Шта је „изолација графикона Виндовс аудио уређаја“ и да ли је то проблем?

Кључне Такеаваис

  • „Виндовс Аудио Девице Грапх Исолатион“ је оригинални Виндовс процес који управља аудио побољшањима и изолује аудио обраду.
  • Висока потрошња ресурса овим процесом може бити узрокована оштећеним аудио драјверима, прекомерним звучним ефектима или апликацијама за побољшање звука треће стране.
  • Смањите потрошњу ресурса ажурирањем управљачких програма, подешавањем ефеката, затварањем додатака и финим подешавањем аудио поставки.

Да ли сте приметили да процес „Изолација графикона Виндовс аудио уређаја“ троши значајне системске ресурсе у Виндовс менаџеру задатака? То је оригинални Виндовс процес одговоран за пружање стабилног аудио искуства. Овај водич објашњава шта овај процес ради, зашто га не бисте требали искључити и како можете смањити његову потрошњу ресурса.

Шта је процес „изолације графикона Виндовс аудио уређаја“?

Процес „Виндовс Аудио Девице Грапх Исолатион“, који се назива аудиодг.еке, представља срж аудио система Виндовс 11.

Процес управља аудио побољшањима и ефектима примењеним на аудио излаз, укључујући еквилизацију, просторни звук и друге аудио модификације. Испод хаубе, обрађује звучне податке и управља мрежом повезаних аудио компоненти, као што су звучна картица, управљачки програми и уређај за репродукцију.

Услуга је изолована од стандардне Виндовс аудио услуге. Ово „сандбокинг“ омогућава произвођачима звука трећих страна да укључе своја подешавања за побољшање звука (на пример, ефекте еквилајзера) без утицаја на Виндовс аудио услугу. Ниједна грешка не руши Виндовс ако одређена аудио апликација, драјвер или процес не функционишу.

  ХП лаптоп се не повезује на ВиФи на Виндовс 10 (РЕШЕНО)

Стога, намерно „сандбокинг“ обезбеђује брже и поузданије аудио искуство. Али зашто аудиодг.еке понекад троши велике системске ресурсе?

Зашто Аудиодг.еке показује велику употребу ЦПУ-а и можете ли га онемогућити?

Процес обично користи минималан проценат ЦПУ-а и ради ефикасно. Његова употреба ресурса може да се повећа ако примените превише звучних ефеката, аудио софтвер треће стране троши ресурсе за испоруку звука високог квалитета или ако се аудио драјвери оштете.

Ово доводи до питања: можете ли искључити овај процес ако употреба ресурса постане превисока? Не, овај процес је саставни део Виндовс аудио система. Онемогућавање изазива проблеме са звуком и грешке. Искључили смо овај процес, после тога смо пустили ИоуТубе видео и наишли на „грешку у аудио рендереру. Поново покрените рачунар”.

Дакле, ако не желите да наиђете на проблеме са звуком, немојте искључивати овај процес – нећете чути никакав звук. Уместо тога, прилагодите подешавања звука тако да користи мање ресурса. Као основну услугу, никада не би требало да је прекинете као друге виталне процесе менаџера задатака.

Како смањити потрошњу ресурса за Аудиодг.еке

Пошто је овај процес познат по великој потрошњи ресурса, злонамерни програми могу да се преруше као аудиодг.еке и да искористе ресурсе вашег система. Дакле, прво би требало да проверите да процес који троши ресурсе у Таск Манагер-у није никакав злонамерни софтвер. Ако се испостави да је процес злонамеран, требало би да покренете скенирање Виндовс Дефендер-а да бисте га уклонили.

Ако се ради о оригиналном Виндовс процесу, ево неколико начина да се смањи употреба ресурса:

  • Уверите се да имате инсталиране најновије аудио драјвере. Преузмите најновији аудио драјвер са веб локације произвођача. Ако долази у извршном формату, кликните на датотеку да бисте је аутоматски инсталирали. Ако је потребна ручна инсталација, кликните десним тастером миша на дугме Старт и отворите Управљач уређајима. Затим проширите картицу Контролери звука, видеа и игара, кликните десним тастером миша на одговарајући драјвер и изаберите Ажурирај драјвер. Затим кликните на Потражи управљачке програме на мом рачунару, пронађите и изаберите преузети управљачки програм и Виндовс ће га инсталирати.
  • Подесите подразумевани аудио формат у подешавањима звука. Притисните Вин+Р, откуцајте „мс-сеттингс:соунд“ и кликните на ОК. Након тога, померите се надоле и кликните на Још подешавања звука.
  • Онемогућите аудио побољшања. Идите на картицу Репродукција, кликните десним тастером миша на свој аудио излазни уређај и изаберите Својства. Затим идите на картицу Напредно и опозовите избор у пољу за потврду поред Омогући побољшања звука.
  • Ако користите апликацију треће стране за примену напредних звучних ефеката, престаните да је користите привремено или деактивирајте неке од њених функција.
  • Ако процес користи превише ресурса само при репродукцији звука кроз одређену апликацију, та апликација би могла бити кривац. Дакле, или ажурирајте или поново инсталирајте апликацију или пређите на другу.
  • Проверите да ли постоје ажурирања за Виндовс на чекању и инсталирајте их ако су доступна. Такође, проверите опциона ажурирања драјвера од произвођача аудио излазног уређаја и инсталирајте их.
  • Ако употреба ресурса скочи само када повежете одређени аудио излазни уређај са рачунаром, хардвер би могао бити неисправан. Дакле, прегледајте га за недостатке.
  Како да поправите Виндовс пријављивање са привременим профилом

У већини случајева, искључивање неких звучних ефеката и ажурирање аудио драјвера смањује потрошњу ресурса процеса „Виндовс Аудио Девице Грапх Исолатион“. Ипак, било би најбоље да још једном проверите аутентичност процеса како бисте били сигурни да ваш уређај није заражен.