Шта је надгледање мреже и зашто је важно?

Мониторинг мреже испитује статус мреже и на хардверском и на софтверском нивоу.

То је метод који инжењери користе за откривање и решавање проблема са својим мрежама.

У овом чланку ћемо објаснити како функционише надгледање мреже и најбоље алате за његово обављање.

Да видимо прво о надгледању мреже.

Шта је надгледање мреже?

Мониторинг мреже је пракса континуираног посматрања и управљања рачунарском мрежом како би се одржао њен несметан рад, перформансе и безбедност.

То укључује прикупљање података о различитим аспектима мреже, као што су мрежни саобраћај, статус уређаја, употреба пропусног опсега, стопе грешака и безбедносне претње.

Ови подаци се обично прикупљају са мрежних уређаја као што су рутери, свичеви, заштитни зидови и сервери помоћу различитих софтверских алата за праћење.

А зашто је то важно?

Па, постоји неколико разлога за то. Неки од њих су:

Детекција грешака

Мониторинг мреже помаже у идентификацији проблема/аномалија унутар мреже, као што су кварови на хардверу, софтверске грешке или проблеми са конфигурацијом.

Ако дође до било каквог проблема, администратори су упозорени у реалном времену, што им омогућава да брзо реагују и минимизирају застоје.

Оптимизација перформанси

Пружа увид у перформансе мреже, укључујући податке о коришћењу пропусног опсега, кашњењу и губитку пакета.

Мрежни инжењери могу да оптимизују мрежне ресурсе, побољшају корисничко искуство и планирају надоградњу капацитета када је то потребно анализом ових података.

Безбедност

Мрежно надгледање може открити сумњиве или неовлашћене активности као што су покушаји упада, инфекције малвером и кршење података.

Континуираним праћењем мрежног саобраћаја и образаца, кршења безбедности се могу идентификовати и брзо решити, што смањује ризик од губитка података или компромитовања мреже.

Сагласност

Многе индустрије/организације подлежу регулаторним захтевима који налажу праћење мреже и извештавање како би се осигурала безбедност и приватност података.

Мониторинг мреже буквално помаже организацијама да испуне ове захтеве усклађености и избегну правне и финансијске казне.

Алокација ресурса

Мониторинг мреже помаже у доношењу информисаних одлука о расподели ресурса.

Да, добро сте чули.

Организације могу ефикасније да алоцирају пропусни опсег и друге ресурсе тако што ће разумети како различите апликације/услуге троше мрежне ресурсе.

Планирање капацитета

Праћење мрежног саобраћаја и образаца коришћења током времена помаже у планирању капацитета. Омогућава организацијама да предвиде будуће потребе мреже и донесу информисане одлуке о проширењу или надоградњи своје инфраструктуре.

Смањење трошкова

Организације могу да смање оперативне трошкове и избегну непотребне надоградње или застоје решавањем неефикасности мреже/уских грла у перформансама.

Корисничко искуство

Веома је важно гарантовати позитивно корисничко искуство. Мониторинг мреже помаже у идентификацији и решавању мрежних проблема који могу утицати на искуство крајњег корисника – што је посебно важно за предузећа која се ослањају на дигиталне услуге.

Како функционише надгледање мреже?

Прикупљање података

Прикупљање података је почетни корак у надгледању мреже. У овој фази, алати за праћење прикупљају широк спектар информација о перформансама мреже, укључујући:

 • Коришћење пропусног опсега: Ово мери колико података се преноси преко мреже. Помаже у разумевању да ли се капацитет мреже ефикасно користи или је загушен.
 • Обрасци саобраћаја: Алати прате типове података који се преносе и изворе и одредишта тих података. Ове информације помажу у идентификацији које апликације или услуге троше мрежне ресурсе (хардвидтх).
 • Статус уређаја: Рутери, сервери и крајње тачке се надгледају како би се осигурало да раде. Обавештава их када оду ван мреже или када имају проблема.
  Како направити Пикел Арт: Врхунски водич за почетнике

Анализа података

Када се подаци прикупе, они се подвргавају анализи да би се идентификовали обрасци.

 • Анализа тренда: Алати за праћење траже обрасце и трендове у прикупљеним подацима. На пример, могли би да идентификују да коришћење мреже обично расте у одређено доба дана.
 • Откривање аномалија: Потражите одступања од нормалног понашања мреже. Ако се деси нешто необично, као што је изненадни пораст саобраћаја или неочекивано искључење уређаја – то се означава као аномалија.

Алертинг

Упозорење је важан део надгледања мреже јер помаже администраторима да буду у току са проблемима када се појаве.

 • Прагови: Администратори дефинишу специфичне граничне нивое за различите мрежне параметре (нпр. коришћење пропусног опсега, време одзива). Када су ови прагови прекорачени, систем за праћење генерише упозорења.
 • Обавештење: Упозорења се покрећу када се открије необично понашање на мрежи и могу се испоручити путем различитих канала као што су е-пошта, СМС или пусх обавештења. Корисници добијају ова обавештења брзо, што помаже у предузимању хитних радњи.

Извештавање

Извештавање укључује креирање детаљних извештаја и контролних табли који пружају увид у здравље и перформансе мреже. Ево шта можете да очекујете од овог корака:

 • Детаљни извештаји: Ови извештаји нуде потпуни приказ мрежних података током времена. Они могу укључити историјске податке о учинку, евиденције догађаја и информације о прошлим инцидентима.
 • Контролне табле: Контролне табле су визуелни прикази мрежних података у реалном времену или историјских података, који често укључују графиконе и графиконе који приказују кључне индикаторе учинка (КПИ).
 • Решавање проблема: историјски подаци у извештајима могу бити драгоцени за решавање проблема када се појаве проблеми са мрежом, х. Администратори могу тачно да одреде када и где је дошло до проблема.

Врсте надгледања мреже

Ево неких уобичајених типова надгледања мреже:

#1. Ацтиве Мониторинг

Пинг и ИЦМП надгледање: Овај тип надгледања укључује слање ИЦМП (Интернет Цонтрол Мессаге Протоцол) ехо захтева мрежним уређајима да се провери њихов одзив. Ако уређај не реагује, сматра се да не ради.

СНМП Поллинг: СНМП се користи за активно испитивање мрежних уређаја за податке као што су употреба пропусног опсега и коришћење меморије.

#2. Пасивно надгледање

Снимање и анализа пакета: Пасивни алати за праћење хватају мрежни саобраћај ради анализе. Ово омогућава детаљну инспекцију мрежних пакета да би се идентификовали проблеми. Виресхарк је популаран алат за хватање и анализу пакета.

НетФлов анализа: НетФлов и сличне технологије протока пасивно прикупљају податке о мрежном саобраћају, укључујући изворне и одредишне ИП адресе, бројеве портова и протоколе. Ови подаци се могу користити за праћење и анализу понашања мреже.

#3. Мониторинг перформанси апликације (АПМ)

АПМ алати се фокусирају на праћење перформанси и корисничког искуства одређених апликација. Они прате метрике као што су времена одговора, стопе успешности трансакције и стопе грешака. Ова врста надгледања је потребна за организације које се у великој мери ослањају на веб апликације.

#4. Сецурити Мониторинг

Системи за детекцију и превенцију упада: ИДС и ИПС решења надгледају мрежни саобраћај у потрази за сумњивим или злонамерним активностима. ИДС идентификује потенцијалне претње – док ИПС предузима мере да их ублажи.

Безбедносне информације и управљање догађајима (СИЕМ): СИЕМ алати прикупљају и повезују податке дневника из различитих извора, укључујући мрежне уређаје, да идентификују безбедносне инциденте и претње.

#5. Надгледање пропусног опсега

Алати за праћење пропусног опсега прате искоришћеност мрежног пропусног опсега. Они помажу организацијама да осигурају да су њихови мрежни ресурси ефикасно алоцирани и да апликације које интензивно користе пропусни опсег не утичу негативно на друге услуге.

  Како избрисати синхронизоване информације у Цхроме-у

#6. Мониторинг уређаја и сервера

Надгледање сервера: Овај тип надгледања се фокусира на здравље и перформансе сервера унутар мреже. Укључује метрику праћења као што су употреба процесора, простор на диску и употреба меморије.

Надгледање уређаја: Ово укључује надгледање мрежних уређаја као што су рутери и заштитни зидови како би се уверили да исправно функционишу и да немају проблеме као што су кварови на хардверу или грешке у конфигурацији.

#7. Праћење корисничког искуства (УКС).

Овај приступ процењује утицај мреже на крајње кориснике мерењем фактора као што су време одговора апликације, време учитавања странице и задовољство корисника. Помаже организацијама да обезбеде позитивно корисничко искуство.

#8. Надгледање бежичне мреже

Алати дизајнирани за надгледање бежичних мрежа су од суштинског значаја за одржавање перформанси и безбедности Ви-Фи мрежа – посебно у окружењима са великим бројем повезаних уређаја.

#9. Мониторинга животне средине

Ова врста надгледања прати услове животне средине у центрима података или серверским просторијама, укључујући температуру, влажност и потрошњу енергије, како би се обезбедило оптимално функционисање мрежне опреме.

Одабир алата за праћење мреже је важна одлука за организације како би осигурале поузданост/перформансе своје мрежне инфраструктуре. Ево неколико фактора које треба узети у обзир при избору алата за праћење мреже.

Сложеност мреже

Узмите у обзир величину и сложеност ваше мреже. Веће, сложеније мреже могу захтевати робуснија и скалабилнија решења за праћење.

Захтеви за праћење

Идентификујте специфичне метрике/параметре које треба да надгледате. Различити алати нуде различите могућности – па се уверите да алат може да испуни ваше захтеве за праћење.

Прилагодљивост

То је веома важан фактор који треба узети у обзир. Уверите се да алат може да се прилагођава вашој мрежи како расте. Требало би да буде у стању да поднесе све већи број уређаја и мрежног саобраћаја.

Подржани уређаји и протоколи

Проверите да ли алатка подржава уређаје и протоколе који се користе у вашој мрежи, укључујући рутере, прекидаче, заштитне зидове, сервере и различите мрежне протоколе (СНМП, НетФлов, сФлов, итд.).

Праћење у реалном времену и историјски подаци

Одредите да ли алатка пружа могућности праћења у реалном времену за брзо идентификовање и реаговање на проблеме са мрежом. Такође проверите способност алата да складишти историјске податке за анализу трендова, планирање капацитета и извештавање о усклађености.

Упозорење и обавештења

Потражите робусне функције упозорења и обавештења које могу упозорити администраторе у реалном времену када се појаве проблеми са мрежом. Прилагодљива упозорења и методе обавештавања су такође важне.

Прицинг

Узмите у обзир свој буџет и трошкове алата за праћење, укључујући све текуће накнаде за лиценцирање или одржавање. Само се уверите да алат нуди добар баланс између карактеристика и цене.

Подршка и документација

Процените ниво подршке и документације коју пружа добављач. Добра подршка може бити важна за решавање проблема и максимизирање ефикасности алата.

Пробног периода

Кад год је то могуће, искористите пробни период да тестирате алат у свом мрежном окружењу и проверите да ли испуњава ваше захтеве или не.

Футуре-Проофинг

Узмите у обзир дугорочну одрживост алата и посвећеност добављача ажурирањима и побољшањима.

Ево неких од популарних алата за праћење мреже које бисте требали испробати!

#1. Аувик

Аувик се истиче као мењач игре за добављаче управљаних услуга (МСП) и ИТ професионалце.

Његово аутоматизовано мрежно мапирање је прави драгуљ који поједностављује сложен задатак разумевања мрежних топологија

Многи корисници су открили да је невероватно лако да визуализују како су сви уређаји повезани, што је важно за решавање проблема и надоградњу мрежних перформанси.

Међутим, вреди напоменути да је Аувик посебно погодан за МСП и можда има стрмију криву учења за мања предузећа због свог опсежног скупа функција.

 • Аутоматско мапирање мреже: Аувик аутоматски мапира вашу мрежу и пружа увид у реалном времену у везе и топологије уређаја.
 • Праћење перформанси: Мрежно праћење уживо омогућава вам да брзо откријете и решите проблеме.
 • Механизам упозорења: Прилагодљива упозорења и обавештења осигуравају да је корисник обавештен о проблемима са мрежом и потенцијалним претњама.
 • Анализа саобраћаја: Анализира мрежни саобраћај да би разумео како се користи пропусни опсег (углавном за откривање пропусног опсега), што је потребно за оптимизацију мрежних ресурса.
  Како омогућити и онемогућити аутоматско попуњавање лозинке на Андроиду

Ево детаљног чланка о томе зашто користити Аувик за управљање мрежом. Слободно посетите ову страницу.

#2. Паесслер ПРТГ

Паесслер ПРТГ софтвер за праћење и управљање мрежом који је развио Паесслер АГ за праћење перформанси и доступности њихове мрежне инфраструктуре.

Паесслер ПРТГ је добро познат по свом корисничком интерфејсу (чак и за оне са ограниченим искуством у управљању мрежом) и такође пружа историјске податке о мрежним уређајима, апликацијама и коришћењу пропусног опсега.

Такође подржава широк спектар мрежних протокола, укључујући СНМП, НетФлов, сФлов (Самплед Флов) и још много тога. ПРТГ је у стању да се интегрише са другим софтверским алатима, као што су платформе за визуелизацију података, системи за продају карата и алати за аутоматизацију.

 • Мрежни надзор: ПРТГ користи различите методе као што су СНМП, ВМИ (Виндовс Манагемент Инструментатион) и њушкање пакета за прикупљање података са низа мрежних уређаја као што су рутери, свичеви, сервери и још много тога.
 • Архитектура заснована на сензорима: ПРТГ користи сензоре за праћење одређених аспеката ваше мреже или система. Ови сензори могу да мере ствари као што су употреба пропусног опсега, оптерећење ЦПУ-а, употреба меморије и још много тога. Корисници могу да конфигуришу сензоре да задовоље своје потребе праћења.
 • Прилагођене контролне табле: Корисници могу да креирају прилагођене контролне табле за визуелизацију података за које су заинтересовани. Ове контролне табле могу да приказују информације у различитим форматима, као што су графикони и мапе.
 • Удаљене сонде: Подржава удаљене сонде које вам омогућавају да надгледате мрежне сегменте на различитим локацијама (погодно за организације са дистрибуираним мрежама). Посебно је корисно за организације које имају канцеларије на више локација.

Овај алат складишти историјске податке који омогућавају корисницима да анализирају перформансе мреже током времена. Ови подаци су представљени кроз графиконе и извештаје, што олакшава идентификацију трендова и решавање проблема.

#3. МанагеЕнгине ОпМанагер

МанагеЕнгине ОпМанагер је још један фантастичан софтвер за управљање и надзор дизајниран да побољша перформансе, доступност и сигурност мрежне инфраструктуре.

Подржава НетФлов, сФлов и друге протоколе протока како би вам помогао да анализирате обрасце саобраћаја и разумете употребу мреже. Такође укључује функције за надзор безбедности за откривање и реаговање на безбедносне претње/рањивости унутар мреже.

 • Механизам упозорења: ОпМанагер нуди прилагодљиве могућности упозорења и обавештења које вам омогућавају да подесите прагове/окидаче за примање упозорења када дође до проблема са мрежом или деградације перформанси.
 • Анализа учинка: Пружа алате за дубинску анализу учинка, укључујући могућност визуелизације историјских података како би се идентификовали трендови и свиње.
 • Управљање конфигурацијом: ОпМанагер помаже у управљању конфигурацијом праћењем конфигурација уређаја и омогућава вам да направите резервну копију/вратите конфигурације по потреби.
 • Мрежно мапирање: Уграђене функције мапирања и визуелизације мреже које вам помажу да разумете топологију ваше мреже, што олакшава решавање проблема.
 • Интеграција: ОпМанагер може да се интегрише са другим МанагеЕнгине производима и апликацијама трећих страна као што су Нетфлов анализатор, АлармсОне, итд., што омогућава напредно управљање мрежом и надгледање.
 • Аутоматизовани токови посла: Подржава аутоматизацију кроз токове посла и скрипте које помажу у поједностављивању задатака управљања мрежом и смањењу ручних напора.

Кориснички интерфејс МанагеЕнгине ОпМанагер-а је дизајниран тако да буде прилагођен кориснику, са прилагодљивим контролним таблама и извештајима за представљање података у јасном формату.

Напомена аутора ✍

Не заборавимо духовиту страну надгледања мреже.

То је као да имате сопственог ИТ детектива са лупом који неуморно тражи трагове у жицама и пакетима података. А када открије нешто сумњиво, зазвони аларм гласније од пса вашег комшије у 4 ујутро 😂.

Надам се да вам је овај чланак био од помоћи у учењу о надгледању мреже и његовим предностима. Можда ћете бити заинтересовани да сазнате о најбољим алатима за праћење без агената.