Шта је од ова два права за вас?

ФастАПИ и Фласк су Питхон оквири на које ћете наићи када креирате веб апликације.

Питхон је један од најпопуларнијих програмских језика, јер га можете користити за развој позадинског дела, науку о подацима и развој апликација.

Програмери воле Питхон јер могу користити различите стилове програмирања, као што су функционални, објектно оријентисани и рефлексивни, за различите веб/софтверске апликације.

Веб оквир је колекција функција, модула, библиотека и класа која помаже програмерима да креирају апликације без много размишљања о управљању нитима и протоколима. Дјанго и Руби он Раилс су примери оквира.

С друге стране, микро оквир је мали оквир који пружа само основне услуге.

ФастАПИ је класификован као оквир, док Фласк спада у микро оквире. Руби Синатра је још један пример микро оквира.

Као програмер, можда сте већ наишли на више оквира и микро веб оквира, а одлучивање о томе који најбоље одговара вашим потребама можда неће бити тако лако. Хајде да објаснимо детаљно како функционишу ФастАПИ и Фласк оквири:

Шта је ФастАПИ?

ФастАПИ је Питхон веб оквир за креирање Рест АПИ-ја и брзих веб апликација. Веб оквир је објављен 2018. године и подржава га Питхон 3.6 и новије верзије.

ФастАПИ оправдава своје име јер је брз, а његове високе перформансе су упоредиве са ГО и НодеЈС-ом. Врхунске компаније попут Убера и Нетфлика већ користе ФастАПИ оквир у својим апликацијама.

Кључне карактеристике ФастАПИ-ја

 • Убризгавање зависност. ФастАПИ има уграђену ињекцију зависности која осигурава да класе нису директно зависне једна од друге. Ова функција олакшава измене кода, а модуларност кода се повећава, што олакшава скалирање.
 • Конкуренција. ФастАПИ омогућава паралелност ван оквира, што значи да избегавате управљање асинхронизацијом/чекањем или креирање петљи догађаја.
 • Уграђена валидација. Више не морате да проверавате коришћење спољних алата, пошто ФастАПИ има уграђену могућност провере ваљаности. Овај веб оквир открива неважеће типове података и враћа грешке у ЈСОН формату. Валидација података се врши на Пидантиц библиотеци, што значајно смањује грешке током писања кода.
  4 најбоља АПИ тржишта за продају ваших АПИ-ја

Предности ФастАПИ 👍

 • Фаст. ФастАПИ је један од најбржих Питхон оквира. Такође можете користити ФастАПИ за креирање АПИ-ја чак и са ограниченим знањем програмирања.
 • Уграђени алати за праћење. ФастАПИ долази са уграђеним алатима за праћење који могу да обезбеде упозорења када достигнете одређене прагове.
 • Лако се прилагођава. ФастАПИ користи приступ заснован на комплету алата, тако да не морате да креирате све од нуле. Стога можете користити различите шаблоне за креирање моћних АПИ-ја.

Недостаци ФастАПИ-ја 👎

 • Недостаје уграђени сигурносни систем. ФастАПИ нема уграђени сигурносни систем, али користи фастапи.сецурити модул.
 • Још увек ново. ФастАПИ је још увек у развоју и има много ствари које се могу побољшати. Чак и ако његова заједница расте, још увек није упоредива са другим Питхон оквирима.

Шта је Фласк?

Фласк је лагани Питхон микро оквир отвореног кода са једноставним и проширивим језгром. Фласку нису потребне никакве посебне библиотеке или алати за рад. Овај микрооквир обезбеђује неопходне компоненте за веб развој, као што су руковање захтевима и рутирање.

Овај оквир је објављен 2010. године и заснован је на Веркзеугу и Јиња2. Фласк подржава РЕСТ апликације користећи екстензије као што су Фласк-РЕСТфул, Фласк-РЕСТПлус и Фласк-Цлассфул. Можете користити Фласк да креирате ботове на друштвеним медијима, статичне сајтове и платформе за е-трговину. Неке значајне компаније које користе Фласк у својим апликацијама су Нетфлик, Лифт и Зиллов.

Кључне карактеристике Фласк-а

 • Уграђени сервер и брзи дебагер. Можете симулирати производно окружење преко уграђеног сервера у Фласк. Стога не морате да стављате своју апликацију у продукцију да бисте отклонили грешке.
 • Користи Јиња2 шаблоне. Јиња2 је изражајан, брз и проширив механизам за шаблонирање. Шаблони имају посебне чуваре места који омогућавају програмерима да пишу код сличан Питхон синтакси.
 • Лагани веб оквир. Фласк је лаган, али веома скалабилан веб оквир. Такође можете додати нове функције у покрету, штедећи време.
 • Интегрисана подршка за тестирање јединица. Јединично тестирање је доступно на Фласку. Тако можете симулирати различите сценарије и лако тестирати своју апликацију.
 • Велика заједница. Фласк постоји од 2010. године и веома је документован и познат по својој сјајној заједници.
  Како да поправите ПУБГ да се не покреће због новог решења против варања

Предности Фласк-а 👍

 • Флексибилно. Као програмер, Фласк вам даје контролу над начином на који желите да се ваша апликација понаша и изгледа.
 • Скалабилност. Ако желите да направите велику апликацију, не морате да бринете, пошто вам Фласк омогућава да то урадите уз минималан напор.
 • Има много библиотека трећих страна. Можете учинити много више користећи библиотеке трећих страна компатибилне са фласк.

Против фласк 👎

 • Сложени оквир. Можда ће бити тешко разумети како Фласк функционише и потребна вам је позадина програмирања да бисте га користили.
 • Спор. У поређењу са ФастАПИ-јем, Фласк је некако спорији.

ФастАПИ Вс. Фласк: Поређење карактеристика

Валидација података

ФастАПИ долази са Пидантиц библиотеком за валидацију података, што олакшава проверу података. Програмер тако може да прогласи валидацију и додатне информације о параметрима које имају када користи ФастАПИ.

Фласку, с друге стране, недостаје валидација. На пример, када је програму потребан цео број као улаз, али ви дате стринг, програм ће се дефинитивно срушити. Програмер мора да води рачуна о валидацији када ради са Фласком. Још увек можете да користите проширења Фласк-Марсхмаллов или Фласк-Инпутс у библиотеци заједнице за валидацију података у Фласку. Међутим, такве библиотеке се развијају одвојено од главног оквира и могу довести до проблема компатибилности.

Подршка за документацију

Документација је веома важна јер води друге кориснике који користе ваш АПИ. Документација се генерише док правите свој АПИ користећи ФастАПИ. Веб оквир такође производи чист кориснички интерфејс (УИ), а можете чак и тестирати АПИ чак и ако још нисте написали фронт-енд код.

Можете лако да приступите аутоматизованим документима након што погодите крајње тачке са /доцс или /редоц и Сваггер УИ док користите ФастАПИ. Документи ће такође навести све крајње тачке вашег АПИ-ја.

Фласку недостаје аутоматска документација. Иако има подршку за документацију, можете је написати само ручно.

ВСГИ и АСГИ

Фласк користи Веб Сервер Гатеваи Интерфаце (ВСГИ), Питхон стандард који је креиран да омогући серверима и веб апликацијама да међусобно комуницирају. ВСГИ може бити донекле изазован за почетнике, али некако лакши за разбијање за програмере који долазе из Руби-а или ПХП-а.

Креатори ФастАПИ-а су представили Асинхрони серверски мрежни интерфејс (АСГИ). Помоћу АСГИ-ја можете креирати асинхроне веб апликације вођене догађајима. АСГИ је стандардни интерфејс између Питхон веб сервера, апликација и оквира који подржавају асинхронизацију.

  Како подесити нивое зумирања специфичне за картицу у Цхроме-у

Можете монтирати апликације из ВСГИ оквира као што је Фласк на врху ФастАПИ апликације. Такво окружење вам омогућава да имате ФастАПИ апликацију у основној фасцикли и да Фласк (ВСГИ) рукује захтевима на различитим путањама.

Приказ порука о грешци

ФастАПИ приказује поруке у ЈСОН формату. С друге стране, Фласк фрамеворк приказује поруке о грешци користећи ХТМЛ странице.

Фласк је креиран 2010. године и годинама је привукао снажну заједницу. ФастАПИ је креиран 2018. и његова заједница није толико велика. Велика заједница је згодна када се заглавите током кодирања, јер увек можете постављати питања. Велика заједница ће такође вероватно много допринети стварању нових функција које се могу користити у оквиру.

ФласкФастАПИД Валидација података Нема валидације Уграђена валидација Заједница има јаку заједницу Има малу заједницу Приказ поруке о грешци Приказано на ХТМЛ страницама Приказано у ЈСОН формату Подршка за документацију Ручно Аутоматско Подршка асинхроног задатка НоИес ПерформанцеЦонстраинед у ВЦГИ Користи АСГИФастАПИ вс

Када користити ФастАПИ преко Фласк-а и обрнуто

ФастАПИ и Фласк су сјајни оквири, али погодни за различите случајеве употребе. Иако је Фласк микро-оквир, вреди напоменути да је ФастАПИ изграђен на њему.

Фласк је микро оквир, док је ФастАПИ комплетан оквир са свим алатима који су вам потребни за креирање АПИ-ја.

ФастАПИ је погодан за креирање АПИ-ја. ФастАПИ има различите опције за брзо креирање бацкенд сервера, чак и ако сте почетник у кодирању. Ако су вам брзина и перформансе важни, ФастАПИ ће бити савршен. Такође је одличан избор ако желите да креирате ЦДН и очекујете да ће бити много саобраћаја.

Са друге стране, Фласк има различите алате и идеалан је када желите да направите прототип нових идеја и апликација. Такође је добар избор када желите да креирате микросервис са неколико крајњих тачака. Фласк ће вам такође бити од користи ако желите да креирате малу апликацију која ће вероватно расти/проширити на начине које можда још нисте схватили.

Када користити ФастАПИ?

 • Креирајте веб АПИ-је
 • Креирајте АПИ-је са мање грешака и грешака

Када користити Фласк?

 • Креирајте прототипове
 • Креирајте веб апликације

Окончање

Избор да ли ћете користити ФастАПИ или Фласк за вашу Питхон апликацију зависиће од ваших потреба и преференција. Ако желите да креирате веб АПИ високих перформанси, онда је ФастАПИ одличан избор. С друге стране, ако желите да направите брзи прототип или микросервис, препоручљиво је да идете на Фласк пут.