге или моделе прихода из постојећих производа и услуга.

#3. Боље перформансе

Такође можете да обезбедите константне врхунске перформансе производа и услуга прикупљањем података у реалном времену користећи ИоТ и пројектовањем података на дигиталним близанцима.

На пример, све предстојеће системске грешке ће се аутоматски појавити на вашем екрану. Можете безбедно да искључите процес и одмах замените опрему како бисте избегли губитак радних сати.

#4. Мониторинг без бриге

За опасну производну опрему, можете искористити даљински надзор користећи дигитални модел близанаца.

#5. Предвиђање

Производна и угоститељска индустрија могу прецизно предвидети своје производне или сервисне могућности за велике наруџбине.

#6. Минимално време производње

Штавише, можете значајно смањити грешке, нечистоће и време производње за производ симулирањем различитих грешака и проблема на његовом дигиталном близанцу. Након што пронађете решења, примените их на производ да бисте га побољшали.

#7. Управљање на крају животног века производа

Произвођачи могу унапред планирати управљање на крају животног века или стратегије рециклирања, чак и пре производње прототипова.

Дигиталне реплике такође могу понудити увид у опасне материјале тако да дизајнери производа могу да користе безбедније алтернативе.

Дигитал Твин Цхалленгес

Као и свака нова технологија, дигитални близанац се такође суочава са неким изазовима, а то су:

 • ИоТ сензори прикупљају огромне податке из стварног света за програм дигиталног близанца. Али ефикасна и благовремена анализа огромних скупова података је велики изазов.
 • Пре него што будете могли да анализирате податке, потребно је да их обрадите кроз чишћење и форматирање података. Ово је такође уско грло.
 • Пошто прикупљате терабајте података, морате их безбедно чувати док не извучете пословне увиде. Цена безбедног складиштења података расте сваким даном.
 • Технологија дигиталних близанаца у великој мери се ослања на ИоТ. ИоТ је скупа инфраструктура која захтева одржавање, огроман простор за складиштење, брзи интернет и безбедносни надзор.
 • Интеграција алата за креирање дигиталних близанаца са софтвером за потрошњу је велики изазов. Велики програмери софтвера креирају интеграције један-на-један као што је ЦАД интеграција за ПЛМ софтвер. Дакле, постоји шанса за монопол и закључавање добављача.
 • Проток информација о дигиталним близанцима може бити ограничен због тога што добављачи трећих страна не желе да деле интерне податке из свог производног процеса, ланца снабдевања, залиха итд.
 • Коначно, технологија је веома сложена и има огромну криву учења. Не можете само да обучите своју радну снагу преко ноћи. У почетку морате ангажовати најбоље плаћене професионалце.
  Како пронаћи картицу са високом употребом ЦПУ-а на Цхроме-у и Фирефок-у

Затим можете истражити будућност технологије дигиталних близанаца.

Будућност дигиталних близанаца

Будући раст дигиталних близанаца углавном ће се ослањати на вештачку интелигенцију и машинско учење. Предузећа ће проширити ову технолошку примену са најскупљих средстава и процеса на све што се односи на раст пословања јер ће се цена власништва смањивати како технологија буде сазревала.

Према Фортуне Бусинесс Инсигхтс, тржишни удео технологије дигиталних близанаца требало би да постане 96,49 милијарди долара до 2029. године.

У будућности, учешће рачунарства у облаку, проширене стварности и интернета ствари такође ће се повећати у имплементацији дигиталних близанаца. Дакле, ове опције каријере ће имати огроман захтев за квалификованим професионалцима.

Ресурси за учење

Изградња индустријских дигиталних близанаца

Морате прочитати књигу Буилдинг Индустриал Дигитал Твинс да бисте научили како да креирате минимално одржив производ (МВП) користећи технологију дигиталних близанаца.

Књига такође покрива Мицрософт Азуре Дигитал Твин кориснички интерфејс, како дизајнирати, управљати и одржавати индустријска средства и производе користећи технологију дигиталног близанаца и пословну употребу у стварном свету и практичне случајеве употребе ове најсавременије технологије.

Дигитални близанац Потпуни водич

Дигитал Твин А Цомплете Гуиде долази са дигиталним материјалима за учење и примерком књиге у меком повезу.

Проучавањем овог ресурса ћете развити способности постављања питања и одговарања на технологију дигиталних близанаца. Коначно, на крају књиге је самопроцена.

Дигитални близанац: Водич за почетнике

Дигитални близанац: Водич за почетнике вам помаже да процените да ли вам је потребна ова технологија спремна за будућност за решавање пословних проблема. Такође, помаже вам да разумете да ли треба да обучите своју радну снагу са дигиталним близанцима.

Различити модули процене посебно помажу консултантима, саветницима, менаџерима, професионалцима и још много тога.

Дигитални близанац: Филозофија за нову дигиталну револуцију

Похађањем виртуелног курса о дигиталном близанцу, можете разумети постојање, стварност и будући напредак технологије дигиталног близанца.

Овај 33-минутни садржај за учење ће се фокусирати на следеће:

 • Нови протоколи дигиталних близанаца
 • БИМ у добу дигиталних близанаца
 • Принципи Близанаца
 • Дигитална револуција

Курс садржи 5 видео предавања.

Дигитални близанац: свеобухватан преглед

Овај свеобухватни курс за дигитални близанац савршен је за учење концепата и технологија дигиталних близанаца од самог почетка. У 18 секција наћи ћете 46 видео предавања која можете гледати колико год желите док не схватите суштину.

Курс ће покрити индустрију 4.0, имплементацију дигиталног близанца, изазове, могућности за каријеру и још много тога.

Завршне речи

До сада сте научили основне концепте дигиталних близанаца од његовог основног нивоа. Такође сте открили неке ресурсе за учење и читање који би вам могли помоћи на вашем путу да савладате дигиталну технологију близанаца за посао, агенције или као професионалца.

Затим погледајте најбоље алате за симулацију сајбер напада.