Шта је добра нормална температура ГПУ-а за игре?

Пре него што истражимо нормалну температуру ГПУ-а и шта су безбедне температуре ГПУ-а, током играња хајде да прво разговарамо о томе шта је ГПУ. Дакле, пошто сви воле да играју игрице на својим паметним телефонима или лаптоповима, потребан вам је ГПУ да бисте уживали у играма високог квалитета. Међутим, једноставно играње игре није довољно. Такође морате да разумете нормалну температуру ГПУ-а током играња. Како онда функционише ГПУ? Постоји много пиксела на екрану било ког уређаја који користите, укључујући рачунаре и паметне телефоне. Основни екран има милион пиксела у модерним временима. Моћи ћете да проверите температуру ГПУ-а и да је пратите у чланку док наставите да читате.

Шта је добра нормална температура ГПУ-а?

Овде смо објаснили шта је нормално ГПУ температура током играња и разлике између ГПУ-а и ЦПУ-а, њихове карактеристике и много више детаља.

Дискретни и интегрисани ГПУ

Матична плоча и ЦПУ су уграђени у лаптоп као део интегрисаног дизајна, због чега уређај изгледа ултра танак, јефтинији и енергетски ефикасан. Поред тога, корисни су за једноставне задатке уређивања видео записа, графика и фотографија. Дисцрете је већи и користи више енергије јер је посебна компонента која се укључује у матичну плочу. Међутим, они подржавају способност рачунара да покреће захтевну графику и видео. Фантастично за играње. Пре него што изаберете дискретни ГПУ, потребно је да размотрите своје потребе јер се цена и перформансе разликују код различитих произвођача.

Нормална температура ГПУ-а

Хајде да испитамо шта је нормална или пожељна температура ГПУ-а.

Када вентилатори на вашем рачунару почну да се боре за ваздух. Ваше компоненте се загревају, што може проузроковати оштећење. Повећана топлота може резултирати неухватљивим плавим екраном или потпуно уништити ваше компоненте. Поред тога, прегревање доводи до опасности да запалите ваше лаптопове. ГПУ је креиран на начин који му омогућава да ради у одређеном температурном опсегу. Реално, нећете желети да ваша графичка картица пређе 95°Ц или 203°Ф, посебно за свакодневну употребу ваше графике. ГПУ-ови су предводили овај сектор осим ако су релативно различити прагови. Радно оптерећење и модел ГПУ-а ће одредити стварну безбедну температуру ГПУ-а, иако би нормална температура ГПУ-а током играња требало да буде између 149° и 185° Ф.

  Истакните свој профил са 9 ЛинкедИн генератора резимеа

Карактеристике ГПУ-а

 • И 2Д и 3Д графика се може приказати помоћу ГПУ-а.
 • ГПУ може да обрађује велике количине података у бројним токовима.
 • Најновији ГПУ-ови могу да раде са бројевима са помичним зарезом двоструке прецизности и могу да обављају векторске операције и аритметику са покретним зарезом.
 • За разлику од ЦПУ-а, који имају мало језгара и тонова кеш меморије и могу да управљају само са неколико софтверских нити, ГПУ-ови имају стотине језгара и могу да обрађују различите нити истовремено.
 • ГПУ-ове користе неки од најбржих светских суперкомпјутера за промовисање научних истраживања.

Слика Јацека Абрамовича са Пикабаиа

Функције ГПУ-а

 • ГПУ-ови су корисни за машинско учење, уређивање видеа и апликације за игре јер могу да обрађују више делова података одједном.
 • Управљање и побољшање видео и графичких перформанси је главна функција ГПУ-а, процесора са једним чипом. Мобилни уређаји и радне станице користе ГПУ.
 • ГПУ модел има више од 22 транзистора и може да израчуна 10 милиона полигона у секунди.
 • ГПУ-ови могу да обрађују много података одједном, што их чини погодним за машинско учење и апликације за игре.
 • ГПУ обично није повезан са матичном плочом. Уместо тога, прикључен је на ЦПУ. АГП (убрзање графичког порта) или ПЦИ-Екпресс (периферна експресна компонента) магистрале се користе за повезивање меморије са случајним приступом (РАМ).
 • Истраживања се спроводе рачунарски коришћењем матрица и вектора карактеристика, а ГПУ је добро познат међу инжењерима и научницима.

Разлика између ГПУ-а и ЦПУ-а

Рендеровање свега што видите на монитору, укључујући фотографије, видео записе, игре, анимације, итд., обавља графичка процесорска јединица или ГПУ. Технички гледано, графичке картице се разликују од ГПУ-а. будући да,

Централна процесорска јединица се назива ЦПУ. Често се назива и процесором, али најједноставније речено, ЦПУ је једноставно веома моћан калкулатор који је у стању да изврши безброј прорачуна и прорачуна истовремено. Он служи као мозак сваког рачунара у смислу да даје упутства свим осталим компонентама шта да раде.

  Како да оптимизујете своју веб локацију за кориснике мобилних уређаја?

Разлика између ГПУ-а и графичке картице

Хајде да испитамо разлике између ова два имена јер се често користе наизменично, али нису иста.

ГПУ је у суштини процесор са специфичним могућностима за обављање графичке обраде, која се може брзо завршити са мање, једноставнијих једначина.

Насупрот томе, графичка картица обезбеђује неопходан хардвер за функционисање ГПУ-а. Састоји се од више компоненти. ГПУ графичке картице је само једна компонента. Међутим, није једини. Готови артикли које производе компаније попут Асус, Гигабите, ЕВГА и других сличних се називају графичка картица.

Како смањити температуру

Да ли сте забринути да вам ГПУ током играња постаје превише врућ? Ево неколико начина да се смањи и доведе на нормалну температуру ГПУ-а.

 • Престаните да користите било какве програме за оверклок. Ако оверклокујете, ваш ГПУ несумњиво користи више енергије и производи више топлоте као резултат.
 • Уклањање ГПУ-а ће вам помоћи да извучете максимум из процедуре чишћења. Међутим, то није стриктно неопходно.
 • Ако се термална паста на графичкој картици осушила у неколико случајева. Сви они то искусе након неког времена и користе. Проблем са хлађењем ГПУ-а може се решити једноставном променом термичке мешавине.
 • Немогућност навијача да адекватно обављају свој посао је првенствено узрокована нагомилавањем прашине. Температура би се могла значајно повећати као резултат уклањања врећа прашине које су се скупиле унутар ГПУ-а.
 • Повећајте криву вентилатора ГПУ-а. Истина је, посебно ако играте игру на стотине или чак хиљаде фрејмова у секунди. Ово се може неочекивано редовно дешавати када играте многе еСпорт игре и старије 3Д игре на најсавременијој савременој технологији.

Како пратити температуру вашег ГПУ-а

Одржавање температуре вашег ГПУ-а под контролом је најважнија ствар коју можете да урадите да бисте постигли најбоље визуелне перформансе.

Ако играте захтевну игру са висококвалитетном графиком током дужег временског периода, то може преоптеретити ГПУ. Ако одлучите да игноришете проблем дуже време, то може довести до више проблема са сервером у блиској будућности. Међутим, не можете много да урадите да поправите температуру загрејане графичке картице, осим да издвојите новац за промене хардвера. Међутим, будите сигурни да вам је то заиста потребно пре него што потрошите додатни новац да охладите ГПУ и вратите га на нормалну температуру ГПУ-а.

Коришћење додатног хардвера за хлађење може бити важан аспект да се осигура да ваш ГПУ ради на оптималној температури. Нека од неколико решења за хлађење и праћење монитора температуре ГПУ-а су следећа:

 • Боис матичне плоче: Најједноставнији приступ за проверу ових вредности је позивање на биос, што можете учинити поновним покретањем рачунара и притиском на дугме за брисање чим се покрене. Не треба му никакав спољни софтвер.

 • Услужни програми за ГПУ: Овде можете лако пратити температуру своје графичке картице користећи Нвидиа контролну таблу или АМД катализатор контролни центар, који се налазе на страни ГПУ-а.

 • Софтвер треће стране: Увек можете изабрати софтвер треће стране за монитор температуре ГПУ-а ако било које од горе наведених решења не ради. Отворени хардверски монитор и аида64 су два од њих. Опен Хардваре Монитор је потпуно бесплатан, али пошто је још увек у бета верзији, можда неће бити компатибилан са свим платформама. Иако је то одличан комад софтвера који можете користити да пратите све информације о вашем систему и безбедна очитавања температуре ГПУ-а. Можете га подесити на радној површини и траци задатака.

Насупрот томе, аида64 је још моћнији алат, али кошта, тако да ако не желите да га купите, мораћете да користите бесплатну пробну верзију. Сада имате основно разумевање како да уравнотежите свој монитор температуре ГПУ-а тако да приказује траг нормалне температуре ГПУ-а. Дакле, на овај начин можете пратити температуру вашег ГПУ-а.

***

Стога, ако почнете да се питате зашто се ваш лаптоп загрева док играте игрице или користите захтевне апликације, то је зато што нормалан ГПУ током играња варира од 80 до 85°Ц, али сваки ГПУ се разликује од осталих. Провођење много времена за својим столом захтева пажљиво управљање кабловима како бисте спречили ометање протока ваздуха. Мора да сте до сада научили како да контролишете монитор температуре ГПУ-а, како он функционише и који је идеалан температурни опсег за ваш ГПУ. Горе поменути чланак би требао бити од помоћи у одржавању нормалне температуре ГПУ-а. Будите слободни да коментаришете испод са својим упитима у вези са истим.