Шта је планирање сукцесије у пословању и како са њим почети?

За предузећа било које величине и индустрије, план пословног сукцесије је од кључног значаја за обезбеђивање континуитета пословања.

Када планирате сукцесију, морате да идентификујете кључне позиције у вашој компанији и појединце који су најпогоднији за те позиције. Планирање укључује и тренутне и будуће циљеве док бирате праву особу. Пошто вам помаже да идентификујете будуће потребе за особљем и вештине потребне за обављање ових будућих улога, можете бити спремни да избегнете било какву врсту прекида у свим ситуацијама.

Наставите да читате док вас водим у обилазак планирања сукцесије и како да почнете са тим за вашу организацију.

Преглед садржаја

Шта је планирање сукцесије у пословању?

Планирање сукцесије је пословна стратегија коју организације следе како би глатко пренеле лидерске улоге на другог запосленог или групу запослених. За сваки посао, од виталног је значаја да се одржава непрекидан рад након одласка кључних личности из организације због пензионисања, оставке или смрти.

Штавише, то би могло укључивати пренос власништва на талентоване и перспективне запослене у компанији. Ово планирање треба да пружи поштену прилику запосленима на свим нивоима да напредују и расту унутар организације. Планирање сукцесије осигурава да су предузећа добро опремљена да развију и промовишу квалификоване таленте за континуитет пословања и успех на дуге стазе.

Како функционише планирање сукцесије?

Планирање сукцесије прати систематски процес за идентификацију потенцијалних запослених унутар организације. То такође обезбеђује њихов развој вештина за несметану транзицију током промена у руководству. Дакле, процес поједностављује приступ транзицији лидерства или власништва.

Међутим, успех планирања пословног наслеђа у великој мери зависи од правилне припреме. Из тог разлога, компаније често имају планове за хитне случајеве како би се позабавили неочекиваним променама које би могле утицати на пословање организације.

Како да почнете са планирањем пословног наслеђа

#1. Планирајте проактивно

У приликама као што је планирано пензионисање, имаћете претходну идеју о одласку неког члана тима високог профила. Али, неочекивани одлазак запослених ће вас затећи неспремне и прекинути континуитет пословања. Из тог разлога, од сада морате улагати у план сукцесије.

  Како омогућити контролну таблу у мацОС Мојаве

Док разматрате потенцијалне таленте за кључне улоге у вашем тиму, покушајте да сазнате о свакодневном утицају тих позиција у вашој компанији и како ће упражњено радно место утицати на целокупно пословање.

#2. Идентификујте кандидате за наследство

Након што завршите процену потенцијалног утицаја нечијег одласка, потребно је да идентификујете чланове тима који ће бити погодни за те позиције. Најочигледнији наследник може бити следећа особа у хијерархији организације, али не треба занемарити ни друге потенцијалне запослене.

Такође морате узети у обзир појединце са потребним вештинама, без обзира на њихову тренутну позицију. Истовремено, морате знати тежње кандидата за каријеру које одаберете. Пре доношења одлука о наследству, разговарајте са тим запосленима да бисте разумели њихове професионалне циљеве и тежње.

#3. Обавестите потенцијалне кандидате

Након што одаберете потенцијалне кандидате, потребно је да их обавестите о својој одлуци. Приватни састанци су најбоље време да пренесете поруку да сте их изабрали за већу одговорност.

Такође морате јасно ставити до знања да нова позиција није загарантована. Појасните да се ситуација може променити у будућности у зависности од промењених околности са којима се суочава компанија или кандидати.

#4. Идите на професионални развој

Нормално је да компаније улажу у професионални развој својих одабраних талената. Међутим, такође се морате фокусирати на убрзање њихове припреме. Један од корисних приступа може бити ротација послова, омогућавајући кандидатима да стекну даљу стручност и изложе се новој улози.

Компаније такође могу доделити менторе да унапреде своје знање у основним меким вештинама, комуникацијским способностима и другим међуљудским вештинама као што су емпатија и дипломатија.

#5. Извршите пробни рад

Пробни радови су увек од помоћи у откривању правих способности ваших потенцијалних наследника. Не морате чекати да дође до кризе. Уместо тога, можете тестирати способност запосленог за напредну улогу пробним радом.

На пример, када је менаџер на одмору, потенцијални наследник може да преузме одговорности за тај одређени период. Ово ће функционисати као прилика за запослене који желе да стекну драгоцено искуство и покажу своје способности да се носе са позиционим потребама.

Штавише, добијате прилику да процените области за побољшање и доделите неопходне сесије обуке.

#6. Укључите овај план у стратегију запошљавања

План сукцесије не би требало да буде изолован процес. Да би постао потпуно успешан, потребно је да га интегришете у политику запошљавања ваше организације. Разлог је то што ћете некога унапредити на високо профилисано место, његове сопствене позиције ће постати упражњене.

Дакле, након што идентификујете запослене који би могли да буду унапређени у виталне улоге, такође морате да укажете на празнине које ови таленти могу оставити иза себе. Користећи ове информације, можете прецизно одредити области којима би требало да дате приоритет током следеће акције запошљавања.

#7. Планирајте свог наследника

Док развијате план сукцесије за своју компанију, не заборавите на могућност да ваша позиција треба да буде попуњена у будућности. Ако одлучите да тражите нову прилику за каријеру или се повучете са посла, неко би требао бити спреман да преузме вашу улогу.

  Шта је боље између Дисцорда и ТеамСпеака?

Запамтите, ваша тренутна радна снага није статична; промене су неизбежне у сваком модерном тиму или организацији. Иако можете радити на ефикасном планирању сукцесије да бисте омогућили континуитет, требало би да се укључите и пронађете групу кандидата који вас могу заменити.

Кључни елементи планирања сукцесије

  • У сваком плану, предузећа треба да лоцирају кључну позицију за коју треба да пронађу достојног наследника.
  • Такође мора да пронађе више запослених са знањем, вештинама и потенцијалом за додатну одговорност.
  • Док правите план, требало би да имате визионарско разумевање вештина и обуке које ће вам бити потребне у будућности.
  • Процес развоја вештина и обука компетенција такође треба да буду укључени у план сукцесије.
  • Ово не би требало да буде ограничено на планирање. Стална процена напретка је такође кључни елемент.

Предности планирања сукцесије

Припремите своје пословање за катастрофе

Као и други напори да заштитите своје пословање од катастрофе, планирање сукцесије је још један начин да своју организацију припремите за катастрофе везане за запослене. Планирање сукцесије је кључна стратегија за очување дугорочног успеха ваше компаније.

Иако почетак дискусије може изгледати застрашујуће, што пре почнете да радите на свом плану сукцесије, то ће ваше пословање бити боље припремљено за будућност.

Идентификујте и створите групу будућих лидера

Свака компанија има неке критичне позиције које не би требало да остану упражњене, чак ни један дан. Овим планом можете идентификовати потенцијалне интерне кандидате са вештинама, знањем и учењем потребним да буду на тим позицијама.

Штавише, нуди вам и детаљан преглед потенцијалних рањивости. Ако међу интерним запосленима нема кандидата који испуњава услове, можете почети да тражите и ангажовање екстерних људи.

Изградите структуру за развој вештина и обуку

Након што идентификујете праве кандидате, можете сазнати недостатке у компетенцијама у њима и почети да их припремате за наследство. У зависности од индивидуалних потреба, професионални развој може захтевати обуку, менторство, праћење посла или постепено повећање одговорности.

Ако их изаберете рано, нудите им довољно времена да стекну вештине и стекну искуство. Такође вам помаже да изградите интерни оквир за њихову обуку.

Одржавајте идентитет бренда

Ангажовање извршних директора из друге компаније или конкурента је уобичајен инцидент, али одлука често не успе јер спољни људи не разумеју основне вредности и радни процес нове компаније.

Такве сценарије можете избећи раним планирањем сукцесије. Пошто вам помаже да идентификујете и припремите интерног наследника, та особа је већ добро свесна вредности компаније и обећања бренда.

Искористите дугорочне погодности за своју компанију

Промене би могле да буду застрашујуће, али рано планирање може да припреми вашу компанију за будућност. Ако план сукцесије постане део укупног плана раста ваше организације, запослени који одлазе у пензију могу без напора да предају своје знање и искуство пре одласка.

У основи, циљ плана сукцесије је да помогне вашој компанији да расте док радите на отклањању рањивости.

  Направите запањујуће демо видео записе са ових 6 алата

Уобичајене грешке планирања сукцесије

#1. Почињање планирања прекасно

Без обзира на старост лидера ваше организације, морате започети планирање сукцесије што је пре могуће. Потребно је време да се пронађе прави таленат, тако да би кашњење могло да изазове проблеме за ваш посао.

#2. Не размишљам стратешки

Не треба посматрати планирање сукцесије као стратегију за попуњавање позиције једне особе. Уместо тога, требало би да га посматрају као подскуп ширег стратешког плана за прикупљање идеја о кључним позицијама и потенцијалним запосленима који их могу успешно преузети.

#3. Нема плана за хитне случајеве

Иако је планирање сталан процес, компаније треба да упамте да се слободна радна места не појављују према распореду. Поред идентификације људи којима је потребна култивација за одређене улоге, такође морате да знате ко може одмах да преузме положаје високог профила.

#4. Превиђајући важност континуираног рада

Морате се усредсредити на континуирано управљање учинком уместо да разматрате годишњи преглед учинка. У супротном, могло би бити тешко пронаћи људе који су посвећени вашем послу.

#5. Не подржава планирање сукцесије помоћу технологије

Уместо да ручно управљате планом сукцесије, можете га подржати различитим алатима и апликацијама. Ови програми вам могу пружити неопходан увид у могућности ваше радне снаге.

#6. Беинг Биасед

Понекад смо склони да осуђујемо људе са пристрасношћу. Али, не би требало да правите ову грешку током планирања сукцесије. Ако сте пристрасни према интерним запосленима, можда нећете добити најбоље људе за позиције. Пошто је планирање сукцесије критично, морате да забаците мреже што је више могуће да бисте нашли најбоље кандидате.

Ресурси за учење

#1. Планирање сукцесије за мала и породична предузећа

Питате се ко ће у будућности преузети ваш посао? Да ли имате мали, породични бизнис у коме служите као мајстор за све занате? У том случају, ваши планови за пензионисање или излазак из посла неће функционисати без чврстог плана сукцесије.

Читајући ову књигу, власници предузећа ће добити савете о управљању, финансијским, правним и психолошким питањима која треба да узму у обзир приликом планирања пословних излазака свих врста. Овај ресурс укључује храбар, свеобухватан и интегрисан приступ дискусији о овој теми. Садржи ауторово лично искуство заједно са релевантним истраживањима заснованим на доказима.

#2. Изван планирања сукцесије

Ова књига је од суштинског значаја за руководиоце који су укључени у стратешке пословне одлуке у вези са одрживошћу и растом организације. Из њега можете научити да ускладите транзиције на радном месту са организационом визијом и стратегијама. Дакле, нећете имати проблема да задовољите потребе свих заинтересованих страна док имате сталан прилив талената.

Овај ресурс такође нуди мапу пута за спровођење плана и предлагање најсавременијег стила руковођења који одговара стратешком приступу. Такође се детаљно разматра задовољавање нових потреба за учењем људи који теже да стекну нове одговорности.

#3. Планирање сукцесије Потпуни водич

Ова књига је свеобухватан водич који покрива све основе планирања сукцесије, укључујући горућа питања која људи имају у вези са овом темом. Такође садржи опсежна истраживања заснована на прошлим искуствима и успешним пројектима садашњег времена од стране искусних практичара планирања сукцесије.

Читајући овај ресурс, научићете како да осигурате позитиван исход свог планирања и добијете максималне професионалне резултате. Постоје и контролне листе за планирање сукцесије.

Окончање

Планирање пословног сукцесије је неопходно да би ваше критичне улоге биле испуњене и да би се неговали таленти који највише обећавају. Ако немате план сукцесије, крајње је време да га размотрите са приоритетом и почнете да планирате са позитивним приступом.

Можете проћи кроз кораке наведене у овом чланку да бисте започели планирање свог пословног сукцесије. Такође, будите свесни уобичајених грешака које људи праве током процеса и радите да бисте уживали у предностима које нуди.

Затим погледајте мобилне ЦРМ алате за пословање.