Шта је ИоуТубе-ова 1080п Премиум резолуција и како је користите?

ИоуТубе је почео да експериментише са 1080п Премиум почетком 2023. То је побољшана верзија 1080п која наводно пружа боље искуство гледања у целини.

Нажалост, немају сви приступ. У време писања, платформа тек треба да уведе ову функцију било где – можете је омогућити само на одређеним платформама. Ево шта вам треба да тестирате 1080п Премиум.

Шта је ИоуТубе-ова 1080п Премиум резолуција?

ИоуТубе-ов алгоритам компресије постао је очигледнији током година — и то са добрим разлогом. Платформа тренутно има преко 800 милиона видео записа. Стримовање свих ових података захтева огромне ресурсе; ИоуТубе би се могао потпуно срушити ако превиди круто управљање пропусним опсегом.

Ипак, смањење брзине у битовима сваки пут када се појаве мали елементи или елементи који се брзо крећу (нпр. конфети, киша или снег) штети квалитету видео записа. Чак и видео снимци високе резолуције ће изгледати блатњаво. Запамтите: потребни су вам битови за побољшање јасноће и оштрине, а не величина пиксела.

Да би пружио боље искуство гледања, ИоуТубе је тестирао видео квалитет под називом 1080п Премиум, који нуди побољшане брзине преноса. А са видео снимцима који преносе више битова, детаљи би требало да изгледају оштрије и јасније.

  Како заказати поруке на Слацк-у

Фотографија испод приказује паралелно поређење 1080п и 1080п Премиум.

Ево ближег погледа. Обратите пажњу на то како су карактеристике праве слике (нпр. контура носа, огрлица, праменови косе) мање замућене.

Шта вам је потребно да бисте омогућили 1080п Премиум на ИоуТубе-у?

Као што можете приметити, само одабрани корисници могу да користе опцију 1080п Премиум. У време писања овог текста, ова функција није доступна на Андроид уређајима и морате да испуните ове услове да бисте испробали ИоуТубе-ову експерименталну побољшану опцију брзине преноса. Ово је све што вам је потребно за уживање у 1080п Премиум резолуцији.

1. ИоуТубе Премиум налог

Слика кредита: Стот2017/Викимедиа Цоммонс

1080п Премиум резолуција је ексклузивна за плаћене претплатнике. Опет, хостовање видео снимака са побољшаним брзинама преноса кошта огромне ресурсе—ИоуТубе неће трошити ову услугу на бесплатне кориснике. Дакле, ако желите да испробате ову функцију, мораћете да се претплатите на ИоуТубе-ову премијум услугу.

2. иОС уређај или радна површина

У време писања, 1080п Премиум је доступан на иОС-у, иПадОС-у и десктопу. Видећете опцију на свом иПхоне-у, иПад-у и рачунару, али не и на Андроид-у и другим уређајима за стримовање медија.

ИоуТубе није разјаснио зашто је првобитно учинио 1080п Премиум ексклузивно за иОС. Међутим, компанија је ову функцију објавила за кориснике десктоп рачунара у августу 2023. године, тако да се може чинити да платформа полако тестира ову функцију пре него што је објави на више платформи након бета фазе. Нажалост, корисници Андроид-а би морали да сачекају даља ажурирања до тада.

Ан чланак 9то5Гоогле тврди да је неколико корисника Андроид-а видело 1080п Премиум функцију у јуну 2023. Међутим, у време писања овог извештаја, овај извештај је непотврђен — ова функција још увек није доступна на Андроид-у.

  Објашњење ИоуТубе-овог Премиум породичног плана

3. Видео постављен у 1080п

Чак и ако имате ИоуТубе Премиум налог и компатибилан уређај, 1080п Премиум се и даље неће појавити на сваком видео снимку. Можете га омогућити само на видео снимцима отпремљеним у 1080п. Видео снимци отпремљени изнад или испод 1080п ће приказивати само стандардна подешавања квалитета.

Како користити 1080п Премиум на ИоуТубе Премиум-у

Ако имате компатибилан уређај и ИоутТубе Премиум налог, требало би да видите опцију 1080п Премиум на одабраним видео записима. Ево како то можете да омогућите:

 • Ако сте на десктопу, идите на ЈуТјуб. Корисници мобилних уређаја ће морати да отворе апликацију ИоуТубе. Уверите се да сте пријављени на налог који је претплаћен на ИоуТубе Премиум.
 • Потражите видео снимке отпремљене у 1080п. Још једном проверите своју интернет везу — 1080п Премиум неће радити на спорим мрежама.
 • За мобилне кориснике, додирните икону зупчаника у горњем десном углу плејера, а затим притисните Квалитет > Напредно. За кориснике десктопа, кликните на икону зупчаника у доњем десном углу плејера, а затим кликните на Квалитет.
 • Видећете доступна подешавања квалитета видеа. Изаберите 1080п Премиум и сачекајте да се видео учита. Ако се квалитет не промени, само поново учитајте видео и поновите горе наведене кораке.
 • Уживајте у ИоуТубе видео записима у врхунском квалитету

  Запамтите: ИоуТубе првенствено тражи начине да дода вредност својој услузи плаћене претплате, тако да има смисла да је 1080п Премиум ексклузивна функција за ИоуТубе Премиум претплатнике.

  Дакле, ако волите нове функције и желите да уживате у бољем искуству гледања, размислите о претплати. Осим што побољшава квалитет брзине преноса, Премиум претплата уклања огласе, омогућава паметна преузимања и омогућава вам да видео снимке стављате у ред.

    Како повећати објаву на Инстаграму