Шта је МетаАИ? И може ли се такмичити са другим чет-ботовима?

Вештачка интелигенција је у моди, а скоро свака већа технолошка компанија има пса у трци. ОпенАИ, Гоогле, Мицрософт, па чак и гигант е-трговине, Амазон, покушавају да надмаше једни друге.

Мета, значајан играч у АИ простору, углавном је ћутао у текућим обрачунима АИ. Међутим, гигант друштвених медија је представио МетаАИ, свој одговор на ОпенАИ-јев ЦхатГПТ и Гоогле-ов Бард. Али колико је МетаАИ добар и да ли ће моћи да се такмичи са другим успостављеним АИ цхатботовима? Хајде да сазнамо.

Док су ОпенАИ, Антхропиц и Гоогле данашње јавно лице АИ технологије, Мета је направила упоредиве кораке у АИ пејзажу, иако са мање публицитета. Већина Мета платформи, укључујући Фацебоок и Инстаграм, у великој мери се ослањају на вештачку интелигенцију за несметан рад.

Међутим, за разлику од својих колега, највећи део Мета-ине АИ технологије је остао иза кулиса, напајајући њене различите апликације, а да није био доступан у облику јавних алата као што су АИ цхатботови. Претходни покушаји да се направе АИ алати ове природе који су окренути јавности углавном су се завршавали неуспехом. Без обзира на то, Мета је сада објавила да компанија уводи АИ цхатбот прикладно назван МетаАИ.

Кредит за слику: Мета

МетаАИ је лични асистент са вештачком интелигенцијом и направљен за обављање задатака као што су пружање одговора на питања и генерисање слика на основу упутства на природном језику. Ако сте користили ЦхатГПТ, идеја иза МетаАИ-а је иста, иако са мало нијанси.

МетаАИ покреће фино подешена верзија Мета Ллама-2 великог језичког модела. Ллама-2 је релативно моћан модел језика отвореног кода који је тренутно распоређен на неколико АИ платформи као што је Куора’с Пое.цом.

МетаАИ ће бити доступан у конвенционалном интерфејсу за ћаскање као што је ЦхатГПТ, али ће такође бити интегрисан у Мета-ине апликације за размену порука као што су Мессенгер, Инстаграм и ВхатсАпп. Дакле, са било ког од тих интерфејса могли бисте да разговарате о било чему; у суштини постављајте питања о било којој теми и добијајте одговоре.

Али ево где ће МетаАИ постати заиста занимљив. На неким од Мета платформи на којима ће бити интегрисан, АИ алат ће бити распоређен у облику прилагођених или нишних цхат робота који су обучени да воде боље разговоре о одређеним темама.

У демонстрацији на свом Мета Цоннецт 2023 догађају, Мета је приказала нишног МетаАИ цхат бота по имену Мак који делује као ваш виртуелни кувар и кулинарски водич. Цхатбот по имену Лили делује као ваш уредник и партнер за писање. Ту је и цхатбот по имену Лорена који ће бити ваш путнички водич и Луиз, упадљиви ММА стручњак са којим можете комуницирати. Мета се удружио са познатим личностима као што су УФЦ борац Израел Адесања и амерички репер Снуп Дог да би били лице одређених четботова.

Али то није све. МетаАИ ће такође служити као приступна тачка другим Мета-иним АИ технологијама као што је модел за генерисање слика ЕМУ (Екпрессиве Медиа Универсе). Дакле, можете остати у МетаАИ цхат бот-у и генерисати слике или унутар ВхатсАпп-а да бисте генерисали налепнице користећи једноставне упите на природном језику.

АИ цхатбот простор је веома конкурентан. Са импресивним понудама као што су ЦхатГПТ, Цлауде АИ, Бард, Цхарацтер АИ и Перплекити, продор на тржиште АИ цхатбот-а неће бити лак чак ни за компаније попут Мета.

Такође, Мета Ллама-2, који покреће МетаАИ, није баш најнапреднији АИ модел на тржишту. Међутим, он има значајне могућности. У нашој интерној рецензији Ллама-2 великог језичког модела, он је заостајао за ГПТ-4 и ПаЛМ 2 у неким кључним метрикама. Међутим, очекујемо да ће Метина фино подешена верзија бити много боља.

Али поред Ллама-2 способности, Мета има јединствену предност — велику корисничку базу дубоко интегрисану у њен екосистем производа. Слично ономе што се догодило са лансирањем своје платформе за микроблоговање Тхреадс, Мета-ин МетаАИ би могао да удари у земљу са милионима корисника једноставним приступом Мета-иној постојећој корисничкој бази.

Уз то, начин на који користимо вештачку интелигенцију вероватно ће се променити са приступа заснованог на цхатбот-у све у једном ка чвршћој интеграцији АИ алата у платформе које већ користимо за рад и повезивање са пријатељима. Стављајући МетаАИ директно у наше апликације за размену порука као што су ВхатсАпп и Мессенгер, Мета не само да поставља цевовод за милијарде потенцијалних корисника, већ и потенцијално потврђује популарност своје АИ понуде.

Користећи своју огромну корисничку базу и интегришући МетаАИ у популарне платформе као што су Мессенгер и ВхатсАпп, Мета има јединствену предност упркос томе што користи АИ модел који можда није најнапреднији. Нишни, персонализовани цхат ботови су интригантан концепт који би могао да одјекне код корисника.

Док ће само време показати да ли МетаАИ може заиста да се такмичи са лидерима као што су ЦхатГПТ и Цлауде, Мета се клади да ће чврста интеграција са његовим екосистемом довести до усвајања. Будућност АИ асистената може бити пејзаж специјализованих ботова, а не платформе за ћаскање које одговарају свима.